Hogyan távolítsuk el az öreg festéket a fémről és a fáról?

Van otthon egy szekrényük, amely nem a legszebb, de nem akarnak tőle megválni, mert stabil és jó minőségű? Esetleg a kerítést szeretnék lefesteni, mert az eredeti szín nem a legesztétikusabb? 

Az öreg festék eltávolítása fáról

Ne aggódjanak! Az öreg, első ránézésre nem szép bútorokat is új köntösbe öltöztethetik, csak tudni kell, hogyan álljanak neki! Szabaduljanak meg az öreg festékrétegtől és adjanak helyet az újdonságnak! 

Tiszta felület a könnyebb átalakításhoz

Még mielőtt bevonnák egy új színnel a fém vagy fa felületet szabaduljanak meg a régi festékrétegtől és tisztítsák meg alaposan a felületet! A régi festéket, a rozsdát és a mechanikus szennyeződéseket is el kell távolítani! 

3 tipp a festék eltávolítására fémről és fáról 

Csiszolás

  • Fém

A rozsdamentes hatás elérésének érdekében a homokcsiszolás a leghatékonyabb. Ezt a módszert a nagy cégek is használják. Egy homokcsiszoló az otthon barkácsolóknak elég drágára dolog lenne. Otthoni körülmények között csiszolással helyettesíthetik. A csiszolópapír, ill. az excentrikus, rotációs és szalagcsiszoló is megfelelő lehet. 

Az öreg festékréteg lecsiszolása egy fém székről

  • Fa

Amennyiben az eredeti festék tapadós, akkor csiszolják le a sérült részeket, hogy ne maradjon ott éles átmenet. Amennyiben nem eléggé tapadós a festékréteg, akkor durvább (36 - 180) csiszolópapírt használjanak, majd egyenlítsék ki a felületet egy finomabb csiszolópapírral. A sarkakból festékkaparó segítségével távolíthatják el a festéket. Az elektromos csiszoló nagyon jó választás nagy felület csiszolásakor. A különféle kiegészítőknek köszönhetően minden részről egyszerűen eltávolíthatják a festéket. Egy elektromos csiszoló megkönnyíti és felgyorsítja a munkát. 

Égetés

  • Fém

A festék leégetésére benzinlámpa lángját, gázégőt vagy hőlégfűvós pisztolyt használnak. Az égetett felületről festékkaparóval lehet eltávolítani a felesleges festéket. Ereszek és ablakpárkányok égetésekor legyenek nagyon óvatosak, hogy ne égessék meg magukat. Amennyiben szükséges, akkor a rizikósabb helyeken használjanak inkább festékeltávolítót vagy csiszolópapírt. 

  • Fa

Égetés hatására a festék felmelegszik, ezért megpuhul vagy lebomlik. A megégetett részről fastékkaparóval távolíthatják el a festéket. Ügyeljenek arra, hogy az égetés ne tegyen kárt az alap felületben! A festéket a fa textúrájának irányába kaparják le, hogy ne sérüljön a felület és ne kelljen felesleges időt szánniuk a javítására. Az ablakról szeretnék leégetni a festéket, de nem akarnak kárt tenni az üvegben? Akkor vigyázat! Takarják le az üveget pl. öreg fa lecekkel, hogy ne tegyen benne kárt a hő. 

Öreg festék égetése

Festékeltávolító

  • Fém

Ecset vagy szivacs segítségével vigyék fel a festékeltávolítót a felületre. Hátásának ideje a festékeltávolító minőségétől és a festékréteg vastagságától is függ. Helyzettől függően 15 perc - 3 óra kell hogy hasson. A felvitt réteget töröljék le! Amennyiben a régi festékréteg túl vastag, akkor először használjanak hőlégfúvós pisztolyt. Ez után vigyék fel a felületre a festékeltávolítót. Ismételjék meg a folyamatot addig, amíg a fém tisztasága nem felelm meg elképzeléseiknek. Amennyiben a festékeltávolítóval bevont felületet betakarják fóliával, akkor megsokszorozódhat a hatása. 

  • Fa

A fára szolgáló festékeltávolítók prafint tartalmaznak, amit használat után le kell csiszolni és a felületet le kell mosni szappannal. A lúg alapú festékeltávolítók beszínezik a fát és negatívan hatnak a felső réteg tapadóképességére és kinézetére. Amennyibe ezt el szeretnék kerülni, akkor az új festékréteg felvitele előtt megfelelően szárítsák ki a felületet. 

Nagy népszerűségnek örvend a Natrima

Az öreg festékrétegtől történő megszabadulás nem is lehetne egyszerűbb! A Chemolak - Natrima a megoldás! Eltávolítja a szintetikus, olajos, víz alapú, nitrocellulóz, epoxi, poliuretán festékeket és a porfestékeket is. A csomagoláson található utasítások alapján használják, hogy egyszerű legyen vele a munka. 

Chemolak Natrima festékeltávolító

Rendelés online

A festékeltávolító az öreg ecsetekről is játszva eltávolítja a festéket. Áztassák az ecsetet a festékeltávolítóba és hagyják állni. Az ecset olyan lesz, mint az új és nyugodtan használhatjuk tovább. 

Nem kell minden áron eltávolítani az öreg festéket!

Nagyon tartósnak tűnik az eredeti festék és úgy érzik, csak időpocsékolás lenne az eltávolításával foglalkozni? Akkor kicsit csiszolják le és zsírtalanítsák, hogy a következő festékréteget egyszerűbb legyen felvinni. 

Régi festék eltávolítása egy székről

Az új festékréteg felvitele előtt alaposan tisztítsák meg és zsírtalanítsák a felületet tiszta benzinnel. Ennek köszönhetően könnyebb lefesteni a felületet és elkerülhetik az apró egyenetlenségeket, melyek csiszolás és égetés során keletkeznek. 

Munkavédelem otthoni környezetben is

A festéket egy jól szellőző helyiségben távolítsák el, hogy a munka ne okozzon több kárt, mint hasznot. Csiszolás során használjanak munkavédelmi maszkot, hogy nem lélegezzék be a finom port és a gőzt. A kesztyű használata is fontos, hogy ne kerüljenek közvetlen kapcsolatba a festékeltávolítóval és ne égessék meg magukat. Az ilyen munkákat nyáron ajánlott elvégezni. Menjenek ki és elkerülhetik a por, rendetlenség és kellemetlen szag okozta bosszantó hatásokat. 

A cikk szerzője


Hozzászólás írása
Közzétéve: 06.04.2020
A cikk értékelése:
(89.2%)

V tejto kategórií nájdete aj:

Madársóska - a gyógyhatású növény gondozásaMadársóska - a gyógyhatású növény gondozása

A természetben 800 fajtája fordul elő, de nálunk leggyakrabban az erdei madársóskával találkozhatunk. Segít a rossz közérzeten, ínygyulladáskor és a gyomor fájdalmakor is. Hogyan...

Puhafalú medence foltozásaPuhafalú medence foltozása

A medencén lévő lyukak keresése olykor nagy fejtörést okoz, de mindenképpen elhanyagolhatatlan. Hogyan találjuk meg a medencén lévő lyukat? Cikkünken megismerkedhetnek a legegyszerűbb...

Napelem panelek házra, nyaralóra vagy medencére. Minden, amit tudni érdemes. Napelem panelek házra, nyaralóra vagy medencére. Minden, amit tudni érdemes.

Napelemmel sok pénzt lehet spórolni. Mit kell róluk tudni? Mi alapján érdemes választani? Hogyan lehet elintézni a támogatást? Minden fontos információt megtudhatnak cikkünkből.