Hogyan válasszuk ki a legjobb forgószéket vagy irodai széket?

Munka, munka és munka. Olykor örülünk neki, máskor látni sem szeretnénk! A munka egyben azt is jelenti, hogy hosszú órákat töltünk a munkahelyünkön - általában egy íróasztal mellett. 

Irodai forgószék

Persze sem gyárban, sem irodában dolgozni nem irigylésre méltó! Minden munkának megvannak az előnyei és a hátrányai. Összességében nézve az irodai munka sokkal kevesebb testmozgással jár. Ez nem újdonság! 

Az ülőmunka több negatívummal is jár. Mai cikkünkben az irodai székekkel fogunk foglalkozni. Miért veszélyes a helytelen testtartás? Milyen lehetőségek vannak? Melyek a fontos paraméterek az irodai szék kiválasztásakor? Jó választás az ergonomikus irodai szék?

Irodai szék vagy fotel?

Sokan azt gondolják, hogy ezek szinonímák. Igazából azonban van közöttük különbség, ami jelentőségteljes és érdemes számításba venni vásárlás előtt. Amennyiben évente több ezer órát töltenek az íróasztal mellett, akkor egy minőségi irodai szék lesz a legjobb döntés! 

Irodai szék munkahelyen

Az irodai szék háttámlája ergonómikusan van kialakítva, ami nagy különbség a fotelekkel szemben. Azok nem rendelkeznek ergonomikus háttámlával, ezért hosszú távon nem nyújanak megfelelő támaszt a hátgerincnek. 

Katalógusunkból ajánljuk

A helytelen testtartás káros az egészségre

A nem megfelelő testtartás kárt tehet a hátgerincben. Ez azonban nem csak az egyetlen lehetséges probléma. További gyakori panasz a nyakfájás és a lábfájás. Ezt mind a nem megfelelően kiválasztott irodai szék okozza. Kb. négy óra után a nem ergonómikus ülőhelyzet krónikus egészségügyi problémákat okozhat. 

A szakemberek bebizonyították, hogy a megfelelő ülőhelyzet javítja a vérkeringést és csökkenti a stresszt. A hasonló részleteket nem szabad figyelmen kívül hagyni, mert az ilyen típusú megterhelés gyakran vezethet fájdalomhoz és krónikus betegségekhez. 

Szék mechanika

Állandó érintkezésű mechanika – viszonylag olcsó irodai szék. Általában lehet állítani a háttámla dőlésszögét, magasságát, ill. az ülés magasságát. 

Hinta mechanika – ebben az esetben nem a háttámla dőlésszögét kell állítani. A kényelmet a forgó mechanizmus biztosítja be, ami beállítja a támaszték erejét, így meghatározza a háttámla állását is. Persze a magasság beállítása sem hiányozhat!

Asszinkron mechanika – az ülő rész és a háttámla állását egymástól függetlenül lehet szabályozni. A vezérlés legtöbbször kar vagy forgó segítségével lehetséges. Előnye, hogy tökéletes pozíciót állíthatnak be rajt, ami az íróasztalhoz is alakítható. 

Szinkronmechanikás irodaszék – a kényelmet a háttámla és az ülő rész állíthatósága biztosítja. A szék minden mozdulathoz alkalmazkodik. Természetesen a magasság is szabályozható.

Állítható irodai szék

Irodai forgószékek

A forgószék alatt a kerekekkel rendelkező irodai széket értjük. A forgószék stabilitását az általában öt kar biztosítja be, amelyekre a kerekek is kapcsolódnak. A legfontosabb különbség ezen székek között a kerekek és azok keménysége. Tulajdonságaik főleg akkor fontosak, ha figyelembe vesszük, hogy milyen felületen fogjuk használni a forgószéket (szőnyeg, parketta, stb.). 

Munka az otthoni irodában

A kemény kerekek puha felülethez ideálisak, mint pl. a szőnyeg. A puhább kerekek pedig inkább kemény felületen használatosak, mint a parketta vagy a csempe. Az univerzális kerekek bármilyen felületen használhatóak. 

Bőr vagy klasszikus kárpit?

Éppen ez biztosítja be a legnagyobb kényelmet, hiszen közvetlenül a testtel érintkezik. A hálós háttmála nagyon szellős, ezért inkább a nyári hónapokban kényelmes a használata. A klasszikus kárpit a legelterjedtebb és egyben a legjobb típus. Meghatározza a kényelmet és a szigetelést. Természetesen több dizájn közül lehet választani. 

Ekobőr irodai szék

A bőr a luxus modellek esetében jelenik meg. Műbőr és valódi bőr közül lehet választani. Stílusos, tartós és könnyen tisztítható. Sokak számára azonban meglepő lehet, hogy éppen a bőr szék nem ajánlott hosszútávon. Ha naponta több órát töltenek az íróasztal mellett, akkor inkább a klasszikus kárpitot ajánljuk! 

A szék teherbírása

Az anyag, az ár és a gyártó mellett a székek ellenállása is különbözik. A teherbírás az a paraméter, amely meghatározza, hogy milyen megterhelést bír ki az irodai szék. Ez az érték általában 70 - 180 kg. A legelterjedtebb teherbírás 120-130 kg. 

Fej- és könyöktámla

  • Háttámla nagyon fontos részlet, ami segíti a hátgerinc stabilitását
  • Fejtámla – nem olyan lényeges, mint a háttámla, de hosszútávon biztosan értékelni fogják. Több órányi munka után segíthet koncentrálni
  • Könyöktámla - nagyon sokat segíthet hosszú távú ülés során. Az állíható könyöktámla a legtöbb irodai szék esetében magától értetődő, de legalábbis olyan helyen kell lennie, ami kényelmes az Önök számára. 

Katalógusunkból ajánljuk

Olcsó székek? Sokszor az ár dönt!

Az irodai szék választását nagyban befolyásolja az ár és a kinézet. Sok esetben előnyben részesítjük a szép színeket és a dizájnt, míg figyelmen kívül hagyjuk a helyes testtartást és a praktikusságot. Irodai széket az olyan elterjedt üzletláncokban is vásárolhatunk, mint pl. az Ikea. Természetesen rengeteg gyártó termékei között válogathatunk. Ha összehasonlítjuk a klasszikus és luxus székeket, akkor rájövünk, hogy a luxus kényelmet és helyes testtasrtást is jelent. 

A cikk szerzője


Hozzászólás írása
Közzétéve: 31.05.2021
A cikk értékelése:
(89.8%)

További cikkek a kategóriában:

Üveges vitrin a nappaliba, fa vitrinszekrény az étkezőbe Üveges vitrin a nappaliba, fa vitrinszekrény az étkezőbe

Ipari padlószőnyeg irodákba és kereskedelmi helyiségekbeIpari padlószőnyeg irodákba és kereskedelmi helyiségekbe

Az ipari padlószőnyeg megfelelő megterhelt kereskedelmi helyiségekbe, lakásokba, de folyosókra vagy irodákba is. Napjainkban a forgalmazók rengeteg lehőtséget kínálnak, így sok egyszerű,...

Szobainas - fa vagy króm akasztóSzobainas - fa vagy króm akasztó

Nem kérdez semmit és nem okoz csalódást. Sok háztartásban naponta használják és észre sem veszik, hogy milyen fontos feladatot lát el ez az első ránézésre jelentéktelen bútordarab.