Hogyan távolítsuk el a vízkövet a vasalóból és hogyan tisztítsuk a vasalótalpat?

Tudták, hogy az első elektromos vasaló 1882-ben jelent meg? Henry W. Seeley áll e csodás készülék kialakulása mögött, mely megkönnyítette az addigi nehéz vasalást. Előtte ezt a munkát egy nehéz, fogantyúra erősített fémmel végezték, melyet minden alkalommal a kemencén kellett felmelegíteni. 

Hogyan takarítsuk a vasalótalpat?

Azóta a vasaló hűséges segítőtársunk a mindennapi házimunka elvégzésében. A megfelelő karbantartást is meghálálja és még évek múltán is olyan lesz, mint újkorában. A legfontosabb, hogy elkerüljük a vízkő lerakódását és hogy tisztántartsuk a vasalótalpat. Hogyan lássunk hozzá? 

Hogyan szabaduljunk meg a vízkőtől a vasalóban? 

A legfontosabb, hogy desztillált vizet használjunk. Mivel az nem tartalmaz sókat és ásványi anyagokat, amelyek növelnék a víz keménységét, így nem alakul ki tőle vízkő vagy lerakódás. Könnyedén elkészíthetik akár otthon is! Minden vasalás után engedjék ki a vasalóból a gőzt. Jól rázzák meg és döntsék meg minden oldalra, hogy ne rakódjon le benne semmi! 

Hogyan szabaduljunk meg a már lerakódott vízkőtől? Az ügyes háziasszonyoknak erre is van egy bevált receptjük! Áztassanak egy rongyot felmelegített ecetbe. Kapcsolják be a vasalót és vasalják át az ecetes rongyot. Ez után a vasalót töröljék szárazra. Ezzel a házi praktikával biztosan sikerül megszabadulni a vízkőtől! 

Hogyan tisztítsuk a vasalótalpat? 

Már nagyanyáink is ismertek pár hatékony receptet arra, hogyan tisztíthatjuk a vasalótalpat. Ha a vasalótalpon csak pár helyen látszanak égés nyomai, akkor kitűnő szolgálatot tesz a fogkrém. Nyomjanak ki belőle egy rongyra, majd óvatosan, körkörös mozdulatokkal dörzsöljék meg az odaégett részt. A vasalótalpat mossák meg hideg vízzel, hogy ne maradjon rajta szennyeződés vagy fogkrém. Ez a módszer ideális a teflon vasalótalp tisztítására, melynek sérülékeny a felülete, így könnyen meg lehet karcolni. 

Ugyanilyen hatékony a már előbb említett ecet vagy a borotvahab is. A nagyon erős vagy régi égésekre a konyhasót ajánljuk. Arra viszont figyeljenek, hogy az apró kristályok ne karcolják meg a vasalótalp felületét. Tehát új vasaló esetében inkább más módszert válasszanak.  

A sót szórják rá egy rongyra. Melegítsék be a vasalót, majd törölgessék addig, amíg az égés nyomai el nem tűnnek. A maradékot akár egy törülközővel is letörölhetik. Ügyeljenek arra, hogy a sókristályok ne kerüljenek a vasaló nyílásaiba. 

Hogyan tisztítsuk a kerámia vasalót? 

A kerámia vasalók nagyon kedveltek manapság, mivel ez a vasalótalp sokkal minőségibb. A kerámia vasalók ellenállóbbak, tehát csak akkor ég rájuk valami, ha nem megfelelően használjuk. A kellemetlen égésekre létezik egy nagyon jó házi praktika - tisztítás alufóliával!

A még meleg vasalót (de nem forrót) úgy takaríthatjuk ki, hogy egy összegyűrt alufóliával dörzsöljük a felületet. Lényegében a mosogató dörzsit helyettesítjük vele. A tisztítás során vigyázzanak arra, hogy ne égessék meg magukat és hogy ne vigyék túlzásba, mivel akkor megsérthetik a vasalótalp felületét. 

A Philips gőzölős vasaló tisztítása 

Ez a kedvelt gyártó nem hagy semmit a véletlenre! A vásárlók minden szükséges információt, melyek a vasaló megfelelő karbantartását illetik, megtalálnak a hivatalos oldalon. Tehát akkor sem kell kétségbe esni, ha valaki már megszabadult a használati útmutatótól.  

Hogyan tisztíthatjuk a Philips gőzölős vasalót? Először is töltsék meg, kapcsolják be és állítsák a legmagasabb hőmérsékletre (gőz nélkül) a vasalót. Miután felmelegedett, húzzák ki és tartsák a mosogató fölé úgy, hogy a vasalótalp vízszintes helyzetben legyen. Egy gomb segítségével kapcsolják be a CALC CLEAN funkciót. 

A Philips vasaló vízkőtelenítése

Mozgassák előre-hátra, hogy teljesen kiürüljön. A vasaló nyílásain keresztül távozik a víz, gőz és a vízkő is. Melegítsék fel a vasalót és menjenek át vele egy tiszta anyagon, hogy a vasalótalp is tiszta legyen. 

Néhány Philips márkájú vasalónak van vízkő tárolója, ami nagyban megkönnyíti a tisztítás és karbantartás folyamatát! 

A Tefal vasaló tisztítása

A vízkő eltávolításánál ne használjanak vízkőtelenítő készítményt vagy ecetet! A vasalót melegítsék fel, húzzák ki, majd vegyék ki a vízkőtelenítő szelepet. Ez után spricceljék ki a vizet a vasalóból. A szelepet 4 órára áztassák ecetbe vagy citromlébe. 

A vasalótalpat rendszeresen töröljék át nedves szivaccsal, amikor még meleg!

Készítmények a vasaló tisztítására

Amennyiben nem bíznak a házi készítésű szerekben, akkor menjenek el egy drogériába. A piacon van pár termék, melyek megkönnyítik a vasaló karbantartását. Nagyon kedvelt termék pl. a Xavax, mely minden típusú vasalótalpon alkalmazható. Ráadásul védi is a vasalótalp felületét, így megelőzi az odaégést! 

Xavax na čistenie žehličky 

Bevált termék a Smart Iron is, mely az odaégett szennyeződések eltávolításában segít. A Collo inkább megelőzésként szolgál. 

Termékek megjelenítése a kategóriában:

A cikk szerzője


Hozzászólás írása
Közzétéve: 15.07.2019
A cikk értékelése:
(89.8%)

V tejto kategórií nájdete aj:

Baktériumok a szennyvízben - minden, amit tudni érdemesBaktériumok a szennyvízben - minden, amit tudni érdemes

A baktériumok egyik speciálisan nemesített törzse olyan anyagokat termel, melyek lebontják a hulladékot. Milyen további előnyeik vannak még és mennyibe kerülnek? Mai cikkünkből minden...

Hogyan válasszunk tetőboxot? A legjobb a Thule és a Hapro.Hogyan válasszunk tetőboxot? A legjobb a Thule és a Hapro.

A tetőbox a modern autók esetében nagyon fontos. Cikkünkből megtudhatják, hogy melyik a legjobb, ill. mire kell figyelni választáskor. 

Hogyan szabaduljunk meg a zöld víztől és moszatoktól a medencében? Hogyan szabaduljunk meg a zöld víztől és moszatoktól a medencében?

A medence zavaros vizével mindenképpen kell valamit kezdeni! Fontos tudatosítani, hogy ezt a problémát megelőzhetjük a megfelelő vegyi anyagok használatával és rendszeres...