Hogyan szabaduljunk meg a harkálytól, amely rongálja a ház homlokzatát?

Beköltözött Önökhöz egy harkály és nemkívánatos lyukakat csinál a ház homlokzatába? Ezzel a problémával nincsenek egyedül, mivel ezzel a kellemetlenséggel egyre többen küzdenek, ezért az ornitológusok és az ökológusok is igyekszenek megoldani a helyzetet. 

Felnőtt harkály a fészkében a fa odvában

Hogyan szabadulhatnak meg a harkálytól?

A harkályok kedvelik a homlokzat anyagát

Első sorban meg kell fejtenünk, hogy miért csinálnak lyukakat a harkályok a házak homlokzatába. Ennek természetesen több oka is lehet, tehát az egyik eset különbözhet a másiktól. A harkályok élelmet keresnek és ezt gondolják, hogy azt pont ott fogják megtalálni. Esetleg megfelelő hely után kutatnak fészeképítéshez vagy területüket igyekszenek megjelölni. 

A ház homlokzatának szigetelésére használt anyag hasonlóan rezonál, mint a fák a harkály természetes környezetében. Kopácsolással a harkályok képesek felmérni, hogy a fa túl kemény vagy odvas-e, mivel az utóbbi esetben akár élelem is lehet alatta. Amennyiben a fa puhább, akkor fészeképítésre is alkalmas. 

Ebből adódóan a jövőben valószínűleg új technológiákat és anyagokat kell majd használni a házak szigetelésére. Ezzel nem csak saját otthonunkat védhetjük meg, de ezt a csodás madárfajt is. Hiszen mi, emberek tevékenységunkkel beavatkozunk a természet harmóniájábaés könnyedén összezavarjuk a többi élőlényt találmányainkkal. 

Hogyan riaszthatjuk el a már beköltözött harkályt?

Ez nem egy egyszeű feladat, mivel a harkályok nagyon tanulékony és territoriális madarak, melyek nem adják fel egykönnyen megszokott helyüket. Minden egyed más, ezért ami az egyik esetében beválik, nem biztos hogy a másiknál is működni fog! Különféle módzsereket is kipróbálhatnak a harkály elriasztására, még akkor is, ha ezek általában nem túl hatékonyak. 

  • Madárriasztók elhelyezése (pl. PET flakonok fellógatása, amelyek szélben egymáshoz ütődve hangod adnak ki)
  • Ragadozó madár makett (bagoly, varjú)
  • Hangfelvételek

Harkálymakett a harkályok ellen

Amennyiben a harkály csak egy helyre szokott járni, akkor tegyük elérhetetlenné számára azt a területet. Használhatunk rácsot vagy hálót.

A harkály befogása és megelőzés

Amennyiben egyik madárriasztási módszer sem volt hatásos, akkor el kell fogni a madarat. Ezt csak ornitológus csinálhatja, aki rendelkezik a megfelelő eszközökkel és engedéllyel madarak befogására. Egy ilyen szolgáltatásért kb. 33 ezer forintot kérnek el. Ezt csak akkor lehet megcsinálni, ha már vége van a költési időszaknak és kirepültek a fiókák. 

Mivel a harkályok territoriális madarak, ezért nem hagyják el azt a területet, ahová ki vannak engedve. Ennek ellenére megjelenhet a házunk körül egy teljesen új egyed. A harkály eltávolításával nincs vége a munkánknak, hiszen megelőző lépéseket is kell tenni, hogy elriasszuk az új érdeklődőket. 

A harkály etikus befogása, hogy ne tegyen kárt a ház homlokzatában

Ahogy azt már említettuk, a harkályok territoriális madarak. Annak ellenére, hogy a már beköltözött egyedet nem riaszthatjuk el különféle makettekkel az új érdeklődőknél hatásos lehet. Erre a célra harkály makettet szoktak használni, amelyet a ház homlokzatán levő kritikus helyre kell elhelyezni úgy, hogy a harkályok észrevegyék és ez miatt elkerüljék otthonunkat. 

Mit ne tegyünk? 

A harkályok védett madarak, ezért irtásuk büntetendő. Ne akarjanak légpuska, petárda vagy más hasonló drasztikus eszközzel megszabadulni a harkálytól. A fészekrakás időszakát valahogy át kell vészelniük, ez után a szakember befogja a madarat. 

Amikor sikerült megszabadulniuk a harkálytól, akkor javítsák meg a homlokzaton keletkezett lyukakat. Helyezzenek el egy makettet, így elijesztik a többi harkályt. Amennyiben ezeket a megelőző lépéseket nem teszik meg, akkor valószínűleg megint összetűzésbe fognak kerülni egy harkállyal. 

A homlokzatot akár kúszónövények ültetésével is megóvhatják, hiszen azok szigetelnek és a házat is megszépítik. De ez már ízlés kérdése. 

A cikk szerzője


Hozzászólás írása
Közzétéve: 20.01.2020
A cikk értékelése:
(91.4%)

V tejto kategórií nájdete aj:

Hogyan tisztítsuk meg a térkövet az olajtól és a zsírfoltoktól? Hogyan tisztítsuk meg a térkövet az olajtól és a zsírfoltoktól?

Létezik olyan dolog, ami kárt tehet a térkőben? Milyen készítményeket használjunk a tisztítására? Hogyan érhetjük el, hogy a térkő úgy nézzenk ki, akár az új? Cikkünkben minden kérdésre...

A konyhapult megfelelő magasságaA konyhapult megfelelő magassága

A konyhapult magassága nagyon fontos tényező a konyha berendezése során. Cikkünkből megtudhatják, hogyan határozhatják meg a megfelelő magasságot úgy, hogy az új konyha ne legyen káros...

Anatómiai párnák - minden, amit tudni érdemesAnatómiai párnák - minden, amit tudni érdemes

Az anatómiai párna tökéletes választás azoknak, akik éjjel nem tudják magukat rendesen kialudni és fájdalommal kelnek, ami az egész napos tevékenységüket is befolyásolja.