Hogyan válasszuk ki a legjobb síbakancsot? Az olcsó síbakancsok értékelése is jó!

Megvan a síléc és már mehetünk is síelni! Lehet, hogy meg lesznek lepve, de ez nem ilyen egyszerű. A síléchez a sícipő is hozzá tartozik! Nélküle nem igazán állhatnak a sílécre. A sícipő ezért a sífelszerelés második legfontosabb eleme. 

Hogyan válasszunk új síbakancsot?

A síbakancs kiválasztása valószínűleg a sífelszerelés vásárlásának legkevésbé kedvelt része. Még egy sportcipő vásárlása sem egyszerű, nem még egy síbakancs kiválasztása! 

Kedvelt modellek 

A sícipő kiválasztásának folyamata

Néha megtörténik, hogy a próba során a síbakancs olyan, mintha ránk öntötték volna, de pár óra síelés után már nem bírunk benne létezni, nyom vagy éppen túl nagy és nem tart megfelelően. Kioldódik vagy nem felel meg a síelési stílusunkhoz. Ez mind elég okot ad arra, hogy a sícipő kiválasztása ijesztő feladat legyen. Mint ahogy a kapcsolatok esetében, itt is meg kell lennie annak a bizonyos kémiának. A három leglényegesebb dolog: Ön, a síléc és a síbakancs.  

A sícipő kiválasztásának problémája évente több millió síelőt érint. Táblázatba foglalt értékek alapján próbálnak dönteni azt illetően, hogy melyik lenne számukra az ideális síbakancs. Lehet, hogy valaki abban reménykedik, hogy a sícipő válassza ki őt, mint a pálca a Harry Potterben! Sajnos ez nem így működik. Minden évben több ezer síző vásárol túl kicsi vagy túl nagy sícipőt. 

Kényelmes sébakancs a sípályán

Ez a folyamat nagyon komplex. Lehet, hogy elolvasni egy kicsit hosszú lesz, de az egészet átvesszük pontról pontra. Meglátják, hogy pár perc olvasással megspórolhatják azt a sok időt, amit a sportrészlegen töltenének. 

A síbakancs - lábbeli

A síbakancs lényegében egy lábbeli, ami a sílécre kapcsolódik. Igen, ezt a cipőt is felveszik a lábukra. Ennek ellenére mégsem teljesen "cipő" a síbakancs. A síbakancs arra szolgál, hogy a mozgást átvigye a sílécre, majd onnan a terepre. Amennyiben ez nem működik zökkenőmentesen, akkor nem biztos, hogy a síelés nagy élvezet lesz. A síbakancsot a korcsolyához hasonlíthatjuk. Az is mozgással irányítható, majd ezt a mozgást átviszi a talajra is. Legyen az akár jég vagy beton. 

Milyen síbakancsot válasszunk? 

Minden fiú álma, hogy kiválaszthassa a síbakancsot, amiben a sípályát fogja hasítani. Na de térjünk vissza a realitás talajára! A síbakancs kiválasztása nem egyszerű folyamat egy kezdőnek, de még egy haladónak sem! Más sícipőre van szüksége egy kezdőnek, egy hobbi sízőnek és egy profinak is! Mi általánosan fogjuk nézni a sícipőket. Most már tudjuk, hogy az alapján is feloszthatjuk a síbakancsokat, hogy milyenek a képességeink, ügyességünk és célunk. 

Nagy síbakancs kínálat

Úgy tűnhet, hogy a legkevesebb tapasztalattal rendelkezőknek van a legkönnyebb dolguk. Kényelemre vágynak, puha bélésre, alacsony árra és egyszerű bekapcsolásra. Bárcsak ilyen egyszerű lenne az egész! A tapasztaltabbaknak nagyobb elvárásaik vannak és tudják, mit kell elkerülni. Még így is megesik, hogy 4 millióból 2 millióan túl nagy sícipőt vásárolnak. Nők esetében sokszor még bonyolultabb a dolog. Meleg és kényelmes síbakancsot keresnek, viszont a lábuk más felépítésű, így a sícipő néhány helyen szorítja, míg máshol túl bő a lábra. A profik viszont racionálisan gondolkoznak és mindent pontosan meghatároznak. Milyen bélés, kötés, keménység, méret. Ezt mind tudják, de még így is megeshet, hogy amikor felpróbálják, teljesen máshogy áll a síbakancs, mint ahogy azt várták. 

A síbakancs kiválasztása - lépésről lépésre

Fizikai paraméterek

Mint minden más sportfelszerelés esetében, itt is az a legfontosabb, hogy figyelembe vegyük a konkrét síző méreteit. A síbakancs kiválsztása nagyon individuális dolog. Fontos, hogy gondoljunk a magasságra és a súlyra! Nagyobb súly esetében a váznak keményebbnek kell lennie. 

Anyuka segít a lányának rögzíteni a síbakancsot a sílécre

Ne feledjék a saját lábuk tulajdonságait sem. Magas vagy széles lábfej, a talp íve vagy esetleges egyéb sajátosságok, amelyek formálják a lábfejet. 

