Hogyan távolítsuk el a tapétát és a tapétaragasztót gipszkartonról vagy panelról?

A tapéták mindig is kedvelt dekorációs elemnek számítottak. Míg régen főleg praktikus szerepük volt és felragasztásukkal olcsón és effektíven otthonossá tehettük a panellakásokat, ma már divatosnak számítanak, hiszen bármilyen helyiséget hangulatossá tehetünk segítségükkel! 

Öreg tapéta eltávolítása a falról

A tapéta eltávolítására általában akkor kerül sor, ha éppen egy régi házat újítanak fel vagy csak egyszerűen megunták a saját tapétájukat, ezért szeretnék lecserélni. Ezt a lépést nem szabad alábecsülni, hizsen a tapéta megfelelő módon történő eltávolítása és a felület megtisztítása bebiztosítja, hogy egyszerűbben ragaszthassuk fel az új tapétát vagy a hordhassuk fel a vakolatot. A cikkünkben található útmutató segítségével gyerekjáték lesz az egész! 

Tegyék egyszerűbbé a tapéta eltávolítását!

Hogyan távolítsuk el a tapétát?

Akár gipszkartonról vagy panelról szeretnék eltávolítani a tapétát, mindkét esetben két lehetőségük van. Az első a tapéta eltávolítása szárazon, a második a tapéta eltávolítás a fal benedvesítésével. Melyik módszert érdemes választani? Ez a tapéta fajtájától és nyúlékonyságától is függ. 

Amennyiben olyan tapétát szeretnének eltávolítani, amelyet sajátkezűleg ragasztottak fel, akkor tudják azt, hogy milyen bázis van a tapéta alatt, ill. hogy milyen típusú maga a tapéta. De amennyiben egy öreg panellakás tapétáját szeretnék eltávolítani, akkor jó lenne tudni, mi vár Önökre a tapéta alatt. Sokszor találkozhatunk több réteg tapétával, melyek alatt még festék is van, vagy esetleg csak a csupasz panel. Erről egy eltávolított konnektor vagy kapcsoló segítségével is meggyőződhetünk. 

A munka megkezdése előtt

Még az előtt, hogy belekezdenének a munkába ne felejtsék el megfelelően előkészíteni a helyiséget. Ha víz segítégével tervezik eltávolítani a tapétát, akkor le kell takarni a padlót, hogy ne okozzanak kárt benne és az alsó szomszédot se áztassák el! Így azt az időt is megspórolhatják, amelyet a padló tisztítására kellene fordítani. 

Öreg tapéta eltávolítása

Ne felejtsék el kikapcsolni az elektromos áramot! A tapéta egyes részei ugyanis a konnektorok és a kapcsolók alá is beér, így a vízzel megszívott tapétának köszönhetően olyan helyekre juthatna víz, ahová nem kellen! 

Takarják le a helyiségben található bútorokat, ill. készítsenek egy szemeteszsákot a letépett tapéta darabokra! Természetesen védőszemüveget és kesztyűt is kellene viselni! 

A vlies tapéta eltávolítása

A legegyszerűbb a vlies tapéta eltávolítása, amelyet egyszerűen letéphetünk a falról szárazon is, így nem kell hozzá sem víz, sem vegyszer. Próbáljanak meg keresni egy olyan sarkat, ahol már kezd lejönni a tapéta, vagy kezdjék meg késsel. Ez után tépjék le a tapétát a falról fentről lefelé. 

Nagy előny az is, hogy a vlies tapétát minden maradék nélkül el lehet távolítani, így a ragasztóval nem is kell bajlódni. A fal már készen is áll az új tapéta ragasztására! 

Az öntapadó tapéta eltávolítása

Az öntapadó tapéta vagy az öntapadó dekoráció eltávolítása a falról szintén nagyon egyszerű - ezt is elvégezhetik szárazon. 

Az öntapadó tapéta eltávolítása

Ha meg szeretnék könnyíteni a munkájukat, akkor felmelegíthetik a tapétát hajszárítóval, melynek köszönhetően még egyszerűbben eltávolíthatóvá válik. A maradék ragasztót alkoholos alapú tisztítóval távolíthatják el. 

