Hogyan szabaduljunk meg a hangyáktól?

Ezek az apró teremtmények gyakran felbukkannak otthonunkban, az erkélyen vagy felfalják a kertbe ültetett liliomot. Apró kis hősök, akik akár testsúlyuk ötvenszeresét is elbírják, de ennek ellenére nagy galibát is tudnak okozni! 

Hogyan szabaduljunk meg a hanygáktól?

Életünket megnehezítik nem csak a kertben, de otthonunkban is, ahová már egy falat étel miatt is beköltözhetnek. Az ételt a réseken, nyílásokon keresztül közelítik meg. Mivel viszonylag gyorsak és kicsik, így általában bárhová képesek bejutni! 

Hogyan harcoljunk ellenük? Hogyan szabaduljunk meg tőlük egyszer és mindenkorra? Mi válik be és mi nem? Összegyűjtöttünk pár hasznos praktikát, melyek biztosan segítenek a hangyák elleni harcban. 

Mit tegyünk a hangyákkal a házban? 

Megelőzés

A legfontosabb a megelőzés, hiszen ennek köszönhetően rengeteg időt és erőfeszítést megspórolhatnak. Amennyiben tudnak a hangyák ellen védekezni, akkor nem fog kelleni harcolniuk velük. Ha a hangyák megjelennek otthonukban, biztosak lehetnek benne, hogy az ételért jöttek! Bármilyen étel odacsábíthatja őket, egyáltalán nem válogatósak! Fontos, hogy az ételeket megfelelően becsomagolják zacskóba, alufóliába vagy tálba. 

Hangyák az ételen

A hangyák képesek átjutni a papíron, ezért gyakran megkóstolják a lisztet, tésztát vagy cukrot, melyek papír csomagolásban vannak és az a hangyáknak egyáltalán nem okoz problémát. A nyitott műanyag csomagolásokra is figyelni kell! Ezekbe ugyanis könnyedén bejutnak a hangyák. A tányéron lévő ételmaradékokkal is vigyázni kell, hiszen az egész hangya kolóniát odacsábíthatjuk vele. 

A nyár folyamán, mikor gyakran szellőztetünk, könnyedén bejutnak a hangyák a házba. Ekkor érdemes felszerelni egy hálót, hogy elzárjuk a könnyen járható utat számukra. 

Támadás

Na de mit tegyünk akkor, ha a hangyák már bejutottak a házunkba? A legegyszerűbb módszer, ha beszerzünk valamilyen kémiai készítményt, melyek viszont sokszor nem csak a hangyáknak, de az emberi szervezetnek is károsak lehetnek. 

Kémiai anyagok a hangyák ellen

Próbálkozzanak először inkább házi praktikákkal, melyket különféle fórumokról gyűjtöttünk össze Önöknek. 

Elsőként ragadják meg a fűszereket és olyan készítmenyeket, melyek a hangyákat elijesztik és ingerlik. Kövessék útjukat és szórjanak oda: 

 • sót
 • fekete borsot
 • szódabikarbónát
 • élesztőt
 • sütőport

A házakban általában fáraóhangyákkal találkozhatunk

Az illatos készítményekre is nagyon érzékenyek: 

 • fahéj
 • majoránna
 • bazsalikom
 • szegfűszeg
 • borsmenta

A legkellemetlenebbül az utóbb említett növény hat rájuk. A borsmenta megzavarja a hangyák kommunikációját egymás között!

 A mi tippünk: Készítsenek keveréket borsmenta esszenciális olajjal. 30 csepp borsmenta esszenciális olajra, 30 csepp szegfűszeg esszenciális olajra, szappanra, 2 dl vízre és spriccelőre lesz szükségük. Előbb oldjanak fel a vízben egy kevés szappant, majd adják hozzá az olajokat és kevejék össze. A készítményt már használhatják is! 

Olykor az élesztő oldat is segíthet: keverjenek el egy teáskanál cukrot 500 ml vízben, majd adjanak hozzá 2 teáskanál élesztőt. Ezt a keveréket öntsék lapos tálkákba és helyezzék el a lakás néhány pontján. 

Utolsó tanácsunk az, hogy használjanak durva felületű, sok lyukkal rendelkező szivacsot. Áztassák be cukros vízbe, majd tegyék a hangyaboly közelőbe. A hangyák valószínűleg ráragadnak majd. 

