Hogyan szabaduljunk meg a molyoktól? Melyek a bevált készítmények?

A moly egy élőlény, de bizony nem tartozik a házi kedvencek közé! Ez az állat lényegében egy olyan látogató, aki tönkreteszi a ruhákat és az élelmiszert. Szerencsére létezik pár bevált praktika, melyek segítségével egyszerűen megvédhetjük otthonunkat a molyoktól! 

Élelmiszermoly

Bárhol megjelenhetnek... A molyok tehát nem árulkodnak a higiénia hiányárol egy háztartásban. Könnyen bejutnak hozzán kintről, a lakóházakban a liftaknákból. Akár közvetlenül az üzletből is magunkkal hozhatjuk. A ruhamoly és az élelmiszermoly közötti különbséget bárki megfigyelheti. Az elsőnek sötét, foltos szárnyai vannak, míg a másiknak arany, szinte átlátszó teste. Amikor már tudják, kivel állnak szemben, nyugodtan felvehetik ellene a harcot! Mindkét típus ellen más módszer hatékony! 

A molyok jelenlétének fő jelei

Ha már észrevették a molyokat otthonukban, akkor gyorsan kell cselekedni! Egy nőstény élete során ugyanis akár 700 tojást is rakhat! Az élelmiszermolyok általában a rizsben, lisztben, zabpehelyben, hüvelyesekben vagy dióban szoktak megtelepedni. Lárvákat akár csokoládéban, prézliben vagy szárított gombában is találhatunk! 

Élelmiszermoly által megtámadott rizs

Figeljenek fel a szétszórt élelmiszerdarabokra, a pókhálókra, a bebábozódásra szolgáló fehér csomókra. Ezek mind arról árulkodnak, hogy az élelmiszert megtámadták a molyok! Mivel a molyok ürülékükkel beszennyezik az élelmiszert, ezért mindig ki kell dobni az egész megtámadott csomagot! 

Hogyan távolítsuk el az élelmiszermolyokat? 

Miután felfedeztük fő tartózkodási helyüket és kidobtuk a megtámadott élelmiszereket fontos, hogy használjunk molyirtót is! A konyhában persze nem halkalmazhatunk nagyon erős vegyszereket! Ezeket nagyon könnyedén helyettesíthetjük olyan természetes anyagokkal, mint az ecet, a citromsav és a víz. Ezek keverékével töröljék át a polcokat és mossák le a szekrényeket! Bevált a cirtomlé és a szappan oldat keveréke is! 

Figyeljenek a szekrények sarkaira

Ez az a hely, ahol a tojások és a hernyók szoktak megbújni. Ezért a molyok kiirtásának egyik fő lépése, hogy a szekrények sarkait ecetbe, esetleg szappan oldatba mártott ecsettel kenjük át! A folyadékot hagyjuk hatni fél órán át, majd töröljük át száraz ronggyal! 

A molyok megjelenésének megelőzése

Sose hagyják nyitva a lisztet, a prézlit, a teákat, a diót, tehát semmilyen olyan élelmiszert, ahol szeretnek a molyok! Az üzletben vásárolt élelmiszereket szitálják át és zárható dobozban tegyék el! Annak érdekében, hogy az esetleges látogatók ne telepedjenek meg a szekrényekben, tegyenek oda pár fahéjrudat vagy fokhagymát. A menta, a tárkony, a babérlevél és a levendula is azt jelzi a molyoknak, hogy nem látják őket szeretettel! 

A ruhamolyokat ki kell szellőztetni

A ruhamolyok nem a konyhában élnek, hanem a nem szellőztetett, sötét, álandó hőmérsékletű helyeken. Ideálisan a kis nedvességet is szeretik. A ruhákat nem szárnyas formában teszik tönkre, hanem lárva állapotban, mivel akkor kreatinra van szükségük, amely a gyapjúban és pamutban található. Tehát ha szekrényükből kirepül egy moly, akkor biztosak lehetnek benne, hogy már valamivel kevesebb ruhájuk van! 

A ruhamoly lárvája megeszi a ruhát

Előbb a nősténynek tojásokat kellett raknia. Ezek száma általában 50. Soha nem rak oda tojást, ahol nincs nyugodt környezet. Ha rendszeresen nyitogatják a szekrényt, szellőztetnek, kivesznek pár ruhát, akkor lényegében nem kell aggódniuk. A védelmet feromonos riasztókkal is növelhetik, amelyek miatt a hímek távoznak, így nem termékenyítik meg a nőstényeket. Megelőzésképp kitűnő a levendula, a szappan és a komló. Ilyen környezetben nem rak tojásokat a moly. 

Házi praktika a ruhamolyok ellen

A gyapjú és pamut ruhákat, mint pl. a vastag pulcsik, melyeket csak évente egyszer használunk síelésre vagy extrém hideg esetén, érdemes félévente egyszer berakni a fagyasztóba! Ott biztosan nem él túl semmi olyan élőlény, amely tönkretehetné a ruhákat! 

Hogyan szabaduljunk meg teljesen a molyoktól? 

Annak érdekében, hogy ne szaporodjanak el a ruhamolyok érdemes molyok elleni sprayt is használni, mellyel egyszerűen be kell fújni a szekrényt. Ez megöli a lárvákat és a felnőtt egyedeket is! Megfelelőek a tabletták vagy a gél zsákok, melyek miatt a ruhák sem lesznek büdösek. Így már nem kell naftalint használni! 

A legjobb készítmények molyok eltávolítására

A molyok akkor is megjelenhetnek otthonunkban, ha mindent megteszünk a ruhák és a élelmiszerek védelme érdekében. Ne aggódjanak, a boltok polcain rengeteg olyan terméket találnak, melyek segítenek megszabadulni ezektől a nem kívánt látogatóktól! Ezek a termékek valóban hatékonyan felveszik a harcot a molyok ellen! 

A cikk szerzője


Hozzászólás írása
Közzétéve: 02.11.2019
A cikk értékelése:
(89.6%)

V tejto kategórií nájdete aj:

A fürdőszoba felújítása saját kezűleg. Mi minden vár ránk? A fürdőszoba felújítása saját kezűleg. Mi minden vár ránk?

Nem egy háztulajdonos találta már szemben magát ezzel a rémálommal! Valamikor a sokkal egyszerűbb megoldások is népszerűek voltak, de napjainkban kifinomultabb kivitelezésre vágyunk! A...

Magaságyás raklapokból vagy akár műanyagból is! Elmondjuk, hogyan fogjanak hozzá!Magaságyás raklapokból vagy akár műanyagból is! Elmondjuk, hogyan fogjanak hozzá!

Egy szép kertről álmodoznak, de a rendelkezésükre álló hely nem felel meg az elvárásaiknak? Tegyék kertjüket praktikussá és stílusossá magaságyásokkal!

Hogyan távolítsuk el az öreg festéket a fémről és a fáról?Hogyan távolítsuk el az öreg festéket a fémről és a fáról?

Az öreg, látszólag értéktelen dolgokat is új köntösbe lehet öltöztetni, csak tudni kell, hogyan. Szabaduljanak meg az öreg festékrétegtől és adjanak helyet az újdonságnak! Cikkünkből...