Hogyan válasszunk hóláncot személyautóra vagy összkerék meghajtású autóra?

A hólánc nem tartozik az autó kötelező felszereltségei közé, de a havas és jeges utakon nagy segítségünkre lehet. Segítünk a választásban! 

Hólánc autóra

Hogyan válasszuk ki a megfelelő típusú hóláncot és hogyan tegyük fel jól? Megtudhatják ebből a cikkből! 

Kedvelt hólánc modellek

Miért olyan fontos a hólánc? 

Magyarországon az olyan helyeken kötelező a hólánc használata, ahol erre közúti jelzőtábla figyelmeztet. A hólánc használatát nem szabad alábecsülni, főleg meredek lejtőkön, amelyek csúszósak és jegesek. 

A jeges utak főleg a nehéz gépjárműveknek okoznak problémát, amelyek az úton lefelé nagyon felgyorsulnak és egy több tonnás gépjármű lefékezése a csúszós úton hólánc nélkül szinte lehetetlen. Amennyiben a hegyekbe készülnek vagy nem tudják, hogy milyen lesz az út állapota, akkor a biztonság kedvéért vigyenek magukkal hóláncot is!

A hóláncok típusai

Az üzletekben több típusú hólánccal is találkozhatnak. Különbözhetnek anyagban, kivitelezésben, tulajdonságokban, de nem utolsó sorban árban is: 

  • Átlós mintázatú hólánc - az átlós mintázatú hólánc acélból készül és mivel az egyik legminőségibb típus a hóláncok között, ezért ez a legdrágább is! Az egész gumit befedi, csökkenti a féktávot, ill. könnyű a felszerelése és leszedése is. A kemény acél gondoskodik a hosszú élettartamról. 
  • Párhuzamos bordázatú hólánc - kevesebb hó esetében jól használható. Konstrukciója egyszerű, mivel kampókkal kell rögzíteni. Sajnos igényesebb terepre nem megfelelő. Felszerelése elég bonyolult, de ezeket a hátrányokat kompenzálja az alacsonyabb ár. 
  • Létramintás hólánc - mondhatjuk, hogy ez a párhuzamos bordázatú hólánc jobb verziója. Rögzítés után H vagy X betűt formál. Jól tapad, nagyon hatékony és stabil irányítást biztosít. Rögzítése egyszerűbb, de ez a magasabb áron is tükröződik. 
  • Textil hólánc - angolul "autosocks", tehát autózokni. Ez egy viszonylag új találmánynak nevezhető. Rövig élettartama miatt csak rövidebb útakra használható. Nagyon könnyű és egyszerűen rá lehet tenni a gumira. Könnyen tárolható és a klasszikus acél hólánccal ellentétben csendes is. Ennek ellenére nem telejsen pótolja azt. 
  • Vegyi termékek - a listát egy alternatív megoldással zárjuk. A gumi vegyi kezelésére gondolunk. Ezt a megoldást inkább csak vészhelyzetekre ajánljuk, mivel csak pár 100 méterig tart a hatás. Olcsó és a vegyi elnevezés ellenére nem káros a környezetre. 

A konstrukció magassága és a hólánc megterhelése

A megfelelő hólánc típusának kiválasztásával még nem végeztünk! Néhány autó esetében kevesebb hely van a gumiabroncs és a sárvédő között, ezért fontos a lánc magassága is, hiszen megtörténhet, hogy a hólánc nem fér el a keréken. A hólánc konstrukciós magassága a következő intervallumokban mozog: 

  • 9 - 12 mm-es magasság: személyautóra 2 tonnáig
  • 12 - 16 mm-es magasság: összkerékmeghajtású, off-road és egyéb, 7,5 tonnás autókra

Hólánc egy 4x4-es SUV-ra

A hólánc maximális teherbírása is fontos, ill. a terep, amelyen menni fognak. Egy gumiabroncsra az autó tömegének 25 - 30 %-a jut. A hólánc vastagságát a következő képpen határozhatják meg: 

  • 3 mm körüli vastagság - sima utakra. Nagyobb teljesítményű és a gumiabroncsnál kevés hellyel rendelkező autóknál is használható. 
  • 3,2 mm feletti vastagság - ezt akkor válasszák, ha igényesebb terepen, hegyekben szeretnének autózni

A gumiabroncs méretei

Annak érdekében, hogy a hólánc teljesen kompatibilis legyen a gépkocsival, a gumiabroncs méreteit is ismerni kell. Azt persze mondani sem kell, hogy rossz méret esetén sérülhet az autógumi. A szélességet, a profilt és az átmérőt is figyelembe kell venni. 

Tipp: A gumiabroncs méreteit a következő képpen szokták jelölni: R17 225/45, tehát átmérő - szélesség/magasság.

A hólánc felszerelése

Amikor a hóláncot felszereljük, akkor az autónak egyenesen kell állnia és a kéziféket is be kell húzni. Első kerék meghajtás esetén az első kerekekre, hátsó kerék meghajtás esetén a hátsó kerekekre kell felszerelni. Összekrék meghajtás esetén minden kerékre hóláncot kell felszerelni! 

Hogyan tegyük fel a hóláncot a személyautóra és az összkerék meghajtású autóra?

A felszereléshez nem kell emelőt használni. Egyszerűen csak rögzíteni kell a hóláncot, majd egy kicsit előre kell gurluni az autóval és már fel is tudjuk tenni a kerék másik részére is a hóláncot. Figyeljenek arra, hogy jól bekapcsolják a láncot és már indulhatnak is! 

Árak és márkák

A hóláncok ára változó. Találhatnak hóláncot 6000 forintért, de akár 33 ezer forint felett is! A legjobb, ha megtaláljuk az összhangot az ár és a jó minőség között. Akár a bazárokkal is próbálkozhatnak, de ott a minőséget senki nem garantálja. Ami a márkákat illeti a legkeresettebbek közé tartozik a Konig, a Pewag, a Thule vagy a Michelin. 

Kedvelt hólánc modellek

A cikk szerzője


Hozzászólás írása
Közzétéve: 22.01.2020
A cikk értékelése:
(88.8%)

V tejto kategórií nájdete aj:

Madársóska - a gyógyhatású növény gondozásaMadársóska - a gyógyhatású növény gondozása

A természetben 800 fajtája fordul elő, de nálunk leggyakrabban az erdei madársóskával találkozhatunk. Segít a rossz közérzeten, ínygyulladáskor és a gyomor fájdalmakor is. Hogyan...

Puhafalú medence foltozásaPuhafalú medence foltozása

A medencén lévő lyukak keresése olykor nagy fejtörést okoz, de mindenképpen elhanyagolhatatlan. Hogyan találjuk meg a medencén lévő lyukat? Cikkünken megismerkedhetnek a legegyszerűbb...

Napelem panelek házra, nyaralóra vagy medencére. Minden, amit tudni érdemes. Napelem panelek házra, nyaralóra vagy medencére. Minden, amit tudni érdemes.

Napelemmel sok pénzt lehet spórolni. Mit kell róluk tudni? Mi alapján érdemes választani? Hogyan lehet elintézni a támogatást? Minden fontos információt megtudhatnak cikkünkből.