Hogyan válasszunk hóláncot személyautóra vagy összkerék meghajtású autóra?

A hólánc nem tartozik az autó kötelező felszereltségei közé, de a havas és jeges utakon nagy segítségünkre lehet. Segítünk a választásban! 

Hólánc autóra

Hogyan válasszuk ki a megfelelő típusú hóláncot és hogyan tegyük fel jól? Megtudhatják ebből a cikkből! 

Kedvelt hólánc modellek

Miért olyan fontos a hólánc? 

Magyarországon az olyan helyeken kötelező a hólánc használata, ahol erre közúti jelzőtábla figyelmeztet. A hólánc használatát nem szabad alábecsülni, főleg meredek lejtőkön, amelyek csúszósak és jegesek. 

A jeges utak főleg a nehéz gépjárműveknek okoznak problémát, amelyek az úton lefelé nagyon felgyorsulnak és egy több tonnás gépjármű lefékezése a csúszós úton hólánc nélkül szinte lehetetlen. Amennyiben a hegyekbe készülnek vagy nem tudják, hogy milyen lesz az út állapota, akkor a biztonság kedvéért vigyenek magukkal hóláncot is!

A hóláncok típusai

Az üzletekben több típusú hólánccal is találkozhatnak. Különbözhetnek anyagban, kivitelezésben, tulajdonságokban, de nem utolsó sorban árban is: 

  • Átlós mintázatú hólánc - az átlós mintázatú hólánc acélból készül és mivel az egyik legminőségibb típus a hóláncok között, ezért ez a legdrágább is! Az egész gumit befedi, csökkenti a féktávot, ill. könnyű a felszerelése és leszedése is. A kemény acél gondoskodik a hosszú élettartamról. 
  • Párhuzamos bordázatú hólánc - kevesebb hó esetében jól használható. Konstrukciója egyszerű, mivel kampókkal kell rögzíteni. Sajnos igényesebb terepre nem megfelelő. Felszerelése elég bonyolult, de ezeket a hátrányokat kompenzálja az alacsonyabb ár. 
  • Létramintás hólánc - mondhatjuk, hogy ez a párhuzamos bordázatú hólánc jobb verziója. Rögzítés után H vagy X betűt formál. Jól tapad, nagyon hatékony és stabil irányítást biztosít. Rögzítése egyszerűbb, de ez a magasabb áron is tükröződik. 
  • Textil hólánc - angolul "autosocks", tehát autózokni. Ez egy viszonylag új találmánynak nevezhető. Rövig élettartama miatt csak rövidebb útakra használható. Nagyon könnyű és egyszerűen rá lehet tenni a gumira. Könnyen tárolható és a klasszikus acél hólánccal ellentétben csendes is. Ennek ellenére nem telejsen pótolja azt. 
  • Vegyi termékek - a listát egy alternatív megoldással zárjuk. A gumi vegyi kezelésére gondolunk. Ezt a megoldást inkább csak vészhelyzetekre ajánljuk, mivel csak pár 100 méterig tart a hatás. Olcsó és a vegyi elnevezés ellenére nem káros a környezetre. 

A konstrukció magassága és a hólánc megterhelése

A megfelelő hólánc típusának kiválasztásával még nem végeztünk! Néhány autó esetében kevesebb hely van a gumiabroncs és a sárvédő között, ezért fontos a lánc magassága is, hiszen megtörténhet, hogy a hólánc nem fér el a keréken. A hólánc konstrukciós magassága a következő intervallumokban mozog: 

  • 9 - 12 mm-es magasság: személyautóra 2 tonnáig
  • 12 - 16 mm-es magasság: összkerékmeghajtású, off-road és egyéb, 7,5 tonnás autókra

Hólánc egy 4x4-es SUV-ra

A hólánc maximális teherbírása is fontos, ill. a terep, amelyen menni fognak. Egy gumiabroncsra az autó tömegének 25 - 30 %-a jut. A hólánc vastagságát a következő képpen határozhatják meg: 

  • 3 mm körüli vastagság - sima utakra. Nagyobb teljesítményű és a gumiabroncsnál kevés hellyel rendelkező autóknál is használható. 
  • 3,2 mm feletti vastagság - ezt akkor válasszák, ha igényesebb terepen, hegyekben szeretnének autózni

A gumiabroncs méretei

Annak érdekében, hogy a hólánc teljesen kompatibilis legyen a gépkocsival, a gumiabroncs méreteit is ismerni kell. Azt persze mondani sem kell, hogy rossz méret esetén sérülhet az autógumi. A szélességet, a profilt és az átmérőt is figyelembe kell venni. 

Tipp: A gumiabroncs méreteit a következő képpen szokták jelölni: R17 225/45, tehát átmérő - szélesség/magasság.

A hólánc felszerelése

Amikor a hóláncot felszereljük, akkor az autónak egyenesen kell állnia és a kéziféket is be kell húzni. Első kerék meghajtás esetén az első kerekekre, hátsó kerék meghajtás esetén a hátsó kerekekre kell felszerelni. Összekrék meghajtás esetén minden kerékre hóláncot kell felszerelni! 

Hogyan tegyük fel a hóláncot a személyautóra és az összkerék meghajtású autóra?

A felszereléshez nem kell emelőt használni. Egyszerűen csak rögzíteni kell a hóláncot, majd egy kicsit előre kell gurluni az autóval és már fel is tudjuk tenni a kerék másik részére is a hóláncot. Figyeljenek arra, hogy jól bekapcsolják a láncot és már indulhatnak is! 

Árak és márkák

A hóláncok ára változó. Találhatnak hóláncot 6000 forintért, de akár 33 ezer forint felett is! A legjobb, ha megtaláljuk az összhangot az ár és a jó minőség között. Akár a bazárokkal is próbálkozhatnak, de ott a minőséget senki nem garantálja. Ami a márkákat illeti a legkeresettebbek közé tartozik a Konig, a Pewag, a Thule vagy a Michelin. 

Kedvelt hólánc modellek

A cikk szerzője


Hozzászólás írása
Közzétéve: 22.01.2020
A cikk értékelése:
(88.8%)

V tejto kategórií nájdete aj:

Hogyan tisztítsuk meg a térkövet az olajtól és a zsírfoltoktól? Hogyan tisztítsuk meg a térkövet az olajtól és a zsírfoltoktól?

Létezik olyan dolog, ami kárt tehet a térkőben? Milyen készítményeket használjunk a tisztítására? Hogyan érhetjük el, hogy a térkő úgy nézzenk ki, akár az új? Cikkünkben minden kérdésre...

A konyhapult megfelelő magasságaA konyhapult megfelelő magassága

A konyhapult magassága nagyon fontos tényező a konyha berendezése során. Cikkünkből megtudhatják, hogyan határozhatják meg a megfelelő magasságot úgy, hogy az új konyha ne legyen káros...

Anatómiai párnák - minden, amit tudni érdemesAnatómiai párnák - minden, amit tudni érdemes

Az anatómiai párna tökéletes választás azoknak, akik éjjel nem tudják magukat rendesen kialudni és fájdalommal kelnek, ami az egész napos tevékenységüket is befolyásolja.