Hogyan tisztítsuk meg a számítógép billentyűzetét? Tisztítószer, spray, gumi vagy egyéb tisztítószer billentyűzetre?

A billentyűzetünk számos baktériumnak, szennyeződésnek és penészgombának ad otthont, és mivel rendszeresen morzsák és egyéb maradványok potyognak bele, ezért tökéletes táptalajt teremtünk ezeknek az élőlényeknek.

Hogyan távolítsuk el a szennyeződéseket és baktériumokat a billentyűzetről?

Hogyan akadályozzuk meg a baktériumok elterjedését? Egyszerűen! Elég olykor-olykor kitakarítani a billentyűzetet.

Minden, amit a billentyűzet takarításáról tudni érdemes

A billentyűzet tisztításakor különösen ügyeljen a nedvességre. Ha csak a külső felületet akarja megtörölni, használjon egy nagyon puha, nedves ruhát vagy papírtörlőt. Az elektronikus lap a legérzékenyebb, és semmilyen körülmények között nem szabad vízzel érintkeznie. Ne kockáztassa meg a nedves ruhát vagy nedves törlőkendőt sem!

A tisztításhoz megfelelő szerek

 • A zsír és a szennyeződések eltávolítására a billentyűzet felületéről a mosogatószer a legjobb.
  A legalább 50 százalékos tiszta alkohol kevésbé jól tisztít, de erős fertőtlenítő hatással rendelkezik.
  Az elektronikai spray-k egyszerre képesek elpusztítani a baktériumokat és eltávolítani a szennyeződéseket.
  A billentyűzetek és elektronikai eszközökhöz való nedves törlőkendők szintén antibakteriális hatásúak. Azért praktikusak, mert mindig a számítógép mellett tarthatja őket, és rendszeresen letörölheti velük a billentyűzetet.
  Az antiszeptikus gél többször felhasználható, és mindenféle elektronikai eszközön (távirányítók, mobiltelefonok stb.) használható. Egy 70 grammos csomagért körülbelül 2500 forintot kell fizetni.

Gyors tisztítás és fertőtlenítés

 • Húzza ki a billentyűzetet a számítógépből, fordítsa fejjel lefelé, és óvatosan kopogtassa meg. Ez legalább a morzsák és egyéb szennyeződések egy részétől megszabadítja.
  Áztasson be egy kendőt zsírtalanító tisztítószeres vízbe, majd alaposan csavarja ki (csak enyhén legyen nedves), és törölje át alaposan az összes billentyűt és a közöttük lévő részt. Ha alkoholt vagy speciális tisztítószert használ, vízre nincs szükség.
  Várjon körülbelül 30 percet, amíg a billentyűzet megfelelően megszárad, mielőtt újra csatlakoztatná.

Alapos tisztítás belsőleg

 1. Egy villa segítségével távolítsa el az egyes billentyűket a billentyűzetről, amikor az le van választva a számítógépről. Legyen óvatos a nagyobbakkal, mint például az ENTER, SHIFT vagy a szóköz. Egyenként szedje le őket, különben eltörhetnek.
 2. Csavarja ki a billentyűzet oldalán lévő kis csavarokat. Három rész lesz Ön előtt: a műanyag borítás, amely a billentyűk tartására szolgál, a billentyűk megnyomásához használt gumimembrán (ezt óvatosan letörölheti egy enyhén nedves ruhával), és az elektronikus érintkezőlemez a vezérlőchippel (ne törölje le nedves ruhával, mert már minimális nedvesség is rövidzárlatot okozhat és károsíthatja; használj porszívót vagy kefét a tisztításához).
 3. Az összes műanyag alkatrészt, azaz a felső burkolatot és a gombokat vízzel és mosószerrel átitatott tálba vagy mosogatóba lehet helyezni, és fogkefével alaposan át lehet súrolni. Ne sértse meg a gombok belsejében lévő fém és műanyag markolatokat, és ne kaparja le a feliratot.
 4. Hogy elkerülje az egyes gombok szárításának fáradalmait, helyezze őket egy radiátorra, és hagyja őket lassan száradni

Milyen gyakran tisztítsuk a billentyűzetet?

Saját billentyűzetét havonta egyszer felületi tisztításnak, évente egyszer pedig szétszereléssel járó alapos tisztításnak kellene alávetnie. Más a helyzet az irodai vagy iskolai számítógépek esetében. Sokan dolgoznak egy billentyűzettel, ami veszélyes lehet.

Milyen gyakran tisztítsuk a számítógép vagy laptop billentyűzetét?

Nem mindenki tartja be 100%-ban a kézhigiéniát, ráadásul sosem lehet tudni, ki influenzás vagy vírusos. Az ilyen billentyűzeteket naponta speciális törlőkendővel kell fertőtleníteni, és 3 havonta egyszer általános tisztítást kell végezni.

Milyen gyakran tisztítsuk a notebook billentyűzetét?

A laptopok billentyűzeteinek tisztítása kicsit bonyolultabb. Nem lehet őket leválasztani az elektronikus részről, amely könnyen rövidzárlatot kaphat vagy megsérülhet.

