Hogyan válasszunk jégkorcsolyát gyerekeknek és felnőtteknek?

Szeretnek korcsolyázni? Akár jéghokizni van kedvük, akár a befagyott tóra, egy nyilvános jégpályára vagy más jeges felületre szeretnének kimenni korcsolyázni, ez a téli sport mindenképpen egy nagyon jó elfoglaltság! 

Jégkorcsolya az egész családnak

Ezúttal a megfelelő jégkorcsolya kiválasztásában segítünk Önöknek! Ebből az egyszerű útmutatóból megtudhatják, hogyan választhatják ki a megfelelő jégkorcsolyát gyerekeknek és felnőtteknek! 

Kedvelt jégkorcsolyák az egész családnak

A jégkorcsolya rendeltetése

A jégkorcsolya kiválasztásakor az első dolog, amit tudnunk kell, az az, hogy ki fogja használni és milyen célból. Amennyiben csak időnként szeretnének korcsolyázni egy koripályán, stadionban vagy befagyott tavon, akkor a választás során nincs szükség speciális kritériumokra. A kényelemre figyeljenek! Tehát arra, hogy a korcsolya ne nyomja a lábukat, de ne is legyen túlságosan nagy! Ez a női, férfi és gyerek korcsolyák esetében is így van. 

Amennyiben valami specifikus tevékenységhez szeretnék használni a korcsolyát, tehát valami sporthoz, akkor más paramétereket is figyelembe kell venni! Korcsolyák műkorcsolyázáshoz, gyorskorcsolyázáshoz vagy jégkoronghoz. Mindegyiknek sajátos tulajdonságai vannak, melyek alapján egyszerűen megkülönböztethetőek. 

A jégkorcsolya részei

Pengetartó és korcsolya él – holder és runner. A korcsolya élét a pengetartó tartja, amely közvetlenül a cipő talpához van erősítve. Némelyik korcsolya esetében a penge stabilan van rögzítve a pengetartóba, tehát nem lehet kicserélni. Ez azt jelenti, hogy ha eltörik a tartó, akkor a korcsolya élét is ki kell cserélni! Ez viszont elég ritkán történik meg. A legtöbbb modell esetében a pengetartó cserélhető.

A legjobb jégkorcsolyák

A cipő – maga a cipő lényegében csak anyagban és a bekapcsolás módjában különbözhet. Általában szénszál és kemény, ellenálló ABS műanyag kombinációjából készül, melyek rugalmasak. A cipő belső része antibakteriális habbal, ill. szigeteléssel van kibélelve, mely védelmet nyújt a hideg ellen. A minőségi korcsolyák nagyrészt könnyebbek. Általában cipőfűzővel vagy biztonsági kapoccsal záródnak. 

A korcsolya nyelve – a nyelvnek mozgathatónak és alakíthatónak kellene lennie. Ez legfőképpen a jégkorong korcsolyák esetében fontos, melyekről még fogunk szót ejteni e cikkben. Az átlagos korcsolyák esetében a nyelv a lábat védi és kellő keménységgel kell rendelkeznie.

A jégkorcsolya megfelelő mérete

Ha véletlenül nem megfelelő méretű korcsolyát vásárolnának, akkor joguk van kicserélni. A legjobb, ha vásárlás előtt van lehetőségük felpróbálni a korcsolyát. Ilyenkor mindig vastag zoknit vigyenek magukkal, hiszen télen biztosan ezt fogják majd viselni. Próbakor mindig egy számmal kisebb mérettel kezdjék, mint amilyen méretű cipőt hordanak. Mint az egyszerű cipők esetében, itt is a hüvelykujjnak pont hozzá kellene érni a cipő orrához. A saroknak stabilan kell ülnie. Ha a sarkuk mozog, akkor keressenek egy kisebb méretet. A méretezés a gyártók között eltérő lehet. 

Korcsolya gyerekeknek és felnőtteknek

Az EU-ban használatos méretek felosztása:

  • Gyerek – 26 - 32
  • Junior – 33 - 39
  • Felnőtt – 40 és töb

A jégkorcsolya szélességéről sem szabad megfeletkezni! A korcsolya szélessége két rendszer alapján lehet jelölve. Itt is érvényes, hogy egy számmal szűkebbnek kellene lennie, mint a klasszikus cipőknek. A legjobb, ha az eladónál érdeklődnek, de az általános jelölés a következő: 

  • Klasszikus szélesség – D betű
  • Széles cipő – E betű
  • Extra széles cipő - EE vagy 2E
  • Szűkített cipő – C betű

Katalógusunkból ajánljuk

Hogyan válasszuk ki a megfelelő méretet? 

