Hogyan válasszunk objektívet egy tükörreflexes fényképezőgéphez?

Sokáig vitatkozhatnánk arról, hogy a fotózásban milyen százalékos siker esetében beszélhetünk a jó objektívről. A szakemberek azonban biztosan megerősítik, hogy az értéknek legalább 50 százalékosnak kell lennie!

Hogyan válasszunk objektívet egy tükörreflexes fényképezőgéphez?

Ha még nem gyakorlott a fotózásban, akkor csatlakozzon hozzánk és nézze meg, hogyan osztályozzák az objektíveket különböző kritériumok szerint, és hogyan választhatja ki a megfelelő objektívet a fotózás műfajához illően.

A legkeresettebb objektívek

Rögzítési rendszer

Minden tükörreflexes fényképezőgép gyártó egyedi rendszert használ az objektívek rögzítésére (pl. Canon EF foglalat, Nikon F foglalat stb.). Ezek a rendszerek nem kompatibilisek egymással, ezért bármelyik márka objektívjének megvásárlásakor meg kell győződnie arról, hogy az illeszkedik az adott foglalatrendszerhez és megfelelő az adott képérzékelő méretéhez.

a azonban a fényképezőgépétől eltérő rögzítési rendszerű objektívvel rendelkezik, akkor megfelelő redukcióval csatlakoztathatja őket. A legolcsóbbak körülbelül 7 ezer forintba kerülnek, de nem továbbítanak elektronikus információkat - így nem lesz autofókusz vagy rekeszváltás a fényképezőgépen.    

A tükörreflexes fényképezőgépek képérzékelői kétféle méretben készülnek: full frame (nagyobb, filmmező méretű) és kisebb APS-C. A full-frame objektívek nagyobbak, erősebbek és drágábbak is. Azonban APS-C érzékelővel rendelkező fényképezőgépekhez is használhatja őket. A fordítottja azonban nem működik, mert a kis objektív árnyékolja a kép sarkait (ezt hívják vignettálásnak).

Objektív fókusztávolság

A kompozíció szempontjából meghatározza, hogy a jelenet milyen látószögben lesz és azt is, hogy milyen lesz a látószög. Az emberi szemhez legközelebbi az 50 mm-es gyújtótávolság (full frame esetén), kb. 46 ° áll.

Kicsi és nagy fókusztávolság

A rövid gyújtótávolságú objektívek széles látószöget biztosítanak - az általuk rögzített jelenet nagyobb térrel rendelkezik. Sok nagylátószögű objektívnek van úgynevezett perspektivikus torzítása, amikor a felvétel úgy néz ki, mintha az oldalainál szélesedne. Ezt a hatást utómunkában el lehet távolítani, de bizonyos felvételeknél kívánatos, mert a szemlélőt jobban bevonja a jelenetbe.

Objektív választása

Nagyobb gyújtótávolság esetén a háttér tömörödik és a kép úgy néz majd ki, mintha a háttér fizikailag közelebb lenne a fókuszban lévő témához. Ezekkel az objektívekkel intenzívebb háttér elmosódási hatást is elérhet.

Objektív a fókusztávolság alapján:

Megnevezés Fókusztávolság Kihasználhatóság
Halszem 8 – 15 mm nagy geometrikus torzírás, akció jelenetek, extrémn sportok 
Széles látószög 14 – 30 mm táj, építészet, beltér
Központi fókuszpont 30 – 100 mm portré, univerzális kihasználhatóság
Teleobjektív 100 – 400 mm (a viac) portrét, riport, sport

Figyeljenek a crop faktorra

A gyújtótávolság bármely objektívnél (még az APS-C érzékelőhöz való objektíveknél is) mindig milliméterben van megadva, full frame érzékelőre átszámítva. Kisebb érzékelők esetén azonban az úgynevezett crop faktor lép a képbe. Ez a szám azt jelzi, hogy az érzékelő hányszor kisebb egy full frame érzékelőhöz képest.

Az APS-C érzékelő 1,6×-os crop faktorral rendelkezik - ez azt jelenti, hogy egy 100 mm-es objektívvel ugyanolyan képet kap egy APS-C érzékelővel rendelkező fényképezőgépen, mint egy 160 mm-es objektívvel egy full-frame érzékelőn.

