Hogyan ültessünk fokhagymát ősszel?

A fokhagyma hazánkban nagyon népszerű, főleg pozitív egészségre gyakorolt hatása miatt. Kitűnő baktéiumok, vírusok ellen, csökkenti a vérnyomást és a koleszterinszintet, javítja az immunrendszert, antioxidáns és afrodiziákum. 

Őszi fokhagyma

A fokhagyma gondozása nagyon egyszerű! Cikkünkből megtudhatják, hogyan ültessenek fokhagymát, de a szedésben és a tárolásban is segítünk! 

Az egészséges és szép fokhagymáért

A tavaszi és őszi fokhagyma közti különbség

A tapasztalt kertészek tudják, hogy a fokhagymát tavasszal kell elültetni. A tavaszi fokhagymán kívül ismerünk őszi fokhagymát is. Ültetését általában ősszel kell kezdeni. Az őszi fokhagyma a legtöbb esetben nagyobbra nő és a különálló gerezdek is méretesebbek. A tavaszi fokhagymával szemben az a hátránya, hogy kevesebb termést hoz. A tavaszi fokhagyma ezen kívül ellenállóbb a betegségekkel szemben és hosszabb ideig tárolható. 

Milyen alfajai vannak az őszi fokhagymának?

Még mielőtt bemutatnánk az egyes alfajokat fontos megemlíteni, hogy két fő típus létezik: Lágy szárú és keményszárú. 

A keményszárú fokhagymán virágszár nő. Ilyen típusú a Bjetin, Havel, Blanin II, Havran, Slavin...

Őszi fokhagyma

Őszi fokhagyma szárral a közepén

Ebből kifolyólag termésük kisebb, mint a lágy szárú fokhagymának, amely nem képez szárat. A lágy szárú alfajok közé tartozik az Anton, Lukan, Matin...A virágszárat le is törhetjük, amivel biztosítjuk, hogy a hagymába több tápanyag jut. Ezzel a trükkel bőségesebb termésre számíthatunk. 

Hogyan ültessünk őszi fokhagymát?

Az őszi fokhagymát ideális esetben késő ősszel kell kiültetni. Ezzel megakadályozhatják, hogy a fagy kárt tegyen a frissen kihajtott levelekben és tönkre tegye a termést. Sok kertész azt állítja, hogy a fagyok sem tettek kárt a növényben, de jobb megelőzni a problémát, mint később szánakozni. 

A leggyakoribb hiba, amit az őszi fokhagyma esetében el lehet követni az a túl korai, szeptemberi ültetés. Az ültetésre október vége, november felel meg leginkább. Attól függően, hogy milyen az időjárás és pontosan hol élnek az ültetés ideje akár decemberre is kitolódhat. 

A másik hiba az ültetés mélysége. Sokan az őszi fokhagymát ugyanolyan mélyre ültetik, mint a tavaszi fokhagymát (5 - 6 cm). Az őszi fokhagymát legalább 8 cm mélyre kell ültetni, attól függően, hogy milyen típusú a talaj. Nem létezik egy pontos, univerzális tanács azt illetően, hogy milyen mélyre kell a fokhagymát ültetni. Azt ajánljuk, hogy a fokhagyma egy részét ültessék 8 cm mélyre, a többit 9 - 10 cm mélyre, de semmi mást ne változtassanak! A teméshozamból fogják tudni, hogy az Ön kertjük esetében melyik a legideálisabb mélység. 

Fokhagyma termesztésére szinte bármilyen talaj megfelel. Az egyetlen, amit nem kedvel, az a nehéz, nedves talaj. A legmegfelelőbb számára a levegős, gazmentes talaj. Öntözésre csak szárazság idején van szüksége. 

A fokhagyma előtt a helyére uborkát, káposztaféléket, pl. káposztát, karalábét, karfiolt vagy brokkolit ültethetünk. A burgonya vitatható, mivel a kertészek véleménye ellentmondásos róla. Amennyiben a fokhagymát megfelelő időben ültetik ki, akkor biztosan nem lesz probléma a terméssel! 

