Hogyan szabaduljunk meg a csótányoktól?

Ha otthonukban megjelennek a csótányok, az nagy problémáról árulkodik. Olyan nehéz tőlük megszabadulni, mint a sót eltávolítani a tenger vizéből. A csótányok olyan rovarok, melyeknek nagyon kevés dolog árt. Hogyan szabadulhatunk hát meg tőlük? 

A csótányok nagyon ellenálló rovarok

Ha egy csótányt észreveszünk, biztosak lehetünk benne, hogy több is van belőlük! Már több mint 350 millió éve e bolygó lakói és küllemük lényegében nem is változott. Az egyetlen, amit megtanultak az évek során az a kitartás és alkalmazkodás. Nagyon egyszerű annak oka, hogy miért költöznek be a lakásokba. Élelmet keresnek és a mi otthonainkban kimeríthetetlen forrásra bukkanhatnak! Akár az is megtörténhet, hogy panzióból vagy hotelből hozzuk magunkkal ezt a kártevőt! 

Csótányok, poloskák, muszkabogarak

Valószínűleg most hálásak lesznek, hogy itt élünk! A világon a csótányok (Blattodea Blattaria) több mint 3500 faját ismerik, de nálunk csak 10-zel találkozhatunk. Ami magát a rovart illeti, tojás formája van és kb. 20-25mm nagyságú. Jellemzően barnás színűek. Szárnyakkal is rendelkeznek, de csak nagyon ritkán repülnek. 

E kártevő közeli rokona a muszkabogár is, mely valamivel kisebb méretű (15mm), de ugyanolyan kitartó. Lényegében bárhol előfordulhat. Általában a meleg helyeket keresi, ahol nedvesség van és kevés fény. Főleg éjszaka aktívak. Mindent felfalnak, ami organikus eredetű, ezért kedvelik az együtélést az emberekkel. Pontosan táplálkozási szokásaik miatt válthatnak ki ezek a rovarok allergiát és asztmát!

Hasonló kártevő, mely ugyanolyan ellenálló az ágyi poloska is. Ez még kisebb méretű (5-9mm), de sok kellemetlenséget tud okozni. Gyakran előfordul azokon a helyeken, ahol az ember alszik (ágy, ágynemű). Jelenlétét a harapásokból vehetjük észre, melyek piros foltot hagynak a bőrön. Hogyan szabaduljunk meg a csótányoktól? Cikkünkből megtudhatják! 

 

Vegyi anyagok és méreg a csótányok ellen

Hosszú és nehéz küzdelem. Ez vár Önökre, ha csótányok telepedtek meg otthonukban. Azok a szerek, melyeket használnak, nem biztos, hogy hatásosak! Vagy nem ízlik a csótányoknak, vagy nem tesznek kárt bennük. Ezen készítményeknek csak egy céljuk van: a csótányokat elpusztítani! Egy ilyen készítmény a PROTECT® spray is, melynek hosszantartó hatása van és pont a csótányok, poloskák és muszkabogarak ellen hatékony. 

Egy másik készítmény a rovarirtó kréta, melynek hatékonysága sajnos nem 100%-os, mivel az évek során a csótányok megtanultak ellenállni neki. Elég hatásos készítmény a Biotoll univerzális rovarirtó, mely segít a csótányok, hangyák, poloskák, pókok és legyek elleni harcan is! Az ilyen készítmények ára 600-1200 Ft körül van. 

Méreg a csótányok és poloskák ellen

Rovarirtás

A rovarirtás nem válogat a rovarfajok között. A biológia és vegyi ellenszereket együttes erővel vetik be, annak érdekében, hogy a kártevők és ártalmas rovarok eltűnjenek otthonunkból. A rovarokat fokozatosan pusztítja el, ill. megakadályozza, hogy fészket rakjanak, szaporodjanak. Először meg kell keresni, hol van a csótányok fészke, majd itt kell elvégenzi a beavatkozásokat és már vége is a kártevőknek! Tehát a méreg és a csali kombinációjáró van szó. 

Kártevőirtás - csótányok, poloskák 

Forduljanak szakemberhez! Ne kockáztassák a saját egészségüket, ill. azt sem, hogy még több csótány telepedjen meg otthonukban! Egyszerűen csak vegyék fel a kapcsolatot a kártevőirtókkal! Ők a csótányok, poloskák és egyéb rovarok teljeskörű kiirtására koncentrálnak. A kártevőirtás módjától és a lakás méretétől függően változik az ár is. Például egy három szobás lakás kártevőirtása kb. 48 ezer Ft. A siker viszont garantált! 

Likvidálják a megfertőzött tárgyakat, bútorokat

Lehet, hogy ezt feleslegesnek érzik, de valóban hatásos módszer! Ha megszabadulnak azoktól a berendezésektől, ahol a csótányok tartózkodnak vagy fészkelnek, sokkal nagyobb az esély rá, hogy elűzik őket otthonukból. 

Befejezésképpen készültünk Önöknek pár tanáccsal, melyek a csótányok előfordulását és likvidálását illetik. Az olyan receptek, mint a citromsó és az ecet ebben az esetben semmit nem oldanak meg! Ha meg akarnak bizonyosodni a csótányok jelenlétéről, akkor nedvesítsenek be egy rongyot, majd tegyék a helyiség egyik sötét sarkába. Amennyiben a rongy alá telepedik pár csótány, akkor biztosak lehetnek benne, hogy otthonuk lakói. Amint felmerül a gyanú, gyorsan igyekezzenek orvosolni a problémát! Ha csapdát szeretnének állítani, akkor oda kell csalogatni a csótányokat. A kávé, cukor vagy bórax nagyon jó csaléteknek bizonyulnak. 

A cikk szerzője


Hozzászólás írása
Közzétéve: 09.07.2019
A cikk értékelése:
(88.2%)

V tejto kategórií nájdete aj:

Hogyan szárítsunk gombát, gyümölcsöt vagy zöldséget? Hogyan szárítsunk gombát, gyümölcsöt vagy zöldséget?

Szárítás során a termés vitamintartalmának mintegy 70%-a megmarad. Lényegében bármelyik gyümölcsöt vagy zöldséget meg lehet szárítani. Hogyan álljunk neki? Ebből a cikkből megtudhatják!...

Hogyan távolítsuk el a vízkövet a vasalóból és hogyan tisztítsuk a vasalótalpat? Hogyan távolítsuk el a vízkövet a vasalóból és hogyan tisztítsuk a vasalótalpat?

A vasaló egy olyan berendezés, mely meghálálja a megfelelő karbantartást. A legfontosabb, hogy ne rakódjon le benne a vízkő, ill. hogy meg tudjunk szabadulni az odaégett...

Hogyan takarítsuk a mosógép belsejét? Hogyan takarítsuk a mosógép belsejét?

A mosógép rendszeres karbantartása meghosszabbítja élettartamát is! Hogyan takaríthatjuk ki a legeffektívebben? Olvassák el cikkünket és rájönnek, hogy nem is olyan nehéz karbantartani...