Hogyan tisztítsuk meg a számítógép billentyűzetét? Tisztítószer, spray, gumi vagy egyéb tisztítószer billentyűzetre?

A billentyűzetünk számos baktériumnak, szennyeződésnek és penészgombának ad otthont, és mivel rendszeresen morzsák és egyéb maradványok potyognak bele, ezért tökéletes táptalajt teremtünk ezeknek az élőlényeknek.

Hogyan távolítsuk el a szennyeződéseket és baktériumokat a billentyűzetről?

Hogyan akadályozzuk meg a baktériumok elterjedését? Egyszerűen! Elég olykor-olykor kitakarítani a billentyűzetet.

Minden, amit a billentyűzet takarításáról tudni érdemes

A billentyűzet tisztításakor különösen ügyeljen a nedvességre. Ha csak a külső felületet akarja megtörölni, használjon egy nagyon puha, nedves ruhát vagy papírtörlőt. Az elektronikus lap a legérzékenyebb, és semmilyen körülmények között nem szabad vízzel érintkeznie. Ne kockáztassa meg a nedves ruhát vagy nedves törlőkendőt sem!

A tisztításhoz megfelelő szerek

 • A zsír és a szennyeződések eltávolítására a billentyűzet felületéről a mosogatószer a legjobb.
  A legalább 50 százalékos tiszta alkohol kevésbé jól tisztít, de erős fertőtlenítő hatással rendelkezik.
  Az elektronikai spray-k egyszerre képesek elpusztítani a baktériumokat és eltávolítani a szennyeződéseket.
  A billentyűzetek és elektronikai eszközökhöz való nedves törlőkendők szintén antibakteriális hatásúak. Azért praktikusak, mert mindig a számítógép mellett tarthatja őket, és rendszeresen letörölheti velük a billentyűzetet.
  Az antiszeptikus gél többször felhasználható, és mindenféle elektronikai eszközön (távirányítók, mobiltelefonok stb.) használható. Egy 70 grammos csomagért körülbelül 2500 forintot kell fizetni.

Gyors tisztítás és fertőtlenítés

 • Húzza ki a billentyűzetet a számítógépből, fordítsa fejjel lefelé, és óvatosan kopogtassa meg. Ez legalább a morzsák és egyéb szennyeződések egy részétől megszabadítja.
  Áztasson be egy kendőt zsírtalanító tisztítószeres vízbe, majd alaposan csavarja ki (csak enyhén legyen nedves), és törölje át alaposan az összes billentyűt és a közöttük lévő részt. Ha alkoholt vagy speciális tisztítószert használ, vízre nincs szükség.
  Várjon körülbelül 30 percet, amíg a billentyűzet megfelelően megszárad, mielőtt újra csatlakoztatná.

Alapos tisztítás belsőleg

 1. Egy villa segítségével távolítsa el az egyes billentyűket a billentyűzetről, amikor az le van választva a számítógépről. Legyen óvatos a nagyobbakkal, mint például az ENTER, SHIFT vagy a szóköz. Egyenként szedje le őket, különben eltörhetnek.
 2. Csavarja ki a billentyűzet oldalán lévő kis csavarokat. Három rész lesz Ön előtt: a műanyag borítás, amely a billentyűk tartására szolgál, a billentyűk megnyomásához használt gumimembrán (ezt óvatosan letörölheti egy enyhén nedves ruhával), és az elektronikus érintkezőlemez a vezérlőchippel (ne törölje le nedves ruhával, mert már minimális nedvesség is rövidzárlatot okozhat és károsíthatja; használj porszívót vagy kefét a tisztításához).
 3. Az összes műanyag alkatrészt, azaz a felső burkolatot és a gombokat vízzel és mosószerrel átitatott tálba vagy mosogatóba lehet helyezni, és fogkefével alaposan át lehet súrolni. Ne sértse meg a gombok belsejében lévő fém és műanyag markolatokat, és ne kaparja le a feliratot.
 4. Hogy elkerülje az egyes gombok szárításának fáradalmait, helyezze őket egy radiátorra, és hagyja őket lassan száradni

Milyen gyakran tisztítsuk a billentyűzetet?

Saját billentyűzetét havonta egyszer felületi tisztításnak, évente egyszer pedig szétszereléssel járó alapos tisztításnak kellene alávetnie. Más a helyzet az irodai vagy iskolai számítógépek esetében. Sokan dolgoznak egy billentyűzettel, ami veszélyes lehet.

Milyen gyakran tisztítsuk a számítógép vagy laptop billentyűzetét?

Nem mindenki tartja be 100%-ban a kézhigiéniát, ráadásul sosem lehet tudni, ki influenzás vagy vírusos. Az ilyen billentyűzeteket naponta speciális törlőkendővel kell fertőtleníteni, és 3 havonta egyszer általános tisztítást kell végezni.

Milyen gyakran tisztítsuk a notebook billentyűzetét?

A laptopok billentyűzeteinek tisztítása kicsit bonyolultabb. Nem lehet őket leválasztani az elektronikus részről, amely könnyen rövidzárlatot kaphat vagy megsérülhet.

