Hogyan tároljuk a zöldségeket és a gyümölcsöket?

A zöldség és gyümölcs megfelelő elrakása nem egy kertésznek okozott már gondot! A pár hónap után megpenészesedett gyümölcs vagy a kárbaveszett zöldség nagy veszteséget jelent. 

Fa láda almával

Amennyiben idén több termésük lett, mint amire számítottak, ezért el szeretnék rakni a megmaradt zöldségeket és gyümölcsöket télre, úgy, hogy ne keletkezzen bennük nagy kár, akkor ez a cikk pont Önöknek szól! 

Hogyan tároljuk az almát és a körtét? 

Még mielőtt eltennék a gyümölcsöket, fontos ellenőrizni, hogy nincsenek-e rajtuk élősködők, hogy azokat ne vigyék át a többi termésre. Már a szedés során is lényeges, hogyan bánnak a gyümölccsel. Ezt a feladatot száraz időben végezzék el, lehetőleg egy hűvösebb napon vagy kora reggel, amikor még nincs meleg. A terméskocsánnyal együtt szedjék le őket! Ne dobálják a gyümölcsöket, hiszen így sérülések keletkezhetnek rajtuk, amelyek sokkal hajlamosabbak a megbetegedésre. 

A terméseket mossák meg, majd hagyják megszáradni. Helyezzék őket újságpapírba, ami meggátolja a penész kialakulását. Olyan tárolót válasszanak, amelyben nincsenek kiugrások és a belső része sima.  

Hogyan tároljuk a bogyós gyümölcsöket? 

A bogyós gyümölcsök tárolásának legjobb módja a fagyasztás. A fagyasztás folyamatának során az összes reakció leáll, így a gyümölcs nem veszít értékéből, ráadásul a benne lévő vitaminok 80 - 90% is megmarad. 

A folyamat nagyon egyszerű. A legjobb, ha a rögtön szedés után lefagyasztják a gyümölcsöt, mivel hűtőben történő tárolás során csak feleslegesen csökken a vitaminok mennyisége. Mossák meg a gyümölcsöt és rakják zacskóba. Ne csináljanak túl nagy csomagokat, hogy ne alakuljon ki túl sok jég benne. Az ideális hőmérséklet - 18-tól - 30°C.ig. 

A bogyós gyümölcsök tárolása fagyasztóban

Ezt a folyamatot a zöldségekkel is megismételhetik. 

Szirup, must vagy dzsem készítése

A sérült gyümölcsökből, melyeket már nem lehet tovább tárolni kitűnő szirupokat, leveket vagy dzsemeket lehet csinálni. Amennyiben túl sok gyümölcsük van, akkor ez egy kitűnő mód a tárolásukra. 

A káposztafélék tárolása

A káposztafélék tárolásakor több lehetőségünk is van. Csinálhatnak melegágyat és a keresztben lévő barázdákba eltehetik a káposztát vagy a kelt a külsö levelek nélkül. Ez után szórják be őket homokkal vagy földdel. Figyeljenek arra, hogy a zöldségek ne érjenek egymáshoz. 

A másik lehetőség a zöldség lefedése. Ilyen esetben tegyék a zöldséget ládába és takarják le hálóval, hogy ne férjenek hozzá a rágcsálók és alalkítsanak ki egy szigetelő réteget levelekből és szalmából. A termést a padláson is tárolhatják, ahol szénába kell azt helyezni és egy szigetelő réteggel kell lefedni. 

A gyökérzöldségek tárolása

A gyökérzöldségek hosszú hónapokon keresztül tárolhatóak a pincében. Áshatnak egy gödröt, amelybe elhelyezik a terméseket vagy akár egyszerűen ládába is tehetik őket. Ez egy jó alternatíva, de ilyenkor homokkal is ajánlott a zöldségeket leszórni. Válasszák ki a ládát, szórjanak bele homokot vagy esetleg agyagos földet és a zöldségeket úgy rakják a ládába, hogy csak a felső részük legyen kint. A pincében akár szabadon is alakíthatnak ki homok kupacokat a zöldségeknek. 

