Hogyan válasszunk sísisakot? A teszt és a vélemények alapján megtudhatjuk, melyek a legjobbak

A védőfelszerelés az egyik legfontosabb dolog sportolás során! Hiszen mindig a biztonság az első! Ettől függ az egészségünk! A sísisak így minden síelő elhanyagolhatatlan felszerelésének fontos része! 

Minőségi női sísisak

Sokan tehernek tekintik a sisakot, pedig nem csak arra szolgál, hogy védje a fejet egy esés során. Megvéd a szél, a hó, a hideg és az ütközés ellen. Higyjék el, ez nem csak a dizájnról szól! Hogyan válasszunk megfelelő minőségű sísisakot? Mi segítünk! 

Kedvelt sísisakok

A sisak és a tanúsítvány

Minden minőségi sisaknak tanúsítvánnyal kell rendelkeznie és bizonyos elvárásokna is meg kell felelnie! Ez konkrétan az EN 1077 norma, amely azt takarja, hogy a sisak megfelel az európai elvárásoknak és átment a teszteken. Ennek a jelzésnek vagy a csomagoláson, vagy magán a sisakon kellene lennie. Két szintje van: A és B. A jelölés nem kötelező, de egy minőségi sisak esetében ez alapvető követelmény. 

  • A osztály – ez a legjobb kategória. A legminőségibb fedése van, ráadásul a füleket is védi. Az a lényeg, hogy a sisak anyaga egy erősebb ütést is kibír. Az ilyen teszteket tesztelő hegy segítségével végzik. Ezt a sisakra ejtik 3,84 m/s sebességgel. Ebben az esetben a B osztályhoz viszonyítva több, mint duplája a sisak ellenállása. Ezek a sisakok lehet hogy kicsit nehezebbek és jobbam hangszigetelnek, de a súlybeli különbségek manapság már elhanyagolhatóak a speciális anyagok használata miatt. 
  • B osztály – a sisak fedi a fejet, de nem muszáj, hogy a füleket is védje. Így egyszerűen meg tudják különböztetni a B kategóriájú sisakokat. Az A kategóriával összehasonlítva kisebb sebességen tesztelik, tehát nem feltételezhetünk akkora ellenállást! Sok síző inkább ezeket a sisakokat részísíti előnyben, mivel kényelmesebbnek hatnak. Az ár szempontjából is kedvezőbbek, ráadásul feladatukat is tökéletesen ellátják. 

A sisaknak ülnie kell

A sisak kiválasztásánál nyugodtan hallgassanak az érzéseikre! A síleceknél ez nehezebb, de a sísisak közvetlenül a fejen helyezkedik el. Mindenki maga tudja, hogyan érzi magát benne. Az alapvető szabály az, hogy olyat válasszanak, amely nem fog leesni a fejükről anélkül sem, hogy rögzítenék! A sisakot úgy kell kiválasztani, mint a cipőt. A kinézeten kívül az is fontos, hogyan érzik magukat benne! Végül kapcsolják be a sisakot és hozzák meg a végleges döntést! 

A legjobb sísisakok

Egy másik lehetőség, hogy méretre csináltatnak sisakot. Ez természetesen nagyobb kiadást is jelent, de így biztosan megfelelő sisakjuk lesz! Általában levegővel töltik ki a sisakot, melynek köszönhetően az megfelelően ki lesz töltve. A levegő mennyiségét szabályozni is lehet - kiengedni vagy éppen hozzáadni is tudunk. A legmodernebb technológia az ún. VACO Autofit, amely során vákuum segítségével formázzák a sisakot. Ez egy ritkábban előforduló technológia, de a sízők nagyon dícsérik, főleg a kényelem szempontjából!

A sisak és a szemüveg

A sízők jól tudják, hogy ez a két dolog együtt jár. A sisak vásárlásakor érdemes beszerezni a szemüveget is. Még ennél is jobb, ha a kettőt egyszerre próbálják fel! Nagyon fontos, hogy passzoljanak egymáshoz! Ideális esetben a szemüveg pontosan illik a sisak formájához. 

A legjobb sísisakok

Ilyen egyezést valóban nehezen találni. A szemüveg és sisak kombinációja nagyon jó védelmet nyújt. Megóvnak a hóval, hideggel és a napsütéssel szemben is. Senki nem szeretné, hogy a szemüvege bepárásodjon vagy a sisaknál elálljon! Így már nem lenne meg az összhang és akár a hó is könnyedén a szemükbe hullhatna! 

