Hogyan válasszunk paplant?

Az alvás minőségét nem csak a matrac és az ágy befolyásolja. Az is lényeges, hogy mivel takaróznak! Ennek fontosságát főleg a téli időszakban vesszük észre, amikor könnyebben megfázhatunk, ill. testünk érzékenyebb  a hőmérsékletváltozásra. 

A megfelelő palan nagyobb kényelmet és biztonságot nyújt. Az az idő, amikor még nagy dunyhák alatt aludtunk, melyek tollal voltak megtöltve, már régen elmúlt. Ma már minden máshogy van! A mai paplanok kitűnő minőségű anyagból készülnek, ill. nagyon jó  izolációs képességgel rendelkeznek. Ezt észrevehetjük azon is, hogy a mostani takarók sokkal vékonyabbak. Rengeteg szintetikus és természetes anyagból készült paplan közül válogathatunk! 

A paplanok típusai

 • Toll és pihe - Még ma is használnak tollat paplanok gyártására. A toll és a pihe közt az a különbség, hogy a toll a baromfi felső toll rétegét, míg a pihe az alsó toll réteget képezi. Ezt a kettőt a paplanok töltésekor összekeverik, de nagyobb mértékben használnak tollat. A toll és a pihe is streilizálva vannak, puhák és kellemes a tapintásuk. Az ilyen paplanok szellősek, de a hőt nem engedik elillanni! Az allergiások esetében lehet csak probléma, akik betegésgük miatt sajnos nem választhatják ezt a paplan típust. 
 • Birka gyapjú - A másik természetes anyag, melyet manapság egyre gyakrabban használnak, az a birka gyapjú. Az ilyen típusú paplanok feldolgozott birka gyapjúval vannak megtöltve, melynek nagyon puha a tapintása. Nagyon jó termoregulációs képességekkel rendelkezik. Az emberi test hőjét gyűjti össze és elvezeti a nedvességet a paplan alól. Allergia erre a típusra rendkívül elszórtan alakul ki. 
 • Szintetikus anyagok -  A szintetikus anyagokból készült paplanok leginkább az allergiások részére jók. Az ilyen paplanok gyártására általában üreges poliészter szálat használnak, mely könnyű és izolációs képességei a tolla vetekednek. Sajnos ezek a paplanok egy idő után veszítenek kedvező tulajdonságaikból, összeesnek és nem tudják olyan jól megtartani a hőt. 
 • Szezonális paplanok - Az anyagon kívül szezon alapján is feloszthatjuk a paplanokat. A nyári és téli paplanok manapság már nem vastagságban különböznek, hanem inkább a rétegek mennyiségében. A téli paplanoknak elegendő hőt kell bebiztosítaniuk, tehát ezeknél a szálak több rétegbe vannak rendezve. A nyári paplanok jobban szellőznek, mivel fontos tulajdonságuk az, hogy elvezessék a nedvességet és az izzadságot. 
 • Nanoszálas paplan - A nanoszálak egymásra vannak rakva és pamut takaróba vannak varrva, mely könnyedséget kölcsönöz nekik. Tulajdonságaik egyeznek a szintetikus paplanok tulajdonságaival, antiallergének, izolálják a hőt, hipoallergének és atkamentesek. 

 

Katalógusunkból ajánljuk

A legideálisabb paplan

Amennyiben nem tudnak választani a paplanok közül, akkor mindenképpen gondoljanak azokra a kritériumokra, melyek minden embernél különböznek. 

 • termoreguláció az évszakok során - léteznek egész éves és szezonális paplanok
 • vékonyabb vagy vastagabb paplant szeretnének
 • a szoba hőmérséklete, ahol a paplant használni fogják
 • a nedvesség szabályozása
 • a paplan anyaga
 • antiallergén tulajdonságok

A legminőségibb paplanok mikroszálasak vagy pamutból készülnek.

Paplan lyukkal

Ez a forradalmi találmány azoknak jó, akik szeretnek paplannal a lábuk között aludni. A középen elhelyzkedő lyuknak köszönhetően mindig kényelmesen alhatnak. A hát és derék érzékeny részei mindig takarva maradnak. 

Több fajta lyukkal rendelkező paplan közül is válogathatnak (aloe vera, ezüst, szénszál, gyerek...), ráadásul a weboldalon ágyhuzatot is vásárolhatnak a lyukkal rendelkező paplanra. 

A paplan mosása mosógépben

Nem minden paplant lehet mosni, ezért érdemes elolvasni a paplanon található utasításokat és azok szerint cselekedni. Két féle képpen moshtaunk: 

 1. Kézzel, amikor a paplant kb. fél órán keresztül hagyják állni a folyékony szappannal kevert vízben. Majd kiveszik és folyó víz alatt kiöblítik, míg nem folyik belőle tisza víz.  
 2. Mosógépben kímélő programon, 60°C-on mossák. Használhatják a klasszikus mosószereket, majd végezetül öblítsék át a paplant tiszta vízzel!

Amennyiben a paplant nem lehet mosni, vigyék el tisztítóba! Hiszen senki sem szeretné, ha a paplanjóból csak egy hasznavehetetlen anyagdarab maradna! 

Antiallergén paplanok – van rá szükség?

Az antiallergén paplanok finom, üreges poliészter fonálból készülnek, melyek kémiailag kezeltek és stabilizáltak. Könnyűek, nem fogják fel a port és lehet őket mosógépben mosni. Nem csak az allergiások, de az átlagos emberek számára is megfelelőek. A piacon több típusú anitallergén paplant találhatunk. 

Például Aloe vera kivonatos paplant, mely tisztító és érzéstelenítő hatású. Elviselhetőbbé teszi a fájdalmat az izmokban, ízületekben, likvidálja a vírusokat és hozzájárul a kellemesebb alváshoz. Az eukaliptusz takaró szintén légáteresztő betéttel van ellátva, melynek kitűnő termoregulációs képességei vannak. A szénszálas paplan nem csak allergiásoknak, de azoknak is jó, akik kifejezetten nagy fizikai vagy pszichikai megterhelésnek vannak kitéve. Az ezüst szálak csökkentik a penész kialakulásának valószínűségét. Csökkenti a baktériumok és atkák jelenlétét, ugyanúgy, mint a bambusz, amely ráadásul kitűnően neutralizálja az izzadságot és optimalizálja a testhőmérsékletet. 

A cikk szerzője


Hozzászólás írása
Közzétéve: 13.07.2019
A cikk értékelése:
(85.6%)

V tejto kategórií nájdete aj:

Hogyan válasszunk hóláncot személyautóra vagy összkerék meghajtású autóra? Hogyan válasszunk hóláncot személyautóra vagy összkerék meghajtású autóra?

A hólánc nem tartozik az autó kötelező felszereltségei közé, de a havas és jeges utakon nagy segítségünkre lehet. Segítünk a választásban! 

Hogyan szabaduljunk meg a harkálytól, amely rongálja a ház homlokzatát? Hogyan szabaduljunk meg a harkálytól, amely rongálja a ház homlokzatát?

Ez a probléma manapság egyre elterjedtebb és a megoldást az ornitológusok és ökológusok is keresik. Hogyan szabadulhatnak meg a harkálytól? Mi lehet segítségükre? Cikkünkből...

Fürdőszoba gipszkartonból - jó ötlet? Fürdőszoba gipszkartonból - jó ötlet?

A fürdőszoba átépítésére készülnek? A leggyakrabban feltett kérdés a következő: jó megoldás a gipszkarton használata? Vagy inkább Ytong és Porfix falazóelemeket használjunk? Mi segítünk...