Hogyan tisztítsuk a kandalló üveget, a kandallóbetétet és kandalló belsejét?

Egy kandalló nem csak romantikus, de nagyon praktikus is! A fa teljesen más meleget csinál, mint a központi fűtés. Egyetlen hátránya, hogy ezzel foglalkozni is kell! 

A kandalló üveg tisztítása

A fekete üveg nem éppen szép dekoráció, amivel dicsekedni fognak a vedégeknek. Éppen ellenkezőleg! A fa és gyönyörű lángok, melyek az üvegen keresztül láthatóak, nyűgözik le a vendégeket. Mi az oka a fekete üvegnek? Lehet ellene egyáltalán védekezni?

A legkedveltebb korom eltávolító szerek

A fekete üveg oka

  • nem megfelelő égés (kevés levegő, rossz minőségű fa)
  • nedves fa
  • rosszul berakott fa (a fát beljebb kell tenni, nem pedig közvetlenül az üveghez. Alulra tegyék a vastag fát, felülre a vékonyabbakat. Próbálják ki ezt a módszert!)
  • rosszul megtervezett kandalló vagy rossz kandallóbetét
  • rossz kéményhúzás

Az üveg átlátszósága fokozatosan csökken. Lerakódik rá a por és a füst, ezért néha ki kell tisztítani. Cikkünkből megtudhatnak pár tippet, hogyan lássanak hozzá. Tiszta üvegen keresztül szebben ég a tűz! De más előnyei is vannak! 

Fekete korom a kandalló üvegén

Az üvegre sok szennyeződés lerakódik, amelyek akár a lakásban is koszt okozhatnak. Egyszerűbb kitisztítani a kandallót, mint az egész lakást! A por és a füst lerakódását nem gátolhatják meg, de megfelelő karbantartással kordában tarthatják. 

Mivel a legjobb tisztítani az üveget? 

Az üveg tisztítására használhatnak speciális készítményeket, melyek kifejezetten erre a célra készülnek, de a Jar is nagyon közkedvelt. A kandalló tulajdonosok körében a sima hamu is nagyon elterjedt. Az üveget akkor takarítsák, ha már teljesen kihűlt, hogy ne történjen baleset!

Tisztítás hamuval

Tegyenek finom állagú hamut benedvesített újságpapírra és óvatos körkörös mozgulatokkal vigyék fel az üveg teljes felületésre. Egy tiszta újságpapírral távolítsák el a hamut és figyeljék, hogyan tűnik el a szennyeződés. Végezetül fényesítsék ki az egész üveget. A hamuval történő tisztításban az a legjobb, hogy semmibe nem kerül és mindig kéznél van. A legfinomabb állagú hamu a rostély alatt és a kandalló alsó részén van. Szórólapok pedig mindenki postaládájában felbukkanak itt-ott. 

Az üveg tisztítása hamuval

A hamu hatásaival a fórumokon mindenki elégedett. Éppen ez a metódus szerepel az első helyen a kandalló tisztítására használt szerek között. 

Használjanak mosogatószert

A másik leggyakrabban elmített tisztítószer, amely játszva eltávolítja az üvegre lerakódott szennyeződéseket, az a Jar, de az éppen otthon található mosogatószer is tökéletesen elvégzi a feladatot. Szivaccsal vigyék fel az üvegre, hagyják egy kicsit hatni, majd a szennyeződést egy száraz ronggyal töröljék le! Végül fényesítésk ki az üveget! Ebben segíthet az újságpapír. 

Speciális tisztítószerek

A legtöbbször spray vagy gél formájában érkeznek ezek a tisztítószerek. Könnyű őket felvinni és kellemesen lehet dolgozni velük. Vigyék fel az adott tisztítószert az üvegre, a sprayt kb. 30 cm fújják rá és hagyják hatni. A szennyeződéseket töröljék le egy nedves ronggyal, majd pár újságpapír segítségével fényesítsék ki az üveget. 

Kormos kandalló üveg

Az üveget mindig tiztítsák ki, amikor már kezd matt lenni! Ilyenkor a tisztítás nem vesz igénybe 10 percnél több időt, tehát miért ne lássunk tisztán? 

Ne feletkezzenek meg a kéménybélésről

Az üveg szennyezettségére a kéménybélés is hatással van. Ezt is ki kell tisztítani időről időre. Egy tehetséges ezermester biztosan el tudja ezt a feladatot végezni egyedül, de vannak olyan esetek, amikor jobb rábízni egy kéményseprőre. Nem azért, mert szerencsét hoz! A kandalló belsejét ne csak akkor takarítsák ki, amikor már potyog belőle a hamu! A rendszeres tisztítás segít rendben tartani a kandallót, a kandalló üveget és az egész háztartást. Ez az apróság is számít!

A cikk szerzője


Hozzászólás írása
Közzétéve: 11.11.2019
A cikk értékelése:
(91.2%)

V tejto kategórií nájdete aj:

Magaságyás raklapokból vagy akár műanyagból is! Elmondjuk, hogyan fogjanak hozzá!Magaságyás raklapokból vagy akár műanyagból is! Elmondjuk, hogyan fogjanak hozzá!

Egy szép kertről álmodoznak, de a rendelkezésükre álló hely nem felel meg az elvárásaiknak? Tegyék kertjüket praktikussá és stílusossá magaságyásokkal!

Hogyan távolítsuk el az öreg festéket a fémről és a fáról?Hogyan távolítsuk el az öreg festéket a fémről és a fáról?

Az öreg, látszólag értéktelen dolgokat is új köntösbe lehet öltöztetni, csak tudni kell, hogyan. Szabaduljanak meg az öreg festékrétegtől és adjanak helyet az újdonságnak! Cikkünkből...

Hogyan szabaduljunk meg a lótücsöktől? Hogyan szabaduljunk meg a lótücsöktől?

A lótücsök jelenléte a kertben általában nagy problémát jelent, ráadásul sok esetben az ellene ajánlott védelem sem fejti ki a kellő hatást. Hogyan harcolhatnak e kártevő ellen?