Hogyan válasszuk ki a megfelelő sílécet? Vásárláskor ezekre a paraméterekre figyeljenek

Amennyiben a téli sportok kedvelőihez tartoznak, akkor ez a cikk Önöknek szól! Minőségi sílécre van szükséggük? Ideális időpont egy síléc vásárlására nem létezik, de csak akkor van már késő, amikor a sípályán vannak és nincs más választásuk, csak a kölcsönzés! 

A legjobb sílécek a piacon

Annak érdekében, hogy ne kövessék el a kezdők hibáit készítettünk Önöknek egy útmutatót, amely segít a megfelelő síléc kiválasztásában. Mire kell figyelni és mik a lehetőségek? 

Mit kell tudni választás előtt?

A kezdők legnagyobb hibája általában az, hogy elmennek az üzletbe sílécet választani, amikor még nem is tudják, hogy mit szeretnének pontosan. Kezdetnek legalább ezeket a kérdéseket meg kell válaszolni: 

  • Mennyire vagyok tapasztalt síző? 
  • Milyenek a fizikai adottságaim?
  • Mennyit fogok síelni?
  • Milyen a síelésem stílusa? 
  • Hogyan tekintek a síelésre? 

Ezen kérdések megválaszolása segít kirajzolni, hogy milyen típusú sízők is valójában. Hiszen ha nem rendelkeznek elég tapasztalattal és információval a síléc kiválasztását illetően, akkor nem biztos, hogy az eladótól jó tanácsot kapnak majd. Rendszeresen szeretnének síelni vagy csak egyszeri alkalomról van szó? Valakit megfog a síelés bája, míg más egy lecsúszás után megunja. Emlékezzenek arra, hogy a külső nem minden! A drága síléc nem jelenti azt, hogy jobb sízőkké válnak!

A sílécek fajtái

Valaki a síző képességei szerint osztja fel a síléceket, de ennél fontosabb az, hogy mire fogják használni a síléceket. Egyszerűen fogalmazva, a terep szerint is fel lehet őket osztani. Egyáltalán nem mindegy, hogy hobbi síeléssel, sífutássa, free ride-dal vagy akrobatikus sízéssel szeretnének-e foglalkozni! 

A sílécek fajtái a síző képességei alapján

Síléc terep alapján

  • Lesikló lécek – rendezett terepen történő síeléshez
  • All mountain síléc – rendezett terepre vagy kicsit tagolt terepre ideális
  • All mountain (szélesebb) – sípályán és rendezetlen terepen is használható (szélesebb síléc felület)
  • Free ride síléc – főleg terepsízésre alkalmas
  • Egyéb típusok– sífutáshoz, skialpinizmushoz vagy akrobatikus síeléshez

Lesikló lécek

Nálunk a leggyakoribb választás a lesikló síléc. Sokszor univerzálisnak is nevezik. Ezek a sílécek megfelelőek kezdők számára, de akár haladóknak is. Mindig azt adott síző képességeit kell figyelembe venni! 

Tehát ha kezdők, akkor a lesikló síléc a legjobb választás. Nem kell túlságosan sokat rákölteni, hiszen az alapokat kell először elsajátítani, hogy ne "eke" stílusban síeljenek. Amennyiben már haladónak számítanak, akkor lehet, hogy már egy picit eligazodnak a gyártók között és tudják, hogy a lesikló léceknek sportosabb változatuk is van. 

Síléc haladóknak

Amennyiben már van egy kis tapasztalatuk, akkor el a kezekkel a puha sílécektől! Válasszanak hosszabbat, keményebbet és kevésbé lekerekítettet. Így sokkal mozgékonyabban tudnak majd lesiklani. Ha már elegendő tapasztalatuk lesz, akkor agresszívebb stílussal síelhetnek. Az élesebb kanyarok és az élénkebb sízés is menni fog. 

