Hogyan szabaduljunk meg a burgonyabogártól?

A burgonyabogár, más néven krumplibogár eredetileg Észak-Amerikából származik. Feltételezések szerint Európában és a világ többi részén a burgonya által terjedt el, melyen élősködik. 

Burgonyabogár a krumpli levelén

Kinézete nagyon jellegzetes - sárgásfehér, narancssárgásfehér, ill. 10 fekete csík található rajta. 12 mm nagyságúra nőhet. A lárvák és a kifejlett egyedek kárt tesznek a növényekben, mivel megeszik a leveleket. Szélsőséges esetben akár az összes levelet is eltüntethetik! 

A kertészek nem kedvelik őket és jól tudják, hogy burgonya termesztésénél nagy figyelmet kell rájuk fordítani. Hogyan bánjunk el velük, ha már megjelentek, ill. hogy védekezzünk ellenük?

Vegyszerek, amelyek beváltak

  • Actara 25 WG - ez a szer kimondottan a burgonyabogarak ellen van. Egyéb kártevőkkel, mint a levéltetvek és a liszteskék is megbirkózik. Használata egyszerű. Aplikálhatják közvetlenül a növény leveleire vagy a földbe. Az ideg receptorokat befolyásolja, melynek köszönhetően gyorsan eltűnnek a kártevők. 
  • Careo ultra – Ez egy olyan koncentrátum, amely kifejlett egyedekre és lárvákra is egyaránt hat. Oldat formájában alkalmazzák. 
  • Coragen 20 SC – megakadályozza a burgonybogarak megjelenését. Ára eléggé magas, ezért sok érdeklődőt eltántoríthat. Kis adagokban kell aplikálni, mivel hatása nagyon erős. Bármely fejlődési stádiumban elpusztítja a burgonyabogarakat! 

Házi készítésű szerek a krumplibogarak ellen

Kis területeken akár saját kezűleg is eltávolíthatjuk a burgonyabogarakat. Ebben az esetben az összes felnőtt egyedet és a tojásokat is el kell távolítani, melyek a levelek alsó részén találhatóak. Ez a módszer nagyon időigényes és nem is praktikus. A maximális hatékonyság érdekében készítsenek sós vízoldatot, amelybe majd beleteszik a leszedett krumplibogarakat. Ezt a folyamatot többször is meg kell ismételni! 

A krumplibogarak tojásainak eltávolítása a levelekről

Akár a házi praktikák is segítségünkre lehetnek, melyek már régóta élnek a köztudatban: 

  • Kukoricaliszt / keményítő - a krumpli leveleit szórják be keményítővel és egy kicsit nedvesítsék meg. A burgonyabogárra ez mérgezően hat. Megfullad és elpusztul. 
  • Hamu - a leghatékonyabb a nyírfa hamuja, de másmilyet is használhatnak. A leveleket reggel szórják be, amikor a levelek természetesen nedvesek. 1 m² burgonyára kb. 10 kg hamura lesz szükség. Készítsenek oldatot 100 g hamuból és 10 liter vízből, majd spricceljék le a növényt. Virágzás előtt hetente egyszer-kétszer ismételjék ezt meg! Virágzás után havonta egyszer. 
  • Só + víz - készítsenek oldatot e két alapvető anyagból. Ne használjanak túl sok sót, mivel az megégetheti a leveleket. 
  • Diófa levél - készítsenek főzetet a diófa leveleiből. Kb. fél vödör levélre lesz szükség, melyet 15 percig kell vízben főzni. Végezetül adjanak hozzá még 10 liter vizet és hagyják állni 3 napig. A készítményt a levelekre kell spriccelni! 

A burgonyabogarak természetes ellensége

Az öko védelem érdekében ajánlott a kertbe kaprot, paradicsomot, kakukkfüvet, zsályát, zellert vagy mentát ültetni. Ezek segítségével lehet, hogy sikerül megszabadulniuk a bosszantó krumplibogaraktól. 

Amennyiben ismernek valami hatékony módszert a kártevők kiírtására, akkor mindenképpen osszák meg velünk kommentben!

A cikk szerzője


Hozzászólás írása
Közzétéve: 05.08.2019
A cikk értékelése:
(83.8%)

V tejto kategórií nájdete aj:

Anatómiai párnák - minden, amit tudni érdemesAnatómiai párnák - minden, amit tudni érdemes

Az anatómiai párna tökéletes választás azoknak, akik éjjel nem tudják magukat rendesen kialudni és fájdalommal kelnek, ami az egész napos tevékenységüket is befolyásolja. 

Terrárium berendezése egy kaméleon számára. Tippek kezdőknek.Terrárium berendezése egy kaméleon számára. Tippek kezdőknek.

Jövendőbeli kaméleongondozóként megfelelően fel kell készülniük, hogy az eredeti élőhelyéhez minél inkább hasonlító környezetet hozzanak létre. 

Hogyan válasszunk GPS navigációt az autóba? A tesztek és az értékelések alapján megtudhatjuk, hogy melyek a legjobbak.Hogyan válasszunk GPS navigációt az autóba? A tesztek és az értékelések alapján megtudhatjuk, hogy melyek a legjobbak.

Már elmúltak azok az idők, amikor papír térképekkel kellett az utakat járni. Igazi hazárdjáték GPS navigáció nélkül ismeretlen helyekre indulni! Önök tudják, hogyan kell GPS navigációt...