Érdekelheti Önt: Tudják, hogyan választhatják ki a megfelelő sílécet? Mi segítünk! 

A síbakancsok típusai

Hobbi? Sport? Versenyzés? Ezekre a kérdésekre az adott üzletben tudnak válaszolni. Mint hobbi síző, sokan hobbi síbakancsot vásárolnak, ami sok esetben be is válik. Valamikor azonban sokat tesz a gyártó! Lehet, hogy az egyik gyártó sport síbakancsa sokkal jobban passzol a lábra, míg a másik gyártó esetében a hobbi sícipő a kényelmesebb. 

Puha vagy kemény

A síbakancs tömörségének meghatározása főleg a kezdők esetében problémás. Puha sícipőt szeretnénk, mert kényelmes és valamelyik talán még stabilabb is. Ennek ellenére csak a kényelmet figyelembe venni nem éri meg! A puha síbakancsok nagyon sok helyen megvásárolhatóak, így könnyen megtörténhet, hogy egy kevésbé minőségi modellre bukkannak. A puha sícipőkhöz általában kevésbé minőségi műanyagot használnak és általánosan véve rosszabb minőségű anyagokből készülnek. A váz így labilisabb, de könyebben alkalmazkodik a mozgáshoz. Hiszik vagy sem, a puha síbakancsok egy átlagos síző esetében maximum egy vagy két szezont bírnak ki. De ez is individuális! 

A síbakancs a konkrét sízőtől függ

Sok esetben rossz választás a kényelem. Síléc + kötés + síbakancs. Egyszerű a képlet. Ne csak a külsőre gondoljanak és ne úgy válasszanak sícipőt, mint egy nyári papucsot! Sokszor a sízők zsugoriságból olcsó síbakancsot vásárolnak, amelyek jól megkínozzák őket és egy szezon után már el is szeretnék őket adni! A keményebb, tömörebb síbakancsok ugyanúgy jelen vannak a piacon, de az áruk valamivel magasabb. Gyakran találkozhatnak olyan esettel, hogy valakinek túl puha a síbakancsa, de olyannal, hogy túl kemény lenne már ritkábban! 

Flex index

Ez egyszerűen meghatározza a sícipő keménységét. Ez viszonylag modern dolog, amely megmutatja melyik síbakancs puhább és melyik keményebb. Az értékek nem törvényszerűen adottak, de általában az alábbi mérce aktuális: 

 • FX 40 – 60 - amatőr síelőknek. A tapasztaltabb síelők lába könnyen kicsúszhat belőle. 
 • FX 60 – 80 - közledünk a hobbi sízőknek ideális keménységhez. Ezek a síbakancsok már megfelelnek a felszabadultabb sízéshez is. 
 • FX 80 – 100 - ideális hobbi sízőknek
 • FX 100 – 120 - agresszívebb - sportosabb síelési stílushoz
 • FX 130 - sport sízéshez alkalmas
 • FX 150 - ez a legkeményebb, így a profik számára ideális (150+ nincs)

A flex index egyetlen problémája az, hogy sok modell esetében nehezen összehasonlítható. Amennyiben egy gyártótól szoktak síbakancsot vásárolni, akkor a flex index minden modellnél ugyanzon sablon alapján lesz meghatározva. Ha azonban egy másik gyártó sícipőjét nézegetik, akkor rájönnek, hogy az FX 80 teljesen mást takar mindkét gyártónál. 

Tisztán a flex index alapján választani nem szerencsés! Ezt az értéket az anyag ideális hőmérséklete mellett határozzák meg. Igazság szerint a síbakancs anyaga más körülmények között teljesen máshogy viselkedik. A váz anyagának tulajdonságai a külső hatások miatt megváltoznak. A váz biztosan puhább lesz az üzletben, mikor felpróbálják, mint a sípályán nulla fok környékén. 

A síbakancs mérete

Az első tanácsunk: egy számmal kisebb méretet keressenek, mint amilyen cipőt hordanak. A továbbiakban a számozásnak nincs is nagyon jelentősége. Ne kövessék el azt a hibát, hogy rögtön elviszik az elsőre kényelmesnek tűnő sícipőt! 

Új síbakancs vásárlása

Síbakancsot várásolnak, nem papucsot! Furcsán fog hangazni, de miután bekapcsolták a sícipőt a lábujjnak egy picit hozzá kellene érnie a vázhoz. Ez az ún. váz módszer. Feljetsék el az olyan tippeket, amelyek szerint a lábujj nem érhet a cipő orrához! Badarság! 

A síbakancs szélessége

Úgy tűnik, a szélességet már elintéztük. Most jönnek a milliméterek! A síbakancs mindkét oldalán kb. 1,5 - 3 mm helynek kellene lenni a láb mellett. Valaki így azt érezheti, hogy túl szabad a lába. Akkor válasszanak szűkebb vázat! Ma már megszokott, hogy a gyártók feltüntetik a sícipő szélességét, de ezek nem minidg passzolnak, ezért a kategóriák csak orientációs jellegűek.

