Kavicsmozaik: egyedi kinézet nem csak kültéren!

Hát ez meg micsoda? A kavicsmozaik egy viszonylag ismeretlen, de modern típusú padlóburkolat. Kedvelői tetszését nem csak szokatlan kinézetével, funkcionalitásával és könnyű karbantartásával nyerte el, de a felhasználás helyének sokszínűségével is! 

Kavicsmozaik beltéren

Amennyiben többet meg szeretnének tudni erről az érdekes padlóburkolatról, akkor olvassanak tovább! 

Kavicsmozaik - természetes kinézet

Sokan a kavicsmozaik alatt a műkő, klasszikus természetes kő vagy téglalap alakú kőburkolatokat értik. A kavicsmozaik azonban teljesen mást jelent! Egy elsőosztályú felületkezelésről van szó, amellyel kellemes és természetes hatást érhetünk el. Kültéren és beltéren is használható. A kavicsmozaik eltérő méretű és színű kavicsokból áll, amelyek speciális műgyantával, epoxival vannak leöntve. 

A kavicsmozaik részletei

Medence kavicsmozaikkal?

Hova illik? Ahogy azt már említettük a kavicsmozaik beltéren és kültéren egyaránt használható. Leggyakrabban azonban erkélyeken, teraszokon, lépcsőkön, járdákon és medencék körül találkozhatunk vele. Mivel regeteg színben kapható, ezért a dizájnnal is eljátszogathatnak. A felület tapintásra is változatos lehet az eltérő méretű kavicsok miatt. 

Kavicsmozaik a medence körül

Egyenletes vagy sérült beton felületre is le lehet rakni. A gyanta a kövekkel együtt kitölti a pórusokat és egyenletes réteget képez. Így nem csak ellenálló, de esztétikus is lesz a burkolat! 

A kavicsmozaik legfőbb előnyei

  • Természetes kinézet
  • Egyszerű karbantartás
  • Fuga nélküli felület
  • Vízáteresztés
  • Fagyállás
  • Csúszásgátló felület
  • Beltéri és kültéri használat 

A kavicsmozaik lerakása

A legtöbb várásló saját kezűleg szeretné elkészíteni a kavicsmozaikot. Lerakása nem túl igényes feladat, de előtte pentrálni kell a felületet. Ez után egy műanyag vödörre lesz szükségük, amibe beleszórják a szükséges kavicsmennyiséget. Egy csomag általában 1m2-re elegendő kavicsot tartalmaz. Ügyelni kell a gyártó által feltüntetett arányokra, mert a következő lépés a gyanta (epoxi) és a keményítő hozzáöntése. A vödör tartalmát alaposan össze kell keverni, hogy a gyanta mindenegyes részre eljusson és összekapcsolja a kavicsokat. 

Kavicsmozaik a járdánál

A keveréket öntsék az előkészített felületre. Csak annyit öntsenek ki egyszerre, amennyit 15 perc alatt el tudnak dolgozni. Egy vízmérték segítségével egyengessék el a kavicsokat a kiválasztott területen a kívánt magasságban. A minimális vastagság 5 mm. Amennyiben egyenetlenséget vesznek észre, akkor nyugodtan öntsenek hozzá keveréket akár utólag is és alakítsák ki a végleges felületet. Ha előre tudják, hogy a felület nagy megterhelésnek lesz kitéve, akkor keményítő szert is használjanak rá! 

A kavicsmozaik ára

Az ár függ a gyártótól és a felület méretétől. A kavicsok négyzetméterára a struktúrától és mérettől függően kb. 4300 - 8000 forint. Természetesen ehhez még hozzá kell számolni a penetrációt és a gyantát. 5 kg gyanta kb. 14 ezer - 18 ezer forintért vásárolható meg. A vásárlók azonban nagyon elégedettek az árral és az anyag funkcionalitásával is. 

A cikk szerzője


Hozzászólás írása
Közzétéve: 31.03.2021
A cikk értékelése:
(89.6%)

További cikkek a kategóriában:

Természetes köveket beltérre? A műkő olcsóbb! Természetes köveket beltérre? A műkő olcsóbb!

Parafa padló a fürdőszobába vagy a konyhába - előnyök, hátrányok és tapasztalatokParafa padló a fürdőszobába vagy a konyhába - előnyök, hátrányok és tapasztalatok

Környezetbarát takarítás! Tisztítószerek vegyszerek nélkül!Környezetbarát takarítás! Tisztítószerek vegyszerek nélkül!

A vegyszerek rengeteg olyan anyagot tartalmaznak, amelyek egészségügyi problémákat okozhatnak. Mai cikkünkből megtudhatják, hogyan lehet háztartásuk természetbarát, fenntartható és zöld...