Hogyan válasszunk karácsonyfa állványt? A műanyag, a fém vagy a fa a legjobb?

A karácsony elengedhetetlen része a karácsonyfa. Amennyiben élő karácsonyfát választanak, akkor mindenképpen el kell látni a fát vízzel és renszeresen fel kell söpörni a lehullott tűleveleket is! Mindkét problémára jelenthet részleges megoldást a legjobb karácsonyfa állvány! 

Hogyan válasszunk karácsonyfa állványt?

A karácsonyfa állvány kiválasztása nem egyszerű feladat! Még sokan a régi, fémből készült állványt használják, fontos viszont figyelembe venni, hogy az nem túl biztonságos - főleg a gyerekek számára. Olyat válasszanak, ami maximális stabilitást biztosít, így a karácsonyfa körüli rész is biztonságos lesz a legkisebbek számára. Karácsonyfa állványt ma már több stílusban és változatos anyagokból vásárolhatnak. Többet is meg szeretnének tudni? Akkor engedjék meg, hogy bevezessük Önöket a karácsonyfa állványok világába! Higgyék el, hogy némelyiktől még az álluk is leesik! 

Karácsonyfa állvány kinézet alapján

A karácsonyfa állványokat feloszthatjuk modern és tradicionális típusokra. Főleg a felhasznált anyagban, de stílusban is eltérnek. 

Tradicionális karácsonyfa állvány

Tradicionális karácsonyfa állványnak számítanak azok, amelyek fából készülnek és klasszikus formájúak - az egyik fa láb keresztbe van téve a másikon. Így az állvány X formát alakít ki. Középen egy fém rúd helyezkedik el, amelybe a fa törzsét kell helyezni. Ezek az állványok időtállóak és már hosszú évtizedek óta nagy népszerűségnek örvendenek. A fa törzsére kialakított rúdban fém csavarok vannak, amelyek segítenek a fa rögzítésében és folyamatosan stabilan tartják azt. 

A tradicionális kategóriába sorolhatóak a fém karácsonyfa állványok is. Ez a típus három fő fém lábból áll, amelyek S formára vannak hajlítva. A lábakat egy nyílás kapcsolja össze, amelybe a karácsonyfa törzsét kell helyezni. Valamelyik konstrukcióhoz 3 oldalsó láb is tartozik, amelyek még nagyobb stabilitást biztosítanak. Ezek az állványok hosszú élettartamúak. 

Modern karácsonyfa állvány

Az, hogy modern, még nem azt jelenti, hogy nem készülhet fából vagy fémből. A modern állványok sokszor átlagon feletti felszereltségűek, de ami még fontosabb, hogy nem tradicionális anyagból is készülhetnek, mint az üveg, a kerámia vagy a műanyag. Az üveg és a kerámia törékeny, tehát azokkal az állványokkal kimondottan óvatosan kell bánni, főleg a fa felállításakor! 

A karácsonyfa állvány felszereltsége

A felszereltség alatt a víztartályt értjük. Lehet az állványhoz rögzítve, de könnyen el is távolítható. Főleg a kerámia és a műanyag karácsonyfa állványok esetében találkozhatunk ezzel a megoldással. 

Víz hozzáadása a karácsonyfa állványhoz

Hogyan működik a vízzel töltött karácsonyfa állvány?

A tartályba beleöntik a megfelelő mennyiségű vizet, vagyis annyit, hogy elmerüljön benne a fa törzse. A tartály térfogata általában elég nagy, tehát nem kell naponta újratölteni. A karácsonyfa így tovább megőrzi szépségét, nem veszít zöld színéből és tűlevelei sem hullanak le olyan gyorsan. 

Karácsonyfa állvány anyag alapján

A kerámia karácsonyfa állvány törékeny, ezért inkább kicsi és közepes méretű karácsonyfákhoz ajáljuk. Az állvány rendelkezhet víztartállyal is, amelybe akár több liter víz is elférhet! A fa így sokkal tovább friss marad és nem kell minden nap az újratöltéssel bajlódniuk!

A műanyag karácsonyfa állvány a legolcsóbb a modern típusok közül, de még mindig többet kell költeni rá, mint egy klasszikus állványra. Ez a típus is kisebb és közepes méretű fákhoz felel meg. A rögzítés egy kar segítségével történik, ami befogatja a fa törzsét. A víztartály általában több literes. Praktikus és ellenálló, mivel erős műanyagot használnak gyártásához. Némelyik hordóra, cserépre vagy szökőkútra emlékeztet. Több színben kapható, de a zöld a legkeresettebb. 

Fa karácsonyfa állványokat már régóta árulnak és még a modern típusok mellett is nagyon közkedveltek maradtak. A modern fa állványok legtöbbször szintén rendelkeznek beépített víztartállyal. Kedvező az áruk - kb. 5 400 forinttól már kaphatóak. A víztartályos változat valamivel drágább. Általában X vagy csillag formájú. 

