Kamra a lakásban - inspiráció. A polcok és a hűtés a legfontosabbak!

A kamrájuk egy olyan helyiséggé változott, ahol a hirtelen vásárolt élelmiszerek, ajándékba kapott befőttek és sosem használt fűszerek sorakoznak? Vigyázat, hiszen az élelmiszerek könnyen megromlanak, ha nem megfelelően tároljuk őket!

Tiszta kamra a házban

Ráadásul a rendetlenség is nagy - egy felbontott liszt, amiről már mindenki rég megfeletkezett vagy a sok felesleges szárított fűszernövény könnyedén kamrájukba csábíthat pár nem kívánt látogatót - pl. molyokat vagy muslicákat, amelyektől bizony elég nehéz megszabadulni. 

A közelgő karácsony a takarítással is együtt jár. Kezdjék hát a kamrával! Biztosan sokkal nagyobb lelkesedéssel készítenek majd mézeskalácsokat és krumplisalátát, ha rend és tisztaság lesz a kamrában. 

Polcok a kamrában

Először is mindent ki kellene vinni a kamrából, mivel az üres polcok látványa segít abban, hogy könnyebben el tudják képzelni, hogyan lehetne rendezetten és praktikusan elrakni az élelmiszereket. Gondolják át, melyik élelmiszereket használják naponta, pl. zöldségek, gyümölcsök. Ezeknek szemmagasságban van a helyük. Ide tehetjük a fűszereket, gyógynövényeket vagy a zabpelyhet a reggelihez. 

Élelmiszerek tárolása a kamrában

Az olyan száraz élelmiszereket, melyeket nagy mennyiségben szoktak vásárolni - cukor, liszt, rizs érdemes felsőbb polcokra helyezni, hogy megvédjék őket a nedvességtől. Az alsó polcokat hagyják meg a befőtteknek, lekvároknak és mustárnak. A dolgok elrendezésénél jusson eszükbe, hogy az élelmiszereknek szem előtt kellene lenniük, hiszen a nem látható élelmiszerekről általában megfeletkezünk, így nem használjuk fel őket. 

A megfelelő tárolás - ne becsüljék alá a hűtést

Ne feldjék azt sem, hogy a különféle típusú élelmiszereket más féle képpen kell tárolni. A citrus gyümölcsök a kamrában lévő gyümölcsöstálba tartoznak, nem pedig a hűtőszekrénybe. A paradicsomnak is kamrában a helye. A tojásokat viszont ne tegyék ide! Vegyék ki őket a papír tartóból és a csúcsos felükkel lefele fordítva tegyék őket a hűtőszekrény tojástartójába. A hagyma, fokhagyma és burgonya tarolására használhatnak egy hálós szatyrot vagy egy műanyag edényt. 

A hüvelyesek és a diófélék tárolására használjanak üveg edényt, ill. helyezzenek melléjük pár babérlevelet. A lisztre és cukorra zárható műanyag edényeket használjanak, amelyek könnyen moshatóak és védik az élelmiszert a kártevők és a nedvesség ellen. A fűszernövényekre és teákra szintén használhatnak üveg edényeket. Azt felejtsék el, hogy a színük megőrzése érdekében sötét helyen kell őket tárolni! 

Milyen élelmiszereket rakjunk a kamrába? 

Egyre gyakrabban esik szó az élelmiszer pazarlásáról. Ez főleg a gazdagabb országokat érinti. Még az előtt, hogy megtöltik kamrájukat élelmiszerrel gondolják át, hogy mire van valóban szükségük és mennyi étel fogy el a családjukban. Amennyiben nem sportolnak és nem kísérleteznek az egészséges étkezéssel, akkor a chia magok, a chlorella, a kókusz és mandula olaj felesleges lesz az Önök számára. A drága élelmiszrek sokszor csak egészségesnek vannak beállítva és nem pótolják a sokszínű étkezést.

Az élelmiszerek elrendezése a kamrában

Vásároljanak egy üveg minőségi oliva olajat (amely sötét és száraz helyet igényel), dióféléket és lenmagot. Ezek az élelmiszerek szintén egészségesek és gazdaságosabbak is! 

Óvják az élelmiszereket a molyok ellen

Főleg a liszt és a fűszernövények esnek áldozatul ezeknek a kártevőknek. Ezért kell őket olyan edényben tárolni, ahová a molyok nem tudnak bejutni. A doboz tartalmát ne felejtsék el megjelölni egy matricával. 

Tökéletesen tiszta kamra

TIPP: A zárható edények mellett egy csokor levendula is nagy segítség lehet, mivel elriasztja a kellemetlen látogatókat, ráadásul kellemes illattal tölti meg a kamrát.

Apró részletek és praktikus ötletek

Főleg azok a nők, akik gyakran főznek és otthonosan mozognak a kamrában értékelik az apró részleteket, melyek még praktikusabbá teszik a helyiséget. A boltokban rengetek edényt és szatyrot lehet vásárolni. Bármilyen forma, stílus és szín kapható. Elég néhány műanyag edény, egy kosár a gyümölcsökre, ill. pár szövet szatyor, ami még a nagyitól maradt ránk. 

Amennyiben kreatív gyermekeik vannak, akkor ők is segíthetnek az edények megjelölésében és feldíszítésében. Mivel az élelmiszerek nem tartanak örökké, ezért tüntessék fel a lejárati dátumot is. Ezzel megelőzhetik a felesleges aggodalmat és találgatásokat. 

Önnek is van pát tanácsa a kamrát illetően? Ossza meg velünk!

Katalógusunkból ajánljuk

A cikk szerzője


Hozzászólás írása
Közzétéve: 22.12.2019
A cikk értékelése:
(92.2%)

V tejto kategórií nájdete aj:

Madársóska - a gyógyhatású növény gondozásaMadársóska - a gyógyhatású növény gondozása

A természetben 800 fajtája fordul elő, de nálunk leggyakrabban az erdei madársóskával találkozhatunk. Segít a rossz közérzeten, ínygyulladáskor és a gyomor fájdalmakor is. Hogyan...

Puhafalú medence foltozásaPuhafalú medence foltozása

A medencén lévő lyukak keresése olykor nagy fejtörést okoz, de mindenképpen elhanyagolhatatlan. Hogyan találjuk meg a medencén lévő lyukat? Cikkünken megismerkedhetnek a legegyszerűbb...

Napelem panelek házra, nyaralóra vagy medencére. Minden, amit tudni érdemes. Napelem panelek házra, nyaralóra vagy medencére. Minden, amit tudni érdemes.

Napelemmel sok pénzt lehet spórolni. Mit kell róluk tudni? Mi alapján érdemes választani? Hogyan lehet elintézni a támogatást? Minden fontos információt megtudhatnak cikkünkből.