 • 95 mm-ig = verseny sízőknek
 • 98 mm = hobbi sízéshez, free ride-hoz
 • 100 mm = sport síbakancs
 • 103 mm = univerzális, sport és hobbi sícipő
 • 106 mm = kényelmes - hobbi síeléshez

Amikor felpróbálják a sícipőt próbálják meg minél jobban helyre igazítani a lávukat, ill. beilleszteni a sarkukat. Majd nyomják be a nyelvet és húzzák be a cipőt! Az a jó, ha a sícipő szoros. Lehetséges, hogy puha és túl laza síbakancshoz voltak szokva. A szélességre nézve fontos, hogy bekapcsolás után a sarok ne mozogjon. 

Síbakancs, amely nem korlátozza a mozgást

Figyeljenek a magas lábfejre, mivel az elég nagy probléma lehet. Amikor próbálnak, először igyekezzenek a vázban megtalálni a láb helyét, majd igazítsák hozzá a cipő részt. A legjobb, ha az üzleten azt is kipróbálhatják, milyen érzés felcsatolni a sílécre. A mozgás szimulációja sokat elárulhat. 

Sícipő talpbetét

A legmegszokottabb sícipő talpbetétek egyszerűek, sokszor nem is túl kényelmesek és egy idő után már olyanok, mintha ott se lennének. A legtöbb síző tudja, hogy ez a kiegészítőt külön kell megvásárolni. 

A legideálisabb a thermo talpbetét, amely alkalmazkodik a láb állásához. Segít a láb stabilitásának megtartásában és kényelmes is! A talpbetét vásárlása általában akkor történik, amikor a síbakancsot vásároljuk. 

Térdelés...

Arról van szó, hogyan mozog a láb a váz felső részében. A térd mozgásától és a láb hajlításától függően sokat megtudhatnak arról, hogy mennyire passzol Önöknek a síbakancs mozgása. 

Térdelés a síléc felcsatolásakor

Mindenképpen érdemes kipróbálni több síbakancsot! Meglátják, hogy valamelyikben jobban fogják magukat érezni! Leginkább majd a sípályán győződhetnek meg döntésük helyességéről, amikor íveket írnak majd le. 

A sícipő módosítása

A síbakancs tág értelemben véve még csak félkész. Lehet még rajta alakítani. Természetesen bizonyos kereteken belül. A vázat meleg hatására átformázhatjuk. Így egy kicsit lehet állítni a szélességen. A váz tömörségén is lehet változtatni. A felső műanyag bevágásával a láb szabadabb lesz és a mozgás egyszerűbbé válik. A síszervizekben ezek mindennapos munkák, de azt azért ne várják, hogy méretre készült síbakancsot kapnak. 

Az ideális megoldás? Olyan síbakancsot válasszanak, amely a leginkább passzol a lábukra. Ez után alakítsák elképzelésük szerint: 

 • Atomic Memory Fit – a vázon kívül a kivehető, béléses részt is lehet formázni 
 • Dallbello My Fit – csak a belső bélést formázzák
 • Salomon Custom Shell 360°- az egész váz és a váz felső része is formázva van. Ez kb. 20 percet vesz igénybe. 

Még ezeken kívül is több tucat módosítás létezik, amelyek a részletekre koncentrálnak vagy más, modernebb technológiát használnak a formázásra. 

A cikk szerzője


Hozzászólás írása
Közzétéve: 25.11.2019
A cikk értékelése:
(91.2%)

V tejto kategórií nájdete aj:

Hogyan válasszuk ki a legjobb gyerek sílécet? Itt inspirálódhatnak! Hogyan válasszuk ki a legjobb gyerek sílécet? Itt inspirálódhatnak!

Azt tervezik, hogy ebben a szezonban életükben először sílécre állítják gyermeküket? Ne csak a megfelelő motivációra gondoljanak, de a minőségi felszerelésre is! 

Hogyan válasszuk ki a megfelelő sílécet? Vásárláskor ezekre a paraméterekre figyeljenekHogyan válasszuk ki a megfelelő sílécet? Vásárláskor ezekre a paraméterekre figyeljenek

Amennyiben a téli sportok kedvelőihez tartoznak, akkor ez a cikk Önöknek szól! Minőségi sílécre van szükséggük? Ideális időpont egy síléc vásárlására nem létezik, de csak akkor van már...

Hogyan öltözzünk fel sífutáshoz? Milyen nadrágot, síruha szettet vagy kezeslábast vegyünk?Hogyan öltözzünk fel sífutáshoz? Milyen nadrágot, síruha szettet vagy kezeslábast vegyünk?

Ha egyszer kípróbálják a sífutást, akkor rájönnek, hogy ez egy viszonylag egyszerű sport, amely az egészséget sem veszélyezteti. Mai cikkünkből megtudhatják, hogyan öltözhetnek fel...