Hogyan tisztítsuk és fertőtlenítsük a kutat?

A tiszta ivóvíz sok országban még a mai napig megfizethetetlen kincsnek számít. Az emberiség sokszor átgondolatlanul pazarolja! Gondolkoztak már azon, hogy a kútból származó vizet akár virágok öntözésére vagy zuhanyzásra is használhatnák? Ily módon pénzt spórolhatnak és még a környezetet is kímélik. 

Čistenie a dezinfekciu studne by ste mali vykonávať pravidelne: raz za 2 - 3 roky. 

Leginkább az idősebb generáció értékeli ezt a természeti kincset, mely rögtön az udvaron is megtalálható. Számukra a kútvíz tisztábbnak és finomabbnak tűnik, mint az, amit csapból engedünk. Úgy érzik, hogy ez a sajátjuk és nem engednek belőle! Talán Önöket is foglalkoztatja a gondolat, hogyan is kell egy kutat karbantartani. 

A kút tisztítását és fertőtlenítését senki sem kerülheti el, aki rendelkezik vele. Ezt a feladatot legalább 2 - 3 évente el kellene végezni. Nem ajánlott elhanyagolni a tisztítást, mivel így lerakódások és apró élőlények telepedhetnek meg a kútban, ami ront a víz minőségén. Ne feletkezzenek meg arról, hogy ez az áradások alkalmával a legfontosabb, amikor sok víz folyik át a kerten, a földben. 

Hogyan lássunk hozzá? 

Az első dolog, amit ellenőrizni kell, az, hogy nem folyik-e valahonnan víz a kútba. Ne hanyagolják el a gyökerek, ill. apró élőlények (gyakran elpusztult) jelenlétét sem! Amennyiben jelenlétüket észlelik, a fertőtlenítés elkerülhetetlen! 

Ezt a feladatot sose végezzék egyedül! Biztonsági okok miatt még legalább két személy jelenlétére lesz szükség! 

A kút tisztítása előtt elenőrizzék, hogy elég oxigén van-e bene. Ebben egy egyszerű mécses is segíthet

Mielőtt leereszkednének a kútba szivattyúzzák ki a vizet búvárszivattyú segítségével. Így eltávolítják a felesleges vizet és lemászhatnak a kútba. Ne feletkezzenek meg a mécsesről, hiszen ellenőrizni kell, hogy van-e elég oxigén a kútban. Gyújtsák meg a mécsest és ha gyorsan kialszik, akkor át kell szellőztetni a kutat. 

Klasszikus tisztítóeszközökkel is takaríthatnak. Használják a kút falaira és aljára. A falakat súrolják meg kefével, míg a kút aljáról távolítsák el a szennyeződéseket. A kút fenekén ajánlott egy kevés vizet hagyni. 

Ez után hagyják, hogy a víz befollyon a kútba és megint tisztítsák ki fertőtlenítő segítségével. Hagyják hatni pár órán keresztül, mi közben szivattyúzzák ki a vizet. Ezt követően a kút aljára szórjanak apró kavicsot mészkő törmeléket. 

Végezetül szakember segítségével le kell ellenőrizni a víz minőségét, hogy alkalmas-e pl. ivásra. 

A minőségi kúti víz sok pénzt spórolhat Öknek, hiszen így nem kell a növények öntözésére költeni

Olyan eljárással is készültünk, mely aknás kúthoz felel meg. 

A fertőtlenítéshez szükség lesz:

  1. Klóramin – minden m3 H2O-ra a kútban  15 – 20 g (kb. 2 PL)
  2. Savo – minden m3 vízre 50 ml

Kiszámoljuk a kútban található víz mennyiségét és előkészítjük a szükséges mennyiséget a készítményekből. A klór oldatot legjobb egy vödörben elkeverni vízzel és így öntetni a kútba. Hagyjuk hatni 12 - 24 órát, anélkül hogy bármilyen módon beavatkoznánk, szivattyúznánk. 

Fontos észben tartani, hogy ez a módszer csak akkor lesz sikeres, ha a vízforrás megfelelő állapotban van, nem folyik be felszíni víz, ill. nem szennyezi szivárgó szennyvíz. 

Egy jó tanács

UV sterilizátor – ez a készülék speciálisan a vízben található káros mikroorganizmusok likvidálására lett kifejlesztve, melyek a nem karbantartott forrásokban, kutakban, patakokban telepednek meg. Az UV sterilizátor az ultraiboly sugarak segítségével streilizálja a mikrobákat. 