Először távolítsa el a billentyűket. Mindegyikük egy két műanyag markolatból és egy gumipárnából álló mechanizmuson van rögzítve. A gombok alján műanyag kampók is találhatók. Nagyon vigyázzon, nehogy megsérüljenek vagy eltörjenek, amikor kiveszi és visszahelyezi őket, és ismét legyen óvatos az enterrel, a szóközzel és más nagyobb billentyűkkel.

Porszívózza ki vagy óvatosan tisztítsa meg a billentyűk alatti területeket száraz vattapamaccsal, fültisztító pálcával. A notebook elektronikus lapja sem érintkezhet nedvességgel. Tisztítsa meg a gombokat a fent említett módok valamelyikével, és csúsztassa vissza őket a műanyag szerkezetre.

Koľko stojí odborné čistenie klávesnice na notebooku

Ha aggódna az otthoni tisztítás miatt, elviheti laptopját egy erre szakosodott szervizbe. A takarításért körülbelül 10 ezer forintot kell fizetni. A meghibásodott billentyűzet cseréje valamivel drágább. A klasszikus laptopok esetében 20 és 40 ezer forint között mozog. A Macbookok billentyűzetének cseréje akár 120 ezer forintba is kerülhet, mivel a laptop teljes tetejét, az érintőpadot, a töltőforrásokat és az összes jelzőfényt ki kell cserélni.

Mi minden él a billentyűzeten?

Az élet a billentyűzetünkben valóban színes. Az első a Staphylococcus aureus, amely megjelenik. Megtámadja a beleket, majd fertőző tüdőbetegségeket okoz. Találunk még streptococcusokat (nyelőcsőfertőzés), skarlát kórokozókat, influenzavírust, székletbaktériumokat és különféle gombákat, penészt is!

A koszos billentyűzet kitisztítása fültisztító pálcikával

Az "otthoni" billentyűzeteken több mint 60 baktériumfaj található a mikroszkóp alá helyezett vizsgálatok szerint. Túlnyomó többségük az ételmérgezés kórokozóinak csoportjába tartozik. Londoni irodákban végzett vizsgálatok kimutatták, hogy 30 billentyűzetből 4 komoly egészségügyi kockázatot jelentett, és több mint a felét 150-szer több baktérium borította, mint egy WC-ülőkét.

Miért kedvelik a baktériumok a billentyűzetet?

Miért koszosabbak a billentyűzetek, mint más tárgyak az otthonokban vagy az irodákban? A baktériumok szeretik a hőt és a sötétséget. A billentyűzet belseje tökéletesen megfelel ezeknek a feltételeknek. Ugyanakkor mi is nagymértékben hozzájárulunk a szaporodásukhoz. Egyikünk sem mos kezet, mielőtt a billentyűzetet használná, és gyakran eszünk ételt a billentyűzet felett. A morzsák, szőrszálak, hajszálak és egyéb szennyeződések táplálékul szolgálnak a baktériumok számára, így billentyűzetünknek valóban nincs szüksége semmi másra ezen élőlények fenntartásához.

Módszerek, melyekkel inkább nem érdemes próbálkozni

Az interneten a billentyűzet tisztításának nem hagyományos módszereivel is találkozhat, amelyek kétségtelenül gyorsabbak, de nem olyan biztonságosak. Az első, hogy mosogatógépben mosogassa el őket a legkíméletesebb fokozaton. A műanyag általában ellenáll ennek a hőmérsékletnek, de lehetséges, hogy a gombok feliratai nem.

Egyes utasítások szerint a gombok mosógépben moshatók, ruhatörülközőbe vagy szennyes zsákba csomagolva. Ha azonban a gombok kiesnek, búcsút mondhat nekik, mert a kis fémmarkolatokat soha többé nem találja meg! Ebben az esetben is fennáll a veszélye annak, hogy a gombok feliratai elmosódnak.


Hozzászólás írásaKözzétéve: 27.02.2023
Posledná aktualizácia:
A cikk értékelése:
(86.8%)

További cikkek a kategóriában:

Hogyan válasszunk inhalátort gyermekek és felnőttek számára?Hogyan válasszunk inhalátort gyermekek és felnőttek számára?

Az inhalátort használhatja a megfázás vagy köhögés rövid távú megelőzésére és kezelésére, illetve asztma hosszú távú kezelésére. Mai cikkünkben pár tanácsot olvashatnak a választást...

Hogyan rendezzük be a garázst és tároljuk a szerszámokat a műhelyben? Mai cikkünkből megtudhatják!Hogyan rendezzük be a garázst és tároljuk a szerszámokat a műhelyben? Mai cikkünkből megtudhatják!

Garázsok - a felesleges és a lényeges eszközök tárolására szolgáló rakodóhelyeket úgy is kialakíthatjuk, hogy könnyen eligazodjunk benne. Csak a megfelelő bútorokat kell használni, ki...

Hogyan válasszunk horgászbotot? Melyik bot a legjobb?Hogyan válasszunk horgászbotot? Melyik bot a legjobb?