Hogyan szárítsunk ruhákat bent? A ruhák szárítása kis lakásban nagyon nehéz feladat!

Főleg a lakásban élőknek télen szembe kell nézniük egy problémával - kint esik, havazik vagy fagy és a lakásban nem tudják hova kiteregetni a frissen mosott ruhákat. 

Szárítókötél télen

A szennyes már halmokban áll, de a vizes ruhák még mindig nem száradtak meg? Ezen a télen megtalálhatják a jó megoldást! 

Vigyázzanak a radiátoron szárítással! 

Sok háztartás használja az év folyamán az erkélyt, azonban télen ez nem eléggé praktikus, mivel ott nem száradnak meg a ruhák. Ez miatt télen általában bent szárítjuk ruháinkat. Nagy hiba! Ennek következtében akár 30 %-al is nőhet a páratartalom a lakásban! Így ideális helyet alakítunk ki a penésznek és a baktériumoknak. A penész az immunrendszer legyengüléséhez vezet, így a vírusok belégzése betegségeket okozhat, ill. a penész valakinél akár allergiás reakciót is kiválthat. 

A ruhák szárítása lakásban

Amennyiben nincs nagyon helyük improvizálni, akkor próbáljanak meg az ablakhoz közel teregetni és gyakran szellőztetni. Ne szártsák a ruhákat a hálószobában, a nappaliban vagy ott, ahol sok időt töltentek! Amennyiben napközben iskolában vagy munkában vannak, akkor ezeket az órákat használják ki a ruhák szárítására. 

A ruhák szárítása bent

Hagyják, hogy a nedves ruhák nyitott ablaknál száradjanak. Az felgyorsítja a száradást, így mikor hazamennek rögtön elrakhatják a száraz ruhákat a szekrénybe. 

Katalógusunkból ajánljuk

Keressenek egy megfelelő helyet a lakáson kívül

Még ha első ránézésre nehéz is elhinni, a közö helyiségek nem csak kerékpárok és karácsonyi díszek tárolására használhatóak. Ha toleráns szomszédaik vannak, akkor lehet, hogy egy nagyobb folyosón vagy az ajtó mellett is találnak helyet ruháik szárítására. 

Ruhaszárító a falon

Fali ruhaszárító

A ruhák szárítása a plafonon

Sokszor a lakóházakban van babakocsi tároló, kis közös helyiség, raktár vagy egy kihasználatlan folyosó. Amennyiben a szomszédoknak is problémájuk van a ruhák szárításával, akkor egy ilyen helyiséget közös megeggyezés alapján szárítóhelyiséggé lehetne alakítani a téli hónapokra.  

Visszatérnek a divatba a szárítóhelyiségek? 

Az utóbbi évtizedekben a szárítóhelyiség magától értetődő volt a lakásokban. Ahogy a családok száma egyre csökkent és az egyedül élők száma nőtt, egyre kevesebb igény volt az ilyen jellegű helyiségekre. 

Manapság azonban ennek a helyiségnek a szükségességére már nem csak a családok hívják fel a figyelmet. Sok szakember is kritikus a lakásban uralkodó  nedves légkörrel szemben, mivel az rontja az épület konstrukcióját, párásodást okoz az ablakokon és tönkreteszi a padlót. 

Az ideális megoldás a szárítógép

Főleg a kisgyermekes anyukáknak, akiknél a mosás mindennapos, fontos az, hogy a ruhák mihamarabb szárazak és újra viselhetőek legyenek. Ha van elegendő helyük a lakásban, akkor gondolkozzanak el egy szárítógép vásárlásán. 

Mosógép és szárítógép a lakásban

Ma már kisebb méretű berendezések is vannak a piacon, amelyek ideálisak kis lakásokba. Nem kell feltétlenül minden mosáshoz használni, de a téli hónapok alatt nagyon hasznos tud lenni! A szárítógépet nem muszáj a fürdőszobába tenni. Megfelelő helyre lelhet a folyosón vagy a konyhában is! A karácsony utáni kiárusítások már nemsoká itt vannak, ezért mindenképpen vegyék fontolóra a szárítógép vásárlását. Megajándékozhatják vele az egész családot! 

Melyek a fontos paraméterek a szárítógép kiválasztásakor? A választ és praktikus tippeket cikkünkben találnak: Hogyan válasszunk szárítógépet? 

Hallottak már a dryperatorról?

Ez a megoldás kitűnő az igényes, modern vásárlóknak. A dryperator lényegében egy szekrény polcokkal, akasztókkal és hellyel a ruháknak. Főleg fürdőszobákba szokták elhelyezni. Külső dizájnja nagyon elegáns, belül pedig egy ventillátorral van felszerelve. Az bebiztosítja a meleg levegő keringését, így a nedves ruhákat ezen a kis helyen is megszáríthatják!

A dryperatort méretre gyártják és a központi fűtésre kell rácsatlakoztatni. Egyetlen hátránya a magas ár. Ez miatt egyelőre még csak megrendelésre kapható. Másfelől viszont ez egy hosszútávú befektetés a kényelmes otthonba. 

A télnek is vége lesz egyszer

Akár megfelelő helyet keresnek a teregetésre, akár valamilyen szárító berendezést vásárolnak, mindig legyenek türelmesek. A téli hónapok nem tartanak örökké és az első nyári napokon már teregethetnek is az erkélyre. A napocska elvégzi a feladatát! Addig pedig próbálják meg csökkenteni a koszos ruhák mennyiségét. 

Milyen tapasztalataik vannak a ruhák szárításával? Bentre teregetnek vagy egy szárítógépre bízzák a munkát? Osszák meg velünk tippjeiket! 

A cikk szerzője


Hozzászólás írása
Közzétéve: 30.12.2019
A cikk értékelése:
(89.4%)

V tejto kategórií nájdete aj:

Hogyan távolítsuk el a pillanatragasztót bőrről, bútorról vagy textíliáról? Hogyan távolítsuk el a pillanatragasztót bőrről, bútorról vagy textíliáról?

A pillanatragasztót akár forradalmi találmánynak is nevezhetjük, amely azonban kárt is okozhat. Leggyakrabban az összetapadt ujjak és a tárgyakon megjelenő csúnya foltok okoznak...

Hogyan tároljuk a zöldségeket és a gyümölcsöket?Hogyan tároljuk a zöldségeket és a gyümölcsöket?

Amennyiben idén több termésük lett, mint amire számítottak, ezért el szeretnék rakni a megmaradt zöldségeket és gyümölcsöket télre, úgy, hogy ne keletkezzen bennük nagy kár, akkor ez a...

Homokszűrő vagy papírszűrő a medencébe? Melyik a jobb? Homokszűrő vagy papírszűrő a medencébe? Melyik a jobb?

Amennyiben szeretnének egy medencét, akkor egy megbízható szűrőrendszert is kell hozzá vásárolniuk, amely segít azt tisztán tartani. A homokszűrő vagy a papírszűrő a jobb?