Hogyan tisztítsuk a gránit mosogatót? Próbálják ki a gránit mosogatókra ajánlott tisztítószereket!

Úgy döntöttek, hgy gárnit mosogatót szeretnének vásárolni? Konyhájuk külleme ezáltal határozottan más lesz! A rozsdamentes acél mosoatókkal ellentétben, a gránit mosogató egy (majdnem) egész életre szóló befektetés. 

A gránit mosogató tisztítása

Ha megfelően választanak, akkor a konyha ékévé válik! Boldoggá teszi majd Önöket azzal, hogy könynen karbantartható!

Mi az a gránit mosogató? 

A gránit mosogató gránit keverékből készül, mely fakő, akril és a kiválasztott szín keveréke. A gránit mosogatónak nem csak az elegáns kivitelezés a nagy előnye, de ellenáll a mechanikus sérüléseknek és a melegnek is! Ennek köszönhetően, akkor is megőrzi eredeti állapotát, ha a konyhát minden nap használják: rendszeresen főznek, ezért a konyhát fel kell készíteni a forró edényekre, kiömlött mártásokra, ill. a rengeteg mosogatnivalóra egy finom vacsora után. 

Tehát, ha a konyha a leggyakrabban használt helyiség otthonában, akkor a gránit mosogató ideális választás lesz. Ezek abban különböznek egymástól, hogy milyen követ használtak gyártásuk során. Gyakori a kvarc, a silgránit mosogatók esetében a gránitkő. 

Silgránit mosogatók

A silgránit mosogatók különleges kivitelezésük miatt terjedtek el. Felületük víztaszító hatású. A vízcseppek nagyobb cseppeket alkotnak, nem hagynak maguk után foltokat, sem vízkövet. A silgránit mosogatók a piac legesztétikusabb darabjai, így igazi birodalommá varázsolják a konyhát.

Gránit mosogató a konyhába

A gránit és silgránit mosogató közti különbségek

Ami a minőséget illeti nem létezik köztük különbség. Világ szinten két ismert gyártó van, akik szükségét érezték annak, hogy termékeiket megkülönböztessék. A gránit mosogatókat a Schock, míg a silgránit mosogatókat a Blanco gyártja. 

Az alábbi rövid összehasonlítás segíthet a választásban:

Blanco mosogatók - felülete karcmentes és víztaszító hatású, tehát nem alakul ki rajta vízkő. Karbantartására elegendőek a kalsszikus tisztítószerek. A makacsabb szennyeződésekre, mint a kávé és bor foltok ajánlott a gyártótól vásárolni tisztítószert. A siligránit mosogatók a Blanctól teljesen higiénikusak és jól tűrik a magas hőmérsékletet is (280°C-ig).

Schock mosogatók - finom, sima felületük van, melyet nagyon könnyű tisztítani. Előnyük, hogy antibakteriális réteggel vannak bevonva, mely nagyon ellenálló. A Blanco mosogatóktól a hőellenállásban különböznek - a Schock mosogató kb. a 180 °C-os hőmérsékletet bírja ki. 

A gránit mosogató karbantartása

A gránit mosogató tisztítása nagyon egyszerű. Éppen a könnyű karbantartás az előnye, mellyel a gyártók is számoltak. Elegendő egy szivacs és a klasszikus tisztítószerek. Olykor a gránit mosogató ezüst ionokkal van gazdagítva, amitől antibakteriális tulajdonságai lesznek. 

A Blanco silgránit mosogatók tisztításáról érdekes információkat találnak az alábbi videóban: 

Speciális tisztítószerek a gránit mosogatóra

Amennyiben speciális tisztítószert keresnek a gránit mosogatóra, akkor informálódjanak már rögtön a mosogató vásárlásakor a speciális paszták iránt, melyek segítségével a makcsabb szennyeződéséket is eltávolíthatják. A paszták ideálisak a gránit mosogatókhoz, mivel respektálják a struktúráját. A rendszeres nagytakarítások alkalmával is használhatják megelőzésként, mivel védőréteget alkot a mosogató felületén. 

A mosogatót ne tisztítsák mosogató dörzsivel vagy kefékkel. Annak ellenére, hogy nagyon ellenálló, megsérthetik a filtert, mely a szennyeződések ellen nyújt védelmet. Ne használjanak nagyon agrasszív tisztítószereket sem! 

Mivel lehet tisztítani a gránit mosogatót, ha foltok jelennek meg rajta olajtól vagy erőteljes színű ételektől/italoktól? Segít a denaturált szesz! Öntsék egy puha rongyra és tüntessék el a foltot! Majd öblítsék le meleg vízzel és töröljék szárazra! 

A gránit mosogató és a vízkő

Egy hosszú napot töltöttek a konyhában az ünnepi ebéd elkészítésével? Lehetséges, hogy a mosogatón a folyamatosan folyó víz hatására vízkő alakul ki. Készítsenek ecet oldatot, vigyék fel a szennyezett felületre és hagyják pár órát hatni. Ez után a vízkövet töröljék le szivaccsal és öblítsék ki a mosogatót. 

A cikk szerzője


Hozzászólás írása
Közzétéve: 01.07.2019
A cikk értékelése:
(92.6%)

V tejto kategórií nájdete aj:

A legjobb vízszűrő kancsók - vélemények, teszteredmények és értékelésA legjobb vízszűrő kancsók - vélemények, teszteredmények és értékelés

A vízszűrő kancsó nagyon praktikus kiegészítő a konyhában. Hogyan működik a vízszűrő kancsó? Miért kellene használni? Minden fontosat megtudhatnak ebből a cikkből! 

Az antiallergén párnák és takarók minőségibb alvást biztosítanak. Közkedveltek a Dormeo szettjei és termékei! Az antiallergén párnák és takarók minőségibb alvást biztosítanak. Közkedveltek a Dormeo szettjei és termékei!

Az antiallergén ágynemű nem csak az allergiásoknak jó, de az allergia kialakulásának megakadályozásában is segít! Ön is szeretne ilyen terméket vásárolni? 

Hogyan válasszunk hóláncot személyautóra vagy összkerék meghajtású autóra? Hogyan válasszunk hóláncot személyautóra vagy összkerék meghajtású autóra?

A hólánc nem tartozik az autó kötelező felszereltségei közé, de a havas és jeges utakon nagy segítségünkre lehet. Segítünk a választásban!