Hogyan téliesítsük a jacuzzit? Saját kezűleg vagy szakemberrel?

A jacuzzi téliesítése valakinek furcsán hangozhat - hiszen legnagyobb előnye az átlagos medencékkel szemben, hogy akár télen is használható. Ebből a cikkből megtudhatják, hogy mi a téliesítés oka és mit nem szabad elfelejteni! 

A jacuzzi megfelelően történő téliesítése

Tippjeinknek köszönhetően a jacuzzi téliesítését minden probléma nélkül elvégezhetik, így következő tavasszal is ugyanolyan élvezetes lesz a használata. 

Téliesíteni vagy ne?

A jacuzzi nagyon kellemessé tudja tenni a hűvös őszi és téli estéket. A víz tökéletes, 38 °C-os, ennek köszönhetően egy megterhelő nap után itt megnyugodhatnak és ellazulhatnak a masszírozó vízsugarak segítségével. Néhány embernek azonban gyengébb az immunrendszere, ezér télen nem szokott fürdeni, mivel könnyen megfázhatna! 

A piacon található kevésbé minőségi modellek nem szigetelnek olyan jól, így fűtésük a téli hónapokban nagyon sokba kerülne! Ezekben az esetekben sokkal jobb döntés, ha a jacuzzit télre kivonjuk a forgalomból és csak következő tavasszal indítjuk be újra. Ez azonban nem olyan egyszerű procedúra, mint amilyennek hangzik! 

Téliesítés - a szakember munkája? 

A jacuzzi téliesítésével kapcsolatos feladatokat valószínűleg minden ezermester el tudja végezni. Viszont ha rosszul végzik el a feladatot, akkor fenn áll a veszélye a jacuzzi károsodásának az időjárási viszonyok következtében, amire bizony nem vonatkozik egyik jótállás sem! Amennyiben a jacuzzi még jótállás alatt van, akkor érdemes a céget megszólítani, hiszen általában ilyen szolgáltatásokat is kínálnak. E feladat elvégzésének ára általában 15 ezer forinttól kezdődik. 

Hogyan készítsük fel a jacuzzit a télre? 

Az első fontos dolog, amit meg kell tennünk, az az, hogy a jacuzzit lekapcsolják az elektromos hálózatról. Kapcsolják le azt a biztosítékot, amely a jacuzziért felel és győződjenek meg róla, hogy valóban sikerrel jártak! Ezt úgy tehetik meg, hogy megpróbálják a megszokott módon beindítani a jacuzzit. 

A második lépés a víz kiengedése. Amikor a víz megfagy, akkor térfogata sokkal nagyobb lesz, így a csövekben maradt víz könnyedén tönkreteheti a jacuzzit! Ezért rendkívül fontos, hogy eltávolítsuk a vezetékekből, a szivattyúból és a fűtőtestből is! Ehhez használhatunk kézi pumpát vagy kompresszort, de ne vigyék túlzásba a nyomást sem, hiszen azzal is megsérthetik a berendezés valamelyik részét. 3 bar nyomás éppen elegendő. A fújásnál azzal is segíthetnek, hogy kilazítják a fő illesztéseket és csavarokat a vezetékeknél. A tél során ezeket hagyhatják kilazítva, ill. a szelepeket is nyitva kellene hagyni! 

Hogyan téliesítsük a jacuzzit?

A vezetékeket ez után mechanikusan kell kitisztítani, ill. a lerakódásokat is el kell tüntetni, mivel ez a baktériumok szaporodásának táptalaja. Erre a célra speciális készítményeket szoktak használni, mint pl. a SpaBalancer. Ne felejtsék el a szűrőt is kitisztítani, hogy ne száradjanak bele a szennyeződések - ebben is segíthetnek a speciális vegyszerek. Az sem árt, ha a kád felületét és a fejtámlákat is kitisztítják egy erre a célra megfelelő tisztítószerrel. 

Ezen feladatok elvégzése után hagyják kiszáradni a jacuzzit, majd takarják le erre a célra megfelelő takaróval, esetleg egy ún. thermo takaróval, amely egy speciális, hőszigetelő lepel éppen jacuzzik letakarására! 

A jacuzzi újraindítása

Az újraindítás kb. ugyanazokat a feladatokat hozza magával, mint a téliesítés. Először bizonyosodjanak meg róla, hogy nincs áram alatt a jacuzzi! Távolítsák el a szennyeződéseket a kádból és tisztítsák ki egy erre alkalmas tisztítószer segítségével! Ez után győződjenek meg róla, hogy minden csavar megfelelően be van-e húzva! A csővezetékeket öblítsék át a megfelelő készítménnyel, hogy eltávolítsák az esetleges lerakódásokat, biofilmet. Arra is figyeljenek, hogy a szűrő tiszta legyen! Végezetül töltsék meg a jacuzzit vízzel és kössék rá az elektromos hálózatra!


Hozzászólás írása
Közzétéve: 26.10.2019
A cikk értékelése:
(92.2%)

V tejto kategórií nájdete aj:

Hogyan távolítsuk el a pillanatragasztót bőrről, bútorról vagy textíliáról? Hogyan távolítsuk el a pillanatragasztót bőrről, bútorról vagy textíliáról?

A pillanatragasztót akár forradalmi találmánynak is nevezhetjük, amely azonban kárt is okozhat. Leggyakrabban az összetapadt ujjak és a tárgyakon megjelenő csúnya foltok okoznak...

Hogyan tároljuk a zöldségeket és a gyümölcsöket?Hogyan tároljuk a zöldségeket és a gyümölcsöket?

Amennyiben idén több termésük lett, mint amire számítottak, ezért el szeretnék rakni a megmaradt zöldségeket és gyümölcsöket télre, úgy, hogy ne keletkezzen bennük nagy kár, akkor ez a...

Homokszűrő vagy papírszűrő a medencébe? Melyik a jobb? Homokszűrő vagy papírszűrő a medencébe? Melyik a jobb?

Amennyiben szeretnének egy medencét, akkor egy megbízható szűrőrendszert is kell hozzá vásárolniuk, amely segít azt tisztán tartani. A homokszűrő vagy a papírszűrő a jobb?