Hogyan szabaduljunk meg a legyektől?

Töprengtek már azon, hogyan tehetnének ártalmatlanná 200 legyet egyetlen légyfogóval? Ha sikerül kiírtaniuk egy nőstény legyet, akkor kb. ennyi utódtól mentik meg az emberiséget. Miért ne írtsunk ki akkor minél többet? 

Felnőtt házilégy

A legyek sok kellemetlenséget okozhatnak, még ha nem is csinálnak nagy károkat, de pár hetes életük során akár 2000 tojást is rakhatnak. Hogyan harcoljunk ellenük? 

Megelőzés

  • Szúnyogháló - ezzel az egyszerű segédeszközzel meggátolhatják, hogy a legyek vagy más rovarok bejussanak a házukba
  • Ételtakaró - az ételek erőteljes illata a nyári hónapokban asztalunkhoz csábítja a legyeket. Az ételeket mindig takarják le és megfelelően csomagolják be, hogy a legyek ne kerüljenek vele érintkezésbe
  • Szemetes kosár - a teli szemetes kosárnak a legyek nem tudnak ellenállni! Erőteljes illatával rengeteg legyet képes magához vonzani
  • Természetes riasztók - a legyek ellen egy nagyon jó, ráadásul ízletes módszerrel is harcolhatunk. A paradicsom, bazsalikom, ricinus, menta és levendula mind elűzik a legyeket. A virágcserepet tegyék az ablak elé és a legyak biztosan elkerülik majd a környéket.  

Hogyan harcoljunk ellenük? 

  1. Légyfogó - az egyik legrégebbi és legismertebb módszer a legyek kiírtására. Hatása azonban nem 100%-os, így biztosan nem űzik el vele az összes legyet. Több típusú légyfogó is létezik. A leggyakoribb az egyszer használatos ragasztó csík, amelybe beleragadnak a legyek. Léteznek műanyag légfogók is, melyek esetében nem kevés erőfeszítésre van szükség a legyek elpusztításához. 
  2. Vegyi készítmények - a SOJET egy hatékony készítmény a legyek ellen, melyet bevonatként és permetként is használhatnak. A készítményt olyan helyeken kell alkalmazni, ahol a legyek pihenni szoktak. Kültéren és beltéren is probléma nélkül használható. 
  3. Elektromos párologtató - a kezelése nagyon egyszerű. A cserélhető tartályban olyan anyag található, amely elűzi a legyeket. Miután a párologtató a konnektorba szúrjuk ez az anyag elkezd párologni. 
  4. Elektromos légyfogó - alapja az UV fény. Egy fém rostély helyezkedik el benne, amely elektromos feszültség alatt van. A fény miatt a legyek oda repülnek a rácshoz, ami megöli őket. 
  5. Elektromos riasztó - miután beszúrtuk a konnektorba magas frekvenciájú hangot bocsát ki (az ember számára nem érzékelhető). Ez elriasztja a legyeket. 
  6. Vegyszermentes rendszer legyek ellen - a REDTOP egy olyan csalétek a legyek számára, amelyet egy fóliazacskóban kell összekeverni vízzel. Ez a keverék odacsábítja a legyeket, de onnan már nem képesek elmenekülni. Nagy előny az is, hogy ez a szer nem káros a természetre nézve. 

Házi tippek

1. Alma és szegfűszeg - pár almára es kb. egy pohár szegfűszegre lesz szükségük. Azokat nyomkálják bele az almákba és helyezzék el otthonuk különböző pontjain - oda, ahol a legyek gyakran megjelennek. 

2. Citromfűolaj és kókuszolaj - ezt a házi riasztót nem sok idő elkészíteni. 20 - 30 csepp citromfűolajat csepegtessenek kb. 3 dl kókuszolajba (cseppfolyós állapotban). Ezt a keveréket öntsék szét kisebb edényekbe és helyezzék el otthonuk különböző pontjain. 

3. Fokhagyma, fahéj és feferóni - keverjék össze az alapanyagokat és szórják szét a ház alapja körül. A repedések és sarkak környékén így erőtér alakul ki, ami elűzi a legyeket.

4.Víz szegfűszeggel/levendulával - a keveréket öntsék spriccelőbe, a fűszereket vagy növényeket hagyják kb. egy órát állni, majd lássanak munkához. Ez a keverék hatékonyan elűzi a legyeket. 

A cikk szerzője


Hozzászólás írása
Közzétéve: 11.05.2020
A cikk értékelése:
(89.4%)

V tejto kategórií nájdete aj:

Madársóska - a gyógyhatású növény gondozásaMadársóska - a gyógyhatású növény gondozása

A természetben 800 fajtája fordul elő, de nálunk leggyakrabban az erdei madársóskával találkozhatunk. Segít a rossz közérzeten, ínygyulladáskor és a gyomor fájdalmakor is. Hogyan...

Puhafalú medence foltozásaPuhafalú medence foltozása

A medencén lévő lyukak keresése olykor nagy fejtörést okoz, de mindenképpen elhanyagolhatatlan. Hogyan találjuk meg a medencén lévő lyukat? Cikkünken megismerkedhetnek a legegyszerűbb...

Napelem panelek házra, nyaralóra vagy medencére. Minden, amit tudni érdemes. Napelem panelek házra, nyaralóra vagy medencére. Minden, amit tudni érdemes.

Napelemmel sok pénzt lehet spórolni. Mit kell róluk tudni? Mi alapján érdemes választani? Hogyan lehet elintézni a támogatást? Minden fontos információt megtudhatnak cikkünkből.