Mire figyeljünk? 

Ma már nagyon széles a kínálat, ezért rendkívül nehéz mindenre figyelni. Általában a sisak bekapcsolását figyelik? Egyszerű műanyag vagy fém? A második valószínűleg ellenállóbb és könnyebb bekapcsolni. Na de próbálják meg kesztyűben! A speciális műanyag kapocs sokkal praktikusabb! 

Minőségi sísisak szemüveggel

Fontos részlet a konstrukció is! A klasszikus „full-shell“, amely a füleket is eltakarja ma már nem olyan népszerű. Ennek fő oka a kinézet. Manapság általában csak a verseny sízők keresik ezt a fajtát. Ezzel ellentétben azok a sisakok a legnépszerűbbek, melyek fülvédő része eltávolítható. Ez az ún. „half-shell“ konstrukció. A sisakok általában a külső és a belső réteg összekapcsolásával készülnek, melyet inmold folyamatnak nevezünk. Léteznek ún. szendvics sisakok is, melyek konstrukciója tömörebb, de ez a felhasznált anyagtól is függ! Úgy vannak kivitelezve, hogy az ütés során a kontrukció se sérüljön. 

MIPS és SPIN technológia

Muszáj megemlítenünk ezt az érdekességet! A fej védelme a legfontosabb, hiszen az esések és ütések nagyon veszélyesek tudnak lenni! Ezért a sisak gyártásakor olyan anyagokat és technológiákat kell alkalmazni, hogy a sisakban a fej a legnagyobb biztonságban legyen! 

A megfelelő sísisak kiválasztása

Ütés során a legfontosabb faktor az, hogy a sisaknak nem csak az ütést kell elnyelnie, de a fej forgatását is be kell biztosítania, hogy kiszűrje az energia átvitelét. Erről az MIPS technológia gondoskodik. Az alapelv az, hogy minden sisak bebiztosítja a rotációt, amikor a sisak és a fej érintkezésbe lép. Mostanra már az új, SPIN technológia is megérkezett! A POC gyártó mutatta be ezt a fejlesztést. Azon alapszik, hogy gél pontok vannak elhelyezve a sisak külső és belső része között. A gél - szilikon minden irányba képes mozogni, így minden irányba lehetővé teszi a rotációt. 

Szükséges a sisakot cserélni? 

Minden szakértő azt tanácsolná, hogy a sísisakot legfeljebb 5 évig használják! Ez után az anyag elhasználódik, amortizálódik, de ez egy természetes folyamat, amely használat nélkül is végbemegy. A sisak állapotát ránézésre senki nem tudja megállapítani, amíg nincsenek szemmel látható sérülések rajta. 

A cikk szerzője


Hozzászólás írása
Közzétéve: 04.10.2019
A cikk értékelése:
(89%)

V tejto kategórií nájdete aj:

Hogyan válasszuk ki a legjobb gyerek sílécet? Itt inspirálódhatnak! Hogyan válasszuk ki a legjobb gyerek sílécet? Itt inspirálódhatnak!

Azt tervezik, hogy ebben a szezonban életükben először sílécre állítják gyermeküket? Ne csak a megfelelő motivációra gondoljanak, de a minőségi felszerelésre is! 

Hogyan válasszuk ki a megfelelő sílécet? Vásárláskor ezekre a paraméterekre figyeljenekHogyan válasszuk ki a megfelelő sílécet? Vásárláskor ezekre a paraméterekre figyeljenek

Amennyiben a téli sportok kedvelőihez tartoznak, akkor ez a cikk Önöknek szól! Minőségi sílécre van szükséggük? Ideális időpont egy síléc vásárlására nem létezik, de csak akkor van már...

Hogyan öltözzünk fel sífutáshoz? Milyen nadrágot, síruha szettet vagy kezeslábast vegyünk?Hogyan öltözzünk fel sífutáshoz? Milyen nadrágot, síruha szettet vagy kezeslábast vegyünk?

Ha egyszer kípróbálják a sífutást, akkor rájönnek, hogy ez egy viszonylag egyszerű sport, amely az egészséget sem veszélyezteti. Mai cikkünkből megtudhatják, hogyan öltözhetnek fel...