Hogyan újítsuk fel a régi bútorokat saját kezűleg? A minőségi méhviasz segíthet

A minőségi fából készült bútorok sok pénzbe kerülnek - miért ne csinálhatnánk hát újat a régiből?

Fa bútor felújítása

Egy megfelelően elvégzett felújítással meghosszabbíthatja a régi bútorok élettartamát, finomíthat a részleteken és eredeti designdarabot hozhat létre.

Felkészülés és megfelelő eszközök

Bár a fa tartós anyag, az idő, az időjárás, a férgek vagy más hatások miatt egyszerűen elhasználódik. A pozitívum, hogy hacsak a bútorok nincsenek igazán rossz állapotban, nem okozhat gondot a karbantartás és a felújítás. Csak akarat, egy kis szakértelem és jó szerszámok kellenek hozzá.

Mivel ez tisztán kézi munka, csak minimálisan használjon elektromos szerszámokat. A klasszikus felszerelés egy véső, egy gyalu, egy fűrész, egy csiszolópapír, ill. fogó vagy kalapács is kell hozzá. A mérőszalag és a ceruza segít a pontos munkában.

Mi legyen a kártevőkkel?

A régi fabútorok egyik leggyakoribb problémája a fafúró rovarok jelentik, különösen a faféreg. Ez a kártevő sok járatot készít a fában és ebből lyukak lesznek, ill. jellegzetes szag keletkezik. A régi bútorok felújítását vagy átalakítását ezért az anyag stabilizálásával vagy a rovarok eltávolításával kell kezdeni. Ezt többféleképpen is megtehetjük.

Bevonatok és oldószerek

Ha a bútoron nincsenek kifejezetten feltűnő féregnyomok, elegendő egy speciális keményítőszert befecskendezni a lyukakba, amely a meggyengült rostok megerősítésére szolgál. Ezután a bútor felületét természetes olajjal vagy viasszal kell bekenni!

Fa székek felújítása

A második lehetőség az oldószer használata. Ez a módszer abból áll, hogy egy üstben speciális lúgoldatot készítenek és ebbe merítik a bútorokat. A bútor addig marad az oldószerben, amíg a buborékok nem emelkednek a felszínre - addigra a vegyszer teljesen felszívódik, és a nemkívánatos vendégek túlnyomó többségét eltávolítja.

Tipp: Ha nincs elég nagy edénye, akkor elég, ha legalább a bútor alját belemártja a lúgba. A bútor felszívja az anyagot és így a legfelső részbe is eljut.

Gázosítás

A lúgosítás valóban hatékony módszer, de ritkább és aranyozott bútordarabok esetében nem ajánlott. Ha a lúgos oldat több kárt okozna, mint hasznot, akkor a gázosítás a megoldás.

A bútorokat egy légmentesen záródó dobozba helyezik vagy fóliával lefedik, és a kénes kanócot ebben a térben meggyújtják, elpusztítva minden élőlényt. Hagyja a bútorokat a fóliában/dobozban körülbelül 4-6 órán át. A maximális hatékonyság érdekében ezt az eljárást körülbelül 3 hónap múlva megismételheti.

Tisztítás és csiszolás

Ha megtette a faféreg elleni megelőző intézkedéseket, akkor most az első beavatkozások következnek a fán. Először is tisztítsa meg a felületet a durva szennyeződésektől, portól és egyéb kosztól. Egy vödör víz és egy rongy vagy egy portörlő is megteszi. A jobb tisztítás érdekében szappant reszeljen a vízbe.

Öreg bútor restaurálása

Az ilyen kezelés feltárja a sérüléseket, foltokat és egyéb tökéletlenségeket, amelyeket meg kell szüntetni. Ha a bútor jó állapotban van, valószínűleg csak a foltokat kell megtisztítania, vagy a lakkréteget kell kijavítani. Ebben az esetben is egy lúggal átitatott kendő segít a tisztításban. Ha a szennyeződés mélyebben van, és nem lehet eltávolítani, akkor csiszolja le a felületet csiszolópapírral.

Mélyedések és rovátkák

Nagyobb repedések, illesztések vagy égési sérülések esetén az egyszerű tisztítás/csiszolás nem elegendő. Ilyen esetben javasoljuk, hogy használjon gyantás fagittet. Ezt a lyukakra kell kenni, és erőteljesen bele kell nyomni, hogy az anyag a fához tapadjon, és igazodjon a felülethez. Ha a gyanta megszárad, és még mindig simításra szorul, akkor egyszerűen nedvesítse meg.

Miután ezzel végzett, hagyja száradni maximum 2 órán keresztül, majd csiszolja simára először 120-as, majd 240-es csiszolópapírral. Ha a fán sötét foltok jelennek meg, használjon gélfestéket. A vintage vagy régimódi megjelenés érdekében használjon világosabb árnyalatokat.

Befejező munkálatok

Vigyen fel védő lakkot, viaszt vagy tömítőanyagot a felújított bútorokra. Mindegyik jól véd a víz ellen és szebb megjelenést kölcsönöz a fának. A "nem fából készült" részeket - díszek, fogantyúk vagy zárak - tisztítsa meg alkohollal. Ha elgörbültek vagy használhatatlanok, új alkatrészeket antik aukciókon találhat.

Utolsó tipp: A bútorokkal és általában a fával való munka sok türelmet és bizonyos fokú szakértelmet igényel. Ne essen kétségbe az első kudarc után - gyakorlással és próbálkozással biztosan jobb leszel. Ez egy kreatív tevékenység, ugyanakkor nem túl megerőltető, és idővel meg lehet szeretni. Akár rendszeres hobbivá is válhat!

Termékek megjelenítése a kategóriában:

A cikk szerzője


Hozzászólás írásaKözzétéve: 09.09.2022
Posledná aktualizácia:
A cikk értékelése:
(90.4%)

További cikkek a kategóriában:

Hogyan válasszunk inhalátort gyermekek és felnőttek számára?Hogyan válasszunk inhalátort gyermekek és felnőttek számára?

Az inhalátort használhatja a megfázás vagy köhögés rövid távú megelőzésére és kezelésére, illetve asztma hosszú távú kezelésére. Mai cikkünkben pár tanácsot olvashatnak a választást...

Hogyan rendezzük be a garázst és tároljuk a szerszámokat a műhelyben? Mai cikkünkből megtudhatják!Hogyan rendezzük be a garázst és tároljuk a szerszámokat a műhelyben? Mai cikkünkből megtudhatják!

Garázsok - a felesleges és a lényeges eszközök tárolására szolgáló rakodóhelyeket úgy is kialakíthatjuk, hogy könnyen eligazodjunk benne. Csak a megfelelő bútorokat kell használni, ki...

Hogyan válasszunk horgászbotot? Melyik bot a legjobb?Hogyan válasszunk horgászbotot? Melyik bot a legjobb?