Hogyan takarítsuk a mosógép belsejét?

Tökéletesen tiszta, öblítőtől illatos ruhák. Pontosan ez a végeredménye a mosógép munkájának! Az Ön mosógépe is még sok évig képes lesz ellátni ezt a feladatot. Ez valóban így van? 

Mennyi ideig tart ki egy mosógép? A mosógépnek is szüksége van rendszeres karbantartásra, máskülönben megtörténhet, hogy hamarabb tönkremegy, mint ahogy azt elképzeltük! Hogyan tisztítsák effektíven a mosógépet? Megmutatjukza! 

Vízkő a mosógépben

A mosógép feladata, hogy megszabadítsa ruháinkat a kellemetlen szagoktól és szennyeződésektől. Ennek érdekében vizet használ és mi még egyéb készítményeket is hozzáadunk. Ez mind befolyásolja a mosógép élettartamát. 

Hogyan? A legnagyobb problémát a vízkő okozza! Minden mosásnál egy kicsit több rakódik le belőle a mosógép belsejébe, így élettartamát akár 30%-al lecsökkentheti. Tehát ha eredetileg a mosógép 10 évig funkcionált volna, akkor ez 7 évre csökken. A legnagyobb probléma tehát a kemény víz. Amennyiben pontosan szeretnék tudni, hogy milyen állapotban van a víz lakásukban, akkor érdemes kivizsgáltatni. 

Amellett, hogy kárt tesz a mosógépben, a vízkő a mosás hatékonyságát is csökkenti! Egy másik gyakran előforduló probléma a bűzamely a lerakódások és szennyeződések miatt alakul ki. Ez szintúgy befolyásolja a mosás minőségét. Hogyan bánjunk el a vízkővel, bűzzel és lerakódásokkal? 

 

A mosógép tisztítása ecettel és kristálysóval

Az egyik legolcsóbb, de leghatékonyabb módszer. Elegendő hozzá 1 kg kristályszóda és 1l 8%-os ecet. A mosógépbe legalább 3 liter vizet öntsünk! A szódát forrásban lévő vízben feloldjuk és a mosógép dobjába tesszük. A mosógépet elindítjuk a legmagasabb hőfokú, leghosszabb mosáson. A végtermék egy hab lesz, mely tartalmazza a feloldott szennyeződést is. 

E folyamatnál a szűrőket is ajánlott kitisztítani. Következik az ecet, melyet a mosógép dobjába öntünk és újfent elindítjuk a berendezést maximális teljesítményen. Az ecet fertőtlenítőként funkcionál és segít megszabadulni a penésztől és bűztől. Ez után hagyjuk a mosógépet megfelelően átszellőzni és kiszáradni!

A mosógép tisztítása ecettel

A citromsó is beválik! 

Az ecet helyett akár citromsót is használhatunk, melynek ugyanolyan hatása van. Segít megszabadulni a bűztől, eltávolítja a vízkövet és a lerakódásokat. Az e fajta, ecettel, citromsóval és szódával történő takarítást legalább évente kétszer meg kellene ismételni. 

SAVO vagy CALGON a bűz ellen

A Savo és a Calgon hazsnálata is beválik. A szakemberek is ezt tanácsolják! A Savo a bűz és a penész ellen nyújt védelmet. Ennek érdekében a penész elleni Savot kell megvásárolni! Ahogyan az ecet és citromsó esetében is, a Savot vagy a mosógép dobjába, vagy az adagolóba öntsék! A Savo ára 1200 - 1800 Ft. 

A Calgon szakemberek által hitelesített készítmény, melyet a mosogatógép gyártók is ajánlanak. Ez egy olyan komplex tisztító eszköz, mely elbánik a vízkővel, bűzzel és a lerakódásokkal is. A vízkő kialakulása ellen is védelmet nyújt! Egyszerűen csak használják mosás közben, a többiről gondoskodik maga a készítmény! A por vagy a tabletták ár 1800-4500 Ft a csomagolás méretétől függően. 

Készítmények a mosógép tisztítására

Otthoni praktikák a mosógép tisztítására

Van még valami más is? Az emberek különféle praktikákat találnak ki annak érdekében, hogy minél olcsóbban és hatékonyabban óvhassák mosógépüket. Ezért mi összeírtunk Önöknek pár tippet, melyek szintén hatékonyak lehetnek. 

Segíthet, ha a mosóport közvetlenül a mosógép dobjába teszik és kihagyják az öblítőt. Hiszen pont az öblítőn szokott penész keletkezni, mivel nem párolog el. Az adagoló és a filterek rendszeres tisztítása is nagyon fontos! Ez egyáltalán nem bonyolult feladat. Elég csak kivenni és ecetes vízbe áztatni. 

Jó ötlet lehet néha üresen eleindítani a mosógépet maximális teljesítményen. 

A bűz ellen használhatnak illatgyöngyöket, melyekkel az öblítőt is helyettesíthetik. Egy ilyen kiegészítő a Lenortól 1500-2100 Ft-ba kerül. 

A cikk szerzője


Hozzászólás írása
Közzétéve: 14.07.2019
A cikk értékelése:
(90.6%)

V tejto kategórií nájdete aj:

Hogyan tisztítsuk meg a térkövet az olajtól és a zsírfoltoktól? Hogyan tisztítsuk meg a térkövet az olajtól és a zsírfoltoktól?

Létezik olyan dolog, ami kárt tehet a térkőben? Milyen készítményeket használjunk a tisztítására? Hogyan érhetjük el, hogy a térkő úgy nézzenk ki, akár az új? Cikkünkben minden kérdésre...

A konyhapult megfelelő magasságaA konyhapult megfelelő magassága

A konyhapult magassága nagyon fontos tényező a konyha berendezése során. Cikkünkből megtudhatják, hogyan határozhatják meg a megfelelő magasságot úgy, hogy az új konyha ne legyen káros...

Anatómiai párnák - minden, amit tudni érdemesAnatómiai párnák - minden, amit tudni érdemes

Az anatómiai párna tökéletes választás azoknak, akik éjjel nem tudják magukat rendesen kialudni és fájdalommal kelnek, ami az egész napos tevékenységüket is befolyásolja.