Hogyan válasszunk sísisakot? A teszt és a vélemények alapján megtudhatjuk, melyek a legjobbak

A védőfelszerelés az egyik legfontosabb dolog sportolás során! Hiszen mindig a biztonság az első! Ettől függ az egészségünk! A sísisak így minden síelő elhanyagolhatatlan felszerelésének fontos része! 

Minőségi női sísisak

Sokan tehernek tekintik a sisakot, pedig nem csak arra szolgál, hogy védje a fejet egy esés során. Megvéd a szél, a hó, a hideg és az ütközés ellen. Higyjék el, ez nem csak a dizájnról szól! Hogyan válasszunk megfelelő minőségű sísisakot? Mi segítünk! 

Kedvelt sísisakok

A sisak és a tanúsítvány

Minden minőségi sisaknak tanúsítvánnyal kell rendelkeznie és bizonyos elvárásokna is meg kell felelnie! Ez konkrétan az EN 1077 norma, amely azt takarja, hogy a sisak megfelel az európai elvárásoknak és átment a teszteken. Ennek a jelzésnek vagy a csomagoláson, vagy magán a sisakon kellene lennie. Két szintje van: A és B. A jelölés nem kötelező, de egy minőségi sisak esetében ez alapvető követelmény. 

  • A osztály – ez a legjobb kategória. A legminőségibb fedése van, ráadásul a füleket is védi. Az a lényeg, hogy a sisak anyaga egy erősebb ütést is kibír. Az ilyen teszteket tesztelő hegy segítségével végzik. Ezt a sisakra ejtik 3,84 m/s sebességgel. Ebben az esetben a B osztályhoz viszonyítva több, mint duplája a sisak ellenállása. Ezek a sisakok lehet hogy kicsit nehezebbek és jobbam hangszigetelnek, de a súlybeli különbségek manapság már elhanyagolhatóak a speciális anyagok használata miatt. 
  • B osztály – a sisak fedi a fejet, de nem muszáj, hogy a füleket is védje. Így egyszerűen meg tudják különböztetni a B kategóriájú sisakokat. Az A kategóriával összehasonlítva kisebb sebességen tesztelik, tehát nem feltételezhetünk akkora ellenállást! Sok síző inkább ezeket a sisakokat részísíti előnyben, mivel kényelmesebbnek hatnak. Az ár szempontjából is kedvezőbbek, ráadásul feladatukat is tökéletesen ellátják. 

A sisaknak ülnie kell

A sisak kiválasztásánál nyugodtan hallgassanak az érzéseikre! A síleceknél ez nehezebb, de a sísisak közvetlenül a fejen helyezkedik el. Mindenki maga tudja, hogyan érzi magát benne. Az alapvető szabály az, hogy olyat válasszanak, amely nem fog leesni a fejükről anélkül sem, hogy rögzítenék! A sisakot úgy kell kiválasztani, mint a cipőt. A kinézeten kívül az is fontos, hogyan érzik magukat benne! Végül kapcsolják be a sisakot és hozzák meg a végleges döntést! 

A legjobb sísisakok

Egy másik lehetőség, hogy méretre csináltatnak sisakot. Ez természetesen nagyobb kiadást is jelent, de így biztosan megfelelő sisakjuk lesz! Általában levegővel töltik ki a sisakot, melynek köszönhetően az megfelelően ki lesz töltve. A levegő mennyiségét szabályozni is lehet - kiengedni vagy éppen hozzáadni is tudunk. A legmodernebb technológia az ún. VACO Autofit, amely során vákuum segítségével formázzák a sisakot. Ez egy ritkábban előforduló technológia, de a sízők nagyon dícsérik, főleg a kényelem szempontjából!

A sisak és a szemüveg

A sízők jól tudják, hogy ez a két dolog együtt jár. A sisak vásárlásakor érdemes beszerezni a szemüveget is. Még ennél is jobb, ha a kettőt egyszerre próbálják fel! Nagyon fontos, hogy passzoljanak egymáshoz! Ideális esetben a szemüveg pontosan illik a sisak formájához. 

