Hogyan szabaduljunk meg a molyoktól? Melyek a bevált készítmények?

A moly egy élőlény, de bizony nem tartozik a házi kedvencek közé! Ez az állat lényegében egy olyan látogató, aki tönkreteszi a ruhákat és az élelmiszert. Szerencsére létezik pár bevált praktika, melyek segítségével egyszerűen megvédhetjük otthonunkat a molyoktól! 

Élelmiszermoly

Bárhol megjelenhetnek... A molyok tehát nem árulkodnak a higiénia hiányárol egy háztartásban. Könnyen bejutnak hozzán kintről, a lakóházakban a liftaknákból. Akár közvetlenül az üzletből is magunkkal hozhatjuk. A ruhamoly és az élelmiszermoly közötti különbséget bárki megfigyelheti. Az elsőnek sötét, foltos szárnyai vannak, míg a másiknak arany, szinte átlátszó teste. Amikor már tudják, kivel állnak szemben, nyugodtan felvehetik ellene a harcot! Mindkét típus ellen más módszer hatékony! 

A molyok jelenlétének fő jelei

Ha már észrevették a molyokat otthonukban, akkor gyorsan kell cselekedni! Egy nőstény élete során ugyanis akár 700 tojást is rakhat! Az élelmiszermolyok általában a rizsben, lisztben, zabpehelyben, hüvelyesekben vagy dióban szoktak megtelepedni. Lárvákat akár csokoládéban, prézliben vagy szárított gombában is találhatunk! 

Élelmiszermoly által megtámadott rizs

Figeljenek fel a szétszórt élelmiszerdarabokra, a pókhálókra, a bebábozódásra szolgáló fehér csomókra. Ezek mind arról árulkodnak, hogy az élelmiszert megtámadták a molyok! Mivel a molyok ürülékükkel beszennyezik az élelmiszert, ezért mindig ki kell dobni az egész megtámadott csomagot! 

Hogyan távolítsuk el az élelmiszermolyokat? 

Miután felfedeztük fő tartózkodási helyüket és kidobtuk a megtámadott élelmiszereket fontos, hogy használjunk molyirtót is! A konyhában persze nem halkalmazhatunk nagyon erős vegyszereket! Ezeket nagyon könnyedén helyettesíthetjük olyan természetes anyagokkal, mint az ecet, a citromsav és a víz. Ezek keverékével töröljék át a polcokat és mossák le a szekrényeket! Bevált a cirtomlé és a szappan oldat keveréke is! 

Figyeljenek a szekrények sarkaira

Ez az a hely, ahol a tojások és a hernyók szoktak megbújni. Ezért a molyok kiirtásának egyik fő lépése, hogy a szekrények sarkait ecetbe, esetleg szappan oldatba mártott ecsettel kenjük át! A folyadékot hagyjuk hatni fél órán át, majd töröljük át száraz ronggyal! 

A molyok megjelenésének megelőzése

Sose hagyják nyitva a lisztet, a prézlit, a teákat, a diót, tehát semmilyen olyan élelmiszert, ahol szeretnek a molyok! Az üzletben vásárolt élelmiszereket szitálják át és zárható dobozban tegyék el! Annak érdekében, hogy az esetleges látogatók ne telepedjenek meg a szekrényekben, tegyenek oda pár fahéjrudat vagy fokhagymát. A menta, a tárkony, a babérlevél és a levendula is azt jelzi a molyoknak, hogy nem látják őket szeretettel! 

A ruhamolyokat ki kell szellőztetni

A ruhamolyok nem a konyhában élnek, hanem a nem szellőztetett, sötét, álandó hőmérsékletű helyeken. Ideálisan a kis nedvességet is szeretik. A ruhákat nem szárnyas formában teszik tönkre, hanem lárva állapotban, mivel akkor kreatinra van szükségük, amely a gyapjúban és pamutban található. Tehát ha szekrényükből kirepül egy moly, akkor biztosak lehetnek benne, hogy már valamivel kevesebb ruhájuk van! 

A ruhamoly lárvája megeszi a ruhát

Előbb a nősténynek tojásokat kellett raknia. Ezek száma általában 50. Soha nem rak oda tojást, ahol nincs nyugodt környezet. Ha rendszeresen nyitogatják a szekrényt, szellőztetnek, kivesznek pár ruhát, akkor lényegében nem kell aggódniuk. A védelmet feromonos riasztókkal is növelhetik, amelyek miatt a hímek távoznak, így nem termékenyítik meg a nőstényeket. Megelőzésképp kitűnő a levendula, a szappan és a komló. Ilyen környezetben nem rak tojásokat a moly. 

Házi praktika a ruhamolyok ellen

A gyapjú és pamut ruhákat, mint pl. a vastag pulcsik, melyeket csak évente egyszer használunk síelésre vagy extrém hideg esetén, érdemes félévente egyszer berakni a fagyasztóba! Ott biztosan nem él túl semmi olyan élőlény, amely tönkretehetné a ruhákat! 

Hogyan szabaduljunk meg teljesen a molyoktól? 

Annak érdekében, hogy ne szaporodjanak el a ruhamolyok érdemes molyok elleni sprayt is használni, mellyel egyszerűen be kell fújni a szekrényt. Ez megöli a lárvákat és a felnőtt egyedeket is! Megfelelőek a tabletták vagy a gél zsákok, melyek miatt a ruhák sem lesznek büdösek. Így már nem kell naftalint használni! 

A legjobb készítmények molyok eltávolítására

A molyok akkor is megjelenhetnek otthonunkban, ha mindent megteszünk a ruhák és a élelmiszerek védelme érdekében. Ne aggódjanak, a boltok polcain rengeteg olyan terméket találnak, melyek segítenek megszabadulni ezektől a nem kívánt látogatóktól! Ezek a termékek valóban hatékonyan felveszik a harcot a molyok ellen! 

A cikk szerzője


Hozzászólás írása
Közzétéve: 02.11.2019
A cikk értékelése:
(89.6%)

V tejto kategórií nájdete aj:

Fürdőszoba gipszkartonból - jó ötlet? Fürdőszoba gipszkartonból - jó ötlet?

A fürdőszoba átépítésére készülnek? A leggyakrabban feltett kérdés a következő: jó megoldás a gipszkarton használata? Vagy inkább Ytong és Porfix falazóelemeket használjunk? Mi segítünk...

Hogyan spóroljunk a vízzel a háztartásban? Mennyit fogyaszt a mosógép? Hogyan spóroljunk a vízzel a háztartásban? Mennyit fogyaszt a mosógép?

Spórolással nem csak a környezetet óvjuk, de a vízszámla is csökken. Ráadásul nem is kell nagyon korlátozni a víz használatát. Tippjeinknek köszönhetően megtanulhatnak gazdaságosan...

Hogyan javítsuk meg az eldugult WC-t?Hogyan javítsuk meg az eldugult WC-t?

Ezzel a kellemetlenséggel időről időre minden háztartásnak szembe kell néznie. Ha a WC csésze megtelik vízzel és mindeféle gusztustalan tartalommal, nem kell rögtön szerelőt hívni! A...