Hogyan távolítsuk el az olajfoltokat a ruhákból?

A ruhákon található zsíros foltok komoly fejtörést okozhatnak, amennyiben nem ismernek pár hasznot trükköt. Mi összegyűjtöttük Önöknek a bevált praktikákat, melyeknek köszönhetően könnyedén elbánhatnak a növényi olajok, zsírok, halolajok vagy ajakbalzsam okozta foltokkal. 

Zsíros folt a ruhán

Mielőtt még hozzálátnának a tisztításnak hasznos tanácsaink alapján, igyekezzenek egy papírtörlővel eltávolítani a lehető legjobban a zsírt a ruhából. Miután eltávolították a foltot mossák ki a ruhát a megszokott módon. 

Otthoni praktikák olvasóinktól 

  1. Mosogatószer - ez a bárhol megvásárolható készítmény egy fogkefével párosítva könnyedén elbánik a zsírral! A folyamat a következő: a foltra öntsenek mosogatószert, vagy dolgozzák bele kézzel, várjanak míg habzani kezd, ekkor a kefével végezzenek körkörös mozdulatokat. Ezt a folyamatot az anyag mindkét felén ismételjék meg, egészen addig, amíg a folt el nem tűnik. 
  1. Szódabikarbóna - Készítsenek keveréket 50 g szódabikarbónából és egy kanál forró vízből. Vigyék fel a foltra, várjanak pár percet, majd töröljék le!
  1. Babapúder - Amennyiben nincs otthon babapúderjuk, akkor használjanak helyette sót vagy kukoricakeményítőt. A foltra vigyenek fel elegendő mennyiségű púdert, hagyják hatni pár percig, majd egy fogkefe segítségével szabaduljanak meg a folttó! A makacsabb foltokat ez után folyékony folttisztítóval is átdörzsölhetik. Legyenek óvatosak, hogy ne károsítsák a folt körül lévő anyagot!

  1. Sütőpor - A folyamat lényegében ugyanaz, mit amikor szódabikarbónát használunk. A sütőport elkeverik egy kevés vízzel, rákenik a foltra, hagyják hatni, majd kimossák a ruhát. 
  1. Ecet / citromsav - A folt eltávolításához olyan oldatra lesz szükségük, melyet ecet vagy citromsav és víz keverékéből hozhatnak létre. A szövetet áztassák pár percre ebbe az oldatba, majd mossák ki!  
  1. Tiszta benzin  - Az olajjal szennyezett ruhára vigyenek fele egy kevés tiszta benzint. Csöpögtessenek pár cseppet egy rongyra vagy vattára és kenjék át vele a foltot. Végezetül mossák ki a ruhát! 
  1. Vasalás - A szennyeződésekkel vasaló és papírtörlő segítségével is elbánhatunk. Ehhez gyorsnak kell lenni és követni kell az utasításokat! Tegyenek papírtörlőt a folt mindkét felére és párszor vasalják át. A meleg hatására a zsírnak távoznia kellene a papírtőrlőbe. 

Speciális folttisztítók 

A Vanish Oxi Action játszva elbánik a foltokkal, legyenek azok motorolajtól vagy kenőanyagtól. 4 liter vízhez 100 ml folyékon Vanishre van szükség. A színes ruhát áztassák bele legfeljebb 1 órára, a színeset max. 6 órára. Végül mossák ki mosógépben. A mosóporhoz 100 ml Vanisht is adjanak! Használat előtt olvassák el a használati utasítást a doboz hátulján! 

Folttisztító ruhára

Jaso folttisztító - áztatásra és mosásra is alkalmas. Alacsony hőmérsékleten is eltávolítja a foltokat, tehát minden típusú ruhához megfelelő. Nem tartalmaz klórt, hanem aktív oxigént használ. 

Ön mit használ foltok ellen? Ossza meg velünk kommentben és segítsen másoknak! 

A cikk szerzője


Hozzászólás írása
Közzétéve: 02.08.2019
A cikk értékelése:
(88.2%)

V tejto kategórií nájdete aj:

Hogyan tisztítsuk meg a térkövet az olajtól és a zsírfoltoktól? Hogyan tisztítsuk meg a térkövet az olajtól és a zsírfoltoktól?

Létezik olyan dolog, ami kárt tehet a térkőben? Milyen készítményeket használjunk a tisztítására? Hogyan érhetjük el, hogy a térkő úgy nézzenk ki, akár az új? Cikkünkben minden kérdésre...

A konyhapult megfelelő magasságaA konyhapult megfelelő magassága

A konyhapult magassága nagyon fontos tényező a konyha berendezése során. Cikkünkből megtudhatják, hogyan határozhatják meg a megfelelő magasságot úgy, hogy az új konyha ne legyen káros...

Anatómiai párnák - minden, amit tudni érdemesAnatómiai párnák - minden, amit tudni érdemes

Az anatómiai párna tökéletes választás azoknak, akik éjjel nem tudják magukat rendesen kialudni és fájdalommal kelnek, ami az egész napos tevékenységüket is befolyásolja.