Hogyan válasszuk ki a legjobb gyerek kerékpárt? A jó méret a legfontosabb!

Minden gyermeknek meg kell tanulnia biciklizni. Nem csak a sportolás miatt, de a szórakozás miatt is, ami a kerékpározással együtt jár. Amikor a gyermek felül saját biciklijére, akkor a szülőknek már csak egy feladatuk van - kiválasztani a megfelelő modellt! Tudják mire kell odafigyelni? 

A legjobb gyermek kerékpár


Miven rendkívül sok modell létezik, a megfelelő kerékpár kiválasztás valóban nem egyszerű feladat. Az első bicikli vásárlásánál nem is a kor a fontos, hanem a gyeremek tapasztalata a futóbiciklivel. Hiszen ennek köszönhetően megtanulja, hogyan tartsa meg egyensúlyát. Amikor a futóbiciklit kinövi, ideális beszerezni egy valódi kerékpárt. A második vagy harmadik kerékpár vásárlásánál már kicsit egyszerűbb lesz a döntés. Minden esetben figyelembe kell venni néhány fontos faktort. 

Kedvelt gyerek kerékpárok

A kerékpár mérete

A gyermek kerékpár vásárlásánál kezdjék a mérettel - a megfelelő méret bebiztosítja a könnyű irányíthatóságot. A kerékpárnak pontosan passzolnia kell a gyermekhez. Nem lehet sem túl nagy, sem túl kicsi. Sok szülő, inkább nagyobb kerékpárt vásárol, hiszen idővel a gyerek úgyis nőni fog, viszont nem veszik figyelembe, hogy ezzel megnehezítik a biciklivel való közlekedést, így a gyermek könnyen elveszítheti érdeklődését. 

A váz mérete

A váz és a kerekek mérete általában hüvelykben van megadva. A méretet nagyon könnyen meghatározhatják! A gyermeknek a váz fölé kell tudnia állni, ill. a gyermek üllepe és a váz között 5 centiméter helynek kellene lennie. 

Legjobb gyerek biciklik

A nyereg magasságát úgy kell beállítani, hogy a gyermek lábai leérjenek a földre. A vásárlás során, akár üzletben, akár ajándékként vagy interneten keresztül szerzik be a kerékpárt, figyeljék a kerék méretét. A gyermek kerékpároknál nem szokták feltüntetni a váz méretét (a felnőtt kerékpároknál igen), hanem csak a kerekek átmérőjét. 

A kerék méretének kiválasztása során támpontot adhat a gyermek kora, magassága, ill. a lábak hossza: 

  • gyerek kerékpár 10": a legkisebbeknek való (2 éves kor körül), 70 - 90 centiméteres magassággal;
  • gyerek kerékpár 12": 2 -4 éves gyermekek részére alkalmas, 90 -110 centiméteres magasságig, 35 - 42 centiméteres lábhosszal. Általában taposó- vagy V-fékkel vannak ellátva. Az alap felszereltséghez hozzá tartozik a pótkerék is;
  • gyerek kerékpár 14": 3 - 5 éves gyermekek számára ideális, 95 -115 cm-es magasságal, ill. 40 - 50 cm lábhosszal;
  • gyerek kerékpár16": 4 - 6 éves gyermekek számára ideális, 100 -125 cm-es magasságal, ill. 45 - 55 cm lábhosszal;
  • gyerek kerékpár 20": 5 - 8 éves gyermekek számára ideális, 105 -135 cm-es magasságal, ill. 55 - 63 cm lábhosszal; a kerékpár már szabadonfutó, el van látva váltóval, karos fékkel;
  • gyerek kerékpár 24": 8 - 11 éves gyermekek számára ideális, 115 -155 cm-es magasságal, ill. 60 - 72 cm lábhosszal; a felnőtt kerékpárok kisebb változatáról van szó, rendelkezhet teleszkópos, rugós villával, váltóval stb.;
  • gyerek kerékpár 26": idősebb gyermekek számára megfelelő 11 év felett, akik elérték már a 155 cm-t és lábuk hossza meghaladja a 70 cm-t; 

Katalógusunkból ajánljuk

A gyerek kerékpár váza

A bicikli váz gyártására több anyagot is szoktak használni. Leggyakrabban alumíniumot, szénszálat vagy acélt. Találkozhatnak titán vagy szkandium vázakkal is. Az alumínium abban az esetben kitűnő, ha könnyű, de stabil vázat keresnek. A szénszál kifejezetten könnyű és erős anyag. Az acél stabil, erős és viszonylag olcsó is. 

A gyerek kerékpár súlya

Ha gyermekük 12 kg-os és a kerékpár szintúgy, akkor különféle problémák adódhatnak. Vásárlás során a könnyebb kerékpárokat kellene előnyben részesíteni! Hiszen a gyermeknek a lehető legkönyebb biciklire van szüksége. Ez segít megtartani az egyensúlyát és könnyeben tudja majd irányítani a kerkpárt. 