A megfelelő méretet úgy határozhatják meg, hogy megmérik a láb hossza és szélessége közti arányt. Hogyan csinálják? 

Vegyenek fel egy vastag zoknit! Rakjanak két vastag rajzlapot a földre. Lépjenek rájuk és rajzolják körbe mindkét lábukat ceruzával! Jelöljé meg a lábfej legszélesebb pontját és rajzoljanak oda egy szakaszt! Ezt mérjék le és jegyezzék fel! Hosszába is rajzoljanak egy egyenest, a legalsó ponttól a legfelsőig. A saroktól, a lábujjak végéig. Mérjék meg és írják fel az értéket! Végezetül osszák el a láb hosszát a szélességgel! Az így kapott szám egyerűbbé teszi a megfelelő méret kiválasztását. A táblázat az átlagra érvényes, a méret pedig sok esetben egyéni! 

Gyerek jégkorcsolya

A gyerek korcsolyát nagy odafigyeléssel kell kiválasztani! Már a 3 éves gyerekek is korcsolyázhatnak! Természetesen csak akkor, ha ehhez megfelelő a mozgásuk és a testtartásuk.  Számukra a legmegfelelőbb a kétélű korcsolya. Ez a típus éppen a 3 év körüli gyerekek részére lett tervezve! Kezdetnek pont ideális! 

Gyerek jégkorcsolya

Az idősebb gyerekek esetében nyugodtan vásárolhatunk klasszikus jégkorcsolyát. A gyerek korcsolyák többségének mérete állítható, ráadásul az alsó részük is cserélhető (így görkorcsolyázásra is megfelelnek). Ezek a korcsolyák általában 3-5 cm tartalékkal rendelkeznek. Ez azt jelenti, hogy a gyermek akár egy év múlva is használhatja majd a korcsolyát! Nem szükséges a legdrágább modellt megvásárolni, hiszen úgyis kinövi a gyermek. Ne akarjanak nagyobb méretű korcsolyát venni! Lehet, hogy idővel belenőne a gyermek, de a nagy korcsolyával nem tudna korcsolyázni. Abban a korban, amikor egy bizonyos sportág felé szeretnék terelni csemetéjüket, válasszanak a műkorcsoly, a gyorskorcsolya vagy a hoki korcsolya közül! 

Felnőtt jégkorcsolya

Férfi vagy női korcsolyát szeretnének vásárolni? Érdemes tudni, hogy egy sportszaküzletben a női és a férfi korcsolyákat maximum a dizájn alapján lehet megkülönböztetni. Egyébként csak pár apró részletben különböznek! Léteznek olyan női korcsolyák, melyek jobban eltérnek a férfi korcsolyáktól, míg mások szinte alig különböznek!  

Női jégkorcsolya

Női korcsolyák – amennyiben meg szeretnék különböztetni a női korcsolyákat, akkor a fogakra figyeljenek! Pontosabban fogalmazva a korcsolya él elején fogak helyezkednek el. Az él rozsdamentes acélból vagy szénacélból készül. Ami a kényelmet illet jól szigeteltnek kell lennie! A belső rész szintetikus anyaggal van kibélelve, amely megakadályozza a szagok kialakulását. A cipő lábfej része magasabb, hogy megfelelő kényelmet biztosítson. 

Minőségi férfi jégkorcsolya

Férfi korcsolyák – Nagyon stabilak. Általában a férfiak nehezebbek, ezért a korcsolya erőssége a legfontosabb praméter. A lábat a korcsolyának megfelelően kell tartania, de nem annyira, hogy nyomjon. A korcsolya éle általában műanyag pengetartóba van fogatva. Az él formáját az effektív elinduláshoz alakították ki. A korcsolya eleje stabil, hátsó része magasított. A korcsolya él általában szénacélból vagy rozsdamentes acélból készül. A minőségi jégkorcsolyák jól szigetelnek, így védelmet nyújtanak a hideggel szemben. 

Jégkorong korcsolya

A névből valószínűleg világos, hogy ezt a típust jégkorongozáshoz használják. Amennyiben csak szabadidejükben szoktak hokizni, akkor Önöknek elegendő egy klasszikus férfi vagy női korcsolya. A legjobb, ha egy kicsit nagyobb összeget áldoznak rá és minőségi, stabil anyagokból készült korcsolyát vásárolnak. Professzionális jégkorong korcsolyára azoknak van szükségük, akik ezzel rendszeresen foglalkoznak. Természetesen  itt is különféle árkategóriák vannak. Amennyiben még csak kezdők, akkor nem kell egy vagyont korcsolyára költeni! Majd meglátják, hogy megy Önöknek vagy gyermeküknek ez a sportág, így később vásárolhatnak egy dárgább korcsolyát. 