Az öntöttvas karácsonyfa állvány lényegében fémből készül. Az öntöttvas állvány hatalmas előnye a stabil konstrukció, ami lehetővé teszi a fa megfelelő rögzítését, így nagyobb méretű fát is belefogathatnak. Drágább, mivel ára 13 ezer forintnál kezdődik. 

A fém állvány még mindig divatos, hiszen viszonylag stabil és különböző színekben kapható. Víztartállyal általában nem rendelkezik. Konstrukciója stabil, 3 lábon áll és a fa rögzítése csavarok segítségével történik. 

Tudják, hogyan ismerhetik fel a jó minőségű karácsonyfa állványt?

  • Stabil anyagból készül
  • Jó minőségű rendszer a fa rögzítésére
  • A fa könnyen rögzíthető
  • Mű és élő fa esetén is használható
  • Maximális biztonságot nyújt a karácsonyfa körül játszó gyerekeknek
  • Maximális biztonságot nyújt akkor is, amikor házikedvenceik játszanak a fa körül 
  • Ellenálló és hosszú élettartamú
  • Gondoskodik a karácsonyfa szépségéről, mivel folyamatosan nedvesen tartja
  • Esztétikus hatást kelt 

A legjobb karácsonyfa állvány kiválasztása lépésről lépésre

Először meg kell határozni, hogy élő vagy mű karácsonyfához szeretnének-e állványt. Léteznek univerzális modellek is, de ezek általában élő fenyőhöz kialakított állványok, amelyek a műfenyő rögzítését is lehetővé teszik. Persze ez az információ a teherbírás miatt is lényeges. A műfenyő sokkal könnyebb, mint az élő. Amennyiben biztosak benne, hogy csak műfenyőt szeretnének, akkor a karácsonyfa állványon tudnak spórolni. 

Zöld műanyag karácsonyfa állvány vízzel töltve

A legjobb karácsonyfa állvány kiválasztásakor vegyék figyelembe a következő paramétereket: 

1.     A karácsonyfa állvány teherbírása

A legfontosabb paraméter, mivel egy mű, átlagos magasságú fenyő kb. 13 kg, de ehhez valamennyit még a díszek is hozzátesznek. Élő fenyőfa esetében a súly ennek a többszöröse. Válasszanak tehát egy olyan állványt, amely biztosan el fogja bírni a kiválasztott fa súlyát. 

2.     Az állvány átmérője

Amikor már meg van véve a fa, akkor sokkal egyszerűbb kiválasztani a megfelelő állványt. Figyelembe kell venni, hogy mekkor az állvány maximális átmérője azon a részen, ahová a fa törzsét kell beilleszteni. Amennyiben ezt figyelmen kívül hagyják, akkor muszáj lesz lefaragniuk a fa törzséből. Műfenyőnél mégnagyobb a probléma, hiszen egy teljesen új állványt kell majd vásárolniuk!

3.     Befogató mechanizmus

Az állvány kiválasztásakor azt is vegyék figyelembe, hogy milyen befogató mechanizmussal rendelkezik. Mivel a fenyőfa nehéz, ezért érdemes olyan állványt választani, amelynél gyorsan és egyszerűen be lehet fogatni a fa törzsét. Erre főleg a műanyag befogató rendszernél kell figyelni. A műanyag csavarok könnyen eltörhetnek és a fa nem lesz stabilan rögzítve. 

Ezen kívül a csavarok száma is lényeges! Nem lehet sem túl sok, sem túl kevés. Amennyiben a nyílás mérete egy nagyobb fához is megfelel, akkor három csavarra van szükség, amennyiben az átmérő kisebb, akkor kettő is elegendő! Többre biztosan nem lesz szükség, mivel azzal csak széthasítanák a fa törzsét, ami darabokra hullana szét és nem tartana elég stabilan. 

4.     Az állvány magassága

Az állvány magassága is fontos, mivel meghatározza a fa maximális magasságát. Amennyiben a fa magasabb lesz felállítás után, mint a belmagasság, akkor bizony nagy fejtörést fog Önöknek okozni! A fa tetejét ugyan le lehet fűrészelni, de esztétikai szempontból ez nem a legjobb megoldás! Az alacsony állvány pedig akkor lehet probléma, ha élő karácsonyfájuk van és nem fér el az állvány alatt egy pohár víz. 

5.     Stabil és biztonságos karácsonyfa állvány

Igaz, hogy az állvány stabilitását valamennyire már első ránézésre is lehet értékelni, de a legfontosabb, hogy milyen a fa felállítása után. Vásárláskor ellenőrizzék, hogy az összes láb stabilan áljon a talajon, nem legyen elhajolva és ne lógjon a levegőben sem! A fém állványok esetében gyakran megesik, hogy a fa súlya alatt széttcsúszik. Ellenőrizzék a forrasztások stabilitását is. Mindenképpen az az állvány lesz a biztonságosabb, amelynek hosszabbak a karjai. Ezáltal jobban szétoszlik a súly és stabilabban áll az egész fa az állványban. 

