Kék golgotavirág - gondozás, szaporítás, teleltetés

A golgotavirág a trópusi - szubtrópusi növények különleges fajtája, melyet semmi mással nem lehet összetéveszteni. Virága nagyon jellegzetes, színes és feltűnő. 

 A golgotavirág gondozása

Pont a rendhagyó virágok miatt keresik olyan sokan ezt a növényt. E növénynek nagyon sok fajtája létezik, de mind közül a legismertebb valószínűleg az ehető golgotavirág, tehát a maracuja. Amennyiben megfelelően gondozzák a növényt, talán majd meghálálja ízletes gyümölcsökkel. 

A golgotavirág és a maracuja 

A golgotavirág a golgotavirág-félék családjába tartozik. Jellegzetessége a feltűnő, színes virág, mely kb. 10 cm nagyságú. Természetesen vannak kisebb virággal rendelkező, nemesített fajok is. A golgotavirág futónövény, mellyel a világ bármely részén találkozhatunk. Eredetileg Dél- és Észak-Amerika szubtrópusi területeiről származik. Specifikus fajai élnak Ázsiában is. Manapság már elterjedt Délnyugat-Európában, Spanyolországban, Olaszországban és Franciaországban. Legelterjedtebb fajai a kék golgotavirág, az óriás passiógyümölcs, az észak-amerikai golgotavirág és az édes granadilla. 

A legtipikusabb faj, melyet ehető gyümölcséért termesztenek, az a maracuja. Gyümölcsét más néven passiógyümölcsnek is nevezik. Formája kerek, kb. 10 cm nagyságú. Belül egy üreg található, mely kásás, magokkal teli velővel van kitöltve. A gyümölcs akkor érett, mikor sárga vagy lila színű (ez fajtól függ). Kellemes exotikus aromája és édessavanyú íze van. Leginkább a mangó ízére emlékeztet. A termés sok sacharidot, fehérjét és vizet tartalmaz. 

Ehető golgotavirág - maracuja

A golgotavirág gondozása 

Mivel a növény a szubtrópusi területekről származik, ezért sok fényre van szüksége, ill. kedveli a meleg, napos helyeket. A mi időjárási körülményeink között inkább benti növénynek ideális, de akár kint is nevelhetjük. Természetesen fontos a teleleltetés is! Esetleg fóliában vagy üvegházban is nevelhetjük. Mivel futónövényről beszélünk, így szükséges egy olyan konstrukciót kialakítani számára, melyen majd futhat. 

A golgotavirág növekedése

Rendszeres öntözést igényel, ill. levelekre vagy citrusfélékre való táppal is el kell látni. Legalább 14 naponta egyszer ajánlott tápozni. A vegetációs időszak alatt az elszáradt virágokat távolítsuk el! Hangsúlyozzuk, hogy a növény viszonylag érzékeny az öntözésre és a tápanyagokra, ezért ezeket a tevékenységeket rendszeresen el kell végezni!

A golgotavirág szaporítása metszetekkel 

A növény szaporítása viszonylag egyszerű. Rendkívül burjádzó növény, így sok friss hajtása van. A levágott hajtást nedves virágföldbe ültessük, esetleg hagyhatjuk kigyökerezni egy vízzel teli edényben, majd az után ültessük el. 

A golgotavirág szaporítása metszetekkel

Szaporítás magokkal 

A szaporítás egy másik módszere, melyet alkalmazhatnak a maracuja szaporításánál is, magokkal történik. A maracuja gyümölcse temérdek magot tartalmaz. A magokat elég kiszedni és két napig erjedni hagyni. Végezetül a magokat tegyék cserépbe, hintség meg földdel és öntözzék meg! Természetesen nem mindegyik mag fog kibújni, de nagyon magas a csírázási arány. Ez után az új hajtás átültethetjük külön cserépbe. 2 - 3 év után kezdenek virágozni. 

 TIPP: Sokakat meglep, hogy a bent termesztett maracuja még 5 év után sem hoz terméstA virágokat be kell porozni! Ez azt jelenti, hogy vagy kiültetik a növényt és a méhekre hagyják ezt a feladatot, vagy Önök végzik el ecset segítségével. 

A teleltetés időszaka

Télen a növény vegetációs időszakba kerül és ehhez megfelelő körülményeket kell neki biztosítani! Az ideális hőmérséklet számára kb. 10°C. Az öntözésnek nem kell túlságosan gyakorinak lennie. A teleltetés időszakában a gyenge oldalhajtásokat érdemes eltávolítani, a növényt pedig 20-30cm-esre visszavágni. Ezzel bebiztosítjuk, hogy következő éveben sűrűbb virágzata legyen. 

A cikk szerzője


Hozzászólás írása
Közzétéve: 26.06.2019
A cikk értékelése:
(92.4%)

V tejto kategórií nájdete aj:

Petúnia - gondozás, átültetés, öntözés és szaporítás Petúnia - gondozás, átültetés, öntözés és szaporítás

Hogyan gondozzuk az orgonát? Hogyan gondozzuk az orgonát?

Ezt a kedvelt növényt sok kertben, de a köztereken is megtalálhatjuk. Hogyan gondozzuk az orgonát? Milyen gyakran kell metszeni? Minden fontos információt az orgonát illetően...

Aszparágusz - gondozás, öntözés, tápozás és szaporítás Aszparágusz - gondozás, öntözés, tápozás és szaporítás