Hogyan tisztítsuk a mosogatógépet?

A mosogatógép egy nagyon hasznos segítőeszköz a konyhában, egészen addig, amíg tisztítás helyett nem csak még nagyobb koszt csinál! Az edények tisztítása kellemetlen szaggal jár, amely a mosogatógép belsejében terjeng. 

Szennyezett mosogatógép

A kosz lerakódik a tányérokra, ahol zsíros foltokat hagy, esetleg fehér bevonatot képez a poharakon. Az ok, hogy miért szennyeződik be a mosogatógép és miért koszolja be a tányérokat is nagyon egyszerű. A benn maradt étel és zsír okozza, ami a mosogatógép belsejében és a szűrőknél rakódik le. Ne becsüljék alá a mosogatógép tisztítását, mert biztosak lehetnek benne, hogy a berendezés nem feletkezik meg róla! 

A rendszeres tisztítást havonta 1x érdemes elvégezni. Ennek köszönhetően feloldódnak a zsírok és a vízkő, ill. megakadályozzák, hogy kellemetlen szagok terjengjenek a mosogatógépből. Így időben megelőzhetik a problémát!

 

Vegyszerek a mosogatógép tisztítására

  1. Electrolux (Mosogatógép tisztító) – ez a készítmény eltünteti a zsírt és a vízkövet a nehezen látható és hozzáférhető helyekről a mosogatógép belsejében, ráadásul a kellemetlen szagokat is megszűnteti!
  1. FINISH (Mosdókagyló tisztító) – ez egy hatékony készítmény, amely gél formában vásárlható meg. Eltünteti a zsírt és a nem kívánt szagokat a mosogatógépből. Lemon változatban is forgalmazzák, melynek aromás illata van. 
  1. SOMAT Machine cleaner – ezek tabletták, melyek eltüntetik a zsíros és vízköves lerakódásokat. Különlegességük az, hogy a normális mosogató program közben is használható.

Finish mosogatógép tisztító

Bevált trükkök a mosogatógép tisztítására

Próbálják meg kitisztítani a mosogatógépet néhány praktikus tipp segítségével! Így pénzt spórolhatnak és az eredmény sokkal jobb is lehet, mint amire számítanak! 

Ecet - Az ecet kitűnő fertőtlenítő, tisztít és eltávolítja a vízkövet a mosogatógépből. Vegyék ki a berendezésből a kosarakat, majd töröljék át őket az otthon készített ecetes oldattal (1: 1, ecet : víz). Öblítsék ki vízzel és lássanak hozzá a szűrő tisztításához! Erre ugyanazt a keveréket használják, ill. egyszerű mosogatószert. Szivacs segítségével a mosogatógép egész belsejét kitisztíthatják. Kifejezetten figyeljenek a tömítésekre! 

Amikor befejezték a tisztítást, akkor öntsenek felhígított ecetet a mosogatógép aljába (legalább 3 dl az ajánlott mennyiség, de nagyobb mértékű szennyeződés esetén akár 1 litert is használhatnak)! Kapcsolják be a mosogatógépet, válasszák ki a legmagasabb hőmérsékletet és a leghosszabb programot! Amennyiben tartanak a kellemetlen szagtól, akkor indítás előtt 1 bögre szódabikarbónát is adjanak hozzá! 

A mosogatógép tisztítása szódabikarbónával

Citrom - antibakteriális hatása miatt játszva elbánik a mosogatógép szennyeződéseivel. Ráadásul ezzel a módszerrel illatos is lesz a mosogatógép, ami az ecet esetében nem mondható el. Legalább negyed kg citromsavat vásároljanak! Szórják a mosogatógép aljába és indítsák el a programot! 

Recept a csillogó és fényes mosogatógéphez

  • 1 bögre szódabikarbóna
  • ½ bögre só
  • 1 bögre bórax
  • ecet
  • folyékony mosogatószer (néhány csepp)

Jól keverjük össze a hozzávalókat, majd a mosogatógép összes rekeszébe tegyünk egy kanállal ebből a házi készítésű tisztítószerből, ill. adjunk hozzá 2 kanál ecetet is! Végül indítsuk el a tisztítást! 

Illatosító a mosogatógépbe

Sok olyan készítmény létezik, amely a szag neutralizálásával foglalkozik, ill. friss illatot teremt a mosogatógépben. Ez lényegében nem valódi megoldás, tehát semmiképpen ne helyettesítsük vele a mosogatógép tisztítását! A piacon rengeteg illatosítót találhatnak, akár a Finishtől vagy a Somattól. Némélyek olyan technikával lettek kifejlesztve, hogy két aromát árasztanak magukból. Ez az illat természetesen nincs hatással az edényekre. 

A cikk szerzője


Hozzászólás írása
Közzétéve: 17.09.2019
A cikk értékelése:
(89.6%)

V tejto kategórií nájdete aj:

Hogyan rendezzük be az otthoni edzőtermet olcsón és praktikusan? Hogyan rendezzük be az otthoni edzőtermet olcsón és praktikusan?

Egy otthoni edzőterem olyan megoldás, amely minden kifogástól megszabadít! Segítünk berendezni az otthoni edzőtermet úgy, hogy tökéletesen ellássa a funkióját és ne eméssze fel az összes...

Hogyan távolítsuk el a vízkövet a wc-ből? Hogyan távolítsuk el a vízkövet a wc-ből?

Melyek a leghatékonyabb készítmények a vízkő eltávolítására? Létezik természetbarát megoldás is? WC tisztítás Coca-Colával? Minden alternatívát és sok mást megtudhatnak cikkünkből! 

Hogyan szabaduljunk meg a gyomtól a kertben? Hogyan szabaduljunk meg a gyomtól a kertben?

A fűben növő gaz eltávolítása egy rémálom mindenki számára! Ezért tőlünk megtudhatják, hogyan írthatnak ki akár olyan gyomokat is, mint a tarackbúza.