Hogyan tisztítsuk a mosogatógépet?

A mosogatógép egy nagyon hasznos segítőeszköz a konyhában, egészen addig, amíg tisztítás helyett nem csak még nagyobb koszt csinál! Az edények tisztítása kellemetlen szaggal jár, amely a mosogatógép belsejében terjeng. 

Szennyezett mosogatógép

A kosz lerakódik a tányérokra, ahol zsíros foltokat hagy, esetleg fehér bevonatot képez a poharakon. Az ok, hogy miért szennyeződik be a mosogatógép és miért koszolja be a tányérokat is nagyon egyszerű. A benn maradt étel és zsír okozza, ami a mosogatógép belsejében és a szűrőknél rakódik le. Ne becsüljék alá a mosogatógép tisztítását, mert biztosak lehetnek benne, hogy a berendezés nem feletkezik meg róla! 

A rendszeres tisztítást havonta 1x érdemes elvégezni. Ennek köszönhetően feloldódnak a zsírok és a vízkő, ill. megakadályozzák, hogy kellemetlen szagok terjengjenek a mosogatógépből. Így időben megelőzhetik a problémát!

 

Vegyszerek a mosogatógép tisztítására

  1. Electrolux (Mosogatógép tisztító) – ez a készítmény eltünteti a zsírt és a vízkövet a nehezen látható és hozzáférhető helyekről a mosogatógép belsejében, ráadásul a kellemetlen szagokat is megszűnteti!
  1. FINISH (Mosdókagyló tisztító) – ez egy hatékony készítmény, amely gél formában vásárlható meg. Eltünteti a zsírt és a nem kívánt szagokat a mosogatógépből. Lemon változatban is forgalmazzák, melynek aromás illata van. 
  1. SOMAT Machine cleaner – ezek tabletták, melyek eltüntetik a zsíros és vízköves lerakódásokat. Különlegességük az, hogy a normális mosogató program közben is használható.

Finish mosogatógép tisztító

Bevált trükkök a mosogatógép tisztítására

Próbálják meg kitisztítani a mosogatógépet néhány praktikus tipp segítségével! Így pénzt spórolhatnak és az eredmény sokkal jobb is lehet, mint amire számítanak! 

Ecet - Az ecet kitűnő fertőtlenítő, tisztít és eltávolítja a vízkövet a mosogatógépből. Vegyék ki a berendezésből a kosarakat, majd töröljék át őket az otthon készített ecetes oldattal (1: 1, ecet : víz). Öblítsék ki vízzel és lássanak hozzá a szűrő tisztításához! Erre ugyanazt a keveréket használják, ill. egyszerű mosogatószert. Szivacs segítségével a mosogatógép egész belsejét kitisztíthatják. Kifejezetten figyeljenek a tömítésekre! 

Amikor befejezték a tisztítást, akkor öntsenek felhígított ecetet a mosogatógép aljába (legalább 3 dl az ajánlott mennyiség, de nagyobb mértékű szennyeződés esetén akár 1 litert is használhatnak)! Kapcsolják be a mosogatógépet, válasszák ki a legmagasabb hőmérsékletet és a leghosszabb programot! Amennyiben tartanak a kellemetlen szagtól, akkor indítás előtt 1 bögre szódabikarbónát is adjanak hozzá! 

A mosogatógép tisztítása szódabikarbónával

Citrom - antibakteriális hatása miatt játszva elbánik a mosogatógép szennyeződéseivel. Ráadásul ezzel a módszerrel illatos is lesz a mosogatógép, ami az ecet esetében nem mondható el. Legalább negyed kg citromsavat vásároljanak! Szórják a mosogatógép aljába és indítsák el a programot! 

Recept a csillogó és fényes mosogatógéphez

  • 1 bögre szódabikarbóna
  • ½ bögre só
  • 1 bögre bórax
  • ecet
  • folyékony mosogatószer (néhány csepp)

Jól keverjük össze a hozzávalókat, majd a mosogatógép összes rekeszébe tegyünk egy kanállal ebből a házi készítésű tisztítószerből, ill. adjunk hozzá 2 kanál ecetet is! Végül indítsuk el a tisztítást! 

Illatosító a mosogatógépbe

Sok olyan készítmény létezik, amely a szag neutralizálásával foglalkozik, ill. friss illatot teremt a mosogatógépben. Ez lényegében nem valódi megoldás, tehát semmiképpen ne helyettesítsük vele a mosogatógép tisztítását! A piacon rengeteg illatosítót találhatnak, akár a Finishtől vagy a Somattól. Némélyek olyan technikával lettek kifejlesztve, hogy két aromát árasztanak magukból. Ez az illat természetesen nincs hatással az edényekre. 

A cikk szerzője


Hozzászólás írása
Közzétéve: 17.09.2019
A cikk értékelése:
(89.6%)

V tejto kategórií nájdete aj:

Hogyan szabaduljunk meg a harkálytól, amely rongálja a ház homlokzatát? Hogyan szabaduljunk meg a harkálytól, amely rongálja a ház homlokzatát?

Ez a probléma manapság egyre elterjedtebb és a megoldást az ornitológusok és ökológusok is keresik. Hogyan szabadulhatnak meg a harkálytól? Mi lehet segítségükre? Cikkünkből...

Fürdőszoba gipszkartonból - jó ötlet? Fürdőszoba gipszkartonból - jó ötlet?

A fürdőszoba átépítésére készülnek? A leggyakrabban feltett kérdés a következő: jó megoldás a gipszkarton használata? Vagy inkább Ytong és Porfix falazóelemeket használjunk? Mi segítünk...

Hogyan spóroljunk a vízzel a háztartásban? Mennyit fogyaszt a mosógép? Hogyan spóroljunk a vízzel a háztartásban? Mennyit fogyaszt a mosógép?

Spórolással nem csak a környezetet óvjuk, de a vízszámla is csökken. Ráadásul nem is kell nagyon korlátozni a víz használatát. Tippjeinknek köszönhetően megtanulhatnak gazdaságosan...