Komposztáló raklapokból, dróthálóból vagy műanyagból.

Egy komposztálóval a háztartási hulladék mennyiségét akár 30%-al is csökkenthetik. Komposztálhatnak a kertben, de akár a panellakásban is! Ez ideális módja annak, hogy a szemetet tápláló trágyává változtassák.

Fa komposztáló és drótháló komposztáló

Mi az a komposztálás? 

Ez a lebomlás biológiai folyamata, amely az önellátás egy részét képezi. Ez gyakorlatban annyit tesz, hogy a növényi hulladékból tápláló trágyát hozunk létre, amely segítségével később fogyasztható növényeket teremesztünk, amiket újra komposztálhatunk. Komposztálásra komposztálót szoktak használni, tehát olyan tartályt, amelyben ez a "varázslatos" folyamat végbemegy. 

Milyen komposztálót válasszunk? 

Kerti komposztáláshoz használhatunk fából, raklapokból, dróthálóból vagy műanyagból készült komposztálót. Ez utóbbi magasabb hőmérsékletet és stabilabb nedvességet képes tartani, így gyorsabban megy végbe a komposztálás folyamata. Nem feltétlenül szükséges a komposztálót megvásárolni, hiszen könnyen és olcsón elkészíthetik saját kezűleg is! 

A legegyszerűbb a raklapokból készült komposztáló. Az egyes raklapokat négyzet alakban kell egymáshoz kapcsolni és már kész is az egyszerű komposztáló. Komposztot akár a kert valamelyik sarkában is csinálhatnak egy kupacban, de ez a legkevésbé előnyös megoldás! Az ilyen komposzt könnyen kiszárad, nem egyenletes és nem lehet kontrollálni. Ezért érdemes elkerítve komposztálni. 

Hogyan készítsünk komposztálót? 

A komposztnak közvetlen érintkezésben kell lennie a földdel. Ez a siker alapja! A földből a megfelelő mikroorganizmusok, férgek és giliszták jutnak a komposztba. A földigiliszta az egyik leghatékonyabb komkposztáló elem! Az alsó részen egy vastagabb rétegnek kell lennie, amely átengedi a vizet. Ilyen pl. a fa vagy a keményebb és vastagabb növényi szárak. 

A legjobb, ha a komposztáló félárnyékban van elhelyezve. Ne legyen kitéve közvetlen napsütésnek, mivel az kiszárítaná. A komposztot jó évente egyszer átforgatni, hogy levegősebb legyen. 

Vigyázzanak az egyhangúsággal!

Soha nem szórjanak a komposztálóba nagy mennyiségben egy típusú szemetet! Például nagy mennyiségű füvet, leveleket, hiszen ez a komposztálás folyamata helyett rothadást idézhet elő! Mindig figyeljenek a sokszínűségre! 

Mi való és mi nem a komposztálóba? 

A komposztálóba tartozik a kerti hulladék, a fű, a növények szárai, a levelek, a zöldség darabok, de a konyhai maradékok, a tavi iszap, stb. Vannak olyan anyagok, amelyeknek lebomlása hosszabb időt vesz igénybe, de ha fel vannak darabolva, összekeverve a többi elemmel, akkor tökéletesen illenek a komposztba. 

A komposztba nem rakunk üveget, rothadó gyümölcsöket és zöldségeket, fényes újságokat vagy permetezett növényeket. 

A megfelelő komposzt

Azt, hogy mikor van készen a komposzt főleg szaglás alapján határozhzatjuk meg. Karakteres erdei illatúnak kellene lennie. Első ránézésre nem szabadna egyik anyagnak sem felismerhetőnek lennie benne. A klasszikus komposztálók esetében ez fél - egy évig tart, míg a thermokomposztálónál már akár 8 - 10 hét után is használható a trágya. 

Komposztálás gyorsítók

A kopmposztálás folyamatát hihetetlenül felgyorsítja a karbamid. Nitrogén hirtelen történő hozzáadásáról van szó, ami extrémen felgyorsítja a komposztálást. A leghatékonyabb elő gyorsítók a kaliforniai földigiliszták, amelyek effektíven felgyorsítják a folyamatot. 

Gilisztakomposzt

Ez a legideálisabb komposztáló lakásba. Előnye az, hogy minden lebomló szemetet feldolgoz, a növényektől kezdve, a papíron keresztül, egészen a tojáshéjig! Nem bűzlik és különleges folyékony, ill. szilárd trágyát hoz létre. 

Gilisztakomposzt kaliforniai gilisztákkal

Nyáron a komposztálót kitehetik az erkélyre, télen pedig egyszerűen behozhatják a konyhába. Titka a földigiliszta. A legjobbak a kaliforniaiak, amelyek mindenevők és már bármelyik állatkereskedésben megvásárolhatóak. Egy kezdőcsomag, amely kb. 500 gilisztát tartalmaz kb. 6000 - 9000 forintba kerül. Naponta kb. fél kg hulladékot dolgoznak fel. 

Komposztáló a konyhában

Gilisztakomposztot saját kezűleg is csinálhatnak vödrök segítségével, melyek lyukakkal lesznek összekapcsolva. Az alsó részbe folyik majd a cseppfolyós rész, amlyet 10:1 arányban kell vízzel keverni. A középső vödörben lesz a giliszták otthona. Itt keletkezik a komposzt, tehát ide kell rakni az organikus hulladékot. Amikor ez a vödör megtelik, akkor hozzáadnak egy harmadik vödröt, ahová a giliszták átmásznak és már kész is a minőségi trágya! 

A komposztálót csaknem ingyen is ki tudják alakítani, pl. festékes vödrökből. Egy ilyen olcsó komposztálót inkább erkélyre vagy pincébe ajánlott helyezni. 

Amennyiben valami szebbet, esztétikusabbat szeretnének, akkor bizony egy nagyobb befektetésre kell számítaniuk. Egy eredeti gilisztakomposzt 34 - 50 ezer forintért kapható!

A cikk szerzője


Hozzászólás írása
Közzétéve: 03.01.2020
A cikk értékelése:
(90.2%)

V tejto kategórií nájdete aj:

Madársóska - a gyógyhatású növény gondozásaMadársóska - a gyógyhatású növény gondozása

A természetben 800 fajtája fordul elő, de nálunk leggyakrabban az erdei madársóskával találkozhatunk. Segít a rossz közérzeten, ínygyulladáskor és a gyomor fájdalmakor is. Hogyan...

Puhafalú medence foltozásaPuhafalú medence foltozása

A medencén lévő lyukak keresése olykor nagy fejtörést okoz, de mindenképpen elhanyagolhatatlan. Hogyan találjuk meg a medencén lévő lyukat? Cikkünken megismerkedhetnek a legegyszerűbb...

Napelem panelek házra, nyaralóra vagy medencére. Minden, amit tudni érdemes. Napelem panelek házra, nyaralóra vagy medencére. Minden, amit tudni érdemes.

Napelemmel sok pénzt lehet spórolni. Mit kell róluk tudni? Mi alapján érdemes választani? Hogyan lehet elintézni a támogatást? Minden fontos információt megtudhatnak cikkünkből.