Először távolítsa el a billentyűket. Mindegyikük egy két műanyag markolatból és egy gumipárnából álló mechanizmuson van rögzítve. A gombok alján műanyag kampók is találhatók. Nagyon vigyázzon, nehogy megsérüljenek vagy eltörjenek, amikor kiveszi és visszahelyezi őket, és ismét legyen óvatos az enterrel, a szóközzel és más nagyobb billentyűkkel.

Porszívózza ki vagy óvatosan tisztítsa meg a billentyűk alatti területeket száraz vattapamaccsal, fültisztító pálcával. A notebook elektronikus lapja sem érintkezhet nedvességgel. Tisztítsa meg a gombokat a fent említett módok valamelyikével, és csúsztassa vissza őket a műanyag szerkezetre.

Koľko stojí odborné čistenie klávesnice na notebooku

Ha aggódna az otthoni tisztítás miatt, elviheti laptopját egy erre szakosodott szervizbe. A takarításért körülbelül 10 ezer forintot kell fizetni. A meghibásodott billentyűzet cseréje valamivel drágább. A klasszikus laptopok esetében 20 és 40 ezer forint között mozog. A Macbookok billentyűzetének cseréje akár 120 ezer forintba is kerülhet, mivel a laptop teljes tetejét, az érintőpadot, a töltőforrásokat és az összes jelzőfényt ki kell cserélni.

Mi minden él a billentyűzeten?

Az élet a billentyűzetünkben valóban színes. Az első a Staphylococcus aureus, amely megjelenik. Megtámadja a beleket, majd fertőző tüdőbetegségeket okoz. Találunk még streptococcusokat (nyelőcsőfertőzés), skarlát kórokozókat, influenzavírust, székletbaktériumokat és különféle gombákat, penészt is!

A koszos billentyűzet kitisztítása fültisztító pálcikával

Az "otthoni" billentyűzeteken több mint 60 baktériumfaj található a mikroszkóp alá helyezett vizsgálatok szerint. Túlnyomó többségük az ételmérgezés kórokozóinak csoportjába tartozik. Londoni irodákban végzett vizsgálatok kimutatták, hogy 30 billentyűzetből 4 komoly egészségügyi kockázatot jelentett, és több mint a felét 150-szer több baktérium borította, mint egy WC-ülőkét.

Miért kedvelik a baktériumok a billentyűzetet?

Miért koszosabbak a billentyűzetek, mint más tárgyak az otthonokban vagy az irodákban? A baktériumok szeretik a hőt és a sötétséget. A billentyűzet belseje tökéletesen megfelel ezeknek a feltételeknek. Ugyanakkor mi is nagymértékben hozzájárulunk a szaporodásukhoz. Egyikünk sem mos kezet, mielőtt a billentyűzetet használná, és gyakran eszünk ételt a billentyűzet felett. A morzsák, szőrszálak, hajszálak és egyéb szennyeződések táplálékul szolgálnak a baktériumok számára, így billentyűzetünknek valóban nincs szüksége semmi másra ezen élőlények fenntartásához.

Módszerek, melyekkel inkább nem érdemes próbálkozni

Az interneten a billentyűzet tisztításának nem hagyományos módszereivel is találkozhat, amelyek kétségtelenül gyorsabbak, de nem olyan biztonságosak. Az első, hogy mosogatógépben mosogassa el őket a legkíméletesebb fokozaton. A műanyag általában ellenáll ennek a hőmérsékletnek, de lehetséges, hogy a gombok feliratai nem.

Egyes utasítások szerint a gombok mosógépben moshatók, ruhatörülközőbe vagy szennyes zsákba csomagolva. Ha azonban a gombok kiesnek, búcsút mondhat nekik, mert a kis fémmarkolatokat soha többé nem találja meg! Ebben az esetben is fennáll a veszélye annak, hogy a gombok feliratai elmosódnak.


Hozzászólás írásaKözzétéve: 27.02.2023
Posledná aktualizácia:
A cikk értékelése:
(86.8%)

További cikkek a kategóriában:

Készíthet vagy vásárolhat hordozható fém kerti tűzhelyet grillel vagy anélkül.Készíthet vagy vásárolhat hordozható fém kerti tűzhelyet grillel vagy anélkül.

A tűz melegséget áraszt, lángjaival és pattogásával hívogat minket, nyugodt és kellemes hangulatot kölcsönöz az estéknek. Vásárolhat vagy építhet akár egy saját kerti tűzhelyet is!

Hol helyezzük el a kaptárt? A kaptárak elhelyezésének megvannak a maga szabályaiHol helyezzük el a kaptárt? A kaptárak elhelyezésének megvannak a maga szabályai

A méheket számos tényező befolyásolja a környezetükben, és ezek közül nem mindegyik van jó hatással rájuk. Az előállított méz minőségét az elhelyezés is befolyásolja! Mai cikkünkben...

Hogyan készítsünk kovászt? Hogyan kell gondozni és etetni?Hogyan készítsünk kovászt? Hogyan kell gondozni és etetni?

Sok kezdőt elbátortalaníthatnak az első kudarcok. Nem sikerül elindítaniuk az első kovászt, vagy nem sikerül elsőre tökéletes kovászos kenyeret sütniük. Mai cikkünkben adunk pár...