Fix és változó fókusztávolság

A legtöbb kezdő fotós inkább a változó gyújtótávolságú objektíveket használja, amelyek némileg sokoldalúak.  Egy fix fókusztávolságú objektív általában jobb képminőséggel és szebb képpel rendelkezik, mint egy zoomobjektív. Ez különösen nagy gyújtótávolságoknál észrevehető. A zoomtartomány nagyon nagy (pl. 18 - 105 mm).

Fénysűrűség és rekeszérték

A fénysűrűség egy olyan érték, amely kifejezi a lencse által áteresztett fény maximális mennyiségét. Ezt az f/d törttel fejezzük ki, ahol f a fókusztávolság és d az optikai rendszer átmérője.

Minél alacsonyabb az f alatti szám, annál több fény jut át az objektíven. Ez különösen fontos, ha gyenge fényviszonyok között készít felvételeket - egy világos objektívvel nem kell növelni az ISO-érzékenységet, ami szintén növelné a zajt (jellemzően a kép szemcséssége).

A fényképezőgép fénysűrűsége egy fontos érték

A rekesz zárásával szabályozhatja a rekesznyílást - a legtöbb objektívnél a rekesznyílás tartománya f/22-ig terjedhet. Ez hasznos intenzív fényviszonyok mellett, például napos időben történő fényképezéskor. A nyitott rekesznyílás kisebb mélységélességet jelent, amivel elérheti a háttér elmosódását. A rekesz zárásával azonban a mélységélesség is megnő, azaz a téma mögötti háttér nagyobb rekeszértéknél már nem lesz fókuszon kívül.

Gyengébb fényviszonyok mellett történő fényképezéshez előnyösebb a legalább f/2,8-as rekeszértékkel rendelkező objektív, de vigyázzon - egyes objektíveknél probléma lehet a kép élességével, amikor a rekesz teljesen nyitva van.

Optikai stabillizálás és autofókusz

A remegő két minden fotós és videós ellensége. Az optikai stabilizálás segíthet ennek kezelésében. Sok olcsóbb tükörreflexes fényképezőgépnél a stabilizátor nem a vázba van beépítve, hanem közvetlenül az objektívbe. Ha tehát olyan objektívet vásárol, amely nem rendelkezik ezzel a funkcióval, elveszítheti azt.

A stabilizálás elengedhetetlen a gyors akciófelvételekhez, például sportfelvételeknél.

Gyors jeleneteknél az autofókusz ugyanolyan fontos. Sok fotós használja ezt a funkciót, de vannak olyan objektívek, amelyek teljesen manuálisak. Ez azt jelenti, hogy a fókuszálást és a rekesz beállítását is magának kell elvégeznie az objektív testén lévő gyűrűk elforgatásával.

Objektív típusok különféle fotóstílusokhoz

 • Tájképobjektív - A legjobb tájképobjektívnek 30 mm alatti, széles gyújtótávolsággal kell rendelkeznie, hogy minden, amit szeretne, elférjen a képben. Egyes fotósok 18 mm alatti gyújtótávolságú modellekhez nyúlnak, de vigyázzanak a geometriai torzítással (halszemhatás). Ezek az objektívek építészet és nagy tömegek fotózására is alkalmasak. Itt nincs szükség optikai stabilizálásra.
  Portrék - A 30 mm-es vagy annál nagyobb gyújtótávolságok ideálisak, de ne féljen a hosszabb gyújtótávolságoktól sem (nyugodtan használjon 50-85 mm-es teljes képméretű objektíveket). Ennek oka, hogy jobban el tudják különíteni a fókuszban lévő témát a háttértől. Ez a kívánt elmosódott háttérhatást hozza létre.
  Vadvilág és sportok fotózása - Nem lehet túl közel kerülni az állatokhoz, és gyakran még a sportolókhoz sem, ezért ezekhez a képekhez érdemes minél nagyobb gyújtótávolságú teleobjektívhez nyúlni. Ebben az esetben azonban a kéz legkisebb mozgása is nagy elmozdulást jelent a képen és a felvétel fókuszán kívülre kerül. A stabilizált objektív ezért elengedhetetlen.
  Rendezvények - Koncerteken, társadalmi eseményeken vagy klubrendezvényeken a világítást általában tompítják. Sok olcsóbb DSLR fényképezőgép küzd ezzel, de egy nagy rekesznyílású, legfeljebb f/2,8-as objektív segíthet. Az alacsonyabb rekesznyílású modellek sem kivételek, de nem minden objektív ad tökéletesen éles képet, amikor a rekesz teljesen nyitva van.

