Homokszűrő vagy papírszűrő a medencébe? Melyik a jobb?

Amennyiben szeretnének egy medencét, akkor egy megbízható szűrőrendszert is kell hozzá vásárolniuk, amely segít azt tisztán tartani.

Homokszűrő otthoni medencéhez

Ezzel kapcsolatban viszonylag hamar felmerül a kérdés: Milyen szűrőrendszert vásároljunk? - homokszűrőt vagy papírszűrőt? 

Homokszűrő

Teljesen természetes alapelven működik - a szűréshez szilikát tölteléket használa, amely felfogja a szennyeződéseket a vízből és a tiszta vizet visszajuttatja a medencébe. 

Töltelék a homokszűrő rendszerhez

Táto filtrácia ponúka dostatok výkonu pre napojenie solárneho ohrevu, bazénového vysávača alebo UV lampy. Aj tieto zariadenie dokážu prispieť k čistejšej vode vo vašom bazéne a vás to, vzhľadom na náklady za spotrebu, nebude stáť ani cent naviac.

Miért válasszuk a homokszűrőt? 

Ez a módszer nem csak modern, de nagyon hatékony és gazdaságos is. A megterhelést is jól bírja még akkor is, ha a medence egész nap használatban van. Jusson eszükbe, hogy ez a szűrőtípus is igényel karbantartást - hetente egyszer át kell öblíteni. 

Hosszútávon a homokot is szükséges cserélni benne, de erre a lépésre csak 2 - 3 évente egyszer van szükség attól függően, hogy mennyire szennyezett a medence vize. Az sem szokatlan, hogy a homok tölteléket mindössze 5 - 8 évente kell cserélni. 

Fontos paraméterek a homokszűrő esetében

A homokszűrő vásárlásakor figyelembe kell venni azt, hogy hány m3 vizet képe a berendezés megszűrni. Nagy előny az is, hogy a homokszűrőnek köszönhetően nem kell vegyi készítményeket vásárolniuk a medence vizének tisztán tartásához (allergiás reakciók kiváltó okai is lehetnek, főleg a gyerekek esetében). Érdemes tudni, hogy a homokszűrő a 20 - 40 mikrométer nagyságú szennyeződéseket távolítja el. 

Homokszűrő választása

Papírszűrő

Papír szűrőből és szivattyúból áll. A szűrés a papír betéten keresztül megy végbe, amely a vízben lévő szennyeződések felfogására szolgál. 

Papírszűrő a medencéhez

Ebből adódiik, hogy a papírszűrő könnyen szennyeződik, ezért hetente többszöri tisztítást igényel. Sajnos így a szűrő nem csak a fizikai hatások miatt használódik el, de a tisztítás hatására is. Annak érdekében, hogy a szűrő minőségének ne legyen nagy hatása a szűrés minőségére a nyár során többször ki kell azt cserélni. 

Miért döntsünk a papírszűrő mellett? 

A legnagyobb előnye, hogy alacsonyak a kezdeti költségei. A kiadások összege azonban hamar megemelkedik a gyakori csere és tisztítás miatt. Ugyan a 10 - 15 mikrométeres szennyeződéseket is képes eltávolítani, de teljesítménye a víz mennyiségét tekintve nem a legjobb, ezért a vegyszerek használatát sem kerülhetik el. 

Ezek a negatívumok azonban főleg olyan helyzetben okoznak problémát, ha egy nagy méretű medence tisztítását szeretnénk biztosítani. Erre nem ez a legmegfelelőbb berendezés. A kisebb méretű medencék tisztításához azonban tökéletesen megfelel. 

Papírszűrő választása

Ár és egyéb költségek

A homokszűrő ára a szivattyú teljesítményétől függ, ill. az óránként átfolyó víz mennyiségétől. A legolcsóbb homokszűrők már pár ezer forinttól elérhetőek, míg a legdrágábbak ára akár 170 ezer forint fölé is emelkedhet. 

Másfelől viszont hozzá kell tennünk, hogy a homok utántöltése nem okoz nagy költségeket. Kizárólag a gyártó által meghatározott szemcseméretű homokot szabad használni. Egy 25 kg-os, 0,6 - 1,2 mm-es homok csomag ára hozzávetőlegesen 3500 - 5200 Ft. 

A legolcsóbb papírszűrők ára 7 000 forint alatt kezdődik, de 35 ezer forintos modellekkel is találkozhatunk. Figyelembe kell venni azonban a papír szűrő árát is, amely kb. 1000 - 1700 Ft-tól kezdődik. Ezzel együttvéve a papírszűrő üzemeltetése jelentős költségeket okozhat a medence tulajdonosának. 

A cikk szerzője


Hozzászólás írása
Közzétéve: 24.06.2020
A cikk értékelése:
(90.4%)

V tejto kategórií nájdete aj:

Hogyan távolítsuk el a pillanatragasztót bőrről, bútorról vagy textíliáról? Hogyan távolítsuk el a pillanatragasztót bőrről, bútorról vagy textíliáról?

A pillanatragasztót akár forradalmi találmánynak is nevezhetjük, amely azonban kárt is okozhat. Leggyakrabban az összetapadt ujjak és a tárgyakon megjelenő csúnya foltok okoznak...

Hogyan tároljuk a zöldségeket és a gyümölcsöket?Hogyan tároljuk a zöldségeket és a gyümölcsöket?

Amennyiben idén több termésük lett, mint amire számítottak, ezért el szeretnék rakni a megmaradt zöldségeket és gyümölcsöket télre, úgy, hogy ne keletkezzen bennük nagy kár, akkor ez a...

A padló hőszigetelése öreg házban? A leggyakoribb a Styrodur (polisztirol). A padló hőszigetelése öreg házban? A leggyakoribb a Styrodur (polisztirol).

A ház szigetelés nem mindig volt a megszokott tervek része, főleg azon házak esetében, melyek több, mint 40 évvel ezelőtt épültek. Cikkkünkből megtudhatják, hogyan szigetelhetik le a...