Hogyan tüntessük el a kellemetlen szagokat a törülközőből?

Mindenki ismeri az érzést! Egy nyugtató fürdő után kimásznak a kádból és szeretnének megtörülközni a puha és illatos törülközőjükkel, de ez helyett egy kellemetlen szagú törülköző fogadja Önöket. Így ahelyett, hogy illatoznának a kellemes illatú tusfürdőtől, azzal kell foglalkozniuk, hogy a törülköző szaga Önökre is átterjedt. 

Illatos fehér törülközők

Ez elég kellemetlen, igaz? Cikkünből azonban megtudhatják, hogy miért lesznek kellemetlen szagúak a törülközők, miért nem szívják be a vizet és miért veszítik el puhaságukat. Pár tippünk is van azt illetően, hogyan szabadulhatnak meg a kellemetlen szagoktól egyszer és mindenkorra!

Ha meg szeretnék tudni, hogy miért alakul ki az a kellemetlen szag, akkor olvassanak tovább! 

A kellemetlen szagú törülköző oka

Természetesen sok dolog közrejátszhat. A nem megfelelő tárolástól kezdve, a nem megfelelő mosáson keresztül, egészen a rossz öblítőig. Cikkünkből megtudhatják a leggyakoribb hibákat.  

Baktériumok

Ez az egyik legyakoribb probléma, amely a kellemetlen szaggal függ össze. Hogyan kerülnek a baktériumok a törülközőre? Fontos megemlíteni, hogy a nem megfelelő mosás következtében a mosógépben lerakódások keletkeznek. Akár penésszel is találkozhatunk és a penész egyenlő a baktériumokkal! 

A Hogyan tisztítsuk a mosógép belsejét? c. cikkünkben sok hasznos tippet találhatnak, melyek segítenek megszabadulni a baktériumoktól! 

A mosógépben lévő penészen kívül baktériumok a nem megfelelő tárolás vagy szárítás következtében is keletkezhetnek. Valószínűleg mindenki közülünk törülközés után felakasztja a nedves törülközőjét. Ez azonban nagy hiba! Természetesen nem lenne semmi probléma, ha a törülköző száraz lenne, de amikor nedves, ráadásul a fürdőszoba környezete is meglehetősen párás, akkor ideális közeget teremtünk a baktériumok szaporodásához. A kellemetlen szagon kívül ebből komolyabb gond is lehet - a bőrproblémák! 

Azt mondják, hogy mindenből megárt a sok, de túlságosan ritkán cserélni a törülközőt sem jó döntés! Minden használat után lehámlott bőrdarabkák maradnak rajta, ill. sejtek, melyek nedves környezetben nagyon jól érzik magukat. Ahogy már említettük, a baktériumok szaporodása is gondot okozhat!   

Túl sok ruha a mosogatógépben

Azt gondolják, ha egyszerre sok ruhát mosnak ki, akkor időt és pénzt spórolnak? Az lehet, de ennek is van következménye!

Hogyan mossuk a törülközőket mosógépben?

Amennyiben túl sok ruhát tesznek egyszerre a mosógépbe, akkor megtörténhet, hogy a puha törülközőből egy gyűrött rongydarab lesz. Ezt bizony senki nem szeretné! 

Rossz mosási hőfok

Ebben az esetben két extrém helyzetről beszélhetünk. Egyesek azt gondolják, hogy a törülközőket elég 30 C°-on mosni, hogy biztosan ne essen bajuk, míg mások legalább 90 C°-on mossák a törülközőket. Egyik eljárás sem megfelelő. 

Az igazság az, hogy a baktériumok kb. 40 C°-on elpusztulnak, de akkor minek mossuk a törülközőt magasabb hőfokon? Hiszen spórolhatnánk is!

Rossz mosópor adagolás és öblítő

Ezon kívül, hogy a túl sok mosópor használata felesleges pénzkidobást eredményez a felesleges mosópor lerakódik a törülközőkön. Ebből kifolyólag nem puha törülközőik lesznek, hanem durva, fakó és kellemetlen szagú törülközőkkel kell majd szárítkozniuk!

Annak érdekében, hogy a törülközők megfelelően felszívják a vizet ne adjanak öblítőt sem a mosáshoz! A törülközők mosásakor semmi szükség nincs rá! 

Pár tanács a puha és illatos törülközőkért

A kellemetlen szag okairól már beszéltünk, ezért most következzen pár tanács, amely segít megszabadulni a szagtól és megelőzni a bűz kialakulását: 

  • A mosógépet mindig hagyják nyitva, hogy szellőzzön, ill. takarítsák gyakran. 
  • Mossanak megfelelő hőmérsékleten! A törülközők esetében ez 40-60 C° 
  • A törülközőket ajánlott ecettel mosni. Az adagolóba öntsenek egy csésze ecetet és mossák át a törülközőket meleg vízzel. 
  • Használjanak megfelelő mennyiségű mosóport!
  • Nélkülözzék az öblítőt! 
  • 3 - 4 naponta cseréljék a törülközőket! 
  • Ne tegyenek egyszerre túl sok ruhát a mosógépbe! 
  • Mielőtt felakasztanák a törülközőt szárítsák meg kiterítve pl. a radiátorn

Puha és illatos törülközők

Reméljük, hogy cikkünk segít megoldani a durva vagy kellemetlen szagú törülközők problémáját. Ezek után remélhetőleg sosem kell érezniük azt a bűzt és egy relaxáló fürdő után kellemes lesz a törülközés is! 

Mit tegyünk, ha semmi nem segít? 

Amennyiben egyik tippünk sem segített, akkor nincs más hátra, mint kidobni az öreg törülközőket és rendelni új darabokat, melyekkel jobban fognak bánni! Nálunk több tucat törülköző közül válogathatnak, így biztosan megtalálják a megfelelő darabot!

Katalógusunkból ajánljuk

A cikk szerzője


Hozzászólás írása
Közzétéve: 26.12.2019
A cikk értékelése:
(90.4%)

V tejto kategórií nájdete aj:

Hogyan távolítsuk el a pillanatragasztót bőrről, bútorról vagy textíliáról? Hogyan távolítsuk el a pillanatragasztót bőrről, bútorról vagy textíliáról?

A pillanatragasztót akár forradalmi találmánynak is nevezhetjük, amely azonban kárt is okozhat. Leggyakrabban az összetapadt ujjak és a tárgyakon megjelenő csúnya foltok okoznak...

Hogyan tároljuk a zöldségeket és a gyümölcsöket?Hogyan tároljuk a zöldségeket és a gyümölcsöket?

Amennyiben idén több termésük lett, mint amire számítottak, ezért el szeretnék rakni a megmaradt zöldségeket és gyümölcsöket télre, úgy, hogy ne keletkezzen bennük nagy kár, akkor ez a...

Homokszűrő vagy papírszűrő a medencébe? Melyik a jobb? Homokszűrő vagy papírszűrő a medencébe? Melyik a jobb?

Amennyiben szeretnének egy medencét, akkor egy megbízható szűrőrendszert is kell hozzá vásárolniuk, amely segít azt tisztán tartani. A homokszűrő vagy a papírszűrő a jobb?