Hogyan távolítsuk el a lóherét a gyepből?

Tökéletes gyepről álmodnak, amely a kertjükben fog virítani? A csapdákat viszont már nagyon jól ismerik! Először a pitypang, majd a lóhere lepi el a gyepet. 

Lóhere a fűben

Úgy tűnhet, inkább rét növekszik kertjükben, mintsem gyep, melyről mindig álmodtak. Hogyan szabadulhatunk meg a lóherétől anélkül, hogy maradandó kárt okoznánk a gyepnek? 

Támadjunk vegyszerekkel 

  • Bofix - hatékony szer a kétszikű gyomok és a díszfüvek ellen. Hatásának gyorsaságát az időjárás is befolyásolja, hiszen minél melegebb van, annál -gyorsabban fejti ki hatását. Átlagosan ez 7-14 napba telik. Ebben az időszakban nem ajánlott füvet vágni. Várjanak, míg a fű megbarnul, kiszárad és csak ez után cselekedjenek!  
  • Dicopur - fűfélék és kétszikűek ellen kifejlesztett herbicid. Oldat formájában aplikálható spriccelő segítségével. A permetezést követő 3. napon levághatják a füvet. 
  • Roundup max - amennyiben kertjükben nem csak lóhere, de más gazok is felbukkantak, akkor ezt a készítményt ajánljuk. Ez egy erős koncentrátum, amelyet feloldva a kifejezetten intenzív gaz ellen használhatunk. 

Készítmények lóhere és a gaz ellen

Léteznek szeltív és nem szelektív herbicidek. Ezeket még külön alkategóriákba sorolhatjuk. Hogyan különböztethetjük meg őket? 

 

 

Szelektív herbicidek

Ezt a típust vetés előtt, vetés után kell alkalmazni, ill. a növény kihajtása és szüret után. Használat előtt fontos átgondolni, hogy mikor aplikálható a készítmény (a növény fejlődési fázisa is lényeges), be kell tartani a pontos adagolást és megfelelően kell alkalmazni. A szelektív herbicidek csak bizonyos növények (gyomok) ellen hatásosak, így a többi növényre nem ártalmasak. 

  1. Kontakt hatású herbicidek – csak kihajtott növények esetében hatékony.
  2. Szisztematikus herbicidek– a növény (gaz) föld feletti és föld alatti részein is hat, majd tovább terjed a növény többi részére. A herbicidek a növény anyagcseréjét zavarják meg, lelassítják a növekedését és deformálják azt. 
  3. Talajherbicidek – a gyökérrendszer segítségével terjed el a növényben. Ezt a típust a növény vetése előtt kell alkalmazni, így rögtön a csírázó növényt iktatja ki. A rizikó az, hogy az anyag akár hosszabb ideig is a földben maradhat. 

Nem szelektív herbicidek

Olyan területeken használják, melyeket teljesen ellepett a gaz. Kultúrnövények közelében nem ajánlott a használata, mivel azokban is kárt tehet. 

  1. Kontakt hatású herbicidek – hosszútávú hatásuk van a földben, így kiirtják a gazt. Maradékot hagynak a földben. 
  2. Szisztematikus herbicidek – a kontakt hatású herbicidekkel ellentétben a növény zöld részei szívják fel és szállítják. Rövid ideig hatnak. A kontakt hatású herbicidekkel ellentétben nem maradnak a földben. 

Egyéb tippek

Mechanikus eltávolítás - Úgy tűnhet, hogy a kézzel történől eltávolítás nem praktikus. Amennyiben kis területű gyeppel rendelkeznek és még nem szaporodott el túlságosan a lóhere, akkor saját kezűleg is megszabadulhatnak tőle. Ebben a stádiumban még lehetséges, hogy megszabaduljanak a gaztól egyszerűen, gyosran, vegyszerek nélkül. Nagyobb területeknél ezt a módszert nem ajánljuk. Ebben az esetben túl sok időt venne igénybe a gyomlálás, ezért egy okosabb megoldást kell keresni! 

Trágyázás - a talaj magas pH értéke a gyom elszaporodásához vezethet. Az ideális érték 6 - 6,5. Amennyiben a talaj túl lúgos, akkor ideális körülményeket teremt a gyom szaporodásához  és növekedéséhez. A megfelelő pH értéket rendszeres trágyázással érhetjük el. Fontolják meg milyen trágya lenne a legmegfelelőbb. A fű így megnő és megakadályozza a gazok növekedését és szaporodását. 

A cikk szerzője


Hozzászólás írása
Közzétéve: 06.08.2019
A cikk értékelése:
(89.8%)

V tejto kategórií nájdete aj:

Hogyan tisztítsuk meg a térkövet az olajtól és a zsírfoltoktól? Hogyan tisztítsuk meg a térkövet az olajtól és a zsírfoltoktól?

Létezik olyan dolog, ami kárt tehet a térkőben? Milyen készítményeket használjunk a tisztítására? Hogyan érhetjük el, hogy a térkő úgy nézzenk ki, akár az új? Cikkünkben minden kérdésre...

A konyhapult megfelelő magasságaA konyhapult megfelelő magassága

A konyhapult magassága nagyon fontos tényező a konyha berendezése során. Cikkünkből megtudhatják, hogyan határozhatják meg a megfelelő magasságot úgy, hogy az új konyha ne legyen káros...

Anatómiai párnák - minden, amit tudni érdemesAnatómiai párnák - minden, amit tudni érdemes

Az anatómiai párna tökéletes választás azoknak, akik éjjel nem tudják magukat rendesen kialudni és fájdalommal kelnek, ami az egész napos tevékenységüket is befolyásolja.