Hogyan szabaduljunk meg a meztelencsigáktól?

Könnyedén elpusztítják a termést, ezért sok kertész tart tőlük. A meztelencsigák főleg nedves helyeken fordulnak elő, hiszen testük nagy része vízből áll és nagy mennyiségű nyálkát termelnek. 

Meztelencsiga - kerti kártevő

Itteni körülmények között leggyakrabban a spanyol csupaszcsigával (Arion lusitanicus), kék meztelencsigával (Bielzia coerulans) és a fehércsíkos meztelencsigával (Limax cinereo-niger) találkozhatunk. A meztelencsiga főleg éjjel aktív. Ekkor képes elpusztítani szinte az összes termést. Hogyan tavolíthatjuk el a meztelencsigát kertünkből? 

Ház praktikák, hogyan bánjunk el a meztelencsigákkal

1. Fűszernövények               

Ültessenek kertjükbe illatos fűszernövényeket, mint a metélőhagyma, zsálya, kakukkfű, fokhagyma vagy hagyma. Ezek természetes módon ijesztik el illatukkal a meztelencsigákat. 

2. Öntözzenek reggel

Lehet, hogy erre már próbáltak figyelni, de próbálják meg teljesen kihagyni az esti öntözést. Ezzel a trükkel meggátolják a meztelencsigák számára ideális környezet kialakulását. 

3. Gyűjtés és csapdák

Ez időigényes munka, mivel minden este vadászatra kell indulni. Ha a kertben található összes mesztelencsigát összegyűjtik, akkor jön a nehezebbik rész. A csigákat át kell vágni, műanyag flakonba tenni, majd meg kell várni míg lebomlanak és komposztot kell szórni rájuk. 

A meztelencsiga szívesen falatozik sörélesztőből, amely káros hatással van rá. Egy műanyag flakonból vagy joghurtos tégelyből egyszerű csapdát készíthetünk. A pohárkát öntsék félig sörrel. A kertészetekben vásárolhatnak csapdákat, melyek szintén sört tartalmaznak. A csiga nem tud ellenállni a sör illatának, viszont könnyedén belefullad.

4. Kávézacc

Kávéval kitűnően harcolhatunk a kártevők ellen. Szórják be a termés körüli területet kávézaccal és már kész is! 

5. A tyúkok is segíthetnek

Ha vannak csibéik vagy kacsáik, ne habozzanak kiengedni őket a kertbe! Lényegében különleges finomságot falatozhatnak és mindkét fél elégedett lesz. 

 

Vegyi anyagokkal a meztelencsigák ellen

Amennyiben vegyi anyagok segítségével szeretnének megszabadulni a mesztelencsigáktól, akkor itt megtalálhatják a leghatékonyabb készítményeket. Használatuknál legyenek óvatosak és figyelmesen olvassák el a használati utasítást! 

Granulátum a meztelencsigák ellen - Ferramol

Ezt a készítményt granulátum formájában vásárolhatjuk meg, mely vas-foszfát alapú. Szórják szét a kert azon részein, ahol a meztelencsigák a leggyakrabban fordulnak elő. Miután elfogyasztják a granulátumot visszhaúzódnak a földbe, ahol elpusztulnak. Egy 10 kg-os Ferramol csomagért 3 000 Ft-ot fizetnek. 

Granulátom a meztelencsigák ellen

Por meztelencsigákra

A készítmény por formájában vásárolható meg. Vízzel kell összekeverni és a földbe kell önteni. Mikroszkopikus méretű gilisztákat tartalmaz, melyek megtámadják a meztelencsigákat. 3 - 5 napon belül a csigák abbahagyják az evést és elpusztulnak. 

Natria Sepiolit - természetes védelem a meztelencsigák ellen

Natria - Sepiolit

Természetes védelmet nyújt a csigák ellen. A natria egy természetes agyagásvány, mely szárító hatású, így a csigák számára nem lesz megfelelő a környezet és dehidratálódnak. Miután érintkezésbe lépnek ezzel az anyaggal, összehúzódnak. Nem veszélyes sem az emberekre, sem a házi kedvencekre. 

 

A cikk szerzője


Hozzászólás írása
Közzétéve: 06.07.2019
A cikk értékelése:
(88.4%)

V tejto kategórií nájdete aj:

Szennyvíztisztító és emésztőgödör Szennyvíztisztító és emésztőgödör

Az emésztögödörbe és a szennyvíztisztítóba folyik a szennyvíz, amelyet termelünk. Cikkünkből megtudhatják, hogy mi a pontos különbség ezen berendezések között. 

Milyen konyhakést vásároljunk? Hogy melyek a legjobbak, megtudhatjuk a tesztek és az értékelések alapján! Milyen konyhakést vásároljunk? Hogy melyek a legjobbak, megtudhatjuk a tesztek és az értékelések alapján!

Konyhakéseket általában leárazáskor szoktunk vásárolni. Ennek ellenére bizonyos minőséget illető kritériumokat teljesíteniük kellene! Mi segítünk, hogy a legjobbat tudják kiválasztani!...

Puha vagy kemény bőröndöt vigyünk a repülőre? Az olcsók általában nem jó minőségűek! Puha vagy kemény bőröndöt vigyünk a repülőre? Az olcsók általában nem jó minőségűek!

El sem tudnák képzelni életüket utazás nélkül? Akkor egy minőségi bőrönd nélkül egy lépést sem tehetnek! Cikkünkből megtudhatják, melyek a legjobb minőségűek.