Hogyan szabaduljunk meg a hangyáktól a kertben? 

A hangyabolyt ne vegyük félvállról sem a kertben, sem kedvenc virágaink között! Elsőre úgy tűnhet, hogy egy hangyaboly nem okozhat nagy problémát, de néha pont az ellenkezője igaz! A hangyák alagutakat ásnak és tojásokat raknak a földbe. Ezt sokszor nem a legideálisabb helyekre teszik, mint pl. a járda alá. 

A hangya a kertben megtámadja a gyümölcsöket is

Megdézsmálják a terméseket, leveleket, de akár a cserepes virágokat is tönkretehetik! Tevékenységüknek köszönhetően a növények kiszáradnak és elpusztulnak, mivel a hangyák levéltetveket is terjesztenek. 

Hogyan védekezzünk ellenük? 

Az egyik leghatásosabb módszer a hangyakirálynő eltávolítása. Ez egy kicsit igényes feladat, de ha sikerrel járnak, akkor az egész hangyaboly eltűnik majd kertjükből! Olyan hangya csapdákat kell felállítani, melyek a hangyakirálynő számára megfelelő táplálékot tartalmaznak, így a királynő elpusztul. A leggyakrabban használt keverék a sütőpor vagy szódabikarbóna porcukorral keverve. 

Akár illatos növényeket is ültethetnek a kertbe, melyek illatát a hangyák nem bírják elviselni (mint a már említett borsmenta). Ennek köszönhetően a hangyák száma automatikusan minimalizálódni fog. Ha szárított élesztőt használnak és a hangyák azt elfogyasztják, elpusztulnak. 

Hangyakirálynő a hangyafészekben
Hangyakirálynő a fészekben

Nagyon érdekes választás lehet olyan készítmények használata, melyek hormonokkal csábítják az ellenanyaghoz a hangyákat. A hangyák e anyagot a hangyakiránynőhöz viszik, aki ennek hatására nem rak több tojást. Amannyiben ez megtörténik, a hangya család elpusztul. 

Méreg a hangyák ellen

Lehet, hogy Önök azok közé tartoznak, akik nem kedvelik az otthoni praktikákat, inkább a teljesen hatásos készítmények után kutatnak. Az Önök részére is van pár ajánlatunk és tanácsunk, mely termékek a megfelelőek, ill. melyek kevésbé. 

3 érdekes tanács befejezésképp

 • Narancshéjat keverjenek össze egy pohár meleg vízzel, majd ezt a keveréket öntsék a hangyabolyba vagy köré. Ennek hatására a hangyák elmennek. 
 • A spriccelőbe öntsenek fele-fele aránya vizet és ecetet. Spricceljék le a hangyabolyt és azokat a helyeket, ahol gyakran járnak a hanygák. A hangyák ki nem állhatják az ecetet. Amennnyiben sok a hangya, akár sima ecetet is használhatnak, víz nélkül. 
 • A hangyák nem tudnak bejutni az üvegházakba vagy fóliákba, ha a bejárathoz rajzolnak egy kréta csíkot. Ez kalcium-karbonátot tartalmaz, mely elijeszti a hangyákat. 

A cikk szerzője


Hozzászólás írása
Közzétéve: 05.06.2019
A cikk értékelése:
(88%)

V tejto kategórií nájdete aj:

Madársóska - a gyógyhatású növény gondozásaMadársóska - a gyógyhatású növény gondozása

A természetben 800 fajtája fordul elő, de nálunk leggyakrabban az erdei madársóskával találkozhatunk. Segít a rossz közérzeten, ínygyulladáskor és a gyomor fájdalmakor is. Hogyan...

Puhafalú medence foltozásaPuhafalú medence foltozása

A medencén lévő lyukak keresése olykor nagy fejtörést okoz, de mindenképpen elhanyagolhatatlan. Hogyan találjuk meg a medencén lévő lyukat? Cikkünken megismerkedhetnek a legegyszerűbb...

Napelem panelek házra, nyaralóra vagy medencére. Minden, amit tudni érdemes. Napelem panelek házra, nyaralóra vagy medencére. Minden, amit tudni érdemes.

Napelemmel sok pénzt lehet spórolni. Mit kell róluk tudni? Mi alapján érdemes választani? Hogyan lehet elintézni a támogatást? Minden fontos információt megtudhatnak cikkünkből.