Hogyan szárítsuk a vízzel elárasztott pincét?

A meleg időszakot általában felhős, esős időszak kíséri, amely áradásokat és elárasztott pincéket okoz. 

Vízzel elárasztott pince egy tömbház alagsorában

Hogyan szárítsuk ki az elöntött pincét úgy, hogy megszabaduljunk a felesleges nedvességtől és megelőzzük a penész kialakulását?

Elöntötte a víz! Mi legyen most? 

Amikor elönti a víz a házat, akkor elég nehéz tétlenül állni és nézni a történéseket. Szivattyúzzák ki a vizet, hogy ne emelkedjen a vízszint. Amikor elapad a víz, akkor töröljék fel a pincét és tisztítsák meg az iszaptól és sártól. A vízzel együtt könnyebben feltakaríthatják az üledéket. Végezetül az egész helyiségben mossanak fel tiszta vízzel és fertőtlenítőszerrel, hogy megszabaduljanak a bűztől. 

A szárítást bízzák szakemberre

Léteznek cégek, melyek professzionális szinten foglalkoznak az elárasztott pincék szárításával. Megfelelő eszközöket használnak és tudják, hogyan végezzék el a feladatot sikeresen. 

A víz kiszivattyúzása az elárasztott pincéből

Ők akár két - három hét leforgása alatt is kiszárítják a pincét, ez azonban nem olcsó mulatság. 

Szárítás saját kezűleg. Hogyan lássunk hozzá?

Ez a módszer nagyon időigényes és sok türelem szükséges hozzá. Az a munka, amit egy cég 4 hét alatt elvégez, Önöknek akár két évbe is telhet. Nem szabadulhatnak meg a nedves falaktól és padlótól egyik napról a másikra. Mégis egyedül szeretnének nekilátni? Akkor van pár tippünk: 

  • távolítsanak el mindent, ami beszívhatta a nedvességet (szekrények) és szabaduljanak meg a nedvesség forrásától
  • nappal szellőztessenek, éjjel fűtsenek
  • a szárító az egész folyamatot felgyorsítja. Működhet gázra, naftára, de lehet elektromos is. Fogyasztása elég nagy. A kölcsönzés sincs ingyen, tehát a fogyasztást is beleszámítva elég sokba kerül egy ilyen berendezés használata (egész területet érintő áradások esetén, amikor sok otthon károsodik gyakran nem kell fizetni a kölcsönzésért).
  • szárító mellett döntöttek? Akkor csukják be az ablakot és az ajtót, hogy ne szívja el a kinti nedvességet is. 
  • nem engedhetik meg maguknak a szárítót? Használjanak ventilátort, hogy jobban mozogjon a levegő. 
  • kondenzációs szárítógépet olyan helyiségekben használjanak, ahol be lehet csukni az ajtót és az ablakot. Kiszárítják a levegőt és a falakat
  • távolítsák el a fal sérült részeit, a vakolatot és a festéket 
  • belülről is száríthatjuk a falakat emulzió segítségével, amely hidrofób géllé alakul 
  •  Nedves falak a pincében

Festék nedves falakra a pincébe

Minőségi falfestékeket nedves falra, penész, zuzmó, gomba elleni készítményeket, de pórusos felületen használható víztaszító koncentrátumokat is találhatnak az internetes áruházakban! Kérjenek tanácsot egy szakembertől, hiszen így könnyen kiválaszthatják a probléma elhárítására legalkalmasabb terméket. 

További infó

Miért hatékony a meleglevegős szárítógép? 

A meleglevegős szárítógép felmelegíti a levegőt, ami több nedvességet szív magába, ráadásul a meleg levegő keringése is biztosítva van, tehát a nedvesség távozik a helyiségből. Beállíthatják úgy, hogy közvetlenül a nedves helyre fújjon, de fél óra után tegyük odébb, hogy ne károsodjon semmi a falban. Amennyiben gázra vagy dízelre működő gépet használunk, akkor mindenképpen ki kell szellőztetni a helyiséget. 

Biztosak benne, hogy a talajvíz a hibás? 

Az elárasztott pincéért általában a talajvíz a felelős, amely az alap rossz szigetelése miatt jelenhet meg a pincében. Lehet, hogy Önök is így jártak! Ezért érdemes a minőségi szigetelésre gondolni már a ház építésekor! 

Az új ház megfelelő szigetelése

Amennyiben régi házat újítanak fel, akkor távolítsák el a probléma forrását, hogy később nem érje Önöket kellemetlenség. Ássák körbe a házat kb. 40 cm mélyen, használjanak új aszfalt tekercset és vízvezetékeket.  

Új vakolatot csak akkor, ha már minden száraz

Ne siettessék az új vakolatot! Csak akkor álljanak neki a falak felújításának, ha már biztosak benne, hogy a pince valóban száraz. Használjanak penész elleni bevonatot vagy festéket, hogy megelőzzék a penész kialakulását, hiszen a nedves környezet kedvez neki. 

A penész szeret a pincében

Minden megelőzési módszert kipróbáltak, de a penész mégis előbukkant? Vásároljanak speciális penész elleni szert és vigyék fel az adott felületre kb. 15 - 20 cm távolságból. 

Penész a pince falán

Nagyon valószínű, hogy a penész már több helyre is átterjedt, csak még nem fejlődött ki. Kövessék a felhasznált szer útmutatását és hagyják hatni 24 órán keresztül. Szükség esetén ismételten használják a penész elleni szert. A vakolaton ne használjanak klór tartalmú fertőtlenítő szereket, mert akkor a falak jobban magukba szívják a vizet. 

Penész elleni festék megelőzésképp

A penész eltávolítására használjanak spatulát. Ne akarják szárazon eltávolítani, mivel így könnyebben elterjednek a penész spórái az egész helyiségben. Amikor sikerült a penészt eltávolítani, akkor fessék ki a pincét penész elleni festékkel. A kezdetleges penészt az ezüst molekulák is megsemmisítik, melyek az akril festékekben találhatóak, tehát megelőző hatásuk van. 

A cikk szerzője


Hozzászólás írása
Közzétéve: 06.01.2020
A cikk értékelése:
(91.4%)

V tejto kategórií nájdete aj:

Magaságyás raklapokból vagy akár műanyagból is! Elmondjuk, hogyan fogjanak hozzá!Magaságyás raklapokból vagy akár műanyagból is! Elmondjuk, hogyan fogjanak hozzá!

Egy szép kertről álmodoznak, de a rendelkezésükre álló hely nem felel meg az elvárásaiknak? Tegyék kertjüket praktikussá és stílusossá magaságyásokkal!

Hogyan távolítsuk el az öreg festéket a fémről és a fáról?Hogyan távolítsuk el az öreg festéket a fémről és a fáról?

Az öreg, látszólag értéktelen dolgokat is új köntösbe lehet öltöztetni, csak tudni kell, hogyan. Szabaduljanak meg az öreg festékrétegtől és adjanak helyet az újdonságnak! Cikkünkből...

Hogyan szabaduljunk meg a lótücsöktől? Hogyan szabaduljunk meg a lótücsöktől?

A lótücsök jelenléte a kertben általában nagy problémát jelent, ráadásul sok esetben az ellene ajánlott védelem sem fejti ki a kellő hatást. Hogyan harcolhatnak e kártevő ellen?