Hogyan szabaduljunk meg a meztelencsigáktól?

Könnyedén elpusztítják a termést, ezért sok kertész tart tőlük. A meztelencsigák főleg nedves helyeken fordulnak elő, hiszen testük nagy része vízből áll és nagy mennyiségű nyálkát termelnek. 

Meztelencsiga - kerti kártevő

Itteni körülmények között leggyakrabban a spanyol csupaszcsigával (Arion lusitanicus), kék meztelencsigával (Bielzia coerulans) és a fehércsíkos meztelencsigával (Limax cinereo-niger) találkozhatunk. A meztelencsiga főleg éjjel aktív. Ekkor képes elpusztítani szinte az összes termést. Hogyan tavolíthatjuk el a meztelencsigát kertünkből? 

Ház praktikák, hogyan bánjunk el a meztelencsigákkal

1. Fűszernövények               

Ültessenek kertjükbe illatos fűszernövényeket, mint a metélőhagyma, zsálya, kakukkfű, fokhagyma vagy hagyma. Ezek természetes módon ijesztik el illatukkal a meztelencsigákat. 

2. Öntözzenek reggel

Lehet, hogy erre már próbáltak figyelni, de próbálják meg teljesen kihagyni az esti öntözést. Ezzel a trükkel meggátolják a meztelencsigák számára ideális környezet kialakulását. 

3. Gyűjtés és csapdák

Ez időigényes munka, mivel minden este vadászatra kell indulni. Ha a kertben található összes mesztelencsigát összegyűjtik, akkor jön a nehezebbik rész. A csigákat át kell vágni, műanyag flakonba tenni, majd meg kell várni míg lebomlanak és komposztot kell szórni rájuk. 

A meztelencsiga szívesen falatozik sörélesztőből, amely káros hatással van rá. Egy műanyag flakonból vagy joghurtos tégelyből egyszerű csapdát készíthetünk. A pohárkát öntsék félig sörrel. A kertészetekben vásárolhatnak csapdákat, melyek szintén sört tartalmaznak. A csiga nem tud ellenállni a sör illatának, viszont könnyedén belefullad.

4. Kávézacc

Kávéval kitűnően harcolhatunk a kártevők ellen. Szórják be a termés körüli területet kávézaccal és már kész is! 

5. A tyúkok is segíthetnek

Ha vannak csibéik vagy kacsáik, ne habozzanak kiengedni őket a kertbe! Lényegében különleges finomságot falatozhatnak és mindkét fél elégedett lesz. 

 

Vegyi anyagokkal a meztelencsigák ellen

Amennyiben vegyi anyagok segítségével szeretnének megszabadulni a mesztelencsigáktól, akkor itt megtalálhatják a leghatékonyabb készítményeket. Használatuknál legyenek óvatosak és figyelmesen olvassák el a használati utasítást! 

Granulátum a meztelencsigák ellen - Ferramol

Ezt a készítményt granulátum formájában vásárolhatjuk meg, mely vas-foszfát alapú. Szórják szét a kert azon részein, ahol a meztelencsigák a leggyakrabban fordulnak elő. Miután elfogyasztják a granulátumot visszhaúzódnak a földbe, ahol elpusztulnak. Egy 10 kg-os Ferramol csomagért 3 000 Ft-ot fizetnek. 

Granulátom a meztelencsigák ellen

Por meztelencsigákra

A készítmény por formájában vásárolható meg. Vízzel kell összekeverni és a földbe kell önteni. Mikroszkopikus méretű gilisztákat tartalmaz, melyek megtámadják a meztelencsigákat. 3 - 5 napon belül a csigák abbahagyják az evést és elpusztulnak. 

Natria Sepiolit - természetes védelem a meztelencsigák ellen

Natria - Sepiolit

Természetes védelmet nyújt a csigák ellen. A natria egy természetes agyagásvány, mely szárító hatású, így a csigák számára nem lesz megfelelő a környezet és dehidratálódnak. Miután érintkezésbe lépnek ezzel az anyaggal, összehúzódnak. Nem veszélyes sem az emberekre, sem a házi kedvencekre. 

 

A cikk szerzője


Hozzászólás írása
Közzétéve: 06.07.2019
A cikk értékelése:
(88.4%)

V tejto kategórií nájdete aj:

Hogyan rendezzük be az otthoni edzőtermet olcsón és praktikusan? Hogyan rendezzük be az otthoni edzőtermet olcsón és praktikusan?

Egy otthoni edzőterem olyan megoldás, amely minden kifogástól megszabadít! Segítünk berendezni az otthoni edzőtermet úgy, hogy tökéletesen ellássa a funkióját és ne eméssze fel az összes...

Hogyan távolítsuk el a vízkövet a wc-ből? Hogyan távolítsuk el a vízkövet a wc-ből?

Melyek a leghatékonyabb készítmények a vízkő eltávolítására? Létezik természetbarát megoldás is? WC tisztítás Coca-Colával? Minden alternatívát és sok mást megtudhatnak cikkünkből! 

Hogyan szabaduljunk meg a gyomtól a kertben? Hogyan szabaduljunk meg a gyomtól a kertben?

A fűben növő gaz eltávolítása egy rémálom mindenki számára! Ezért tőlünk megtudhatják, hogyan írthatnak ki akár olyan gyomokat is, mint a tarackbúza.