Szlalom lécek

A síelők körében nagyon népszerűek az ún. szlalom lécek. Ezekkel nagyobb, de kisebb íveket is be tudunk venni. Gömbölyítettek és rövidek. Hosszuk általában 165 - 170 cm. Ez a kombináció teszi lehetővé a rövidebb rádiuszt. A sípályán így folyamatos lehet a mozgásunk. Sokan ezeket a síléceket univerzalitásuk miatt kedveli, de mindenki különbözik, így valakinek a hosszabb lesikló léc passzol, míg másnak a szlalom léc. A haladók körében a szlalom léc sportosabb lesiklást tesz lehetővé. 

All mountain – pálya vagy terep

Ezeket a síléceket a sípályán, de egy igényesebb terepen is használhatják. Az all mountain léceket két kategóriába sorolhatjuk. Az egyik típus inkább pályára felel meg, a másik pedig a terep viszontagságaival is könnyen megbirkózik. Ha egy kicsit a free ride síelést is ki szeretnék próbálni, akkor az all mountain síléc ideális választás!

Lesikló lécek

A terepen történő használatot a léc szélessége is meghatározza - kb. 74 - 85 mm. Amennyiben puhább havon szeretnének síelni, akkor a szélesebb, 90 mm-es all mountain síléc lesz a leglogikusabb döntés. Ahogy az angol elnevezésből is látható, ezek a sílécek minden hegyre megfelelőek. Sokan ezt a típust részesítik előnyben, ha az egész napot a sípályán szeretnék tölteni. Nagyon jól kihasználhatóak minden körülmény között!

Említésre méltóak az extra rövid lécek is, melyek hossza kb. 100 cm. Használatuk kissé korlátozott. Ennek ellenére hosszuk lehetővé teszi, hogy egyszerűen, érzés alapján irányítsuk őket, de a stabilitás rovására. Az ilyen típusú léceket az ún. funcarving esetén szokták használni, amikor a síző nem használ síbotot sem. 

Érdekelheti Önt: Tudják, hogyan választhatják ki a megfelelő síbakancsot? Mi segítünk! 

Fontos paraméterek választáskor

Nem minden csak arról szól, hogy milyen típusú sílécet szeretnének! A többi paramétert is figyelembe kell venni - magát a sízőt is! A súly és a magasság meghatározzák a síléc legalapvetőbb tulajdonságait. Ezek közé tartozik a hossz és a szélesség is. 

Magasság és súly

Ha hobb sízőkről beszélünk, nem pedig profikról, akkor minden milliméter és gramm számít. Maga a síléc nem képes meghatározni a síző súlyát és magasságát, de reagál a fizikai hatásokra, amelyek őt érik. Egy 80 kg-os kezdő sok esetben kisebb súlyt helyez a sílécre, mint egy 70 kg-os profi. Természetesen a magasság és a súly alapján egyéb paramétereket is meg lehet határozni, mint a síléc keménysége. A próbán kívül itt semmi nem segít! Nagyobb testsúly esetén klasszikus, szendvics léceket érdemes keresni, amelyek nagyobb keménységűek. 

A síléc szélessége

Régebben nem is volt ilyen fajta különbség a lécek között, tehát ez a kritérium nem is létezett. A fejlődést az hozta meg, hogy nagyon kevés ember véleménye egyezik a síléc szélességét illetően. Mi megpróbáljuk eltüntetni az ellentétes nézeteket és igyekszünk megoldani a problémát. 

A megfelelő síléc kiválasztása magasság alapján

A lesikló lécek a legáltalánosabbak. Egy ilyen léc mérete általában 66 - 75 mm körül mozog. Egy ilyen méretű síléc abszolút standardnak számít. Általánosan véve ez a szélesség a legideálisabb a pályán történő mozgáshoz. De ha a lesikló léceket gyártó szerint hasonlítjuk össze, akkor láthatjuk, hogy nem ritkák az akár 80 vagy 90 mm-es sílécek sem! Ezek megkönnyítik a síelést nehéz körülmények között. Az a tendencia figyelhető meg, hogy az átlagos sízők körében népszerűbbek a szélesebb lécek. Ennek oka a minőségi kivitelezés és az univerzális használhatóság is lehet. 

