Hogyan szabaduljunk meg a gyomtól a kertben?

A szituációt, amelyet az elkövetkező sorokban körülírunk, valószínűleg minden ház tulajdonos jól ismeri. Csak képzeljék el! Végre lenyírták a füvet, rendbe rakták a járdát, beültették a kertet és elégedettek a munkájukkal. Eltelik egy hét és már kezdődik is a rémálom...

Gyom a fűben

Megjelenik a gyom! Az a gyom, amely minden kertészt az őrületbe kerget, hiszen senki nem szeretné, hogy kertje gazos legyen, de nagyon nehéz tőle megszabadulni! 

Tőlünk megtudhatják, hogyan harcolhatnak a legsikeresebb módon a gyom ellen és írthatnak ki akár olyan makacs gyomokat is, mint a tarackbúza. 

Melyek a kertben leggyakrabban előforduló gyomok? 

A gyomokat két csoportba sorolhatjuk.

A kertben előforduló gyomok nagy részét az egyszikű gyomok alkotják, de néhány helyen ezeket futó gyomnövényeknek is nevezik! A legrosszabb bennük, hogy távoli rokonságban állnak a fűfélékkel, ezért nagyon hasonlítanak egymásra. Ezt a kategóriát kertjeinkben legtöbbször a pelyhes selyemperje, az egynyári perje vagy a már előbb említett tarackbúza képviseli. 

A második csoportot a kétszikű gyomnövények alkotják. Ezek közül a kertben leggyakrabban a gyermekláncfű, az apró szulák, a közönséges cickafark vagy a szürke madársóska terjed el. 

 

Hogyan lépjünk fel a kertben található gyommal szemben? 

A gyom kiírtását több féle képpen is végezhetjük. Az első és egyben legegyszerűbb módszer a manuálisan, kézzel történő eltávolítás. Egyszerűen meg kell várni, amíg a gyom megnő, majd gyökrestül ki kell tépni! 

Ez egy egyszerű, de nem túl hatékony módszer, sok esetben a szélnek köszönhetően a gyom magjai szétszóródnak a kertben vagy az udvaron, tehát a növény kitépésével hosszútávon nem mennek semmire! Amennyiben szokták tápozni a füvet, akkor olyan tápot keressenek, amely herbicidet is tartalmaz!

Vegyi vagy házi készítésű anyagok? 

Egy másik módszer a gyom kiírtására a permet használata. Ebben az esetben több féle képpen járhatunk el! Vagy vegyi anyagokkal, permetekkel veszik fel a harcot a gyommal szemben, vagy házi készítésű permetet állítanak elő. 

Hogyan ismerhető fel a gyomra megfelelő permet? 

Amennyiben a boltokban és a kertészetekben található permetekről beszélünk, akkor van miből válogatni! Ajánlatos megismerni a gyom fajtáját, hogy meg tudjuk mondani a kertészetben található eladónak, aki ez alapján különféle termékeket tud nekünk ajánlani! Nagyon közkedvelt pl. a Roundup gél, amely kb. 1000 féle gyom ellen hatásos. Akár már 2400 forintért is megvásárolható! 

Roundup gél a fűben található gyomra

Ha nem szeretnék a füvet vegyi anyagokkal szennyezni, akkor még mindig van remény, hiszen itt vannak a házi praktikák! A házi készítésű permetekhez főleg ecetet szoktak használni. Most biztosan azt gondolják, ki tenne ecetet a gyomra? De ez egy valóban bevállt módszer! Az amerikai Marylandben dolgozó tudósok az üvegházban természtett növényekkel való kísérletezés során rájöttek, hogy az ecet már a csírázástól számított két hétben képes a gyom több elterjedt fajtáját is kiírtani! 

Az eljárás nagyon triviális. Elegendő lespriccelni a gyomot 5 - 10 százalékos ecettel. Ez azt jelenti, hogy bármelyik élelmiszerüzletben megvásárolható az ehhez szükséges ecet. Adott esetben a tradicionális ecet helyett akár felhígított alma ecetet is használhatnak. 

Mi legyen a fűben, a sziklakertben vagy a járbán lévő gyomokkal? 

Ezeken a területeken még nehezebb dolgunk van a gyom eltávolításával. A gaz valóban bárhol megnő! Ez nagyon kellemetlenné tudja tenni életünket, de nem kell elkeseredni!  

A házi trükkök segítenek a gyom eltávolításában akár a fű közül is! Gyors és főleg természetbarát megoldás, ha a gyom ellen összekevernek 30 ml vodkát, pár csepp mosogatószert és 2 csésze vizet. Ezt az oldatot tegyék spriccelőbe és fújják a gyom leveleire! Vigyázat! Akkor alkalmazzák, amikor süt a nap és csak olyan gyomokra, amelyek közvetlenül a napon nőnek! Az alkohol kárt tesz a növény leveleinek védőrétegében, melyek ez után a napon kiszáradnak. A vodka nem hatásos árnyékban! 

Még mindig itt vannak a járda repedései...

Igen, igen! Ebben az esetben is több alternatívával készültünk! A vegyszerek és permetek károsak a környezetre nézve, azért ezeket már csak végső elkeseredésünkben kellene használni! Az agresszív készítmények helyett a járda repedésinél használjanak sót! Ilyen esetben a só tényleg aranyat ér! Hogyan csináljuk? 

A sót kb. 1:2 arányban szórják a vízhez és forralják fel ezt a keveréket. Ezt öntsék közvetlenül a gyomra! Ugyanilyen hatékonynak bizonyult az a módszer is, ha a sót közvetlenül a gyomra szórják, pl. a téglák vagy a kövek közé. Végül az így kezelt területet spricceljék le vízzel, esetleg hagyják az esőre ezt a feladatot! 

A gyom kiírtása sóval

Hatékony a szódabikarbóna használata! Ebben az esetben ugyanúgy kell eljárni, mint a sónál, de ezt nem kell vízben feloldani használat előtt! Így a gyomok, főleg a gyermekláncfű részére kedvezőtlen körülményeket hozunk létre. 

A cikk szerzője


Hozzászólás írása
Közzétéve: 13.11.2019
A cikk értékelése:
(89.4%)

V tejto kategórií nájdete aj:

Hogyan távolítsuk el a pillanatragasztót bőrről, bútorról vagy textíliáról? Hogyan távolítsuk el a pillanatragasztót bőrről, bútorról vagy textíliáról?

A pillanatragasztót akár forradalmi találmánynak is nevezhetjük, amely azonban kárt is okozhat. Leggyakrabban az összetapadt ujjak és a tárgyakon megjelenő csúnya foltok okoznak...

Hogyan tároljuk a zöldségeket és a gyümölcsöket?Hogyan tároljuk a zöldségeket és a gyümölcsöket?

Amennyiben idén több termésük lett, mint amire számítottak, ezért el szeretnék rakni a megmaradt zöldségeket és gyümölcsöket télre, úgy, hogy ne keletkezzen bennük nagy kár, akkor ez a...

Homokszűrő vagy papírszűrő a medencébe? Melyik a jobb? Homokszűrő vagy papírszűrő a medencébe? Melyik a jobb?

Amennyiben szeretnének egy medencét, akkor egy megbízható szűrőrendszert is kell hozzá vásárolniuk, amely segít azt tisztán tartani. A homokszűrő vagy a papírszűrő a jobb?