Hogyan szellőztessünk megfelelően télen?

Már egyre hűvösebb kint a levegő, az ablakok becsukódnak, a fűtési időszak beindul. Ki szeretne fázni a saját lakásában? Szellőztetni bizony akkor is kell, ha már attól is vacognak a fogaik, hogy az ablak kinyitására gondolnak. 

Megfelelő szellőztetés télen

Cikkünkből megtudhatják, hogyan szellőztethetnek télen is hatékonyan, hogy ne legyen nedvesség és penész sem otthonukban. 

Miért szellőztessünk rendszeresen? 

Biztosan találták már magukat olyan helyen, ahol elhasznált, nehéz volt a levegő. Emlékeznek, hogyan érezték ott magukat? Biztosan ásítoztak és csak az alvásra tudtak gondolni. Így akár otthonukban is érezhetik magukat, ha sokáig nem szellőztetnek. A szén-dioxidnak távoznia kell, ha tetszik, ha nem! Ezzel együtt megszabadulhatnak a baktériumoktól, vírusoktól, melyek különféle betegségeket okozhatnak. 

Nyáron kint szárították a ruháka, télen inkább a folyosón vagy a hálószobában szárítják őket. Kintre télen mégsem teregethetnek! Ebből adódóan a lakásban sokkal több lesz a nedvesség, így a penészes falakhoz is egy lépéssel közelebb kerülnek. 

Addig is küzdhetnek a köhögéssel, allergiával vagy ekcémával, melyektől utólag nagyon nehéz megszabadulni. A penész jelenléte rosszul hat az immunrendszerre, csökkenti az életszínvonalat és szervezetünk folyamatosan elfonnyad miatta.

Hogyan szellőztessünk télen?

Ne nyissák télen bukóra az ablakot! Ezzel tönkretennék a tömítést és ha hosszú ideig nyitva hagyják az ablakot, akkor elkezdenek nedvesedni a falak és már meg is érkezik a penész. Inkább a rövid (max. 5 perc), intenzív szellőztetést részesítsék előnyben naponta háromszor. Legjobb reggel, ebéd után és lefekvés előtt szellőztetni. 

Nyitott ablak télen és levegőcsere

Egy jól kiszellőzött helyiségben kellemesebb az alvás. Addig hagyják nyitva az ablakot, amíg az párás nem lesz. Így maga az ablak jelzi, hogy mikor elég a hidegből. 

Elég egy gyors levegőcsere

A gyors szellőztetés célja a levegő cseréje és lehűtése. A lehűlt falakat és padlót újból fel kell melegíteni, ezért a fűtés automatikusan bekapcsol. Csináljanak huzatot, hogy a levegő cseréje gyorsabban végbemenjen. A konyhát és a fürdőszobát szellőztessék gyakrabban, hogy a gőzök ne maradjanak ott feleslegesen sokáig. 

Ha észreveszik, hogy kezd penészes lenni a fal, akkor ne szárítsák többé bent a ruhákat! Hagyják, hogy szabadon mozogjon a levegő a szobákban és ne fokozzák a levegő nedvességtartamát. A konyhában a felesleges gőzt elnyeli a gőzelszívő, tehát ne felejtsék el bekapcsolni. 

Hiányzik a természetes szellőzés

A probléma a nedvességgel és a penész gyakori megjelenése akkor kezdődött, amikor az öreg fa ablakok új, műanyag ablakra lettek cserélve. Ezek jobban szigetelnek, amely miatt kevesebbet kell fizetni a fűtésért. Pontosan a jó szigetelés gátolja meg, hogy a levegő az ablak kinyitása nélkül is cserélődjön. Ez miatt fontos, hogy minden helyiséget rendszeresen szellőztessenek! A friss leveő nem csak Önöknek tesz jót, de a padlónak és a falaknak is szükségük van rá. 

Az új házak szellőztetése télen

Az új házban szellőztessenek gyakrabban. Egy évbe is beletelhet, mire elérik a megfelelő nedvességtartalmat (nem kéne 50%-nál többnek lennie).

Az új ház szellőztetése télen

A felgyülemlett nedvesség eltávolításával segíthetnek az újépítésű háznak száradni télen is, hiszen senki nem örülne a nedves falaknak vagy a penésznek egy új ház esetében! 

Nem csak a szellőztetés segít 

A szellőztetés nagyon fontos szempont a penészt és a nedvességet tekintve, de készültünk még pár tippel, melyek segítenek a hatékonyabb szellőztetésben és a nedvességgel szembeni harcban:

  • Már a berendezéskor gondoljanak a levegő körforgására. A bútorokat ne rakják teljesen a falhoz. Hagyjanak ki legalább 5 cm-t. Hagyják a levegőt szabadon áramolni a helyiségben! 
  • Akár nedvességmérővel is ellenőrizhetik a levegő nedvességtartamát. Ha el szeretnék kerülni a penészt, akkor vásároljanak egy ilyen berendezést. 
  • Azon helyiségek hőmérséklete, ahol télen is sok időt töltenek ne csökkenjen 21 °C alá. Igyekezzenek ezt nem elfelejteni! 
  • A párátlanító is segíthet megszabadulni a nedvességtől. Ne felejtsék el rendszeresen könteni belőle a vizet! 

Szellőztetésből is megárt a sok!

Jóból is megárt a sok! A téli levegő, amely a túl sokáig nyitva hagyott ablakon jön be, rossz hatással lehet az egészségre és itt most nem csak a megfázásra gondolunk! Akár reumás panaszokat is előidézhet, ami nagyon kellemetlen! 

A cikk szerzője


Hozzászólás írása
Közzétéve: 10.12.2019
A cikk értékelése:
(90%)

V tejto kategórií nájdete aj:

Hogyan távolítsuk el a pillanatragasztót bőrről, bútorról vagy textíliáról? Hogyan távolítsuk el a pillanatragasztót bőrről, bútorról vagy textíliáról?

A pillanatragasztót akár forradalmi találmánynak is nevezhetjük, amely azonban kárt is okozhat. Leggyakrabban az összetapadt ujjak és a tárgyakon megjelenő csúnya foltok okoznak...

Hogyan tároljuk a zöldségeket és a gyümölcsöket?Hogyan tároljuk a zöldségeket és a gyümölcsöket?

Amennyiben idén több termésük lett, mint amire számítottak, ezért el szeretnék rakni a megmaradt zöldségeket és gyümölcsöket télre, úgy, hogy ne keletkezzen bennük nagy kár, akkor ez a...

Homokszűrő vagy papírszűrő a medencébe? Melyik a jobb? Homokszűrő vagy papírszűrő a medencébe? Melyik a jobb?

Amennyiben szeretnének egy medencét, akkor egy megbízható szűrőrendszert is kell hozzá vásárolniuk, amely segít azt tisztán tartani. A homokszűrő vagy a papírszűrő a jobb?