A szülőknek, akik éppen gyermeküknek szeretnének egy korcsolyát választani, azt ajánljuk, hogy egy kényelmes, jól kinéző modellt vásároljanak, mellyel a gyermek meg tudja tanulni az alapokat. Minden kategóriában tudjuk ajánlani a Bauer, az Acra vagy a CCM gyártókat. 

Jégkorong korcsolyák kezdőknek - amennyiben most kezdik a hokit, akkor ezek a korcsolyák bizonyulnak jó választásnak. Kényelmesek, olcsóak és sok helyen megvásárolhatóak. Kb. 13 - 30 ezer forintba kerülnek. Nem kimondottan ellenállóak, de a kezdetekben ez nem is olyan fontos! 

Minőségi jégkorong korcsolya

Jégkorong korcsolya fél-profiknak – stabilabb a cipő részük, egészben véve ellenállóbbak, jobb technológiai tulajdonságokkal rendelkeznek, de még így is eléggé kedvező áron megvásárolhatóak. Az erősebb ütéseknek is ellenállnak, a pengetartó és az él általában cserélhető és egymástól független. Nagyon jól kimerevítettek és szigeteltek. Áruk általában 23 - 27 ezer Ft körül van. 

Jégkorong korcsolya profiknak – ezek a korcsolyák már a profi hokisoknak készülnek. Paramétereik az állandó megterheléshez alkalmazkodtak. A váz ellenálló és minőségi anyagokból készül. Tökéletes stabilitást biztosít és az erő effektív kihasználást is lehetővé teszi. Kitűnő a hőiszigetelő képességük. Felmelegítve a cipő belsejét a korcsolyázó lábának formájához igazíthatjuk. Nagyon sok féle árban találkozhatunk velük, de az 50 ezer Ft alattiakat nem ajánljuk! 

Az insportline.hu internetes áruházban tökéletes jégkorong korcsolyákat találhatnak! 

Korcsolya műkorcsolyázáshoz

Több jellegzetességük is van. A legelső az, hogy egy darab acélból készülnek. Elől fogazottak, mint a klasszikus női korcsolyák, de magasabbak tőlük. A cipő rész műbőrből készül, a boka kimerevített, hogy a megfelelően stabil legyen a mutatványokhoz. Ilyenkor a cipőnek tökéletesen a lábra kell illeszkednie. A belső résznek pontosan passzolnia kell, hogy ne mozogjon el a korcsolya. A cipő nyelve merevített és megakadályozza, hogy a cipőfűző a lábhoz érjen. 

Termékek megjelenítése a kategóriában:

A cikk szerzője


Hozzászólás írása
Közzétéve: 07.10.2019
A cikk értékelése:
(88.8%)

V tejto kategórií nájdete aj:

Hogyan válasszuk ki a legjobb gyerek sílécet? Itt inspirálódhatnak! Hogyan válasszuk ki a legjobb gyerek sílécet? Itt inspirálódhatnak!

Azt tervezik, hogy ebben a szezonban életükben először sílécre állítják gyermeküket? Ne csak a megfelelő motivációra gondoljanak, de a minőségi felszerelésre is! 

Hogyan válasszuk ki a megfelelő sílécet? Vásárláskor ezekre a paraméterekre figyeljenekHogyan válasszuk ki a megfelelő sílécet? Vásárláskor ezekre a paraméterekre figyeljenek

Amennyiben a téli sportok kedvelőihez tartoznak, akkor ez a cikk Önöknek szól! Minőségi sílécre van szükséggük? Ideális időpont egy síléc vásárlására nem létezik, de csak akkor van már...

Hogyan öltözzünk fel sífutáshoz? Milyen nadrágot, síruha szettet vagy kezeslábast vegyünk?Hogyan öltözzünk fel sífutáshoz? Milyen nadrágot, síruha szettet vagy kezeslábast vegyünk?

Ha egyszer kípróbálják a sífutást, akkor rájönnek, hogy ez egy viszonylag egyszerű sport, amely az egészséget sem veszélyezteti. Mai cikkünkből megtudhatják, hogyan öltözhetnek fel...