6.     Víztartály

A víztartály inkább csak egy kiegészítő, ami megkönnyíti a karácsonyfa gondozását. Persze csak abban az esetben, ha élő fát vásároltak. Ha már évek óta műfenyőjük van, akkor teljesen felesleges a víztartály. 

Eredeti karácsonyfa állvány

Ha egyik üzletben sem találtak olyan állványt, ami elnyerte volna teszésüket, akkor menjenek be egy kovácshoz vagy fafaragóhoz és készíttessenek egyet saját elképzeléseik alapján! Engedjék szabadjára fantáziájukat, hogy ne csak a fa díszítése, de az állvány is eredeti legyen! 

Tradicionális karácsonyfa állvány

Óvatosan a csúszós padlóval

Választottak? Akkor tartsák észben, hogy az állványról megfelelően kell gondoskodni! Ajánlott időnként ellenőrizni, hogy a fa súlya alatt nem deformálódott-e el, hogy biztosan erősen tart és van víz benne a fa számára. Amennyiben valami hibát észlelnek, akkor ellenőrizzék, hogy nem lazult-e ki valamelyik csavar és szükség esetén húzzák be. Sokszor az állványnak nem felel meg a scúszós padló, amin a súly hatására szétcsúsznak a lábai, tehát deformálódik. Ajánlott az állvány alá egy csúszásgátló szőnyeget tenni, hogy biztosan ne legyen semmi probléma. 

Ne felejtsék el pótolni a vizet

A fenyőfa ugyan a nappalijuk közepén és nem a természetben lesz, mégis szüksége van egy kis nedvességre, hogy sokáig friss és üde maradjon. A karácsonyfa gondozása nem nehéz feladat, de fontos az állandó vízellátás. A fa egy nap alatt akár több liter vizet is képes felszívni. Elengedhetetlen, hogy legalább naponta egyszer ellenőrizzék a víz mennyiségét. 

Hol vásárolhatunk karácsonyfa állványt?

Karácsonyfa állványt karácsony előtt szinte az összes szupermarketben vásárolhatunk. Amennyiben aggódnak, hogy azok a modellek nem nyerik el tetszésüket vagy túl elfoglaltak ebben az időszakban, akkor nézzenek utána az internete. Ajánljuk, hogy kövessék nyomon az ismert üzletek szórólapjait, hogy jó áron vásárolhassanak minőségi karácsonyfa állványt! Nézzenek körbe a Tescóban, a Lidlben vagy az Alzán!

Ha már nem tetszik régi állványuk kinézete, akkor sem kell rögtön megválni tőle! Étfesthetik egy teljesen más színre és el is szórakozhatnak vele. A vastagabb részeket például festhetik más színűre, mint a vékonyabbakat és egy kis karácsonyi tematikát is belevihetnek az alkotás folyamatába. Akár valami teljesen másra is felhasználhatják a karácsonyfa állványt. Pl. alakítsanak ki belőle egy esernyő- vagy gyertyatartót!

Pár tanács befejezésképp

Akár mű, akár élő fenyőfát vásárolnak mindenképpen szerezzenek be egy jó minőségű karácsonyfa állványt, hogy nyugodtan tölthessék az ünnepeket. Ha még mindig nem döntötték el, milyen állványt szeretnének, akkor olvassák el a vásárlók értékeléseit, nézzék meg a teszteket, amelyek biztosan segítenek a választásban. Az ismerősök tanácsaira is érdemes hallgatni! Boldog és békés karácsonyi ünnepeket kívánunk! 


Hozzászólás írása
Közzétéve: 20.12.2021
A cikk értékelése:
(88%)

További cikkek a kategóriában:

Kerti világítás - milyen lehetőségeink vannak? Napelemes, érzékelős, LED világításKerti világítás - milyen lehetőségeink vannak? Napelemes, érzékelős, LED világítás

Hogyan válasszuk ki a megfelelő világítást a kertbe? A világítótestek vásárlásakor figyeljen a rögzítés módjára, a fény erősségére vagy a külső hatásokkal szembeni ellenállóképességre!

Mit tegyünk az öreg bútorokkal? Eladás, ajándékozás vagy felújítás?Mit tegyünk az öreg bútorokkal? Eladás, ajándékozás vagy felújítás?

Hogyan lehet megszabadulni a szarkalábaktól a kertben?Hogyan lehet megszabadulni a szarkalábaktól a kertben?

Tele van a kerted édes gyümölcsökkel, de nem élvezed a termést, mert évről évre leszedi egy szarka? Csatlakozz hozzánk és nézd meg, hogyan védhetőek hatékonyan és egyszerűen a...