A papír tapéta eltávolítása

Papír tapéta esetében meleg vízre is szükségük lesz! Adjanak hozzá tapétaeltávolítót, amely a munka egészét könyebbé teszi és megbirkózik a legszívósabb tapétákkal és tapétaragasztókkal is! 

Az oldatot folyamatosan vigyék fel az összes falra és hagyják hatni legalább 15 - 20 percig. Lehetséges, hogy többször meg kell majd ismételniük ezt a procedúrát, míg az oldat be nem jut a tapéta alá, ahol elkezdi lebontani a ragasztót. 

Végezetül elkezdhetik lekaparni a tapétát speciális tapétakaparóval vagy spatulyával. 

✅ Metylan tapétaeltávolító

Odstraňovač tapiet metylan henkel

Próbálják ki a bevált, nagyon hatékony és olcsó tapétaeltávolítót, amely megkönnyíti munkájukat! Egy magas koncentrátumú termékről van szó. A tenzidek speciális kombinációjának köszönhetően eltávolíthatjuk vele a tapétákat és a több réteg olajos festéket is alattuk. 

» 5 - 15 perc alatt hat
» lefedhető terület: 100 - 200m2
» ár: 1600 forinttól

 

A vinil tapéta eltávolítása

Ahogy a papír tapéták esetében, a vinil tapéták eltávolítás is elég igényes feladat. A vinil tapéta ugyanis két rétegből áll. A felső műanyag, az alsó pedig cellulóz. A felső réteget lehet, hogy le tudják szedni szárazon is, de az alsó réteg eltávolításához vízre lesz szükségük. 

Amennyiben a felső réteget sem sikerül eltávolítaniuk, akkor meg kell sérteni a felületét, hogy az oldat be tudjon jutni az alsó régtegbe és ott végezze el feladatát. Ezt elvégezhetik késsel, melynek segítségével vágásokat ejthetnek a tapétán vagy akár tüskés hengert is használhatnak. 

Amikor a tapéta nem adja fel

Több féle képpen is felvihetik a vizet a tapétára. Használhatnak festőhengert, spriccelőt, esetleg egy nagy szivacsot. A víz gyorsabb felszívódását nedves környezet előidézésével is segíthetik, tehát csukják be az ablakokat, hogy a víz ne tudjon hová párologni. 

Ha még jobban meg szeretnék könnyíteni munkájukat, akkor használhatnak tapétaleszedőt, amely a legtisztább és legkényelmesebb megoldás. 

A ragasztó alapos eltávolításában a vegyszerek segítenek, amelyeket ahhoz a vízhez kell hozzáadni, amelyet a tapéta nedvesítesére fognak használni (pl. az előbb említett Metylan vagy Henkel esetében). 

Az új tapéta felragasztása előtt ne feledjék megfelelően kiszárítani a falakat, hogy ne jelenjen meg rajtuk a kellemetlen penész. A szellőztetés és a falak szárítása akár több napig is eltarthat. 

Termékek megjelenítése a kategóriában:

A cikk szerzője


Hozzászólás írása
Közzétéve: 28.09.2019
A cikk értékelése:
(90.8%)

További cikkek a kategóriában:

Hogyan fessük le a radiátort? A legjobb festék radiátorra szagmentes!Hogyan fessük le a radiátort? A legjobb festék radiátorra szagmentes!

A radiátor lefestésével bárki megbirkózik! Elég pár ezer forintot rászánni. A munkát természetesen a kimondottan radiátorra gyártott festékek is megkönnyítik. Lehet, hogy azt fogják...

Mélyalapozó bevonat betonra és gipszkartonra - mélyalapozó kalauzMélyalapozó bevonat betonra és gipszkartonra - mélyalapozó kalauz

A mélyalapozás egy olyan eljárás, mely során a felületet előkészítik a további felületi kezelésre. Hogyan válasszuk ki a konkrét mélyalapozót? Cikkünkből megtudhatják! 

Hogyan fessük le a tetőt, ill. melyik festék a legalkalmasabb erre? Hogyan fessük le a tetőt, ill. melyik festék a legalkalmasabb erre?

A megrepedezett és lepattogott festék nem néz ki jól, ráadásul ami még rosszabb, hogy így a tető sincs megfelelően védve. Ilyenkor szabad a pálya a rozsdának! Hogyan gondoskodjunk a fém...