Professzionális tisztítás

Ha nem biztosak a dolgukban, esetleg még nincs tapasztalatuk kút tisztításában, akkor nyugodtan hagyják ezt a feladatot a profikra. 

  1. A kút alap tisztítása magába foglalja: szivaggyúzás, üledék eltávolítása, fertőtlenítő használata, öblítés, átszivattyúzás. Ezért kb. 48 ezer Ft-t fizetnek. Ha a kút 6 méternél mélyebb, akkor minden plusz méterért fizetnek még 900 Ft-t. 
  2. A kút teljeskörű tisztítása magába foglalja: üledék eltávolítása, a falak magas nyomású víz tisztítása, fertőtlenítés, átszivattyúzás. Ezért a szolgáltatásért 77 ezer Ft-t fizetnek, ha a kút 6 méternél mélyebb, akkor minden plusz méter után 6 000 Ft-t fizetnek. 

A kút homokmentesítése

E folyamat segítségével eltávolítjuk a homokot és az egyéb mechanikus szennyeződéseket a kútból, így gyorsabban tud beáramolni a víz. Nagy teljesítményű búvárszivattyút használunk. Folyamatosan növlejük a szivattyúzott víz mennyiségét egészen a maximumig. Ebben az esetben a szivattyúnak egyszer sok vizet, másszor nagyon kevés vizet kell szivattyúznia, így folyamatosan kiszivattyúzza a homokot is. 

Addig homokmentesítsünk, amíg a kútból nem jön tiszta víz. E közben eltávolítjuk a homokot. Végezetül kifertőtleníthetjük a kutat pl. Savoval vagy más fertőtlenítő szerrel. 

Fúrt kutak tisztítása

A fúrt kutak tisztítsására az ún. airlift technológiát alkalmazzuk. A kútba vezetéket eresztünk, mely a kútan található szennyeződések elvezetésére szolgál. Az airliftnek köszönhetően sokkal gyorsabban tisztíthatjuk ki a kutat és meggátolja a szennyeződés újbóli lerakódását. A végső kitisztításra szívó-nyomó búvárszivattyút használunk. 

Szennyvíz szivattyú 

Ez a szivattyú abban különbözik a többitől, hogy mélyről is szivattyúzhatunk vele és elmerülhet vízben is. A szennyvíz szivattyúzásával is megbirkózik, hiszen a darálónak köszönhetően a komolyabb szennyeződésékkel is elbánik. Kerti szivattyú helyett is kitűnően használható. 

A cikk szerzője


Komentáre

04/01/2020 19:39
Norbert Nyitray

T. Cím,
Olvastam kúttisztításról cikküket. Komárom-Esztergom megyében Esztergomban van nekem is 2 kutam, amik feltételezhetően tisztításra szorulnak (1 fúrt és 1 ásott). Sajnos azonban nem találok sehol az erre a munkára megfelelő szakembert. Kérésem, amennyiben tudnának segíteni abban, hogy hol találhatok valakit erre a munkára. Valamilyen elérhetőség?!
Válaszukat és segítségüket előre is köszönöm.
Üdvözlettel,
Norbert (0036303818192)

Hozzászólás írása
Közzétéve: 17.06.2019
A cikk értékelése:
(89.4%)

V tejto kategórií nájdete aj:

Fürdőszoba gipszkartonból - jó ötlet? Fürdőszoba gipszkartonból - jó ötlet?

A fürdőszoba átépítésére készülnek? A leggyakrabban feltett kérdés a következő: jó megoldás a gipszkarton használata? Vagy inkább Ytong és Porfix falazóelemeket használjunk? Mi segítünk...

Hogyan spóroljunk a vízzel a háztartásban? Mennyit fogyaszt a mosógép? Hogyan spóroljunk a vízzel a háztartásban? Mennyit fogyaszt a mosógép?

Spórolással nem csak a környezetet óvjuk, de a vízszámla is csökken. Ráadásul nem is kell nagyon korlátozni a víz használatát. Tippjeinknek köszönhetően megtanulhatnak gazdaságosan...

Hogyan javítsuk meg az eldugult WC-t?Hogyan javítsuk meg az eldugult WC-t?

Ezzel a kellemetlenséggel időről időre minden háztartásnak szembe kell néznie. Ha a WC csésze megtelik vízzel és mindeféle gusztustalan tartalommal, nem kell rögtön szerelőt hívni! A...