Kék golgotavirág - gondozás, szaporítás, teleltetés

A golgotavirág a trópusi - szubtrópusi növények különleges fajtája, melyet semmi mással nem lehet összetéveszteni. Virága nagyon jellegzetes, színes és feltűnő. 

 A golgotavirág gondozása

Pont a rendhagyó virágok miatt keresik olyan sokan ezt a növényt. E növénynek nagyon sok fajtája létezik, de mind közül a legismertebb valószínűleg az ehető golgotavirág, tehát a maracuja. Amennyiben megfelelően gondozzák a növényt, talán majd meghálálja ízletes gyümölcsökkel. 

A golgotavirág és a maracuja 

A golgotavirág a golgotavirág-félék családjába tartozik. Jellegzetessége a feltűnő, színes virág, mely kb. 10 cm nagyságú. Természetesen vannak kisebb virággal rendelkező, nemesített fajok is. A golgotavirág futónövény, mellyel a világ bármely részén találkozhatunk. Eredetileg Dél- és Észak-Amerika szubtrópusi területeiről származik. Specifikus fajai élnak Ázsiában is. Manapság már elterjedt Délnyugat-Európában, Spanyolországban, Olaszországban és Franciaországban. Legelterjedtebb fajai a kék golgotavirág, az óriás passiógyümölcs, az észak-amerikai golgotavirág és az édes granadilla. 

A legtipikusabb faj, melyet ehető gyümölcséért termesztenek, az a maracuja. Gyümölcsét más néven passiógyümölcsnek is nevezik. Formája kerek, kb. 10 cm nagyságú. Belül egy üreg található, mely kásás, magokkal teli velővel van kitöltve. A gyümölcs akkor érett, mikor sárga vagy lila színű (ez fajtól függ). Kellemes exotikus aromája és édessavanyú íze van. Leginkább a mangó ízére emlékeztet. A termés sok sacharidot, fehérjét és vizet tartalmaz. 

Ehető golgotavirág - maracuja

A golgotavirág gondozása 

Mivel a növény a szubtrópusi területekről származik, ezért sok fényre van szüksége, ill. kedveli a meleg, napos helyeket. A mi időjárási körülményeink között inkább benti növénynek ideális, de akár kint is nevelhetjük. Természetesen fontos a teleleltetés is! Esetleg fóliában vagy üvegházban is nevelhetjük. Mivel futónövényről beszélünk, így szükséges egy olyan konstrukciót kialakítani számára, melyen majd futhat. 

A golgotavirág növekedése

Rendszeres öntözést igényel, ill. levelekre vagy citrusfélékre való táppal is el kell látni. Legalább 14 naponta egyszer ajánlott tápozni. A vegetációs időszak alatt az elszáradt virágokat távolítsuk el! Hangsúlyozzuk, hogy a növény viszonylag érzékeny az öntözésre és a tápanyagokra, ezért ezeket a tevékenységeket rendszeresen el kell végezni!

A golgotavirág szaporítása metszetekkel 

A növény szaporítása viszonylag egyszerű. Rendkívül burjádzó növény, így sok friss hajtása van. A levágott hajtást nedves virágföldbe ültessük, esetleg hagyhatjuk kigyökerezni egy vízzel teli edényben, majd az után ültessük el. 

A golgotavirág szaporítása metszetekkel

Szaporítás magokkal 

A szaporítás egy másik módszere, melyet alkalmazhatnak a maracuja szaporításánál is, magokkal történik. A maracuja gyümölcse temérdek magot tartalmaz. A magokat elég kiszedni és két napig erjedni hagyni. Végezetül a magokat tegyék cserépbe, hintség meg földdel és öntözzék meg! Természetesen nem mindegyik mag fog kibújni, de nagyon magas a csírázási arány. Ez után az új hajtás átültethetjük külön cserépbe. 2 - 3 év után kezdenek virágozni. 

 TIPP: Sokakat meglep, hogy a bent termesztett maracuja még 5 év után sem hoz terméstA virágokat be kell porozni! Ez azt jelenti, hogy vagy kiültetik a növényt és a méhekre hagyják ezt a feladatot, vagy Önök végzik el ecset segítségével. 

A teleltetés időszaka

Télen a növény vegetációs időszakba kerül és ehhez megfelelő körülményeket kell neki biztosítani! Az ideális hőmérséklet számára kb. 10°C. Az öntözésnek nem kell túlságosan gyakorinak lennie. A teleltetés időszakában a gyenge oldalhajtásokat érdemes eltávolítani, a növényt pedig 20-30cm-esre visszavágni. Ezzel bebiztosítjuk, hogy következő éveben sűrűbb virágzata legyen. 

A cikk szerzője


Hozzászólás írása
Közzétéve: 26.06.2019
A cikk értékelése:
(92.4%)

V tejto kategórií nájdete aj:

Jácint - hogyan gondozzuk cserépben az elvirágzás után is? Szaporítása egyszerű. Jácint - hogyan gondozzuk cserépben az elvirágzás után is? Szaporítása egyszerű.

Mérgező szobanövények. Vigyázat az anyósnyelvvel! Mérgező szobanövények. Vigyázat az anyósnyelvvel!

Olyan növényeket mutatunk be cikkünkben, melyek valószínűleg az Önök lakásában is megtalálhatóak és mérgező hatásukról sejtelmük sincs! Mely szobanövényekre kell odafigyelni? 

Hogyan gondozzuk a hölgypáfrányt? Hogyan gondozzuk a hölgypáfrányt?

Egy kis egzotikumra vágynak a kertben? Ültessenek hölgypáfrányt! Tippjeinknek köszönhetően gondozása is egyszerű lesz!