Hogyan szabaduljunk meg a burgonyabogártól?

A burgonyabogár, más néven krumplibogár eredetileg Észak-Amerikából származik. Feltételezések szerint Európában és a világ többi részén a burgonya által terjedt el, melyen élősködik. 

Burgonyabogár a krumpli levelén

Kinézete nagyon jellegzetes - sárgásfehér, narancssárgásfehér, ill. 10 fekete csík található rajta. 12 mm nagyságúra nőhet. A lárvák és a kifejlett egyedek kárt tesznek a növényekben, mivel megeszik a leveleket. Szélsőséges esetben akár az összes levelet is eltüntethetik! 

A kertészek nem kedvelik őket és jól tudják, hogy burgonya termesztésénél nagy figyelmet kell rájuk fordítani. Hogyan bánjunk el velük, ha már megjelentek, ill. hogy védekezzünk ellenük?

Vegyszerek, amelyek beváltak

  • Actara 25 WG - ez a szer kimondottan a burgonyabogarak ellen van. Egyéb kártevőkkel, mint a levéltetvek és a liszteskék is megbirkózik. Használata egyszerű. Aplikálhatják közvetlenül a növény leveleire vagy a földbe. Az ideg receptorokat befolyásolja, melynek köszönhetően gyorsan eltűnnek a kártevők. 
  • Careo ultra – Ez egy olyan koncentrátum, amely kifejlett egyedekre és lárvákra is egyaránt hat. Oldat formájában alkalmazzák. 
  • Coragen 20 SC – megakadályozza a burgonybogarak megjelenését. Ára eléggé magas, ezért sok érdeklődőt eltántoríthat. Kis adagokban kell aplikálni, mivel hatása nagyon erős. Bármely fejlődési stádiumban elpusztítja a burgonyabogarakat! 

Házi készítésű szerek a krumplibogarak ellen

Kis területeken akár saját kezűleg is eltávolíthatjuk a burgonyabogarakat. Ebben az esetben az összes felnőtt egyedet és a tojásokat is el kell távolítani, melyek a levelek alsó részén találhatóak. Ez a módszer nagyon időigényes és nem is praktikus. A maximális hatékonyság érdekében készítsenek sós vízoldatot, amelybe majd beleteszik a leszedett krumplibogarakat. Ezt a folyamatot többször is meg kell ismételni! 

A krumplibogarak tojásainak eltávolítása a levelekről

Akár a házi praktikák is segítségünkre lehetnek, melyek már régóta élnek a köztudatban: 

  • Kukoricaliszt / keményítő - a krumpli leveleit szórják be keményítővel és egy kicsit nedvesítsék meg. A burgonyabogárra ez mérgezően hat. Megfullad és elpusztul. 
  • Hamu - a leghatékonyabb a nyírfa hamuja, de másmilyet is használhatnak. A leveleket reggel szórják be, amikor a levelek természetesen nedvesek. 1 m² burgonyára kb. 10 kg hamura lesz szükség. Készítsenek oldatot 100 g hamuból és 10 liter vízből, majd spricceljék le a növényt. Virágzás előtt hetente egyszer-kétszer ismételjék ezt meg! Virágzás után havonta egyszer. 
  • Só + víz - készítsenek oldatot e két alapvető anyagból. Ne használjanak túl sok sót, mivel az megégetheti a leveleket. 
  • Diófa levél - készítsenek főzetet a diófa leveleiből. Kb. fél vödör levélre lesz szükség, melyet 15 percig kell vízben főzni. Végezetül adjanak hozzá még 10 liter vizet és hagyják állni 3 napig. A készítményt a levelekre kell spriccelni! 

A burgonyabogarak természetes ellensége

Az öko védelem érdekében ajánlott a kertbe kaprot, paradicsomot, kakukkfüvet, zsályát, zellert vagy mentát ültetni. Ezek segítségével lehet, hogy sikerül megszabadulniuk a bosszantó krumplibogaraktól. 

Amennyiben ismernek valami hatékony módszert a kártevők kiírtására, akkor mindenképpen osszák meg velünk kommentben!

A cikk szerzője


Hozzászólás írása
Közzétéve: 05.08.2019
A cikk értékelése:
(84.2%)

V tejto kategórií nájdete aj:

Hogyan távolítsuk el a pillanatragasztót bőrről, bútorról vagy textíliáról? Hogyan távolítsuk el a pillanatragasztót bőrről, bútorról vagy textíliáról?

A pillanatragasztót akár forradalmi találmánynak is nevezhetjük, amely azonban kárt is okozhat. Leggyakrabban az összetapadt ujjak és a tárgyakon megjelenő csúnya foltok okoznak...

Hogyan tároljuk a zöldségeket és a gyümölcsöket?Hogyan tároljuk a zöldségeket és a gyümölcsöket?

Amennyiben idén több termésük lett, mint amire számítottak, ezért el szeretnék rakni a megmaradt zöldségeket és gyümölcsöket télre, úgy, hogy ne keletkezzen bennük nagy kár, akkor ez a...

Homokszűrő vagy papírszűrő a medencébe? Melyik a jobb? Homokszűrő vagy papírszűrő a medencébe? Melyik a jobb?

Amennyiben szeretnének egy medencét, akkor egy megbízható szűrőrendszert is kell hozzá vásárolniuk, amely segít azt tisztán tartani. A homokszűrő vagy a papírszűrő a jobb?