A gyermek képességei

Ha az első kerékpárt vásárolják gyermeküknek, akkor valószínűleg még nem tud biciklizni. Ezért fontos, hogy lábait minden probléma nélkül le tudja tenni a földre. 

Gyerek kerékpár pótkerékkel

A kerékpár mellé pótkereket is be kellene szerezni, hiszen ennek segítségével könnyebben elsajátítja majd a gyermek a kerékpározás technikáját. Ha gyermeküknek már van valamennyi tapasztalata a futóbiciklivel és meg tudja tartani egyensúlyát, akkor könnyedén fog menni neki a tanulás!

Biztonsági elemek

A kormányon puha, a vége felé szélesebb guminak kellene lennie, hogy a gyermek keze le ne csússzon róla. A kisebb gyermekek részére szánt biciklin a láncanak lefedettnek kellene lennie, ill. a hajtókarnak sem kellene hosszúnak lennie, mivel akkor a gyermek biciklizés közben beleüti lábát az első kerékbe vagy a kanyarokban a pedál leérhet a földre. 

Egyéb tényezők 

A kerékpár választásánál egyeztetni kell a gyermekkel is, hiszen az ő ízlése nagyon fontos tényező. A test méreti elosztása is jelentős faktor, a kerékpár nyergének, kormánynak a beállítása, a fék típusa vagy a pedálozás nehézsége. 

Gyerek kerékpár

A pedálozást a kerék méretével is megkönnyíthetjük - a klasszikus felfújható kerekek helyett válasszanak inkább hab kerekeket. Nem csak a magasság, de a könnyű kezelhetőség is fontos tényező! A kerékpár magasságának és kezelhetőségének a gyerek igényeihez kell alkalmazkodnia. 

Nem csak a jó ár, de a minőség is fontos

Akár 2 éves gyermeküknek, vagy nagyobbaknak keresnek kerékpárt, meg kell bizonyosodni arról, hogy az ár megfelel a minőségnek. A minőségi bicikli nagyobb biztonságot nyújt a gyermeknek. Nyugodtan nézzenek meg pár tesztet, véleményt, értékelést, ahol a szülők saját tapasztalataikat osztják meg egymással. Valószínűleg megtudják majd, hogy a könnyű gyermek kerékpárok sokkal jobbak a kicsik számára, mint a nehezebb modellek. Ezen felül még sok más érdekes információt is megtudhatnak mások tapasztalataiból. Azt, hogyan válasszák ki a megfelelő kerékpárt, már tudják. Amennyiben a típust már kiválasztották, akkor már csak a szín és az egyéb tartozékok vannak hátra (csengő, matricák, kényelmes nyereg). 

A megfelelő gyerek kerékpár kiválasztása

A fiú és lány kerékpárok nem sokban különböznek. A fő különbség a színekben és motívumokban rejlik. A konstrukció nagyon hasonló, ahogy a biztonsági elemek is. A gyermekenek szánt kerékpárok a mérettől és gyártótól függően 15 - 95 ezer Ft körül mozognak. Az olcsó gyermek kerékpároknak, amennyibe minőségiek, nem kell feltétlenül rosszabbnak lenniük, mint a drágább bicikliknek. Arra is gondolni kell, hogy a minőségi anyagból készült kerékpárok, melyek általában drágábbak, sokkal megbízhatóbbak és hosszabb az élettartamuk.  

A kerékpár minden gyermek életének a része - egy olcsóbb vagy drágább modell is bebiztosítja a felejthetetlen élményeket. 

Termékek megjelenítése a kategóriában:

A cikk szerzője


Hozzászólás írásaKözzétéve: 21.05.2019
Posledná aktualizácia:
A cikk értékelése:
(90.4%)

További cikkek a kategóriában:

Hab vagy felhúzható fürdőjátékok csecsemők és kisgyermekek számáraHab vagy felhúzható fürdőjátékok csecsemők és kisgyermekek számára

Egyetlen gyermek sem tudja elképzelni a fürdést játékok nélkül. Akár egy gumikacsát, akár egy vízbe való könyvet vagy egy vízimalmot vesznek neki, a szemei garantáltan ragyogni fognak!...

A legjobb trambulin gyerekeknek? Tanácsot adunk a választáshoz!A legjobb trambulin gyerekeknek? Tanácsot adunk a választáshoz!

Talán nincs is szórakoztatóbb fizikai tevékenység a gyermekek számára, mint a trambulinon ugrálás. A megfelelő trambulin kiválasztásakor azonban nemcsak a vonzó megjelenésre, hanem a...

Felfújható medence kisgyerekeknek? A vélemények különösen a kis méretűeket dicsérik!Felfújható medence kisgyerekeknek? A vélemények különösen a kis méretűeket dicsérik!

Kényeztesse a gyerekeket bármelyik korosztályban nyári vízi szórakozással! Már most el kell gondolkodni azon, hogyan fogja eltölteni a szabad perceit nyáron. Tudja, hogy milyen...