A síléc hossza

Valamikor csak rövid és hosszú sílécek léteztek. Ma? Rövid, hosszú, rövidebb, hosszabb, így sokak számára ez egy valóságos káosz lett. Általánosan véve igaz, hogy kb. 10 cm-es pontossággal tudják kiválasztani a megfelelő hosszúságú sílécet. Máskülönben hosszú órákat kellene próbálniuk közvetlenül a sípályán. Valamikor a síléc nem lehetet hosszabb, mint maga a síző. Ma ez már nem érvényes! 

Az viszont még mindig érvényes, hogy egy kezdőnek a 140 - 160 cm-es hossz az ideális. A 160 cm-es lécek nagyon közkedveltek a rendszeres sízők körében is. A nők általában 155 - 160 cm hosszú sílécet használnak. A férfiak esetében ez az érték 160 - 175 cm. Természetesen az adott személy magassága is meghatározó, de nem feltétlenül kell hozzá igazodnunk, mint azt sokan hiszik. A választásra vonatkozó szabályok általános értékek alapján lettek felállítva (150-200 cm-es magasság, 40 - 100 kg). 

Sífelszerelés

Ha a "gyorsabb" lécek kategóriájára koncentrálunk, mint a szlalom lécek is, akkor elmondhatjuk, hogy ilyen esetekben előny a rövidebb léc. Lehetővé teszi az agresszívebb sízést. A szlalom sílécek hossza általában 140 - 160 cm, soha nem több! Ezek a lécek kevésbé gömbölyítettek. 

A síléc márkája

Egy átlagos síző számára felesleges egyetlen márkát meghatározni és igy kizárni minden más lehetőséget. Feleslegesen csökkentenék a kínálatot, míg lehetséges, hogy nem is felel meg Önöknek az adott gyártó. Nagy a konkurencia ezen a téren, de domináns gyártók is akadnak. Csak a prémium márkákkal foglalkozni olyan lenne, mintha csak Mercedest vagy BMW-t szeretnénk venni, míg a többi gyártó is minőségi termékeket gyárt. Manapság nagyon népszerűek a Rocker, a Blizzard vagy az Atomic termékei.  

Árkategória

A sílécre fordítható összeg nagyban befolyásolja a választást, hiszen individuálisan és racionálisan kell dönteni. Nem szabályszerű, de a sílécek esetében sajnos legtöbbször igaz, hogy az olcsóbb sílécek nem olyan minőségiek, mint a drágábbak. Ennek ellenére az olcsó sílécekre is mindig van kereslet. Az ár azonban nem garantálja a síléc élettartamát!

A cikk szerzője


Hozzászólás írása
Közzétéve: 30.11.2019
A cikk értékelése:
(91.4%)

V tejto kategórií nájdete aj:

Hogyan válasszuk ki a legjobb gyerek sílécet? Itt inspirálódhatnak! Hogyan válasszuk ki a legjobb gyerek sílécet? Itt inspirálódhatnak!

Azt tervezik, hogy ebben a szezonban életükben először sílécre állítják gyermeküket? Ne csak a megfelelő motivációra gondoljanak, de a minőségi felszerelésre is! 

Hogyan öltözzünk fel sífutáshoz? Milyen nadrágot, síruha szettet vagy kezeslábast vegyünk?Hogyan öltözzünk fel sífutáshoz? Milyen nadrágot, síruha szettet vagy kezeslábast vegyünk?

Ha egyszer kípróbálják a sífutást, akkor rájönnek, hogy ez egy viszonylag egyszerű sport, amely az egészséget sem veszélyezteti. Mai cikkünkből megtudhatják, hogyan öltözhetnek fel...

Hogyan válasszuk ki a legjobb síbakancsot? Az olcsó síbakancsok értékelése is jó! Hogyan válasszuk ki a legjobb síbakancsot? Az olcsó síbakancsok értékelése is jó!

Megvan a síléc és már mehetünk is síelni! Lehet, hogy meg lesznek lepve, de ez nem ilyen egyszerű. A síléchez a sícipő is hozzá tartozik! Cikkünkből megtudhatják, hogyan választhatják ki...