Hogyan szabaduljunk meg a gyomtól a kertben?

A szituációt, amelyet az elkövetkező sorokban körülírunk, valószínűleg minden ház tulajdonos jól ismeri. Csak képzeljék el! Végre lenyírták a füvet, rendbe rakták a járdát, beültették a kertet és elégedettek a munkájukkal. Eltelik egy hét és már kezdődik is a rémálom...

Gyom a fűben

Megjelenik a gyom! Az a gyom, amely minden kertészt az őrületbe kerget, hiszen senki nem szeretné, hogy kertje gazos legyen, de nagyon nehéz tőle megszabadulni! 

Tőlünk megtudhatják, hogyan harcolhatnak a legsikeresebb módon a gyom ellen és írthatnak ki akár olyan makacs gyomokat is, mint a tarackbúza. 

Melyek a kertben leggyakrabban előforduló gyomok? 

A gyomokat két csoportba sorolhatjuk.

A kertben előforduló gyomok nagy részét az egyszikű gyomok alkotják, de néhány helyen ezeket futó gyomnövényeknek is nevezik! A legrosszabb bennük, hogy távoli rokonságban állnak a fűfélékkel, ezért nagyon hasonlítanak egymásra. Ezt a kategóriát kertjeinkben legtöbbször a pelyhes selyemperje, az egynyári perje vagy a már előbb említett tarackbúza képviseli. 

A második csoportot a kétszikű gyomnövények alkotják. Ezek közül a kertben leggyakrabban a gyermekláncfű, az apró szulák, a közönséges cickafark vagy a szürke madársóska terjed el. 

 

Hogyan lépjünk fel a kertben található gyommal szemben? 

A gyom kiírtását több féle képpen is végezhetjük. Az első és egyben legegyszerűbb módszer a manuálisan, kézzel történő eltávolítás. Egyszerűen meg kell várni, amíg a gyom megnő, majd gyökrestül ki kell tépni! 

Ez egy egyszerű, de nem túl hatékony módszer, sok esetben a szélnek köszönhetően a gyom magjai szétszóródnak a kertben vagy az udvaron, tehát a növény kitépésével hosszútávon nem mennek semmire! Amennyiben szokták tápozni a füvet, akkor olyan tápot keressenek, amely herbicidet is tartalmaz!

Vegyi vagy házi készítésű anyagok? 

Egy másik módszer a gyom kiírtására a permet használata. Ebben az esetben több féle képpen járhatunk el! Vagy vegyi anyagokkal, permetekkel veszik fel a harcot a gyommal szemben, vagy házi készítésű permetet állítanak elő. 

Hogyan ismerhető fel a gyomra megfelelő permet? 

Amennyiben a boltokban és a kertészetekben található permetekről beszélünk, akkor van miből válogatni! Ajánlatos megismerni a gyom fajtáját, hogy meg tudjuk mondani a kertészetben található eladónak, aki ez alapján különféle termékeket tud nekünk ajánlani! Nagyon közkedvelt pl. a Roundup gél, amely kb. 1000 féle gyom ellen hatásos. Akár már 2400 forintért is megvásárolható! 

Roundup gél a fűben található gyomra

Ha nem szeretnék a füvet vegyi anyagokkal szennyezni, akkor még mindig van remény, hiszen itt vannak a házi praktikák! A házi készítésű permetekhez főleg ecetet szoktak használni. Most biztosan azt gondolják, ki tenne ecetet a gyomra? De ez egy valóban bevállt módszer! Az amerikai Marylandben dolgozó tudósok az üvegházban természtett növényekkel való kísérletezés során rájöttek, hogy az ecet már a csírázástól számított két hétben képes a gyom több elterjedt fajtáját is kiírtani! 

Az eljárás nagyon triviális. Elegendő lespriccelni a gyomot 5 - 10 százalékos ecettel. Ez azt jelenti, hogy bármelyik élelmiszerüzletben megvásárolható az ehhez szükséges ecet. Adott esetben a tradicionális ecet helyett akár felhígított alma ecetet is használhatnak. 

Mi legyen a fűben, a sziklakertben vagy a járbán lévő gyomokkal? 

Ezeken a területeken még nehezebb dolgunk van a gyom eltávolításával. A gaz valóban bárhol megnő! Ez nagyon kellemetlenné tudja tenni életünket, de nem kell elkeseredni!  

A házi trükkök segítenek a gyom eltávolításában akár a fű közül is! Gyors és főleg természetbarát megoldás, ha a gyom ellen összekevernek 30 ml vodkát, pár csepp mosogatószert és 2 csésze vizet. Ezt az oldatot tegyék spriccelőbe és fújják a gyom leveleire! Vigyázat! Akkor alkalmazzák, amikor süt a nap és csak olyan gyomokra, amelyek közvetlenül a napon nőnek! Az alkohol kárt tesz a növény leveleinek védőrétegében, melyek ez után a napon kiszáradnak. A vodka nem hatásos árnyékban! 

Még mindig itt vannak a járda repedései...

Igen, igen! Ebben az esetben is több alternatívával készültünk! A vegyszerek és permetek károsak a környezetre nézve, azért ezeket már csak végső elkeseredésünkben kellene használni! Az agresszív készítmények helyett a járda repedésinél használjanak sót! Ilyen esetben a só tényleg aranyat ér! Hogyan csináljuk? 

A sót kb. 1:2 arányban szórják a vízhez és forralják fel ezt a keveréket. Ezt öntsék közvetlenül a gyomra! Ugyanilyen hatékonynak bizonyult az a módszer is, ha a sót közvetlenül a gyomra szórják, pl. a téglák vagy a kövek közé. Végül az így kezelt területet spricceljék le vízzel, esetleg hagyják az esőre ezt a feladatot! 

A gyom kiírtása sóval

Hatékony a szódabikarbóna használata! Ebben az esetben ugyanúgy kell eljárni, mint a sónál, de ezt nem kell vízben feloldani használat előtt! Így a gyomok, főleg a gyermekláncfű részére kedvezőtlen körülményeket hozunk létre. 

A cikk szerzője


Hozzászólás írása
Közzétéve: 13.11.2019
A cikk értékelése:
(89.2%)

V tejto kategórií nájdete aj:

A fürdőszoba felújítása saját kezűleg. Mi minden vár ránk? A fürdőszoba felújítása saját kezűleg. Mi minden vár ránk?

Nem egy háztulajdonos találta már szemben magát ezzel a rémálommal! Valamikor a sokkal egyszerűbb megoldások is népszerűek voltak, de napjainkban kifinomultabb kivitelezésre vágyunk! A...

Magaságyás raklapokból vagy akár műanyagból is! Elmondjuk, hogyan fogjanak hozzá!Magaságyás raklapokból vagy akár műanyagból is! Elmondjuk, hogyan fogjanak hozzá!

Egy szép kertről álmodoznak, de a rendelkezésükre álló hely nem felel meg az elvárásaiknak? Tegyék kertjüket praktikussá és stílusossá magaságyásokkal!

Hogyan távolítsuk el az öreg festéket a fémről és a fáról?Hogyan távolítsuk el az öreg festéket a fémről és a fáról?

Az öreg, látszólag értéktelen dolgokat is új köntösbe lehet öltöztetni, csak tudni kell, hogyan. Szabaduljanak meg az öreg festékrétegtől és adjanak helyet az újdonságnak! Cikkünkből...