Hogyan távolítsuk el a mohát a tetőről?

Amennyibeb családi házat vagy hétvégi házat vásárolunk, akkor el kell fogadnunk, hogy bizony törődni is kell vele. A házról és a környezetéről is! A ház karbantartásakor sokan elfelejtik a tetőt, pedig ez szintén nagyon fontos része a háznak és ápolást igényel! 

Moha a háztetőn

Mi törtéik, ha elhanyagoljuk a tetőt? A leggyakoribb jel, hogy a tetőn moha kezd el nőni. Néhány országban a mohával borított tetőnek még örülnek is, hiszen egészen romantikus hatást kelt - ilyen pl. Anglia. Az itteni körülmények között, de főleg az új építésű házaknál az emberek azonban nem fogadják örömmel a mohát. 

Vannak olyan tetőcserepek, melyekben nem tesz kárt egy kis moha, de vannak olyanok is, melyeknél nagy problémákat okozhat. A moha zuzmóval kombinálva idővel összefüggő területet alkothat a tetőn. Mivel a moha sok vizet képes magában tartani, ami serkenti az oxidációs folyamatokat, ezért a moha szaporodását meg kell állítani! 

Amennyiben a tető ellenőrzése során nem találtak mohát, akkor ne feletkezzenek meg a megelőzésről! Főleg akkor nagyon fontos a tető rendszeres ellenőrzése, ha házuk nedves környezetben van, így ideális körülmények teremtődnek a tetőn a moha kialakulására. Olyan termékeket is lehet vásárolni, melyek megelőzik a moha kialakulását.  

Hogyan távolítsuk el a mohát a tetőről?

Több módszer is van a moha eltávolítására. Ez egyik véghezvitelére nem a tetőn, hanem a földön kell felkészülni. Ügyeljenek a biztonságra! A tető nedves és a felülete sikamlós. Ha félnek felmászni a tetőre, akkor inkább bízzák a feladatot a szakemberekre. Amennyiben nincs problémájuk a magassággal, akkor biztosítsák ki a létrát, és a biztosítókötélre is gondoljanak (kössék pl. a kéményhez), ha véletlenül megcsúsznának. 

Négy alapvető módszer létezik a moha eltávolítására: 

  1. Mechanikus - magasnyomású víz használata
  2. Speciális vegyi készítmények használata
  3. Réz-szulfát segítségével
  4. Mész használatával

A moha mechanikus eltávolítása a magasnyomású tisztító használatát jelenti. A víz nyomásának hatására a moha és egyéb szennyeződések lepotyognak a tetőről. Amennyiben ez a módszer nem tüntet el minden szennyeződést, akkor a maradékot kefével ajánlott átdörzsölni. A magasnyomású tisztítókat villamos hálózatra kell kötni, de a biztonsági szempontot is figyelembe kell venni! E módszer alkalmazása előt bizonyosodjanak meg róla, hogy tetőjük megfelelő ehhez a tisztítási módhoz. A zsindely tető pl. nem a legjobb jelölt, mivel a magas nyomás következtében elkezdhet levállni. Amennyiben nem biztosak a dolgukban, akkor nyugodtan kérjenek tanácsot a gyártótól. 

A speciális vegyszerek használata valószínűleg a legelterjedtebb módja a moha eltávolításának a tetőről. Ez egy nagyon gyors módszer, ráadásul a piacon nagyon sok típusú termék elérhető. Megelőző hatásuk van. A szer felvitele a tetőre felettébb egyszerű. Először el kell távolítani a mohát, majd fel kell vinni az adott vegyi készítményt. 

Az egyik legkedveltebb termék a Mechostop. Elég kedvező áron, 4 300 forintért megvásárolható és a tetőt 10 éven keresztül védeni fogja. Könnyen felvihető és nincs káros hatással a környezetre. Találhatnak olyan termékeket is, melyek az üvegházakon, járdákon vagy sírköveken segítenek meggátolni a moha kialakulását. Ezeket a prevenciós szereket akár már 900 forinttól is megvásárolhatják. 

Egy drágább változat a KATEPAL K-10 (machostop). Ez a készítmény a legtöbb tetőre megfelelő. Meggátolja a mikroorganizmusok szaporodását olyan felületeken, mint a homlokzat, a fa, a kő, az aszfalt, a beton vagy a műanyag. A micéliumokat is eltávolítja, tehát megakadályozza a további növekedést. Ezt a készítményt azonban nem ajánlott nedves felületen alkalmazni, tehát akkor használják, amikor nem várható eső. Ára kb. 7 ezer Ft. 

Mohaeltávolító szer

Amint látják, több termék közül is választhatnak. Mivel a tető megtisztítása nagyon eltérő költségekre jöhet ki, ezért igyekezzenek olyan módszert választani, ami a pénztárcájuknak és lehetőségeiknek is megfelelő. Még vásárlás előtt érdemes áttanulmányozni az adott terméket, hiszen így megtudhatják, hogy használható-e az Önök tetőjén. 

Egy másik lehetőség a moha eltávolításra a réz-szulfát használata. Ez egy méz tartalmú vegyület, melyet akár egy drogériában is megvásárolhatnak. Tiszta vízzel kell feloldani, majd a száraz tetőre kell spriccelni. A felvitelkor kerüljék a nagy forróságot! 

Az utolsó gyakran alkalmazott módszer a mész használata. Ez a módszer nagyon hasonlít a réz-szulfátos módszerhez, mind a moha eltávolításában, mind biztonsági szempontból. Használata a tavaszi időszakban ajánlott. 

A moha eltávolítása a tetőről nem egy bonyolult folyamat. Általában igaz, hogy a készítmények hosszú ideig hatékonyak és megelőző hatásuk van. Ezért fontos, hogy a tető se legyen elhanyagolva és ugyanolyan figyelmet szenteljünk neki, mint a ház többi részének. 

A cikk szerzője


Hozzászólás írása
Közzétéve: 04.03.2020
A cikk értékelése:
(89%)

V tejto kategórií nájdete aj:

Madársóska - a gyógyhatású növény gondozásaMadársóska - a gyógyhatású növény gondozása

A természetben 800 fajtája fordul elő, de nálunk leggyakrabban az erdei madársóskával találkozhatunk. Segít a rossz közérzeten, ínygyulladáskor és a gyomor fájdalmakor is. Hogyan...

Puhafalú medence foltozásaPuhafalú medence foltozása

A medencén lévő lyukak keresése olykor nagy fejtörést okoz, de mindenképpen elhanyagolhatatlan. Hogyan találjuk meg a medencén lévő lyukat? Cikkünken megismerkedhetnek a legegyszerűbb...

Napelem panelek házra, nyaralóra vagy medencére. Minden, amit tudni érdemes. Napelem panelek házra, nyaralóra vagy medencére. Minden, amit tudni érdemes.

Napelemmel sok pénzt lehet spórolni. Mit kell róluk tudni? Mi alapján érdemes választani? Hogyan lehet elintézni a támogatást? Minden fontos információt megtudhatnak cikkünkből.