Hogyan válasszunk szivattyút a kútba, nem csak öntözésre?

Egy kút nagyon hasznos segítő lehet. Lényeges mennyiségű pénzt spórol meg, hiszen meggátolja, hogy a csapvizet pazaroljuk! 

A legjobb szivattyú a kútba

Ráadásul nem függenek a vízszolgáltatóktól sem, tehát bármikor használhatják a kutat! Ezt a vizet állatok számára is felhasználhatják, esetleg öntözésre vagy medencékbe is. A kutakkal kétség kívül a szivattyú is szoros összefüggésben áll. Mai cikkübkől megtudhatják, hogyan válasszanak szivattyút! 

Kedvelt búvárszivattyúk

Milyen lehetőségek vannak (a szivattyúk fajtái)?

A kútban használható szivattyúkat két fő csoportba soroljuk. Léteznek felszíni szivattyúk vagy befektethetnek egy búvárszivattyúba is - ezek közvetlenül a kútban vannak elhelyezve. A különbség a maximális mélységben rejlik, melyben a szivattyú még képes funkcionálni. Ezen felül működési alapelvük is különbözik. 

Felszíni szivattyúk - otthoni vízmű

Ezeket a szivattyúkat kisebb mélységekben használják. Maximum 8 méteres mélységből képes felszivattyúzni a vizet. Azzal viszont számolni kell, hogy a víz magassága változó lehet (szárazság, eső), ezért jó, ha hagynak egy méter tartalékot. Így elkerülhetik a felesleges kellemetlenséget! Általában bódéba, aknába vagy a házba szokták beszerelni. 

Szivattyú kútba

Búvárszivattyú

Ahogy azt már az elnevezésből is tudhatjuk, ezek a szivattyúk 8 méternél mélyebb helyekről is képesak szivattyúzni. A legfontosabb paraméter a nyomás, mivel úgy működnek, hogy vízbe vannak merítve és maguk fölé nyomatják a vizet. Az átmérőjük is fontos, melynek olyan méretűnek kellene lennie, hogy ne akadjon el, amikor kivesszük a kútból. A kutak szellőztetésénél is használatos, ill. azok számára ideális, akik csak alkalom adtán szivattyúznak vizet. Használat után egyszerűen kivehetik és elrakhatják. A drágább és minőségibb típusok akár 80 méteres mélységből is kiszivattyúzzák a vizet. 

A víz minősége - milyen vizet kell szivattyúzni? 

Még mindig nem tudtak dönteni? A víz minősége is fontos, tehát az, hogy mennyire tiszta! 

Ivóvíz vagy öntözővíz

Szivattyúzhatják a vizet kútból vagy akár tartályból is. Használhatnak felszíni vagy búvarszivattyút, de arra figyeljenek, hogy enyhén szennyezett víz esetében a szivattyú rendelkezzen szűrővel. Arra is figyeljenek, hogy néhány szivattyú nem reagál jól a magas klórtartalomra (pl. medencében), tehát ezt számításba kell venni! Szivattyúzás előtt a finom homoktól is meg kellene szabadulni! 

Minőségi szivattyú

Szennyeződések és szennyvíz

A rendkívül szennyezett víz vagy szennyvíz szivattyúzására egy speciális típus használata ajánlott - ez a szennyvíz szivattyú. A szűrőrendszer csak a bizonyos méretű szennyeződéseket engedi át. Ezek robosztus méretű szivattyúk, melyek minőségi és ellenálló anyagból készülnek. Ilyen az öntöttvas vagy a rozsdamentes acél si. Néhány szennyvíz szivattyú a szennyeződések darabolására is képes! 

A szivattyú kihasználhatósága - vízhozam és nyomás

Amennyiben csak alkalom adtán szeretnék használni a szivattyút a kertben, akkor nem kell nagy összegeket invesztálni egy hatalmas, rozsdamentes szivattyúba. Elegendő egy olcsóbb, műanyag kivitelezésű szivattyú is. Amennyiben viszont 24 órán keresztül folyamatosan szivattyúzni szeretnének, akkor fontos, hogy strapabíró anyagból legyen a berendezés. 

A klasszikus öntözéshez nagy nyomásra és vízhozamra van szükség. Amennyiben a medencéből szeretnék kiszivattyúzni a vizet, akkor a kisebb nyomás is elegendő lesz, de még mindig fontos a nagyobb vízhozam. Folyamatos ellátásnál éppen fordított a helyzet - nagy nyomás és kis vízhozam. 

Mi dönt a szivattyú minőségéről? 

A szivattyú minőségéről lényegében két szempont dönt - gyártó és anyag. Ideális esetben a szivattyú stabil, ellenálló anyagból készül. Pl. rozsdamentes acélból. Ezt főleg a szennyvíz szivattyúk esetében használják, a kerti szivattyúk műanyag részekkel vannak kiegészítve. 

Szivattyú kútba

Fontos a tartós és minőségi mechanikus tömítés a villanymotor és a szivattyú között. A motornak alacsony fogysztásúnak kellene lennie, és védeve kellene lennie a túlhevülés ellen, mely folyamatos használat mellett erőfordulhat. 

Még ha ez manapság már természetes is, figyeljenek arra, hogy megbízható gyártótól vásároljanak! A szivattyúnak tanúsítvánnyal kell rendelkezni, melyből tudhatjuk, hogy minőségi és biztonságos. Olvassák el a vásárlók tapasztalatait is, ill. informálódjanak a szervizelésről közvetlenül a forgalmazónál. 

A cikk szerzője


Hozzászólás írása
Közzétéve: 11.07.2019
A cikk értékelése:
(89.6%)

V tejto kategórií nájdete aj:

Mit tegyünk a fába vagy gerendába költözött szúval?Mit tegyünk a fába vagy gerendába költözött szúval?

Tudják, hogy mi az a szú, mi mindenre képes és hogyan kell tőle megszabadulni? Mai cikkünkből minden fontosat megtudhatnak róla és azt is eláruljuk, hogyan szabadulhatnak meg tőle! 

Hogyan ragasszunk tükröt a falra?Hogyan ragasszunk tükröt a falra?

Az egyik leggyakrabban falra ragasztott tárgy manapság a tükör. Hogyan végezhetjük el ezt a feladatot sikeresen? Cikkünkből megtudhatnak minden fontos információt és azt is, hogyan...

Hogyan űzzük el a bűzt a mosó- vagy mosogatógépből?Hogyan űzzük el a bűzt a mosó- vagy mosogatógépből?

Ezt a problémát nagyon egyszerűen meg lehet szüntetni, csak tudni kell, hogyan. Van az Önök számára pár tippünk, melyeknek köszönhetően örökre megszabadulhatnak a bűztől.