Hogyan távolítsuk el a vízkövet a vasalóból és hogyan tisztítsuk a vasalótalpat?

Tudták, hogy az első elektromos vasaló 1882-ben jelent meg? Henry W. Seeley áll e csodás készülék kialakulása mögött, mely megkönnyítette az addigi nehéz vasalást. Előtte ezt a munkát egy nehéz, fogantyúra erősített fémmel végezték, melyet minden alkalommal a kemencén kellett felmelegíteni. 

Hogyan takarítsuk a vasalótalpat?

Azóta a vasaló hűséges segítőtársunk a mindennapi házimunka elvégzésében. A megfelelő karbantartást is meghálálja és még évek múltán is olyan lesz, mint újkorában. A legfontosabb, hogy elkerüljük a vízkő lerakódását és hogy tisztántartsuk a vasalótalpat. Hogyan lássunk hozzá? 

Hogyan szabaduljunk meg a vízkőtől a vasalóban? 

A legfontosabb, hogy desztillált vizet használjunk. Mivel az nem tartalmaz sókat és ásványi anyagokat, amelyek növelnék a víz keménységét, így nem alakul ki tőle vízkő vagy lerakódás. Könnyedén elkészíthetik akár otthon is! Minden vasalás után engedjék ki a vasalóból a gőzt. Jól rázzák meg és döntsék meg minden oldalra, hogy ne rakódjon le benne semmi! 

Hogyan szabaduljunk meg a már lerakódott vízkőtől? Az ügyes háziasszonyoknak erre is van egy bevált receptjük! Áztassanak egy rongyot felmelegített ecetbe. Kapcsolják be a vasalót és vasalják át az ecetes rongyot. Ez után a vasalót töröljék szárazra. Ezzel a házi praktikával biztosan sikerül megszabadulni a vízkőtől! 

Hogyan tisztítsuk a vasalótalpat? 

Már nagyanyáink is ismertek pár hatékony receptet arra, hogyan tisztíthatjuk a vasalótalpat. Ha a vasalótalpon csak pár helyen látszanak égés nyomai, akkor kitűnő szolgálatot tesz a fogkrém. Nyomjanak ki belőle egy rongyra, majd óvatosan, körkörös mozdulatokkal dörzsöljék meg az odaégett részt. A vasalótalpat mossák meg hideg vízzel, hogy ne maradjon rajta szennyeződés vagy fogkrém. Ez a módszer ideális a teflon vasalótalp tisztítására, melynek sérülékeny a felülete, így könnyen meg lehet karcolni. 

Ugyanilyen hatékony a már előbb említett ecet vagy a borotvahab is. A nagyon erős vagy régi égésekre a konyhasót ajánljuk. Arra viszont figyeljenek, hogy az apró kristályok ne karcolják meg a vasalótalp felületét. Tehát új vasaló esetében inkább más módszert válasszanak.  

A sót szórják rá egy rongyra. Melegítsék be a vasalót, majd törölgessék addig, amíg az égés nyomai el nem tűnnek. A maradékot akár egy törülközővel is letörölhetik. Ügyeljenek arra, hogy a sókristályok ne kerüljenek a vasaló nyílásaiba. 

Hogyan tisztítsuk a kerámia vasalót? 

A kerámia vasalók nagyon kedveltek manapság, mivel ez a vasalótalp sokkal minőségibb. A kerámia vasalók ellenállóbbak, tehát csak akkor ég rájuk valami, ha nem megfelelően használjuk. A kellemetlen égésekre létezik egy nagyon jó házi praktika - tisztítás alufóliával!

A még meleg vasalót (de nem forrót) úgy takaríthatjuk ki, hogy egy összegyűrt alufóliával dörzsöljük a felületet. Lényegében a mosogató dörzsit helyettesítjük vele. A tisztítás során vigyázzanak arra, hogy ne égessék meg magukat és hogy ne vigyék túlzásba, mivel akkor megsérthetik a vasalótalp felületét. 

A Philips gőzölős vasaló tisztítása 

Ez a kedvelt gyártó nem hagy semmit a véletlenre! A vásárlók minden szükséges információt, melyek a vasaló megfelelő karbantartását illetik, megtalálnak a hivatalos oldalon. Tehát akkor sem kell kétségbe esni, ha valaki már megszabadult a használati útmutatótól.  

Hogyan tisztíthatjuk a Philips gőzölős vasalót? Először is töltsék meg, kapcsolják be és állítsák a legmagasabb hőmérsékletre (gőz nélkül) a vasalót. Miután felmelegedett, húzzák ki és tartsák a mosogató fölé úgy, hogy a vasalótalp vízszintes helyzetben legyen. Egy gomb segítségével kapcsolják be a CALC CLEAN funkciót. 

A Philips vasaló vízkőtelenítése

Mozgassák előre-hátra, hogy teljesen kiürüljön. A vasaló nyílásain keresztül távozik a víz, gőz és a vízkő is. Melegítsék fel a vasalót és menjenek át vele egy tiszta anyagon, hogy a vasalótalp is tiszta legyen. 

Néhány Philips márkájú vasalónak van vízkő tárolója, ami nagyban megkönnyíti a tisztítás és karbantartás folyamatát! 

A Tefal vasaló tisztítása

A vízkő eltávolításánál ne használjanak vízkőtelenítő készítményt vagy ecetet! A vasalót melegítsék fel, húzzák ki, majd vegyék ki a vízkőtelenítő szelepet. Ez után spricceljék ki a vizet a vasalóból. A szelepet 4 órára áztassák ecetbe vagy citromlébe. 

A vasalótalpat rendszeresen töröljék át nedves szivaccsal, amikor még meleg!

Készítmények a vasaló tisztítására

Amennyiben nem bíznak a házi készítésű szerekben, akkor menjenek el egy drogériába. A piacon van pár termék, melyek megkönnyítik a vasaló karbantartását. Nagyon kedvelt termék pl. a Xavax, mely minden típusú vasalótalpon alkalmazható. Ráadásul védi is a vasalótalp felületét, így megelőzi az odaégést! 

Xavax na čistenie žehličky 

Bevált termék a Smart Iron is, mely az odaégett szennyeződések eltávolításában segít. A Collo inkább megelőzésként szolgál. 

Termékek megjelenítése a kategóriában:

A cikk szerzője


Hozzászólás írása
Közzétéve: 15.07.2019
A cikk értékelése:
(90.2%)

V tejto kategórií nájdete aj:

A legjobb vízszűrő kancsók - vélemények, teszteredmények és értékelésA legjobb vízszűrő kancsók - vélemények, teszteredmények és értékelés

A vízszűrő kancsó nagyon praktikus kiegészítő a konyhában. Hogyan működik a vízszűrő kancsó? Miért kellene használni? Minden fontosat megtudhatnak ebből a cikkből! 

Az antiallergén párnák és takarók minőségibb alvást biztosítanak. Közkedveltek a Dormeo szettjei és termékei! Az antiallergén párnák és takarók minőségibb alvást biztosítanak. Közkedveltek a Dormeo szettjei és termékei!

Az antiallergén ágynemű nem csak az allergiásoknak jó, de az allergia kialakulásának megakadályozásában is segít! Ön is szeretne ilyen terméket vásárolni? 

Hogyan válasszunk hóláncot személyautóra vagy összkerék meghajtású autóra? Hogyan válasszunk hóláncot személyautóra vagy összkerék meghajtású autóra?

A hólánc nem tartozik az autó kötelező felszereltségei közé, de a havas és jeges utakon nagy segítségünkre lehet. Segítünk a választásban!