Hogyan szabaduljunk meg a harkálytól, amely rongálja a ház homlokzatát?

Beköltözött Önökhöz egy harkály és nemkívánatos lyukakat csinál a ház homlokzatába? Ezzel a problémával nincsenek egyedül, mivel ezzel a kellemetlenséggel egyre többen küzdenek, ezért az ornitológusok és az ökológusok is igyekszenek megoldani a helyzetet. 

Felnőtt harkály a fészkében a fa odvában

Hogyan szabadulhatnak meg a harkálytól?

A harkályok kedvelik a homlokzat anyagát

Első sorban meg kell fejtenünk, hogy miért csinálnak lyukakat a harkályok a házak homlokzatába. Ennek természetesen több oka is lehet, tehát az egyik eset különbözhet a másiktól. A harkályok élelmet keresnek és ezt gondolják, hogy azt pont ott fogják megtalálni. Esetleg megfelelő hely után kutatnak fészeképítéshez vagy területüket igyekszenek megjelölni. 

A ház homlokzatának szigetelésére használt anyag hasonlóan rezonál, mint a fák a harkály természetes környezetében. Kopácsolással a harkályok képesek felmérni, hogy a fa túl kemény vagy odvas-e, mivel az utóbbi esetben akár élelem is lehet alatta. Amennyiben a fa puhább, akkor fészeképítésre is alkalmas. 

Ebből adódóan a jövőben valószínűleg új technológiákat és anyagokat kell majd használni a házak szigetelésére. Ezzel nem csak saját otthonunkat védhetjük meg, de ezt a csodás madárfajt is. Hiszen mi, emberek tevékenységunkkel beavatkozunk a természet harmóniájábaés könnyedén összezavarjuk a többi élőlényt találmányainkkal. 

Hogyan riaszthatjuk el a már beköltözött harkályt?

Ez nem egy egyszeű feladat, mivel a harkályok nagyon tanulékony és territoriális madarak, melyek nem adják fel egykönnyen megszokott helyüket. Minden egyed más, ezért ami az egyik esetében beválik, nem biztos hogy a másiknál is működni fog! Különféle módzsereket is kipróbálhatnak a harkály elriasztására, még akkor is, ha ezek általában nem túl hatékonyak. 

  • Madárriasztók elhelyezése (pl. PET flakonok fellógatása, amelyek szélben egymáshoz ütődve hangod adnak ki)
  • Ragadozó madár makett (bagoly, varjú)
  • Hangfelvételek

Harkálymakett a harkályok ellen

Amennyiben a harkály csak egy helyre szokott járni, akkor tegyük elérhetetlenné számára azt a területet. Használhatunk rácsot vagy hálót.

A harkály befogása és megelőzés

Amennyiben egyik madárriasztási módszer sem volt hatásos, akkor el kell fogni a madarat. Ezt csak ornitológus csinálhatja, aki rendelkezik a megfelelő eszközökkel és engedéllyel madarak befogására. Egy ilyen szolgáltatásért kb. 33 ezer forintot kérnek el. Ezt csak akkor lehet megcsinálni, ha már vége van a költési időszaknak és kirepültek a fiókák. 

Mivel a harkályok territoriális madarak, ezért nem hagyják el azt a területet, ahová ki vannak engedve. Ennek ellenére megjelenhet a házunk körül egy teljesen új egyed. A harkály eltávolításával nincs vége a munkánknak, hiszen megelőző lépéseket is kell tenni, hogy elriasszuk az új érdeklődőket. 

A harkály etikus befogása, hogy ne tegyen kárt a ház homlokzatában

Ahogy azt már említettuk, a harkályok territoriális madarak. Annak ellenére, hogy a már beköltözött egyedet nem riaszthatjuk el különféle makettekkel az új érdeklődőknél hatásos lehet. Erre a célra harkály makettet szoktak használni, amelyet a ház homlokzatán levő kritikus helyre kell elhelyezni úgy, hogy a harkályok észrevegyék és ez miatt elkerüljék otthonunkat. 

Mit ne tegyünk? 

A harkályok védett madarak, ezért irtásuk büntetendő. Ne akarjanak légpuska, petárda vagy más hasonló drasztikus eszközzel megszabadulni a harkálytól. A fészekrakás időszakát valahogy át kell vészelniük, ez után a szakember befogja a madarat. 

Amikor sikerült megszabadulniuk a harkálytól, akkor javítsák meg a homlokzaton keletkezett lyukakat. Helyezzenek el egy makettet, így elijesztik a többi harkályt. Amennyiben ezeket a megelőző lépéseket nem teszik meg, akkor valószínűleg megint összetűzésbe fognak kerülni egy harkállyal. 

A homlokzatot akár kúszónövények ültetésével is megóvhatják, hiszen azok szigetelnek és a házat is megszépítik. De ez már ízlés kérdése. 

A cikk szerzője


Hozzászólás írása
Közzétéve: 20.01.2020
A cikk értékelése:
(91.4%)

V tejto kategórií nájdete aj:

Madársóska - a gyógyhatású növény gondozásaMadársóska - a gyógyhatású növény gondozása

A természetben 800 fajtája fordul elő, de nálunk leggyakrabban az erdei madársóskával találkozhatunk. Segít a rossz közérzeten, ínygyulladáskor és a gyomor fájdalmakor is. Hogyan...

Puhafalú medence foltozásaPuhafalú medence foltozása

A medencén lévő lyukak keresése olykor nagy fejtörést okoz, de mindenképpen elhanyagolhatatlan. Hogyan találjuk meg a medencén lévő lyukat? Cikkünken megismerkedhetnek a legegyszerűbb...

Napelem panelek házra, nyaralóra vagy medencére. Minden, amit tudni érdemes. Napelem panelek házra, nyaralóra vagy medencére. Minden, amit tudni érdemes.

Napelemmel sok pénzt lehet spórolni. Mit kell róluk tudni? Mi alapján érdemes választani? Hogyan lehet elintézni a támogatást? Minden fontos információt megtudhatnak cikkünkből.