Hogyan szárítsunk gombát, gyümölcsöt vagy zöldséget?

A gyümölcsök rendkívül jó vitamin forrásként szolgálnak testünk számára. Fogyasztásuk sajnos idényhez van kötve, ezért igyekszünk minél több módszert kitalálni arra, hogyan bírhatják ki még tovább ezek az ízletes falatok. A konzerváció leggyakoribb formája a befőzés. 

Gyümölcs, zöldség és fűszernövény szárító

E folyamat során a gyümölcsöt főzni kell, ami a vitaminok értékének csökkenéséhez vezet. Ezért sokkal jobb módszer a szárítás. Szárítás során a termés vitamintartalmának mintegy 70%-a megmarad. Lényegében bármelyik gyümölcsöt vagy zöldséget meg lehet szárítani.

Szárítás során a gyümölcsből eltűnik az összes víz, tehát csak a tápláló szárazanyag marad. A szárított gyümölcs kitűnő téli estékre vagy különféle kalácsokba. 

A legjobb élelmiszer aszalók a piacon

Szárítás a sütőben

A gyümölcsöket minden probléma nélkül száríthatjuk sütőben is! Tepsibe vagy rácsra helyezzük a vékonyra szeletelt, egészséges gyümölcs karikákat. Minden gyümölcs fajta más hőmérsékletű szárítást igényel. Általában 65 - 80 °C az ajánlott hőmérséklet. A szárítás három fázisban történik: 

  • az első fázis kb. 2 - 3 órát vesz igénybe, 65°C mellett
  • a második fázisban 70 -80°C-on kb. 15 órán keresztül szárítjuk a gyümölcsöket
  • a harmadik fázis a gyümölcsök lehűlése miatt fontos - a sütőt kikapcsoljuk és a gyümölcsöket még egy napig ott hagyjuk 

Házi paradicsomok szárítása sütőben

Amennyiben a gyümölcs még nem elég száraz, akkor folytatjuk a szárítást 70 - 80°C-on. Az egész szárítás alatt be kell biztosítani a levegő áramlását! Ennek érdekében kapcsoljuk be a légkeverést, vagy tegyünk egy rongyot a sütő ajtajához. A tepsik sorrendjét rendszeresen cserélgessük, hogy mindegyik gyümölcs egyformán száradjon. E módszer hátránya, hogy nagyon hosszadalmas és sok energiát vesz igénybe. 

Gyümölcsaszaló

Sokkal egyszerűbb és effektívebb módja a gyümölcsök szárításának a gyümölcsaszaló használata. Ez egy olyan készülék, melyben meleg, száraz levegő áramlik, néhány rács és fedő van rajta. A rácsokon elhelyezzük a felszeletelt gyümölcsöket és meleg levegő forrás felé helyezzük. A rácsokat lefedjük és bekapcsoljuk a készüléket. 

Léteznek olyan aszalók, melyekben a szárítás nem megy végbe automatikusan és nem tudjuk beállítani a szárítás időtartamát sem. Ajánlott olyan aszalót választani, amely tartalmazza ezeket az alapvető funkciókat. A szárítás általában pár órát vesz igénybe. A gyümölcsöket rögtön elrakhatjuk befőttes üvegbe vagy papírzacskóba egy száraz, hűvös helyre. 

Az aszaló segítségével egészséges, otthoni vegetát is készítehetünk glutamát nélkül. Amennyiben felkeltette érdeklődésüket ez a berendezés, akkor nézzék meg azt is, milyen paraméterekre kell figyelni a gyümölcsaszaló kiválasztás során. 

Katalógusunkból ajánljuk

Tippek a hatékonyabb aszalásért

  • Ha azt szeretnénk, hogy a gyümölcs szárítás után is megőrizze élénk színét, akkor aszalás előtt áztassuk citromos vízbe.
  • Azt, hogy a gyümölcs már valóban száraz onnan tudhatjuk, hogy nem folyik belőle semmilyen folyadék és a belseje is száraz. 
  • A fűszernövényeket könnyű szárítani. Száríthatják őket levegőn csokrokba kötve, vagy szétterítve egy tálcán. Árnyékban szárítsák, mivel így sokkal több aromát őrizhetnek meg. 

Fűszernövények szárítása kötegekben

A szárított zöldségek és gyümölcsök tárolása 

A szárított zöldségek és gyümölcsök könnyedén elnyerik a nedvességet a körülöttük lévő levegőből. Tárolásuknak helyét ezért gondosan válasszák ki! A legjobbak a légmentes és fagyasztó edények, melyek a penész és a rovarok elleni is védik az élelmiszert. 

Hosszútávú tárolásra a vászon táskák nem a legalkalmasabbak. A nedvességen kívül a molyok is megtámadhatják benne a terméseket. 

Hogyan használjuk fel a szárított zöldségeket és gyümölcsöket? 

Az átlagos elfogyasztáson kívül az ételeket is színesebbé tehetjük szárított zöldségekel és gyümölcsökkel. A gyümölcsöket a reggeli joghurthoz vagy müzlihez is hozzáadhatjuk. Néhány italba, borba vagy teába is kitűnőek lehetnek. Nagyszerű alapanyag kalácsokhoz és különféle desszertekhez. A zöldségeket főételekhez és levesekhez használhatjuk. 

Termékek megjelenítése a kategóriában:

A cikk szerzője


Hozzászólás írása
Közzétéve: 17.07.2019
A cikk értékelése:
(87%)

V tejto kategórií nájdete aj:

Hogyan tisztítsuk a mosogatógépet? Hogyan tisztítsuk a mosogatógépet?

Ne becsüljék alá a mosogatógép tisztításának fontosságát, mert ezért egy berendezés sem lesz hálás! Egészen egyszerűen lehet tisztítani őket! Cikkünkből megtudhatják, hogyan! 

Hogyan tisztítsuk meg az edényt az odaégett szennyeződésektől? Hogyan tisztítsuk meg az edényt az odaégett szennyeződésektől?

Felejtsék el a hosszú órákat, amiket az odaégett ételmaradékok eltávolításával töltenek. Olvassák el cikkünket, melyben kitűnő megoldásoka találhatnak erre a problémára, így rengeteg...

Hogyan szabaduljunk meg a galamboktól a háztetőn és az erkélyen? Hogyan szabaduljunk meg a galamboktól a háztetőn és az erkélyen?

Amennyiben már megpróbálták elűzni a galambokat öreg CD-k vagy alufólia segítségével, akkor valószínűleg rájöttek, hogy ez egy sikertelen módszer (legalábbis nekünk nem vált be). Hogyan...