Hogyan válasszuk ki a legjobb gyerek sílécet? Itt inspirálódhatnak!

Azt tervezik, hogy ebben a szezonban életükben először sílécre állítják gyermeküket? Ne csak a megfelelő motivációra gondoljanak, de a minőségi felszerelésre és a biztonságra is! 

Minőségi gyerek síléc

A sílécek és sícipők kínálata nagyon bőséges. Tudják mit kell figyelembe venni a vásárlás során? Mi segítünk! 

Kedvelt gyerek sílécek és sisakok

Műanyag síléc. Igen vagy nem? 

A legtöbb szakember egyet ért abban, hogy a műanyag síléc nem megfelelő gyerekeknek. Azonban a szülők véleménye a legfontosabb! A 3-4 éves gyerekeknek ideális választás a műanyag síléc, melyen elsajátíthatják a megfelelő technikát és az alapokat. A hóval való első találkozás során egy műanyag sílécen a gyermek kitűnően magtanulhatja a kisebb lejtőkön való közlekedést, ill. megtartani stabilitását és egyensúlyát.

A műanyag sícipő és síléc nagyon gazdaságos megoldás. "Igazi" sílecet vásárolni ebben a korban még nincs értelme! Azt, hogy merre fejlődik majd a gyermek sítudása az évek során megállapíthatják. 

Gyerek síléc

Az igazi síelést a gyerekek eredeti gyerek síléccel kezdik, mely biztonsági kötéssel van ellátva. Azon töprengenek, hogy melyik lenne a legjobb? Ne dobják be gyermeküket egyből a mély vízbe! A síelést is fokozatosan kell megtanulni! 

  • Hossz – a (kezdő) gyerekeknek rövidebb sílecet válasszanak. Ezeket könnyebb irányítani és lehetővé teszik a megfelelő tartás és mozgás elsajátítását. Egyszerűen a magasság alapján döntsenek. A síléc ne legyen magasabb a gyermek vállánál. Egy hosszabb síléc felesleges nehézségeket okozna neki. Rosszul tanulna meg térni és fékezni. 

A legjobb gyerek sílécek

A boltokban találhatnak 65 cm-es sílecet is, amely kb. 3 éve gyerekeknek felel meg. Ne számoljanak azzal, hogy a gyerek síléc több szezont is kibír. Általában csak egy télre jó a gyermek méretéhez. A csemeték 3 és 6 éves kor között évente kb. 10 cm-t nőnek. Természetesen ez mindenkinél individuális. A síléc hossza fokozatosan nagyobb lesz, ill. a gyermek képességeihez is igazodni kell! 

  • A síléc szilárdsága – 100 cm alatt ennek a paraméternek nincs sok jelenősége. 100 cm felett viszont már érezhető a különbség. A keményebb sílécek azoknak a gyerekeknek ideálisak, akiknek már megvannak a kialakult szokásaik és síelésük kicsit agresszívabb. Ezzel ellentétben, azoknak a gyerekeknek, akik egyelőre úsznak a sípályán a puhább síléc a megfelelő. A síléc keménységét kézzel is megállapíthatják! Hajlítsák meg a lecet és már érezhetik is, melyik, hogyan reagál. 

Használt gyerek sílécek

Vásárolhatnak használtan minőségi sílécet jó áron vagy egy kevésbé minőségi, új sílécet olcsón. A kezdők számára a használt síléc teljesen logikus választás. Főleg akkor, ha 100 cm-nél kisebb sílécről van szó. 100 cm felett már meg kell különböztetni a konstrukciókat és a keménységet. A biztonsági kötést se feledjék, hogy a gyermek érezhesse a stabilitást, de esés esetén a síléc időben kikapcsolódjon! Amennyiben használtan vásárolnak sílécet, akkor válasszanak keményebbet, mivel idővel az anyag gyengülni fog. 

Mi legyen a sícipővel? 

