Hogyan szárítsunk gombát, gyümölcsöt vagy zöldséget?

A gyümölcsök rendkívül jó vitamin forrásként szolgálnak testünk számára. Fogyasztásuk sajnos idényhez van kötve, ezért igyekszünk minél több módszert kitalálni arra, hogyan bírhatják ki még tovább ezek az ízletes falatok. A konzerváció leggyakoribb formája a befőzés. 

Gyümölcs, zöldség és fűszernövény szárító

E folyamat során a gyümölcsöt főzni kell, ami a vitaminok értékének csökkenéséhez vezet. Ezért sokkal jobb módszer a szárítás. Szárítás során a termés vitamintartalmának mintegy 70%-a megmarad. Lényegében bármelyik gyümölcsöt vagy zöldséget meg lehet szárítani.

Szárítás során a gyümölcsből eltűnik az összes víz, tehát csak a tápláló szárazanyag marad. A szárított gyümölcs kitűnő téli estékre vagy különféle kalácsokba. 

A legjobb élelmiszer aszalók a piacon


Szárítás a sütőben

A gyümölcsöket minden probléma nélkül száríthatjuk sütőben is! Tepsibe vagy rácsra helyezzük a vékonyra szeletelt, egészséges gyümölcs karikákat. Minden gyümölcs fajta más hőmérsékletű szárítást igényel. Általában 65 - 80 °C az ajánlott hőmérséklet. A szárítás három fázisban történik:

  • az első fázis kb. 2 - 3 órát vesz igénybe, 65°C mellett
  • a második fázisban 70 -80°C-on kb. 15 órán keresztül szárítjuk a gyümölcsöket
  • a harmadik fázis a gyümölcsök lehűlése miatt fontos - a sütőt kikapcsoljuk és a gyümölcsöket még egy napig ott hagyjuk 

Házi paradicsomok szárítása sütőben

Amennyiben a gyümölcs még nem elég száraz, akkor folytatjuk a szárítást 70 - 80°C-on. Az egész szárítás alatt be kell biztosítani a levegő áramlását! Ennek érdekében kapcsoljuk be a légkeverést, vagy tegyünk egy rongyot a sütő ajtajához. A tepsik sorrendjét rendszeresen cserélgessük, hogy mindegyik gyümölcs egyformán száradjon. E módszer hátránya, hogy nagyon hosszadalmas és sok energiát vesz igénybe. 

Gyümölcsaszaló

Sokkal egyszerűbb és effektívebb módja a gyümölcsök szárításának a gyümölcsaszaló használata. Ez egy olyan készülék, melyben meleg, száraz levegő áramlik, néhány rács és fedő van rajta. A rácsokon elhelyezzük a felszeletelt gyümölcsöket és meleg levegő forrás felé helyezzük. A rácsokat lefedjük és bekapcsoljuk a készüléket. 

Léteznek olyan aszalók, melyekben a szárítás nem megy végbe automatikusan és nem tudjuk beállítani a szárítás időtartamát sem. Ajánlott olyan aszalót választani, amely tartalmazza ezeket az alapvető funkciókat. A szárítás általában pár órát vesz igénybe. A gyümölcsöket rögtön elrakhatjuk befőttes üvegbe vagy papírzacskóba egy száraz, hűvös helyre. 

Az aszaló segítségével egészséges, otthoni vegetát is készítehetünk glutamát nélkül. Amennyiben felkeltette érdeklődésüket ez a berendezés, akkor nézzék meg azt is, milyen paraméterekre kell figyelni a gyümölcsaszaló kiválasztás során. 

Katalógusunkból ajánljuk

Tippek a hatékonyabb aszalásért

  • Ha azt szeretnénk, hogy a gyümölcs szárítás után is megőrizze élénk színét, akkor aszalás előtt áztassuk citromos vízbe.
  • Azt, hogy a gyümölcs már valóban száraz onnan tudhatjuk, hogy nem folyik belőle semmilyen folyadék és a belseje is száraz. 
  • A fűszernövényeket könnyű szárítani. Száríthatják őket levegőn csokrokba kötve, vagy szétterítve egy tálcán. Árnyékban szárítsák, mivel így sokkal több aromát őrizhetnek meg. 

Fűszernövények szárítása kötegekben

A szárított zöldségek és gyümölcsök tárolása 

A szárított zöldségek és gyümölcsök könnyedén elnyerik a nedvességet a körülöttük lévő levegőből. Tárolásuknak helyét ezért gondosan válasszák ki! A legjobbak a légmentes és fagyasztó edények, melyek a penész és a rovarok elleni is védik az élelmiszert. 

Hosszútávú tárolásra a vászon táskák nem a legalkalmasabbak. A nedvességen kívül a molyok is megtámadhatják benne a terméseket. 

Hogyan használjuk fel a szárított zöldségeket és gyümölcsöket? 

Az átlagos elfogyasztáson kívül az ételeket is színesebbé tehetjük szárított zöldségekel és gyümölcsökkel. A gyümölcsöket a reggeli joghurthoz vagy müzlihez is hozzáadhatjuk. Néhány italba, borba vagy teába is kitűnőek lehetnek. Nagyszerű alapanyag kalácsokhoz és különféle desszertekhez. A zöldségeket főételekhez és levesekhez használhatjuk. 

Termékek megjelenítése a kategóriában:

A cikk szerzője


Hozzászólás írása



Közzétéve: 17.07.2019
Posledná aktualizácia:
A cikk értékelése:
(86.8%)

További cikkek a kategóriában:

Hogyan válasszunk inhalátort gyermekek és felnőttek számára?Hogyan válasszunk inhalátort gyermekek és felnőttek számára?

Az inhalátort használhatja a megfázás vagy köhögés rövid távú megelőzésére és kezelésére, illetve asztma hosszú távú kezelésére. Mai cikkünkben pár tanácsot olvashatnak a választást...

Hogyan rendezzük be a garázst és tároljuk a szerszámokat a műhelyben? Mai cikkünkből megtudhatják!Hogyan rendezzük be a garázst és tároljuk a szerszámokat a műhelyben? Mai cikkünkből megtudhatják!

Garázsok - a felesleges és a lényeges eszközök tárolására szolgáló rakodóhelyeket úgy is kialakíthatjuk, hogy könnyen eligazodjunk benne. Csak a megfelelő bútorokat kell használni, ki...

Hogyan válasszunk horgászbotot? Melyik bot a legjobb?Hogyan válasszunk horgászbotot? Melyik bot a legjobb?