Hogyan tisztítsuk és fertőtlenítsük a kutat?

A tiszta ivóvíz sok országban még a mai napig megfizethetetlen kincsnek számít. Az emberiség sokszor átgondolatlanul pazarolja! Gondolkoztak már azon, hogy a kútból származó vizet akár virágok öntözésére vagy zuhanyzásra is használhatnák? Ily módon pénzt spórolhatnak és még a környezetet is kímélik. 

Čistenie a dezinfekciu studne by ste mali vykonávať pravidelne: raz za 2 - 3 roky. 

Leginkább az idősebb generáció értékeli ezt a természeti kincset, mely rögtön az udvaron is megtalálható. Számukra a kútvíz tisztábbnak és finomabbnak tűnik, mint az, amit csapból engedünk. Úgy érzik, hogy ez a sajátjuk és nem engednek belőle! Talán Önöket is foglalkoztatja a gondolat, hogyan is kell egy kutat karbantartani. 

A kút tisztítását és fertőtlenítését senki sem kerülheti el, aki rendelkezik vele. Ezt a feladatot legalább 2 - 3 évente el kellene végezni. Nem ajánlott elhanyagolni a tisztítást, mivel így lerakódások és apró élőlények telepedhetnek meg a kútban, ami ront a víz minőségén. Ne feletkezzenek meg arról, hogy ez az áradások alkalmával a legfontosabb, amikor sok víz folyik át a kerten, a földben. 

Hogyan lássunk hozzá? 

Az első dolog, amit ellenőrizni kell, az, hogy nem folyik-e valahonnan víz a kútba. Ne hanyagolják el a gyökerek, ill. apró élőlények (gyakran elpusztult) jelenlétét sem! Amennyiben jelenlétüket észlelik, a fertőtlenítés elkerülhetetlen! 

Ezt a feladatot sose végezzék egyedül! Biztonsági okok miatt még legalább két személy jelenlétére lesz szükség! 

A kút tisztítása előtt elenőrizzék, hogy elég oxigén van-e bene. Ebben egy egyszerű mécses is segíthet

Mielőtt leereszkednének a kútba szivattyúzzák ki a vizet búvárszivattyú segítségével. Így eltávolítják a felesleges vizet és lemászhatnak a kútba. Ne feletkezzenek meg a mécsesről, hiszen ellenőrizni kell, hogy van-e elég oxigén a kútban. Gyújtsák meg a mécsest és ha gyorsan kialszik, akkor át kell szellőztetni a kutat. 

Klasszikus tisztítóeszközökkel is takaríthatnak. Használják a kút falaira és aljára. A falakat súrolják meg kefével, míg a kút aljáról távolítsák el a szennyeződéseket. A kút fenekén ajánlott egy kevés vizet hagyni. 

Ez után hagyják, hogy a víz befollyon a kútba és megint tisztítsák ki fertőtlenítő segítségével. Hagyják hatni pár órán keresztül, mi közben szivattyúzzák ki a vizet. Ezt követően a kút aljára szórjanak apró kavicsot mészkő törmeléket. 

Végezetül szakember segítségével le kell ellenőrizni a víz minőségét, hogy alkalmas-e pl. ivásra. 

A minőségi kúti víz sok pénzt spórolhat Öknek, hiszen így nem kell a növények öntözésére költeni

Olyan eljárással is készültünk, mely aknás kúthoz felel meg. 

A fertőtlenítéshez szükség lesz:

  1. Klóramin – minden m3 H2O-ra a kútban  15 – 20 g (kb. 2 PL)
  2. Savo – minden m3 vízre 50 ml

Kiszámoljuk a kútban található víz mennyiségét és előkészítjük a szükséges mennyiséget a készítményekből. A klór oldatot legjobb egy vödörben elkeverni vízzel és így öntetni a kútba. Hagyjuk hatni 12 - 24 órát, anélkül hogy bármilyen módon beavatkoznánk, szivattyúznánk. 

Fontos észben tartani, hogy ez a módszer csak akkor lesz sikeres, ha a vízforrás megfelelő állapotban van, nem folyik be felszíni víz, ill. nem szennyezi szivárgó szennyvíz. 

Egy jó tanács

UV sterilizátor – ez a készülék speciálisan a vízben található káros mikroorganizmusok likvidálására lett kifejlesztve, melyek a nem karbantartott forrásokban, kutakban, patakokban telepednek meg. Az UV sterilizátor az ultraiboly sugarak segítségével streilizálja a mikrobákat. 

