Hogyan tisztítsuk a gránit mosogatót? Próbálják ki a gránit mosogatókra ajánlott tisztítószereket!

Úgy döntöttek, hgy gárnit mosogatót szeretnének vásárolni? Konyhájuk külleme ezáltal határozottan más lesz! A rozsdamentes acél mosoatókkal ellentétben, a gránit mosogató egy (majdnem) egész életre szóló befektetés. 

A gránit mosogató tisztítása

Ha megfelően választanak, akkor a konyha ékévé válik! Boldoggá teszi majd Önöket azzal, hogy könynen karbantartható!

Mi az a gránit mosogató? 

A gránit mosogató gránit keverékből készül, mely fakő, akril és a kiválasztott szín keveréke. A gránit mosogatónak nem csak az elegáns kivitelezés a nagy előnye, de ellenáll a mechanikus sérüléseknek és a melegnek is! Ennek köszönhetően, akkor is megőrzi eredeti állapotát, ha a konyhát minden nap használják: rendszeresen főznek, ezért a konyhát fel kell készíteni a forró edényekre, kiömlött mártásokra, ill. a rengeteg mosogatnivalóra egy finom vacsora után. 

Tehát, ha a konyha a leggyakrabban használt helyiség otthonában, akkor a gránit mosogató ideális választás lesz. Ezek abban különböznek egymástól, hogy milyen követ használtak gyártásuk során. Gyakori a kvarc, a silgránit mosogatók esetében a gránitkő. 

Silgránit mosogatók

A silgránit mosogatók különleges kivitelezésük miatt terjedtek el. Felületük víztaszító hatású. A vízcseppek nagyobb cseppeket alkotnak, nem hagynak maguk után foltokat, sem vízkövet. A silgránit mosogatók a piac legesztétikusabb darabjai, így igazi birodalommá varázsolják a konyhát.

Gránit mosogató a konyhába

A gránit és silgránit mosogató közti különbségek

Ami a minőséget illeti nem létezik köztük különbség. Világ szinten két ismert gyártó van, akik szükségét érezték annak, hogy termékeiket megkülönböztessék. A gránit mosogatókat a Schock, míg a silgránit mosogatókat a Blanco gyártja. 

Az alábbi rövid összehasonlítás segíthet a választásban:

Blanco mosogatók - felülete karcmentes és víztaszító hatású, tehát nem alakul ki rajta vízkő. Karbantartására elegendőek a kalsszikus tisztítószerek. A makacsabb szennyeződésekre, mint a kávé és bor foltok ajánlott a gyártótól vásárolni tisztítószert. A siligránit mosogatók a Blanctól teljesen higiénikusak és jól tűrik a magas hőmérsékletet is (280°C-ig).

Schock mosogatók - finom, sima felületük van, melyet nagyon könnyű tisztítani. Előnyük, hogy antibakteriális réteggel vannak bevonva, mely nagyon ellenálló. A Blanco mosogatóktól a hőellenállásban különböznek - a Schock mosogató kb. a 180 °C-os hőmérsékletet bírja ki. 

A gránit mosogató karbantartása

A gránit mosogató tisztítása nagyon egyszerű. Éppen a könnyű karbantartás az előnye, mellyel a gyártók is számoltak. Elegendő egy szivacs és a klasszikus tisztítószerek. Olykor a gránit mosogató ezüst ionokkal van gazdagítva, amitől antibakteriális tulajdonságai lesznek. 

A Blanco silgránit mosogatók tisztításáról érdekes információkat találnak az alábbi videóban: 

Speciális tisztítószerek a gránit mosogatóra

Amennyiben speciális tisztítószert keresnek a gránit mosogatóra, akkor informálódjanak már rögtön a mosogató vásárlásakor a speciális paszták iránt, melyek segítségével a makcsabb szennyeződéséket is eltávolíthatják. A paszták ideálisak a gránit mosogatókhoz, mivel respektálják a struktúráját. A rendszeres nagytakarítások alkalmával is használhatják megelőzésként, mivel védőréteget alkot a mosogató felületén. 

A mosogatót ne tisztítsák mosogató dörzsivel vagy kefékkel. Annak ellenére, hogy nagyon ellenálló, megsérthetik a filtert, mely a szennyeződések ellen nyújt védelmet. Ne használjanak nagyon agrasszív tisztítószereket sem! 

Mivel lehet tisztítani a gránit mosogatót, ha foltok jelennek meg rajta olajtól vagy erőteljes színű ételektől/italoktól? Segít a denaturált szesz! Öntsék egy puha rongyra és tüntessék el a foltot! Majd öblítsék le meleg vízzel és töröljék szárazra! 

A gránit mosogató és a vízkő

Egy hosszú napot töltöttek a konyhában az ünnepi ebéd elkészítésével? Lehetséges, hogy a mosogatón a folyamatosan folyó víz hatására vízkő alakul ki. Készítsenek ecet oldatot, vigyék fel a szennyezett felületre és hagyják pár órát hatni. Ez után a vízkövet töröljék le szivaccsal és öblítsék ki a mosogatót. 

A cikk szerzője


Komentáre

22/06/2020 14:20
Baranyi Mária

Biztos hogy ecetes vízzel lehet tísztitani ?,Mert máshol azt írták hogy nem szabad ecettel tisztitani a gránitot!

10/07/2020 12:29
Molnár ilona

Üdvözlöm!
Milyen tisztitószerrel érdemes takarítani a fekete, gránit mosogatót?Hol lehet vásárolni?Alma ecet jó -e ŕá?Köszönettel:Molnár Ilona

28/11/2020 13:42
Judit

Fekete gránit mosogatóm szürke foltos évek óta,semmi próbálkozásom nem jött be,fogalmam sincs mi történt vele.....Tudna valaki segiteni esetleg a tanácsával nekem ? Előre is köszönöm...

17/10/2020 17:22
Veres Dóra

Tisztelettel kérdezem a paszta nevét. Hol lehet beszerezni? Válaszát köszönöm!

Hozzászólás írása
Közzétéve: 01.07.2019
A cikk értékelése:
(91.8%)

További cikkek a kategóriában:

Üvegház üvegből vagy Lexanból (polikarbonát)? Melyik a legjobb és milyen az ára? Üvegház üvegből vagy Lexanból (polikarbonát)? Melyik a legjobb és milyen az ára?

A legjobb wok serpenyők? Az értékelések a Tefalt, a Tescomát és a Delimanót dicsérikA legjobb wok serpenyők? Az értékelések a Tefalt, a Tescomát és a Delimanót dicsérik

Megkedvelték az ázsiai ételeket? A megfelelő alapanyagok mellett az is fontos, hogy miben készítik el az ételt! Mire jó a wok serpenyő? Miben különbözik a többi serpenyőtől és mire kell...

Hogyan válasszunk kéménysapkát? A huzatfokozó nem a legolcsóbb megoldás! Hogyan válasszunk kéménysapkát? A huzatfokozó nem a legolcsóbb megoldás!