Közönséges csarab - gondozás, metszés, szaporítás

A csarab a hangafélék családjába tartozik. Gyógyító hatással is bír. Ebbe a családba tartozik a közönséges csarab (Calluna vulgaris).

Közönséges csarab virágcserépben

Sokan összekeverik a csarabot más növényekkel, melyek ugyan hasonlítanak rá, de más családba tartoznak. Hogyan gondozzuk? Hogyan szaporítsuk? Bonyodalmas a gondozása? Minden fontos információt erről a növényről megtalálnak cikkünkben! 

Közönséges csarab 

Alacsony növésű bokorról van szó, mely 20 - 50 cm magasra nő. A szabad természetben magasabb fekvésű területeken nő, hegyi réteken vagy fenyőerdők peremén. Eredetileg Észak-Európából, Skandináviából származik. A közönséges csarabnak jellegzetes zöld színe van, de a virágzás időszakában a fehér, rózsaszín, sötétlila vagy a piros szín dominál virágain, melyek harang alakúak. 

A csarab őszi virágzása

A virágzás nyár végétől késő őszig tart. Íratlan szabály, hogy amikor a csarab elkezd virágozni, akkor már közeledik az ősz. Maga a növény a savanyú földet kedveli, ill. nem igényel sok tápanyagot sem. Ráadásul a fagyokat és a havazást is elviseli, tehát nem kell teleltetni vagy átültetni. Ideális sziklák közé, kis kertbe vagy cserépbe az erkélyre, teraszra. 

Gyógyító hatás

Sokan nem is tudják, hogy a közönséges csarab sok gyógytea alkotóeleme. Kedvezően hat a vesékre, a kiválasztó rendszerre, ill. magára a prosztatára is. Nagyon erős gyulladáscsökkentő hatása van és segít feloldani a húgyúti köveket. Felgyorsítja az anyagcserét, így detixikáló hatása is van! Nyugtatja az idegrendszert, segít az alvásban és segít a reumás panaszokon is. A bokrot elég csak megmetszeni és a virágokat hagyni kell megszáradni. 

A csarab kiültetése

A tavasz és az ősz a legalkalmasabb időszak a növény kiültetésére. Olyan helyet válasszanak számára, ahol sokáig maradhat. Ahogy azt már említettük, nem szükséges átültetni, és igazából nem is viseli ezt túl jól a növény. 

A közönséges csarab kiültetése

Amennyiben cserépbe vagy sziklakertbe szeretnék kiültetni - figyeljenek arra, hogy elegendő fényt kapjon! Az ideális föld számára a virágföd (savanyú), homok és tőzeg kombinációja. Akár kifejezetten hangafélék számára kifejlesztett földet is vásárolhatnak! Amennyiben egy egész területet szeretnének lefedni a csarab segítségével, akkor 1 négyzetméterre 8 - 15 növénykét ajánlott ültetni. 

A közönséges csarab gondozása 

Ezt a növényt még a "leglustább" kertész is imádni fogja! Nagyon hálás növény, mely nem igényel extra törődést. Jó, ha időről időre meg van metszve, hogy új hajtások nőjjenek rajta és ne szárdjanak el az ágak.  

A közönséges csarab gondozása és öntözése

Rododendronokra való tápot érdemes használni. Speciálisan hangafélékre kifejlesztett tápot nem találnak a boltok polcain. A csarab nem kényes az öntözésre, kevéssel is beéri. A nyári hónapokban ennek ellenére ajánlott a rendszeres öntözés. Télen is folytathatják az öntözést. A csarab kb. 15 -20 évig él. 

A csarab gondozása cserépben 

A bokrot akár a teraszra vagy erkélyre is tehetik. Ebben az esetben a növény cserépben lesz. Fontos, hogy megfelelő földbe ültessük és rendszeresen öntözzük, mivel a tápanyagforrása korlátozott. Biztosítsuk be, hogy a felesleges víz el tudjon folyni a cserépből. 

A csarab gondozása cserépben

A csarab szaporítása 

A közöznséges csarab szaporításának két módja van. A legtipikusabb a lemetszett hajtások gyökereztetése. Először levágunk egy kb. 20 cm-es hajtást, majd belenyomjuk az előkészített földbe. A föld felett csak egy rügy marad. A földben a csarab kigyökerezik és elkezd nőni. 

A másik módszer az, mikor a bokor pár ágát elkezdjük a föld felé hajlítani. 1 - 2 év elteltével ezek az ágak gyökeret vernek a földbe. Ily módon egy egész területet befedhetnek összefüggő csarabmezővel. 

A cikk szerzője


Hozzászólás írása
Közzétéve: 18.06.2019
A cikk értékelése:
(86.8%)

További cikkek a kategóriában:

Hogyan szabaduljunk meg a levéltetvektől? Segíthet a permet vagy a katicabogarakHogyan szabaduljunk meg a levéltetvektől? Segíthet a permet vagy a katicabogarak

A tetvek apró és ártalmatlannak tűnő élőlények, amelyek mérete ritkán haladja meg a fél centimétert. A valóságban azonban az egyik legelterjedtebb rovarfajnak számítanak, amelyek a...

A bazsarózsa gondozásaA bazsarózsa gondozása

A muskátli téliesítése - tartsák magukat a bevált tippekhez és trükkökhöz!A muskátli téliesítése - tartsák magukat a bevált tippekhez és trükkökhöz!

A muskátli nem igényel nagymértékű gondozást, de mivel érzékeny a hidegre, ezért fontos, hogy megfelelően téliesítve legyen a hűvösebb hónapokban.