Ismerik a római tálat? Ezért egészséges benne főzni

Az egészséges étkezést gyakran összekapcsoljuk a nem túl finom ételekkel. A római tál ebben az esetben ideális megoldás. Ebben az edény típusban különféle ételeket készíthetnek a hústól kezdve, a halon és zöldségeken keresztül. Önnek is van otthon? 

A legjobb római tál

Szeretnének többet megtudni a római tálról? Ebben az esetben ez a cikk pont Önöknek készült! 

Mi is az a római tál? 

Egy olyan edényről van szó, mely formájában akár a klasszikus tepsire is emlékeztethet. Első előnye az anyaga, amiből készül - a római tálak agyagból készülnek. Így kapják tipikus pirossasbarna vagy tégla színüket. Az edény falait különféle minták díszíthetik, amelyeket az agyaba nyomnak. Lényeges előnye az, hogy az agyag edény nagyon jól magába szívja a vizet, amely nagyon jól jön az ételek készítése során. Így megmarad az ízük, aromájuk, ráadásul tálalhatjuk is az ételt ebben az edényben! 

Hogyan működik? 

E edény használata nem túl gyakori. Kezdjük a már említett vízfelszívó képességgel. A római tálat az első használat előtt áztassák be legalább 2 órára vízbe. Ezt ismételjék meg az elkövetkező használatok előtt is. Ismételt használat során elég 10 - 20 percet áztatni. Az kérdezik, miért? 

Agyag római tál

A beáztatásnak hála megszabadulhatunk a szagoktól, ráadásul a főzés vagy sütés alatt vízpára fog felszabadulni az edényből. Ennek köszönhetően az étel nem fog odaégni, így zsiradék hozzáadása nélkül is tudnak majd főzni. Az étel így alacsony kalóriatartalmú és ízletes lesz, mivel a saját levében fog főni, vagyis a forró pára hatására. A tálat gáz vagy elektromos, de akár mikohullámú sütőbe is tehetik! 

Figyeljenek a hirtelen hőmérsékletváltozásra! 

Az agyag és kerámia edények kibírják a nagyon magas hőmérsékletet is, de érzékenyek a hirtelen hőmérsékletváltozásra. Ez azt jelenti, hogy a római tálat hideg sütőbe kellene tenni. Amikor pedig ki szeretnék venni, nem szabadna rögtön hideg felületre tenni, mivel maga a tál forró, így könnyen elpattanhat. A legjobbak a fa vagy parafa alátétek. Ez a víz esetében is érvényes - amennyiben az edény meleg, ne öntsenek rá hideg vizet! 

Legjobb a zöldség és a hús kombinációja

Ha már átitattuk vízzel a tálat, akkor a hozzávalók következnek. Az, hogy milyen kombinációt választanak, csak Önökön áll - a római tálnak köszönhetően nagyon nehéz mellé fogni! Készíthetnek benne csak húst, de a legjobb, ha a húst párolt zöldségekkel párosítják! 

Minőségi római tálak

Amennyiben húst fognak készíteni (marha, disznó vagy szárnyas) zöldséggel együtt, akkor az íz és az aroma is keveredik, így tökéletes kombináció jön létre. Ez a köreteknél is így van - a főétellel együtt elkészíthetjük a burgonyát vagy a rizst is. 

Ropogós ételek

A főzés vagy sütés során a római tál fedővel van letakarva, hogy az étel párolódjon, megőrizze zamatosságát és illatát. Ha azok közé tartoznak, akik szívesen esznek ropogós ételeket, akkor van egy apró tippünk! Kenyeret vagy húst sütnek és azt szeretnék, hogy az étel külseje ropogós maradjon? Pár perccel a sütés befejezése előtt vegyék le a fedőt és fejezzék be az ételt az nélkül. 

A római tál karbantartása

Mindig tartsák észben, hogy ez a tál törékeny és könnyen elpattanhat. Ez két esetben következhet be - hirtelen hőmérsékletváltozásnál és mechanikus sérülés esetén. Ha az edénnyel dolgoznak, legyenek óvatosak és figyeljenek arra, hogy ne legyen kitéve nagy hőingadozásnak! 

Római tál levesre

Mosogatás során klasszikus szivacsot vagy kefét használjanak, ill. tiszta és meleg vizet. Kerüljék a mosogató dörzsi használatát, de a mosogatószereket is! Elmosás után levegős helyre tegyék, vegék le a fedőt és legalább egy napig hagyják száradni! 

Termékek megjelenítése a kategóriában:

A cikk szerzője


Hozzászólás írása
Közzétéve: 24.07.2019
A cikk értékelése:
(88.6%)

V tejto kategórií nájdete aj:

Hogyan távolítsuk el a pillanatragasztót bőrről, bútorról vagy textíliáról? Hogyan távolítsuk el a pillanatragasztót bőrről, bútorról vagy textíliáról?

A pillanatragasztót akár forradalmi találmánynak is nevezhetjük, amely azonban kárt is okozhat. Leggyakrabban az összetapadt ujjak és a tárgyakon megjelenő csúnya foltok okoznak...

Hogyan tároljuk a zöldségeket és a gyümölcsöket?Hogyan tároljuk a zöldségeket és a gyümölcsöket?

Amennyiben idén több termésük lett, mint amire számítottak, ezért el szeretnék rakni a megmaradt zöldségeket és gyümölcsöket télre, úgy, hogy ne keletkezzen bennük nagy kár, akkor ez a...

Homokszűrő vagy papírszűrő a medencébe? Melyik a jobb? Homokszűrő vagy papírszűrő a medencébe? Melyik a jobb?

Amennyiben szeretnének egy medencét, akkor egy megbízható szűrőrendszert is kell hozzá vásárolniuk, amely segít azt tisztán tartani. A homokszűrő vagy a papírszűrő a jobb?