A legjobb sísisakok

Ilyen egyezést valóban nehezen találni. A szemüveg és sisak kombinációja nagyon jó védelmet nyújt. Megóvnak a hóval, hideggel és a napsütéssel szemben is. Senki nem szeretné, hogy a szemüvege bepárásodjon vagy a sisaknál elálljon! Így már nem lenne meg az összhang és akár a hó is könnyedén a szemükbe hullhatna! 

Mire figyeljünk? 

Ma már nagyon széles a kínálat, ezért rendkívül nehéz mindenre figyelni. Általában a sisak bekapcsolását figyelik? Egyszerű műanyag vagy fém? A második valószínűleg ellenállóbb és könnyebb bekapcsolni. Na de próbálják meg kesztyűben! A speciális műanyag kapocs sokkal praktikusabb! 

Minőségi sísisak szemüveggel

Fontos részlet a konstrukció is! A klasszikus „full-shell“, amely a füleket is eltakarja ma már nem olyan népszerű. Ennek fő oka a kinézet. Manapság általában csak a verseny sízők keresik ezt a fajtát. Ezzel ellentétben azok a sisakok a legnépszerűbbek, melyek fülvédő része eltávolítható. Ez az ún. „half-shell“ konstrukció. A sisakok általában a külső és a belső réteg összekapcsolásával készülnek, melyet inmold folyamatnak nevezünk. Léteznek ún. szendvics sisakok is, melyek konstrukciója tömörebb, de ez a felhasznált anyagtól is függ! Úgy vannak kivitelezve, hogy az ütés során a kontrukció se sérüljön. 

MIPS és SPIN technológia

Muszáj megemlítenünk ezt az érdekességet! A fej védelme a legfontosabb, hiszen az esések és ütések nagyon veszélyesek tudnak lenni! Ezért a sisak gyártásakor olyan anyagokat és technológiákat kell alkalmazni, hogy a sisakban a fej a legnagyobb biztonságban legyen! 

A megfelelő sísisak kiválasztása

Ütés során a legfontosabb faktor az, hogy a sisaknak nem csak az ütést kell elnyelnie, de a fej forgatását is be kell biztosítania, hogy kiszűrje az energia átvitelét. Erről az MIPS technológia gondoskodik. Az alapelv az, hogy minden sisak bebiztosítja a rotációt, amikor a sisak és a fej érintkezésbe lép. Mostanra már az új, SPIN technológia is megérkezett! A POC gyártó mutatta be ezt a fejlesztést. Azon alapszik, hogy gél pontok vannak elhelyezve a sisak külső és belső része között. A gél - szilikon minden irányba képes mozogni, így minden irányba lehetővé teszi a rotációt. 

Szükséges a sisakot cserélni? 

Minden szakértő azt tanácsolná, hogy a sísisakot legfeljebb 5 évig használják! Ez után az anyag elhasználódik, amortizálódik, de ez egy természetes folyamat, amely használat nélkül is végbemegy. A sisak állapotát ránézésre senki nem tudja megállapítani, amíg nincsenek szemmel látható sérülések rajta. 

A cikk szerzője


Hozzászólás írása
Közzétéve: 04.10.2019
A cikk értékelése:
(89%)

V tejto kategórií nájdete aj:

Hogyan válasszunk jégkorcsolyát gyerekeknek és felnőtteknek? Hogyan válasszunk jégkorcsolyát gyerekeknek és felnőtteknek?

Szeretnek korcsolyázni? Ebből az egyszerű útmutatóból megtudhatják, hogyan választhatják ki a megfelelő jégkorcsolyát gyerekeknek és felnőtteknek! 

Hogyan válasszunk snowboardot? A vásárlók értékelése és a teszt segíthet! Hogyan válasszunk snowboardot? A vásárlók értékelése és a teszt segíthet!

Szeretnének egy snowboardot vásárolni maguknak vagy gyermeküknek? A választás során figyelembe kell venni pár paramétert! Mai cikkünkből megtudhatják, hogy mire érdemes figyelni a...

Hogyan öltözzünk fel futáshoz a hideg téli napokon? Hogyan öltözzünk fel futáshoz a hideg téli napokon?

A hidegben történő futás segít az immunrendszer megerősítésében és az állóképesség fenntartásában a tél folyamán is. Ön tudja, hogyan kell megfelelően felöltözni hozzá?