Professzionális tisztítás

Ha nem biztosak a dolgukban, esetleg még nincs tapasztalatuk kút tisztításában, akkor nyugodtan hagyják ezt a feladatot a profikra. 

  1. A kút alap tisztítása magába foglalja: szivaggyúzás, üledék eltávolítása, fertőtlenítő használata, öblítés, átszivattyúzás. Ezért kb. 48 ezer Ft-t fizetnek. Ha a kút 6 méternél mélyebb, akkor minden plusz méterért fizetnek még 900 Ft-t. 
  2. A kút teljeskörű tisztítása magába foglalja: üledék eltávolítása, a falak magas nyomású víz tisztítása, fertőtlenítés, átszivattyúzás. Ezért a szolgáltatásért 77 ezer Ft-t fizetnek, ha a kút 6 méternél mélyebb, akkor minden plusz méter után 6 000 Ft-t fizetnek. 

A kút homokmentesítése

E folyamat segítségével eltávolítjuk a homokot és az egyéb mechanikus szennyeződéseket a kútból, így gyorsabban tud beáramolni a víz. Nagy teljesítményű búvárszivattyút használunk. Folyamatosan növlejük a szivattyúzott víz mennyiségét egészen a maximumig. Ebben az esetben a szivattyúnak egyszer sok vizet, másszor nagyon kevés vizet kell szivattyúznia, így folyamatosan kiszivattyúzza a homokot is. 

Addig homokmentesítsünk, amíg a kútból nem jön tiszta víz. E közben eltávolítjuk a homokot. Végezetül kifertőtleníthetjük a kutat pl. Savoval vagy más fertőtlenítő szerrel. 

Fúrt kutak tisztítása

A fúrt kutak tisztítsására az ún. airlift technológiát alkalmazzuk. A kútba vezetéket eresztünk, mely a kútan található szennyeződések elvezetésére szolgál. Az airliftnek köszönhetően sokkal gyorsabban tisztíthatjuk ki a kutat és meggátolja a szennyeződés újbóli lerakódását. A végső kitisztításra szívó-nyomó búvárszivattyút használunk. 

Szennyvíz szivattyú 

Ez a szivattyú abban különbözik a többitől, hogy mélyről is szivattyúzhatunk vele és elmerülhet vízben is. A szennyvíz szivattyúzásával is megbirkózik, hiszen a darálónak köszönhetően a komolyabb szennyeződésékkel is elbánik. Kerti szivattyú helyett is kitűnően használható. 

A cikk szerzője


Komentáre

04/01/2020 19:39
Norbert Nyitray

T. Cím,
Olvastam kúttisztításról cikküket. Komárom-Esztergom megyében Esztergomban van nekem is 2 kutam, amik feltételezhetően tisztításra szorulnak (1 fúrt és 1 ásott). Sajnos azonban nem találok sehol az erre a munkára megfelelő szakembert. Kérésem, amennyiben tudnának segíteni abban, hogy hol találhatok valakit erre a munkára. Valamilyen elérhetőség?!
Válaszukat és segítségüket előre is köszönöm.
Üdvözlettel,
Norbert (0036303818192)

29/04/2020 15:31
Szeglet Gergő

Üdvözlöm! Van 1 nagyon jó állapotú ásott kút az udvarban de sajnos ki van száradva, az lenne a kérdés hogy hogy lehetne meg indítani a vizet bele. Válaszát előre is köszönöm

Hozzászólás írása
Közzétéve: 17.06.2019
A cikk értékelése:
(89.4%)

V tejto kategórií nájdete aj:

Madársóska - a gyógyhatású növény gondozásaMadársóska - a gyógyhatású növény gondozása

A természetben 800 fajtája fordul elő, de nálunk leggyakrabban az erdei madársóskával találkozhatunk. Segít a rossz közérzeten, ínygyulladáskor és a gyomor fájdalmakor is. Hogyan...

Puhafalú medence foltozásaPuhafalú medence foltozása

A medencén lévő lyukak keresése olykor nagy fejtörést okoz, de mindenképpen elhanyagolhatatlan. Hogyan találjuk meg a medencén lévő lyukat? Cikkünken megismerkedhetnek a legegyszerűbb...

Napelem panelek házra, nyaralóra vagy medencére. Minden, amit tudni érdemes. Napelem panelek házra, nyaralóra vagy medencére. Minden, amit tudni érdemes.

Napelemmel sok pénzt lehet spórolni. Mit kell róluk tudni? Mi alapján érdemes választani? Hogyan lehet elintézni a támogatást? Minden fontos információt megtudhatnak cikkünkből.