Gyerekek esetében nem akkora probléma, ha a sícipő egy kicsivel nagyobb, a lényeg az, hogy nem nyomja a lábukat és kényelmes legyen. Egy nem megfelelő sícipő ronthat a testtartáson és a technikán. Az egyetlen probléma, hogy a gyermek lába gyorsan nő, így ez is szezonális dologgá válik. 

Gyerek sífelszerelés

Ezen felül a gyerekek esetében sokszor nehéz megállapítani, hogy jó méretű-e a sícipő. Ebből kifolyólag mindig egy számmal nagyobb sícpiőt válasszanak vagy hagyják a döntést a kölcsönzőre. 

Bootfooting

Újdonság? A gyerekek esetében nem annyira! Ez a sícipő átalakítása, amely a tapasztalt síelők esetében megszokott, de a gyerekeknél sem kizárt. Hiszen a csemetéjük egészségéről van szó! Látogassanak el egy podológushoz, aki a lábfej felépítésével foglalkozik, így időben felfedezhetik a lúdtalpat és a hasonló problémákat. Ha nem szeretnék, hogy el menjen a gyerekek kedve a síeléstől, akkor előzzék meg a problémát! 

Síbotok, sisakok és gerincvédők

A síbot kérdése elég meghatározatlan. A kicsi gyerekek esetében egyáltalán nincs értelme a síbotnak. Ilyen korban a gyerekeknek még nincs érzékük arra, hogy a síbotot használják és támaszként szolgáljon nekik. Mikor adjuk a gyerekek kezébe a síbotot? Amikor már tökéletesn tudnak ívet menni. Tehát előbb a technika, utánna a bot! A síbotnak olyan hosszúságúnak kell lennie, hogy a földre téve a kar derékszögben legyen behajlítva. 

Gyerek sísisak választás

Sisak nélkül ne is engedjék a gyereket hegyoldalra. Kivételt csak a nagyon kicsi, 2-3 éves gyerekek képezik, akiknél még csak nehézséget okozna a sisak, ill. nehezíti a motorikát. Később fontos, hogy a sisak fel legyen próbálva és úgy passzoljon, ahogy kell. Olyan sisakot válasszanak, melynek állítható a kerülete, így több szezont is kibír. 

A hátgerinc védelme a fenőttek esetében teljesen figyelmen kívül van hagyva, de a gyerekeknél nem ignorálhatjuk. A gyeremek biztonságára érdemes pénzt áldozni. Veszélyt jelenthet a gyors sebességnél történő esés vagy a többi síelő is. 

A cikk szerzője


Hozzászólás írása
Közzétéve: 08.12.2019
A cikk értékelése:
(91.4%)

V tejto kategórií nájdete aj:

Hogyan válasszuk ki a megfelelő sílécet? Vásárláskor ezekre a paraméterekre figyeljenekHogyan válasszuk ki a megfelelő sílécet? Vásárláskor ezekre a paraméterekre figyeljenek

Amennyiben a téli sportok kedvelőihez tartoznak, akkor ez a cikk Önöknek szól! Minőségi sílécre van szükséggük? Ideális időpont egy síléc vásárlására nem létezik, de csak akkor van már...

Hogyan öltözzünk fel sífutáshoz? Milyen nadrágot, síruha szettet vagy kezeslábast vegyünk?Hogyan öltözzünk fel sífutáshoz? Milyen nadrágot, síruha szettet vagy kezeslábast vegyünk?

Ha egyszer kípróbálják a sífutást, akkor rájönnek, hogy ez egy viszonylag egyszerű sport, amely az egészséget sem veszélyezteti. Mai cikkünkből megtudhatják, hogyan öltözhetnek fel...

Hogyan válasszuk ki a legjobb síbakancsot? Az olcsó síbakancsok értékelése is jó! Hogyan válasszuk ki a legjobb síbakancsot? Az olcsó síbakancsok értékelése is jó!

Megvan a síléc és már mehetünk is síelni! Lehet, hogy meg lesznek lepve, de ez nem ilyen egyszerű. A síléchez a sícipő is hozzá tartozik! Cikkünkből megtudhatják, hogyan választhatják ki...