Ugyanarra a helyre nem ajánljuk a hagyma, fokhagyma, póréhagyma, paradicsom, borsó, bab ültetését az őszi fokhagyma előtt. 

A fokhagyma ültetésének lépései

1. Gerezdekre szedjük a fokhagymát és kiválogatjuk a közepesen nagy gerezdeket. Ideális esetben ezek egyforma méretűek. Az összenőtt gerezdeket egyben ültessük el! 

Ültetésre váró őszi fokhagyma

2. Az egészséges és sérülésmentes gerezdeket gombaellenes oldatba mártjuk. Amennyiben egy hálóban merítik a gerezdeket a vízbe, akkor könnyebb lesz őket kivenni. Ez után hagyják lecsöpögni a fokhagymát, hogy ültetéskor már szárazak legyenek. Az oldat fennmaradó részét szétönthetik a talajon oda, ahová a fokhagymát ültetni fogják. 

3. Az őszi fokhagymát csak silány minőségű föld esetén kell tápozni. Kb. 15 cm-es mélységig dolgozzanak a földbe komposztot. 

4. A fokhagymagerezdeket 8 - 10 cm mélyre ültessük a szár résszel lefele. Ne legyen a fokhagyma küröl levegős rész, tehát legyen teljesen körülölelve a földdel. Ez a probléma kézzel történő ültetés esetén nem szokott előfordulni. 

5. A tavaszi és az őszi fokhagyma esetén is 10 - 15 cm helyet kell kihagyni a gerezdek között. A sorok pedig egymástól 20 - 30 cm távolságra helyzkedjenek el! 

6. Kiültetés során fontos a talaj gyakori fellazítása és a gyom eltávolítása. Kb. háromszor tápozzuk kalcium-nitráttal és kálium szulfáttal. Öntözni csak a száraz időszakokban kell, egyébként nem igényli a nedvességet.

Mikor szedjük és hogyan tároljuk a fokhagymát?

Az őszi fokhagymát júnisban vagy júliusban szokták szedni, de sok függ a konkrét alfajtól. A felszedett fokhagymáról el kell távolítani a földet, le kell vágni a szárából és a gyökerekből. Ezek után egy száraz, sötét helyen, mint pl. a spajz, kamra vagy a pince szárítható. 

Csomóba kötött fokhagyma

Még manapság is akadnak olyan emberek, akik szívesen kötözik csomóba vagy készítenek fonatot a fokhagymából. Ez nem csak esztétikai szempontból jó, de a fokhagyma száradását is felgyorsítják a lógásnak köszönhetően. 

A cikk szerzője


Hozzászólás írása
Közzétéve: 04.10.2020
A cikk értékelése:
(88.8%)

További cikkek a kategóriában:

Hogyan gondozzuk a szobanövényeket télen - öntözés, hőmérséklet, fényigényHogyan gondozzuk a szobanövényeket télen - öntözés, hőmérséklet, fényigény

A tél a szobanövények számára is a pihenés időszakát jelenti. Elég betartani pár szabályt és a szobanövények minden probléma nélkül átvészelik a telet, majd tavasszal visszatér beléjük...

Hogyan gondozzuk a mikulásvirágot?Hogyan gondozzuk a mikulásvirágot?

Ez a szépség Dél-Amerikából származik. Egész évben nevelhető és minden évben szebbé teheti a karácsonyt. Egy kis gondoskodásért cserébe nagyon hálás tud lenni! 

Hogyan gondozzuk az amarilliszt?Hogyan gondozzuk az amarilliszt?

Nálunk az Amaryllis belladonna általában szobanövényként jelenik meg, de nyugodtan ültethető ágyásba is. Hogyan gondozzuk megfelelően? Hogyan ültessük át és szaporítsuk? Tudjanak meg...