Hogyan tisztítsuk az elektromos sütőt?

Az elektromos sütű nagyon hamar koszos lesz, hiszen zsíros foltok maradnak rajta húsok és egyéb ételek készítése után. Ha alábecsüljük a megelőző tisztítást, akkor már esélyük sem lesz rendbe hozni a helyzetet! 

Az elektromos sütő tisztítása

Hogyan távolíthatjuk el a szennyeződéseket könnyen és egyszerűen? Összegyűjtöttük Önöknek a bevált praktikákat, melyek segítségükre lesznek. 

Mivel tisztítsuk a sütőt? 

Mindeképpen kerüljék a durva keféket, dörzsszivacsokat, melyek megsérthetik a sütő felületét. Gyengéd eszközöket válasszanak, szivacsokat, rongyokat. Egyetlen kivételt a speciálisan az üvegkerámia főzőlap tisztítására kifejlesztett kefe képez. Ne felejtsék el a bőrfelület védelmét sem, tehát takarítás előtt mindig húzzanak gumikesztyűt. 

Hogyan lehet egyszerűbb a tisztítás? 

A tisztítással járó erőfeszítést úgy csökkenthetik, ha a egy forró vízzel teli tepsit helyeznek a sütőbe és min. 10 - 15 percig ott hagyják. Több szennyeződés vagy zsírosság esetén a sütőt felmelegíthetik 50 - 70 fokra. 

Tisztítószerek

A tisztítószerek beszerzése nem nehéz feladat. Bármely boltban beszerezhetőek és használatuk is egyszerű. Figyeljenek a vegyszerek összetételére! Érdemes rákérdezni az esetleges allergiás reakciókra is, melyeket a készítmény kiválthat. 

Tisztítószerek elektromos sütőre

Cif - Power & Shine - univerzális zsírtalanító. Használata rendkívül egyszerű. Öntsék a szennyezett területre és hagyják, hogy hasson. Pár perc után töröljék le. 

Grilpur - ez a készítmény kifejezetten az odaégett, zsíros szennyeződések eltávolítására alkalmas. Használat előtt olvassák el a használati utasítást! 

Xavax - az ár-érték arány a vásárlók szerint kitűnő

Házi praktikák

1. Használjanak ecetet

Ez hosszadalmas procedúra, ezért érdemes a tisztítást este kezdeni, majd másnap befejezni. Először készítsenek pasztát kb. 1 teáskanál szódabikarbónából és egy kevés vízből. Ezzel a pasztával kenyjék be az odaégett szennyeződéseket, majd hagyják hatni 12 -24 órán keresztül. Ez után töröljék át nedves szivaccsal. 

Most jön az ecet! Spriccelő segítségével fújják be a szennyezett felületet, majd ismét töröljék át szivaccsal. Végezetül kapcsolják be a sütőt kb. 50 °C-ra 20 percre. 

2. Szódabikarbóna és ecet

Ebben az esetben spriccelőre, ecetre és szódabikarbónára lesz szükségük. Készítsenek keveréket az ecetből és szódabikarbónából, majd fújják be vele az egész sütőt. A maradékot öntsék egy tepsibe és tegyék a sütőbe. Melegítsék fel kb. 100 °C-ra és hagyják hatni 60 percig. Ezután mossák ki a sütőt tiszta vízzel. 

A sütő tisztítása szódabikarbónával és ecettel

3. Sütőpor

A tisztításhoz kb. 1 pohár sütőporra lesz szükség. Ezt szórják a sütőbe és öntsenek rá annyi vizet, hogy a porból hab képződjön. 8 - 10 órán keresztül hagyják hatni! 

4. Citromlé

A tisztításhoz kb. 2 citromra lesz szükség, melyek levét kisebb tepsibe facsarjuk. A tapsit 1/3-ig töltsék meg vízzel, majd helyezzék bele a kifacsart citromokat is. A sütőt állítsák be 250 °C-ra! Hagyják hatni kb. fél órát! Miután kihűlt a sütő takarítsák ki szivaccsal és szilikon törlőlapáttal. 

A cikk szerzője


Hozzászólás írása
Közzétéve: 08.07.2019
A cikk értékelése:
(84.8%)

V tejto kategórií nájdete aj:

Mit tegyünk a fába vagy gerendába költözött szúval?Mit tegyünk a fába vagy gerendába költözött szúval?

Tudják, hogy mi az a szú, mi mindenre képes és hogyan kell tőle megszabadulni? Mai cikkünkből minden fontosat megtudhatnak róla és azt is eláruljuk, hogyan szabadulhatnak meg tőle! 

Hogyan ragasszunk tükröt a falra?Hogyan ragasszunk tükröt a falra?

Az egyik leggyakrabban falra ragasztott tárgy manapság a tükör. Hogyan végezhetjük el ezt a feladatot sikeresen? Cikkünkből megtudhatnak minden fontos információt és azt is, hogyan...

Hogyan űzzük el a bűzt a mosó- vagy mosogatógépből?Hogyan űzzük el a bűzt a mosó- vagy mosogatógépből?

Ezt a problémát nagyon egyszerűen meg lehet szüntetni, csak tudni kell, hogyan. Van az Önök számára pár tippünk, melyeknek köszönhetően örökre megszabadulhatnak a bűztől.