Hogyan tisztítsuk meg az aranyat, ezüstöt és az orvosi acélt?

Annak ellenére, hogy ezek az ékszerek nemesfémből készülnek nyomot hagynak rajtuk a környezeti hatások. Idővel kisebb-nagyobb szennyeződések jelennek meg rajtuk. 

Szennyezett arany ékszer

Hogyan érhetik el, hogy ékszereik több év után is ragyogóak maradjanak? 

Az arany tisztítása 

Az arany nem koszolódik könnyen, de egy bizonyos idő után előfordulhat, hogy árnyalata megváltozik azokon a helyeken, ahol az emberi testtel érintkezik. Az arany idővel elveszíti ragyogását, amit nem tudnak fényezéssel helyre hozni. 

A fehérarany könnyedén szürkéssé válik. Ezt a problémát az ékszerészetben úgy orvosolják, hogy egy réteg ródiumot visznek fel az ékszerre. 

Hogyan tisztítsuk az aranyat otthon? 

1. Alapvető segédeszközök otthoni tisztításhoz 

Szükségünk lesz mosogatószerre, vízre és egy tiszta rongyra. Az ékeszereket kifőzzük a mosogatószeres vízben, majd hagyjuk 10 percet állni. Minden szennyeződés feloldódik róluk. A nagyon szennyezett ékszereket fényezés előtt kefével is megtisztíthatják. 

Arany ékszer áztatás szappan oldatban

Arany tisztítása ronggyal

A vizet kiöntjük, az ékszereket megtöröljük egy ékszerek tisztítására szánt ronggyal, melyet bármely drogériában megvásárolhatunk. Végezetül az ékszert alkoholba mártjuk és újfent megtöröljük. 

2. Sütőpor vagy cigaretta hamu keverék

Az arany tisztításában segíthet a sütőpor vag a cigaretta hamu is. Egy rongyra lesz szükségünk, melyet benedvesítünk, rászórjuk a port, majd ezzel tisztítjuk az ékszert. A cigaretta hamut elkeverjük vízzel és ugyanúgy járunk el, mint az előbbi esetben. 

3. Citromsav

Amennyiben az ékszeren zöldes foltok jelentek meg, akkor ezt a módszert ajánljuk. Az ékszert 5-10 percig áztassák citromsavban, öblítsék le, majd tisztítsák meg ronggyal. 

Az ezüst tisztítása

Az ezüst természetes tuladonsága, hogy levegőn oxidálódik. De ez ugyanúgy bekövetkezik ásványvíz, kémiai anyagok, kozmetikai készítmények hatására is. Érdekesség, hogy az emberi izzadság hatására az ezüst megfeketedik. Az ezüst könnyen karcolódik, hiszen a puha fémek közé tartozik. A dörzsölés hatással van a ragyogásra és az oxidálódásra is! 

Hogyan tisztítsuk az ezüstöt otthon? 

1. Tisztító oldat 

Az egyik legegyszerűbb megoldás egy olyan oldat vásárlása, mely kifejezetten ezüst tisztítására való. Beszerezhető drogériákban vagy az interneten. Már csak egy rongyra lesz szükség és kezdőthet is a tisztogatás! 

Oldat az ezüst tisztítására

2. Rongy a tisztításra

Speciálisan erre a célra kifejlesztett rongyot bármelyik ékszerészetben beszerezhetnek kb. 600 Ft-ért. 

3. Fogkrém - fluor, fehérítő hatás és abrazív nékül nélkül

Elég egy kis fogkrémet tenni a kefére és már tisztíthatjuk is az ékszereinket. 

4. Mosogatószer + ammónia és kréta

Mossák meg az ékszert mosogatószeres oldattal, majd töröljék át kréta és ammónia keverékkel! Egy kis idő elteltével töröljék át egy puha ronggyal! 

5. Az ezüst tisztítása szódabikarbónával 

Nagyon jó eredményeket érhetünk el ezzel a módszerrel. A forrásban lévő vízbe tegyék bele az ékszereket, egy darab alumíniumot (lehet az bármi, amit a háztartásban találnak: kanál, alufólia) és sót. Pár pillanatig főzzék az ékszereket majd öblítsék le! 

Az orvosi acél tisztítása

Ezek az ékszerek nem igényelnek sok törődést, hiszen minőségi, rozsdamentes anyagból készülnek. Előnyük az, hogy nem okoznak semmilyen allergiás reakciót. Arra figyeljenek, hogy olyan vízzel, ami ként tartalmaz ne érintkezzen! 

Amennyiben szennyeződések jelennek meg az ékszeren, mossák meg vízzel és szappannal, majd öblítsék le és töröljék meg. 

Amennyiben az ékszerben kövek is vannak, akkor a tisztítást inkább bízzák a profikra, hogy biztosan ne keletkezzen kár a kövekben. 

Az ékszerek professzionális tisztítása

Az ékszerek tisztítására a professzionális kürölmények a legideálisabbak. Az ékszerészetekben speciális oldatokkal dolgoznak, melyek hiba nélkül kitisztítják az ékszereket. A tisztítás nem drága, 5 g kb. 900 Ft, 5 g felett 1800 Ft. Ha az ékszer nagyon szennyezett és oxidálódott, akkor lehetséges, hogy felárat kell majd fizetniük. 

A cikk szerzője


Hozzászólás írása
Közzétéve: 13.06.2019
A cikk értékelése:
(89.2%)

V tejto kategórií nájdete aj:

Hogyan távolítsuk el a pillanatragasztót bőrről, bútorról vagy textíliáról? Hogyan távolítsuk el a pillanatragasztót bőrről, bútorról vagy textíliáról?

A pillanatragasztót akár forradalmi találmánynak is nevezhetjük, amely azonban kárt is okozhat. Leggyakrabban az összetapadt ujjak és a tárgyakon megjelenő csúnya foltok okoznak...

Hogyan tároljuk a zöldségeket és a gyümölcsöket?Hogyan tároljuk a zöldségeket és a gyümölcsöket?

Amennyiben idén több termésük lett, mint amire számítottak, ezért el szeretnék rakni a megmaradt zöldségeket és gyümölcsöket télre, úgy, hogy ne keletkezzen bennük nagy kár, akkor ez a...

Homokszűrő vagy papírszűrő a medencébe? Melyik a jobb? Homokszűrő vagy papírszűrő a medencébe? Melyik a jobb?

Amennyiben szeretnének egy medencét, akkor egy megbízható szűrőrendszert is kell hozzá vásárolniuk, amely segít azt tisztán tartani. A homokszűrő vagy a papírszűrő a jobb?