Milyen objektívet vigyünk a nyaralásra?

Milyen objektívet vigyünk a nyaralásra? Ha nincs túl sok hely a poggyászban, akkor vigyen egy zoomobjektívet! A tükörreflexes fényképezőgépekhez mellékelt gyakori készletobjektívek 16-50 mm vagy 24-70 mm tartományúak, ami a legtöbb felvételhez elegendő. Fix fókusztávolság esetén a 30 mm-es modell az általános választás.

A legkeresettebb objektívek

Objektív videóhoz - miben különböznek?

A tükörreflexes fényképezőgépek az amatőr videósok körében is nagy népszerűségnek örvendenek. Számukra az úgynevezett mozi- vagy cine-objektíveket tükörreflexes fényképezőgépekkel történő videofelvételek készítésére tervezték. Optikai rendszerük általában megegyezik a hagyományos fényképészeti objektívekével, de általában teljesen kézi vezérlésűek (lásd az előző bekezdést) és több szempontból is eltérőek.

 • Fénysűrűség - T betűvel jelölve és azt jelzi, hogy mennyi fény éri el az érzékelőt, nem csak a rekesz mögött, mint a fényképezőobjektíveknél. Ha tehát egy T2.2-es rekeszértékkel rendelkező videoobjektívet egy T2.2-es rekeszértékkel rendelkező másikra cserél, a kép ugyanolyan világos marad. Ha azonban ezt olyan fotóobjektívekkel tenné, amelyeknél mindkettőnek mondjuk f/2,8-as rekeszértéke van, akkor a kép a másik objektívvel világosabb vagy sötétebb lehet.
 • A rekeszérték beállítása - A rekeszérték (záridő) állítására szolgáló gyűrű sima működésű, nem pedig fix pozíciók között ugrál. Ez lehetővé teszi a felvétel fényerejének fokozatos módosítását a fényviszonyok változásával.
  A fókusz- és rekeszgyűrű - A legtöbbször simán működik és nagyobb a tartománya, hogy precízebben tudjon fókuszálni. Mindkét gyűrű fogaskerekekkel van felszerelve, amelyek lehetővé teszik a fókuszkerék (úgynevezett follow focus) rögzítését.
  Méretek - Az azonos gyártó azonos modellsorozatú filmobjektívjeinek többsége azonos hosszúságú vagy legalábbis azonos helyzetben van a fókusz- és rekeszgyűrű. Ez azt jelenti, hogy a különböző gyújtótávolságú objektívek cseréjekor nem kell átrendezni a tartozékokat a fényképezőgép foglalatán.
 • Az objektív márkája

A Canon és a Nikon is objektívek széles választékát kínálja különböző árban tükörreflexes fényképezőgépeikhez. A legnépszerűbb objektívmárkák a Tamron, a Sigma és a Tokina. A Zeiss és a Leica nagyon jó minőségű és precízen készült modelleket kínál. Olcsóbb, de amatőrök számára még mindig elég jó objektíveket gyárt a Samyang (Rokinon néven is forgalmazzák) és a nagy újítók között van a Laowa, amely érdekes megoldásokkal tör a rivaldafénybe.

A cikk szerzője


Hozzászólás írása
Közzétéve: 18.04.2022
A cikk értékelése:
(88.2%)

További cikkek a kategóriában:

Hogyan lehet megszabadulni a szarkalábaktól a kertben?Hogyan lehet megszabadulni a szarkalábaktól a kertben?

Tele van a kerted édes gyümölcsökkel, de nem élvezed a termést, mert évről évre leszedi egy szarka? Csatlakozz hozzánk és nézd meg, hogyan védhetőek hatékonyan és egyszerűen a...

Birkagyapjú, szőrme és bőr mosása és tisztítása. Nem kell tisztítóba vinni!Birkagyapjú, szőrme és bőr mosása és tisztítása. Nem kell tisztítóba vinni!

Olyan takarókat vagy párnákat keres otthonába, amelyeket egész évben használhat, hipoallergének és természetes anyagból készülnek? Válassza a birkagyapjút! Ma tanácsokat is adunk az...

Mérgező növények a macskák számára. Veszélyes az Aloe Vera?Mérgező növények a macskák számára. Veszélyes az Aloe Vera?

Mely növények nem megfelelőek a macskák számára, mit tegyünk velük és hogyan derítsük ki, ha cicánkat megmérgezték? Olvassa el tanácsainkat és teremtsen biztonságos otthont szőrös...