A padláson tárolhatnak hagymát is. Ez nem egy bonyolult módszer. Takarják le újságpapírral, de kemény fagyok esetén szalmával is szigeteljék le. 

Szerkesztőségünk ajánlása: A hagymát úgy is tárolhatják, hogy pár darabot összefonnak. Így a hagyma otthonunk dekorációjaként is szolgálhat. Nagyszüleink is így csinálták! 

A hagyma összefonása

A tárolás körülményei

A tárolásra kiválasztott helyiség legyen sötét és ne csökkenjen benne fagypont alá a hőmérséklet ( 0 - 4°C). Ideális egy jól szellőző pince. Nagyon fontos a szellőzés, a levegő mozgása, hiszen az megakadályozza a gombák elszaporodását. Ezen körülmények azért lényegesek, mert hosszú ideig segítenek megőrizni a termés ízét és friss színezetét. 

Ellenőrizzék rendszeresen a helyiség hőmérsékletét és páratartalmát. A hőmérsékletnek nem szabad nulla fok alá csökkennie és az ideális páratartalom 80% - 90%.

A helyiség és a ládák fertőtlenítése a folyamat fontos részét képezi. Erre a célra használjanak forró vizet vagy gőzt, amely könnyedén elbánik a baktériumokkal! Amennyiben drasztikusabb megoldásra vágynak, akkor vásárolhatnak klór, mész vagy rézgálic alapú készítményeket is. 

Gyakori hibák

Fontosnak tartjuk, hogy felhívjuk a figyelmet a gyakori hibákra, hogy könnyen megelőzhessék őket. 

Ne tárolják a gyümölcsöket és zöldségeket abban a helyiségben, ahol a benzint, olajat, festékeket, kenőanyagokat vagy más vegyi készítményeket tárolnak. 

Néhány gyümölcs vagy zöldség hamarabbb tönkremegy, ha egymáshoz közel vannak tárolva. Ez miatt ajánlott őket külön tárolni. Amennyiben erre nincs lehetőségük, akkor próbálják meg a terméseket homokban vagy műanyag zacskóban tárolni. Így csökkenthetik a negatív hatást. 

A különféle almafajtákat sem ajánlatos együtt tárolni, ráadásul a korai és kései terméseket is külön ajánlott elhelyezni. Befolyásolhatják egymás érését és ízét. 

A cikk szerzője


Hozzászólás írása
Közzétéve: 26.06.2020
A cikk értékelése:
(90.6%)

V tejto kategórií nájdete aj:

Hogyan távolítsuk el a pillanatragasztót bőrről, bútorról vagy textíliáról? Hogyan távolítsuk el a pillanatragasztót bőrről, bútorról vagy textíliáról?

A pillanatragasztót akár forradalmi találmánynak is nevezhetjük, amely azonban kárt is okozhat. Leggyakrabban az összetapadt ujjak és a tárgyakon megjelenő csúnya foltok okoznak...

Homokszűrő vagy papírszűrő a medencébe? Melyik a jobb? Homokszűrő vagy papírszűrő a medencébe? Melyik a jobb?

Amennyiben szeretnének egy medencét, akkor egy megbízható szűrőrendszert is kell hozzá vásárolniuk, amely segít azt tisztán tartani. A homokszűrő vagy a papírszűrő a jobb? 

A padló hőszigetelése öreg házban? A leggyakoribb a Styrodur (polisztirol). A padló hőszigetelése öreg házban? A leggyakoribb a Styrodur (polisztirol).

A ház szigetelés nem mindig volt a megszokott tervek része, főleg azon házak esetében, melyek több, mint 40 évvel ezelőtt épültek. Cikkkünkből megtudhatják, hogyan szigetelhetik le a...